Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ТРАДИЦІЙНОГО ПРАВА




1. В основі системи джерел права домінує правовий звичай, специфічною ри­сою якого є тісний зв'язок із релігійними нормами та родовими культами.

2. Це дуалістичне право в силу наявності елементів європейського і звичає­вого права, його існування у формі писаного та неписаного права, звичаю та релігійного закону

Історично в кожній країні діють свої правові звичаї, традиції, джерела права, юрисдикційні органи; сформувався особливий правовий менталітет, правова культура. З огляду на це правова своєрідність країн надає можливість стверджувати про їх самобут­ність, специфіку і про те, що в кожній з них утворюється власна правова система як сукупність всіх правових явищ (норм, устам нов, правовідносин, правосвідомості тощо), наявні у конкретній країні світу {правова система у вузькому розумінні). Водночас є підстави стверджувати і про об'єднання тих чи інших правових систем в одну правову сім'ю, оскільки в них існують спільне споріднені ознаки як елементи подібності {правові системи у ши­рокому сенсі, або «правові сім "і»).

Існує багато критеріїв класифікації національних правових си­стем різних держав; серед них виділяються, зокрема, спільність? походження, спорідненість джерел, форм закріплення та вира­ження норм права, подібність принципів правового регулювання суспільних відносин, схожість правничої термінології, юридич­них категорій і понять тощо. При цьому слід зазначити, що вітчиз­няна правова доктрина традиційно використовує для групування правових сімей національно-історичні, техніко-юридичні та кон­кретно-географічні критерії класифікації.

Надавши загальну порівняльну характеристику різним правовим сім'ям світу, доцільно наголосити на основних критеріях їх виді­лення, а саме: особливості їх правової культури та джерел права, спільність історичних шляхів та моделі правового мислення тощо.

План семінарського заняття

Національна правова система та правова сім'я

1. Поняття національної правової системи: її ознаки та структура.

2. Поняття правової сім'ї та її ознаки.

3. Загальна порівняльна характеристика сучасних правових сімей.

Література

1. Теорія держави і права: Навч. посіб. / А. М. Колодій, В. В. Копєйчиков та ін. — К.: Юрінком Інтер, 2002. — 368 с

2. Правовые системы стран мира: Энциклопед. справочник / Отв. ред. — д-р юрид. наук, проф. А.Я. Сухарев. — М.: НОРМА, 2001. —647 с.

3. Корчемна Л. Українське право і романо-германська тра­диція // Право України. — 2004. — № 5. — С. 19—22.

Семінарське заняття № 2

Правові сім'ї світу


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты