Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Динаміка поголів'я свиней основного стада в умовах




ТОВ «Арцизька м'ясна компанія››

Показники Роки
голів % голів % голів %
Свиней основного стада всього
Велика біла порода
в. т. ч. основних свиноматок 7,9 27,3 28,7
в. т. ч. основні кнури-плідники 1,6 1,6 2,1
Галаксі - 900
в. т. ч. основних свиноматок 86,6 68,8 32,8
в. т. ч. основні кнури-плідники - - - - - -
Ландрас
в. т. ч. свиноматки, що перевіряються - - - - 8,09
в. т. ч. основні кнури-плідники 0,8 - - 2,1
П'єтрен
в. т. ч. свиноматки, що перевіряються - - - - 22,1
в. т. ч. кнури, що перевіряються - - - - 1,6
Дюрок
в. т. ч. свиноматки, що перевіряються - - - - - -
в. т. ч. кнури, що перевіряються - - - - 1,2

 

Аналіз даної таблиці свідчить про зростання поголів’я основного стада у 2010 році (244 голів) в порівнянні з попередніми роками (127-128 голів), що відбулося за рахунок збільшення поголів’я основних свиноматок великої білої породи та свиноматок, що перевіряються породи ландрас, п’єтрен, появи кнурів породи п’єтрен, дюрок, ландрас. Характеристика продуктивності свинопоголів’я в умовах ТОВ «Арцизька м'ясна компанія» наведена в таблиці 4.

Таблиця4.

Продуктивність свиней в умовах ТОВ «Арцизька м'ясна компанія»

Показники Роки
Середньодобовий приріст свиней, г:      
- у підсисний період
- на дорощуванні
- на відгодівлі
Одержано поросят на свиноматку, гол./ опорос:      
- основну - 10,3 11,5
- перевіряємо 9,6 10,1 10,0
Відлучено поросят на свиноматку, гол./ опорос: - - -
- основну - 10,0 11,0
- перевіряємо 9,0 9,5 9,5
Збережено поросят на свиноматку, % опорос:      
- основну - 97,1 95,6
- перевіряємо 93,7 94,1 95,0
- в середньому по господарству 93,7 95,6 95,3

 

З даної таблиці видно, що свині різних порід французької селекції в умовах даного господарства відзначаються високими показниками продуктивності. Так, у господарстві відлучають по 10-11 голів поросят на свиноматку за 1 опорос при 93-97% їх збереженості і рівні середньодобових приростів молодняку біля 240г за період підсосу, понад 500г – за період вирощування та понад 700 г – за період відгодівлі.

Показники продуктивності за проаналізований період в розрізі років відзначаються тенденцію поступового підвищення, що можна пояснити поступовим вдосконаленням технології виробництва.


Розділ2. Годівля свиней в умовах ТОВ “ Арцизька м’ясна компанія”

Запорукою високоефективного ведення галузі свинарства є створення стабільної кормової бази в господарстві.

Основні шляхи створення міцної кормової бази – це підвищення ефективності використання природних кормових угідь та створення культурних сіножатей і пасовищ: вдосконалення структури посівних площ і підвищення врожайності кормових культур у системі польового кормо виробництва; забезпечення кормо виробництва машинами і механізмами; збільшення виробництва високо поживних комбікормів, преміксів, білково – вітамінних та інших домішок. Найвищу питому вагу в структурі раціонів свиней повинні займати концентровані корми – 85-95%. [2]

Продуктивна дія корму, поїдання та ступінь використання організмом тварин значною мірою залежить від його виду та підготовки до згодовування.

Концентровані корми найвигідніше згодовувати тваринам у вигляді комбікормів, оскільки вони збалансовані за перетравним протеїном, незамінними амінокислотами, вітамінами, мінеральними речовинами, а також збагачені стимуляторами росту. Згодовування комбікормів дає можливість підвищувати продуктивність свиней на 25-30% порівняно із згодовуванням зерна у складі простих сумішей. Зернові корми обов’язково подрібнюють на дробарках,діаметр решет яких неповинен перевищувати 2 мм.

Збільшення виробництва м’яса є одним з найважливіших завдань,які стоять перед агропромисловими підприємствами будь-якої форми господарювання. Особливе значення у вирішенні цього завдання надається галузи свинарства.

Високих показників у свинарстві можна досягти не тільки за рахунок схрещування й гібридизації, але й за рахунок ефективної годівлі тварин. Правильна годівля поросят у період вирощування має велике значення, тому що в значній мірі визначає продуктивні якості свиней на відгодівлі. Відомо, що затримка в розвитку тварин у ранні періоди не може бути повністю компенсована пізніше. Тому організації годівлі поросят-сисунів необхідно приділяти першочергове значення. Збалансована годівля дозволяє досягти високої рентабельності виробництва. Але для швидкого росту поросят необхідно забезпечити плідність і високий рівень молочності свиноматок.

Поросні свиноматки повинні одержувати 2,3 корм. од. на день перші 84 дні після парування, потім - 3,4 корм. од. на день, останні 2 дні перед опоросом - тільки 1,7-2,2 корм. од. Дуже важливо звертати увагу на стан угодованості свиноматки. Свиноматки, у яких спостерігається ожиріння, повинні бути обмежені в кормі, розміщати їх потрібно у групі з іншими високовгодованими свиноматками. Свиноматкам з низькою вгодованістю варто давати додаткову кількість корму. [3]

Оскільки свиноматки в порівнянні з поросятами на дорощуванні й відгодівлі мають здатність на 10% краще переварювати корм із високим вмістом клітковини, для поросних свиноматок краще використовувати сипучі корми, тим самим тренуючи їх поїдати більше корму, що особливо важливо в період лактації. В цей період необхідними також вважаються соковиті й грубі корми, такі як силос, трава, солома, кормовий буряк, особливо, коли свиноматки утримуються групами. Такий корм відволіче свиноматок на певний час, дозволить більш агресивним свиноматкам їсти стільки, скільки вони хочуть і привести їх у більш спокійний стан. Вміст енергії в кормовій суміші для поросних свиноматок не повинен перевищувати 1 корм. од. на 1 кг корму.

Рівень годівлі підсисної свиноматки повинен починатися з 2,2 корм. од. у перший день після опоросу. Починаючи із другого дня після опоросу й протягом 14 днів після нього варто збільшити кількість корму на день. Дуже важливо, щоб таке збільшення проходило повільно, інакше свиноматка може раптово втратити апетит.

Годівля кнурівповинна бути нормованою, тому що надлишок їжі призводить до ожиріння тварин і знижує відтворні якості. Недостатній рівень годівлі веде до зниження маси тіла та якості сім’япродукції. Головним у годівлі кнурів є одержання тварин з міцною конституцією, високим довголіттям і стійкою продуктивністю. Тому в харчуванні молодих кнурів важливо використовувати біологічно повноцінні корми з достатнім рівнем мінеральних речовин і вітамінів. Щоденне споживання корму залежить від маси кнура й температури вологості повітря в приміщенні. [9]

Режим годівлі заснований на двох видах корму - для свиноматок в період лактації і для поросних свиноматок. Кормом для свиноматок в період лактації варто годувати кнурів до досягнення живої маси 200 кг. Корм для поросних свиноматок повинні одержувати кнури живою масою понад 200 кг.

Після народження поросята повинні одержати молозиво від свиноматки якомога швидше, тому що антитіла з молозива в кишечнику всмоктуються тільки в першу добу після народження. Процес вирощування поросяти ділиться на кілька періодів: підсисний (0-4 тижня), період відлучення (4-6 тижнів), період дорощування (6-11 тижнів). Кожний з даних періодів має свої особливості.

У підсосний період основний корм для поросят - молоко свиноматки й чиста вода. З 3-5-денного віку їм можна давати престартерний корм. Престартерні корми для поросят містять необхідну кількість живильних речовин, вітамінів і енергії. Тому що в поросят раннього віку недостатня активність ферментних травних систем, їм необхідно включати в корми ферментні добавки, що нормалізують травлення.

Віднімають поросят у 35-деннному віці при досягненні ваги не менш 6,5-8 кг. За період вирощування поросята споживають 2-2,5 кг престартеру й до 20 кг стартера на голову.

Після відлучення поросятам згодовувують суміш, що містить у середньому 22-24% сирого протеїну, надалі переходять на більш дешеву й просту суміш зі вмістом близько 16% сирого протеїну.

У результаті проведених дослідів виявилося, що поросята в ранньому віці віддають перевагу кормовій суміші, яка містить сухі відвійки, суху молочну сироватку й лущений овес. З точки зору економічної ефективності встановлено, що 10% сухих відвійок в кормовій суміші є оптимальною дозою для поросят, віднятих у віці 28 днів. Коли замість відвійок давали рибне або м'ясне борошно й соєвий шрот, величина добових приростів ваги значно знижувалася. Одночасно підвищувалося споживання корму на 1 кг приросту.

І нарешті, слід звернути увагу на такий важливий компонент у раціоні свиней, як вода. Свині споживають багато води, і, як правило, їм необхідно 2,5 л води на кожний кг споживаного сухого корму.

Годівля свиней повинна бути систематизованою, точною і проводитися у певний час. Поросята звичайно їдять вранці, потім, якщо використовується багаторазова годівля, у середині дня.

Раціони годівлі свиней в умовах ТОВ «Арцизька м'ясна компанія»та їх аналіз наведені у таблиця5

Таблиця5.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты