Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Антисептичні та дезинфікуючи засоби. Засоби для очищення шкіри




  • Етоній (Aethonium) *, **

Фармакотерапевтична група:D08АJ10** - антисептичні та дезінфекційні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:бактеріостатична, бактерицидна.

Показання для застосування ЛЗ:трофічні виразки, тріщини прямої кишки та промежини, рентгенівські дерматити, термічні, хімічні і променеві опіки шкіри та слизових оболонок.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:застосовують місцево - на уражені ділянки препарат наносять дорослим 1 - 2 р/добу; тривалість курсу лікування – від 3 днів до 1 місяця.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:почервоніння шкіри, свербіж.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, алергічний дерматит, екзема, АР.

Форми випуску ЛЗ:мазь для зовнішнього застосування 1% по 15 г

Торгова назва:

I. ЕТОНІЙ, АТ "Галичфарм", м. Львів, Україна
ЕТОНІЙ, ВАТ "Лубнифарм", м. Лубни, Полтавська обл., Україна
  • Кислота борна (Boric acid) *, **

Фармакотерапевтична група:D08АD - антисептичні та дезінфекційні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:антисептична дія; коагулює білки (в тому числі ферменти) мікробної клітини, порушує проникність клітинної оболонки, завдяки чому затримується ріст і розвиток бактерій; виявляє слабку подразнювальну дію на грануляційну тканину.

Показання для застосування ЛЗ:дерматит, піодермія, мокнуча екзема, опрілості.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:застосовують зовнішньо - уражені ділянки шкіри обробляють за допомогою серветки, попередньо змоченої препаратом, 2-3 р/добу.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, діарея, шкірні висипи, десквамація епітелію, головний біль, сплутаність свідомості, олігурія; в поодиноких випадках - розвиток анафілактичної реакції (аж до шоку).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; порушення функції нирок, хр. мезотимпаніт із нормальною або незначно зміненою слизовою оболонкою, травматичні перфорації барабанної перетинки; період вагітності та обробка молочних залоз у період годування груддю, дитячий вік.

Форми випуску ЛЗ:мазь 5 % по 25 г; порошок для зовнішнього застосування по 40 г; порошок кристалічний по 10 г; порошок по 10 г; р-н для зовнішнього застосування, спиртовий 2% та 3 % по 10 мл, по 20 мл, по 25 мл у фл.та фл.-крапельницях, по 40 мл у фл; р-н нашкірний, спиртовий 3 % по 25 мл у фл.

Торгова назва:

I. БОРНА КИСЛОТА, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
БОРНА КИСЛОТА, Дочірнє підприємство "Агрофірма "Ян" приватного підприємства "Ян", с. Немиринці, Ружинський р-н, Житомирська обл., Україна
БОРНА КИСЛОТА, ЗАТ "Ліки Кіровоградщини", м. Кіровоград, Україна
БОРНА КИСЛОТА, ЗАТ "Фармнатур", м. Одеса, Україна
БОРНА КИСЛОТА, БОРНОЇ КИСЛОТИ РОЗЧИН СПИРТОВИЙ 3%, ЗАТ Фармацевтична фабрика "Віола", м. Запоріжжя, Україна
БОРНА КИСЛОТА, Комунальне підприємство "Луганська обласна "Фармація", Фармацевтична фабрика, м. Луганськ, Україна
БОРНА КИСЛОТА, Комунальне підприємство Київської обласної ради "Фармацевтична фабрика", м. Київ, Україна
БОРНА КИСЛОТА, ТОВ "ДКП "Фармацевтична фабрика", м. Житомир, Україна
БОРНА КИСЛОТА, ТОВ "Фармацевтична фабрика", м. Івано-Франківськ, Україна
БОРНА КИСЛОТА, ТОВ "Чернiгiвська фармацевтична фабрика", м. Чернігів, Україна
БОРНА МАЗЬ 5 %, БОРНОЇ КИСЛОТИ РОЗЧИН СПИРТОВИЙ 2%, ВАТ "Тернопільська фармацевтична фабрика", м. Тернопіль/ТОВ "Тернофарм", м. Тернопіль, Україна/Україна
БОРНОЇ КИСЛОТИ РОЗЧИН СПИРТОВИЙ, ВАТ "Фітофарм", м. Артемівськ, Донецька обл., Україна
II. БОРНА КИСЛОТА, ВАТ "Борисовський завод медичних препаратів", м. Борисов, Мінська обл., Республіка Бiлорусь
БОРНА КИСЛОТА, РУП "Борисовський завод медичних препаратів", м. Борисов, Мінська обл., Республіка Бiлорусь
  • Хлоргексидин (Chlorhexidine) *, **

Фармакотерапевтична група:D08AC02 - антисептичний та дезінфікуючий засіб.

Основна фармакотерапевтична дія:бактеріостатична, бактеріоцидна, фунгіцидна, антивірусна (залежно від концентрації, що використовується, виявляє відносно грам(+) та грам(-) бактерій як бактеріостатичну, так і бактерицидну дію).

Показання для застосування ЛЗ:гнійно-септичні процеси, дезінфекція БНФ мікротравм (ран БНФ, подряпин, опіків БНФ). Препарат також застосовують для профілактики венеричних захворювань (сифіліс, гонорея, трихомоніаз).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:при мікротравмах шкіру навколо рани обробляють р-ном, після чого на рану накладають серветку, змочену р-ном і фіксують її пов'язкою або пластиром; з метою профілактики венеричних захворювань у зовнішній отвір сечовивідного каналу слід ввести 1,5 - 3 мл р-ну (для чоловіків), або 1 - 1,5 мл р-ну (для жінок та р-н затримати протягом 2-3-х хв.; після процедури рекомендується не мочитися протягом 2 год; антисептична обробка шкіри та слизових хлоргексидином ефективна, якщо вона проведена не пізніше 2 год після статевого акту.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР (шкірний висип), сухість шкіри, фото сенсибілізація.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, дерматити, вірусні захворювання шкіри. Не застосовують дітям до 12 років.

Форми випуску ЛЗ:р-н для зовнішнього застосування 0,05 % по 50 мл, по 100 мл у фл., у банках, у контейнерах.

Торгова назва:

I. ХЛОРГЕКСИДИН, ЗАТ "Фармнатур", м. Одеса, Україна
ХЛОРГЕКСИДИН, ТОВ "Лікеро-горілчаний завод Тетерів", м. Тетерів/Комунальне підприємство Київської обласної ради "Фармацевтична фабрика", м. Київ, Україна/Україна
ХЛОРГЕКСИДИН, ТОВ "Фармацевтична фабрика", м. Івано-Франківськ, Україна
ХЛОРГЕКСИДИН-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
ХЛОРГЕКСИДИН-КР, ВАТ "Хімфармзавод "Червона зірка", м. Харків, Україна
ХЛОРГЕКСИДИНУ БІГЛЮКОНАТ, Комунальне підприємство "Луганська обласна "Фармація", Фармацевтична фабрика, м. Луганськ, Україна
ХЛОРГЕКСИДИНУ БІГЛЮКОНАТ, Одеське ВХФП "Біостимулятор" у формі ТОВ, м. Одеса, Україна
II. ГЕКСИКОН®, ВАТ "Нижфарм", м. Нижній Новгород, Російська Федерація
ХЛОРГЕКСИДИНУ БІГЛЮКОНАТ, ТОВ "Росбіо", м. Санкт-Петербург, Російська Федерація
  • Декаметоксин (Decamethoxin) ** (див. п. 16.1.2.3. розділу "ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")

Фармакотерапевтична група:D08А - антисептичнi та дезінфiкуючi засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:антимiкробний протигрибковий препарат, який концентрується на цитоплазматичнiй мембранi (ЦПМ) мiкробної клiтини i з’єднується з фосфатидними групами лiпiдiв мембрани, порушуючи проникнiсть ЦПМ м/о; справляє виражений бактерицидний вплив на стафiлококи, стрептококи, дифтерiйну та синьогнiйну палички, капсульнi бактерiї та фунгiцидну дiю на дрiжджi, дрiжджоподiбнi гриби, збудники епiдермофiтiї, трихофiтiї, мiкроспорiї, еритразми, деякi види плiсневих грибiв (аспергiли, пенiцили), протистоцидну дiю на трихомонади, лямблiї, вiрусоцидну дiю на віруси; високоактивний вiдносно м/о, стiйких до а/б.

Показання для застосування ЛЗ:гнiйничкові бактерiальні та грибкові захворювання шкiри, мiкробна екзема, гнiйно-запальні ураження м’яких тканин

Спосіб застосування та дози ЛЗ:при гнiйних та грибкових ураженнях шкiри, гнійних ранах р-н використовують у виглядi промивань, примочок.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:гіперчутливість до компонентів препарату.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливiсть до компонентiв препарату

Форми випуску ЛЗ:р-н 0,02 % по 50 мл, по 100 мл, по 200 мл, по 400 мл у пляшках; по 50 мл, по 100 мл, по 250 мл, по 500 мл, по 1000 мл, по 2000 мл, по 3000 мл, по 5000 мл у контейнерах; р-н для зовнішнього застосування, водний 0,02 % по 100 мл; р-н для зовнішнього застосування, спиртовий 0,025 % по 100 мл у банках , фл.; р-н для зовнішнього застосування, спиртовий 0,1% по 25 мл у фл.

Торгова назва:

I. АНТИФУНГІН, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна
ГОРОСТЕН®, ТОВ "Юрія-Фарм", м. Київ, Україна
ДЕКАМЕТОКСИН В, ДЕКАМЕТОКСИН С, ТОВ "Лікеро-горілчаний завод Тетерів", м. Тетерів, Україна
ДЕКАСАН®, ТОВ "Юрія-Фарм", м. Київ, Україна
  • Етанол (Ethanol) *

Фармакотерапевтична група:D08AX08 - антисептичні та дезінфекційні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:бактерицидна, туберкулоцидна, фунгіцидна, антивірусна.

Показання для застосування ЛЗ:для гігієнічної та хірургічної антисептики рук та шкіри ВООЗ, а також в усіх випадках, де показано проводти гігієнічну антисептичну обробку рук та шкіри.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:зовнішньо в нерозбавленому вигляді з метою антисептичної обробки ВООЗ, хірургічна антисептика рук - перед застосуванням препарату треба вимити руки та просушити їх, протягом 4 хв втирати порціями в сухі руки й передпліччя в кількості мінімум 10 мл, підтримуючи шкіру зволоженою препаратом протягом усього часу обробки; гігієнічна антисептика рук - на сухі руки нанести 3 мл препарату, втирати протягом 30 сек, після виконання маніпуляцій: у разі наявності забруднення на руках, змочити руки препаратом в достатній кількості (не менше 3 мл), втирати протягом 30 сек.; у разі відсутності помітного забруднення рук провести антисептичну обробку рук, втирати 3 мл протягом 30 сек; антисептична обробка шкіри пацієнта полягає в тому, що поверхня, яка потребує обробки, повністю змочується препаратом та висушується; експозиція не менше 15 сек, шкіра, багата на сальні залози – не менше ніж 10 хв.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:не встановлена.

Протипоказання до застосування ЛЗ:немає.

Форми випуску ЛЗ:р-н 70 % по 50 мл, по 100 мл у фл.; р-н 96% по 50 мл, по 100 мл у фл.; по 1 л, по 5 л, по 10 л, по 20 л, по 30 л, по 50 л; р-н для зовнішнього застосування 70 % по 100 мл у фл.; р-н для зовнішнього застосування, спиртовий 70 % по 50 мл, по 100 мл у фл.; р-н для зовнішнього застосування, спиртовий 96 % по 50 мл або по 100 мл у фл.

Торгова назва:

I. АНТИСЕПТ 70 %, АНТИСЕПТ 96 %, ДП "Прикарпатська фармацевтична компанія", с. Підгайчики, Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, Україна
АНТИСЕПТОЛ, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
ВІТАСЕПТ, ТОВ "Панацея", м. Запоріжжя, Україна
ВІТАФАРМ 70 %, ВІТАФАРМ 96 %, Фірма "Світанок" у вигляді ТОВ, м. Одеса, Україна
ЕТАНОЛ 96, Приватне підприємство "Кілафф", м. Донецьк, Україна
ЕТІЛ, ЕТІЛ 70%, СПИРТ ЕТИЛОВИЙ 70%, СПИРТ ЕТИЛОВИЙ 96%, ТОВ "Виробнича фармацевтична компанія "БІО-ФАРМА ЛТД", м. Дніпропетровськ, Україна
МЕДАСЕПТ 70, Дочірнє підприємство "Межиріцький вітамінний завод" ДАК "Укрмедпром", с. Межирічка, Голованівський р-н, Кіровоградська обл., Україна
СЕПТИЛ, СЕПТИЛ ПЛЮС, ТОВ "ДКП "Фармацевтична фабрика", м. Житомир, Україна
СЕПТОЛ, ТОВ "Нижнєфарм", с. Листвене, Нижньогірський р-н., АР Крим, Україна
СПИРТ ЕТИЛОВИЙ, ДП "Дубов'язівський спиртовий завод", смт Дубов’язівка, Конотопський р-н, Сумська обл, Україна
СПИРТ ЕТИЛОВИЙ 70 %, ДП "Лохвицький спиртовий комбінат", м.Червонозаводське, Лохвицький р-н, Полтавська обл, Україна
СПИРТ ЕТИЛОВИЙ 96%, Державне підприємство "Залучанський спиртовий завод", Івано-Франківська обл., Україна
ФАРМАСЕПТИЛ, ДП "Дубов'язівський спиртовий завод", смт Дубов’язівка, Конотопський р-н, Сумська обл, Україна
  • Хлорофіліпт (Chlorophyllipt) * (див. п. 16.3.2. розділу "ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")

Фармакотерапевтична група:D08АХ10** - антисептичні та дезінфекційні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:бактерицидна, бактеріостатична.

Показання для застосування ЛЗ:гнійно-запальні і післяопераційні ускладнення стафілококової етіології, опікова хвороба, бешихове запалення шкіри.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:для лікування ран, що довго не загоюються, і трофічних виразок кінцівок препарат застосовують місцево у вигляді марлевих пов’язок, просочених р-ном в олії 20 мг/мл почергово з 1% спиртовим р-ном в розведенні 1 : 10; р-н хлорофіліпту в олії застосовують при місцевих ускладненнях – сфінктериті, геморої , а також для змазування наконечника для проведення лікувальних клізм; при лікуванні неускладненого фурункульозу призначають місцево у вигляді марлевих пов’язок, змочених 1% спиртовим р-ном у розведенні 1 : 10 та р-ном в олії 20 мг/мл почергово; пов’язки міняють 2 - 3 р/добу.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; вагітність і лактація; дитячий вік до 12 років.

Форми випуску ЛЗ: р-н олійний 2 % по 20 мл, по 25 мл або по 30 мл у фл.

Торгова назва:

I. ХЛОРОФІЛІН-ОЗ, ХЛОРОФІЛІПТ, ТОВ "Дослідний завод "ГНЦЛС", м. Харків, Україна
ХЛОРОФІЛІПТ®, АТ "Галичфарм", м. Львів, Україна
  • Перекис водню (Hydrogen peroxide) *, **

Фармакотерапевтична група:D08АX01 - антисептичний засіб.

Основна фармакотерапевтична дія:антисептична.

Показання для застосування ЛЗ:для зупинки капілярної кровотечі при поверхневому ушкодженні тканин БНФ, носових кровотечах, для обробки слизової оболонки при стоматитах, пародонтитах, ангінах, гінекологічних захворюваннях, а також при гнійних ранах БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:р-н наносять на ушкоджену ділянку шкіри для дезінфекції ран; для аплікацій, обробки ранових поверхонь, зупинки кровотечі (капілярної) уражені ділянки обробляють тампоном, просоченим р-ном перекису водню; тривалість лікування залежить від досягнутого ефекту; гель застосовують зовнішньо безпосередньо на рану; після висихання гелю на поверхні рани утворюється захисна плівка, що виконує роль захисної пов'язки та оберігає рану від повторного зараження.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:відчуття печіння в момент обробки рани; місцеві АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:гель 3 % по 15 г у тубах; р-н для зовнішнього застосування 3 % по 25 мл, по 40 мл, по 80 мл, по 100 мл, по 200 мл у фл.; по 5000 мл у бутлях; по 15 кг у бутлях; табл. для приготування р-ну для зовнішнього застосування по 1,5 г

Торгова назва:

I. ВОДНЮ ПЕРОКСИД, ДП "Експериментальний завод медичних препаратів Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України", м. Київ, Україна
ВОДНЮ ПЕРОКСИД, Приватне підприємство "Кілафф", Україна
ГІДРОПЕРИТ, ВАТ "Луганський ХФЗ", м. Луганськ, Україна
ПЕРЕКИС ВОДНЮ, ВАТ "Тернопільська фармацевтична фабрика", м. Тернопіль/ТОВ "Тернофарм", м. Тернопіль, Україна/Україна
ПЕРЕКИС ВОДНЮ, Дочірнє підприємство "Агрофірма "Ян" приватного підприємства "Ян", с. Немиринці, Ружинський р-н, Житомирська обл., Україна
ПЕРЕКИС ВОДНЮ, ЗАТ "Фармнатур", м. Одеса, Україна
ПЕРЕКИС ВОДНЮ, Комунальне підприємство Київської обласної ради "Фармацевтична фабрика", м. Київ/ТОВ "Лікеро-горілчаний завод Тетерів", м. Тетерів, Україна/Україна
ПЕРЕКИС ВОДНЮ, Приватне підприємство "Фрі-Вест", м. Хмельницький, Україна
ПЕРЕКИС ВОДНЮ, ТОВ "ДКП "Фармацевтична фабрика", м. Житомир, Україна
ПЕРЕКИС ВОДНЮ, ТОВ "Фармацевтична фабрика", м. Івано-Франківськ, Україна
ПЕРЕКИС ВОДНЮ, ТОВ "Чернiгiвська фармацевтична фабрика", м. Чернігів, Україна
ПЕРЕКИС ВОДНЮ 3%, ВАТ "Біолік", м. Ладижин, Вінницька обл., Україна
ПЕРЕКИС ВОДНЮ 3%, Обласне комунальне підприємство "Фармація", м. Дніпропетровськ, Україна
ПЕРЕКИСУ ВОДНЮ РОЗЧИН, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
ПЕРЕКИСУ ВОДНЮ РОЗЧИН, ВАТ "Фітофарм", м. Артемівськ, Донецька обл., Україна
ПЕРЕКИСУ ВОДНЮ РОЗЧИН, ЗАТ "Ліки Кіровоградщини", м. Кіровоград, Україна
ПЕРЕКИСУ ВОДНЮ РОЗЧИН 3%, ЗАТ Фармацевтична фабрика "Віола", м. Запоріжжя, Україна
ПЕРЕКИСУ ВОДНЮ РОЗЧИН 3%, Комунальне підприємство "Луганська обласна "Фармація", Фармацевтична фабрика, м. Луганськ, Україна
ПЕРЕКИСУ ВОДНЮ РОЗЧИН 3%, Комунальне підприємство Київської обласної ради "Фармацевтична фабрика", м. Київ, Україна
ПЕРЕКИСУ ВОДНЮ РОЗЧИН 3%, ТОВ "Славія 2000", м. Кіровоград, Україна
II. ПЕРОКСИГЕЛЬ, Виробниче Фармацевтичне Підприємство "ГЕМІ", Польща
  • Йод (Iodine) *, **

Фармакотерапевтична група:D08AG03 - антисептичні та дезінфекційні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:антисептична, протимікробна, подразнювальна

Показання для застосування ЛЗ:застосовують зовнішньо як антисептичний, подразнювальний засіб при запальних та інших захворюваннях шкіри та слизових оболонок, для обробки операційного поля, для профілактики інфікування невеликих ушкоджень цілосності шкіри, для зменшення запальних процесів при міозитах, невралгіях (виявляє відтяжний ефект).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:при зовнішньому застосуванні йодом змочують ватний тампон, який використовують для обробки уражених ділянок шкіри.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нежить, кропив’янаи, слино- та сльозовиділення, висипи на шкірі.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, особливо у пацієнтів зі світлим волоссям; фурункульоз, вугревий висип, геморагічний діатез, кропивниця, гіпертиреоз, аденома щитовидної залози, ниркова недостатність, діабетична виразка шкіри.

Форми випуску ЛЗ:р-н для зовнішнього застосування по 25 мл, по 250 мл у фл., по 100 мл у банках; р-н для зовнішнього застосування, спиртовий 5 % по 9 мл, по 10 мл, по 20 мл, по 25 мл, по 100 мл, по 1000 мл у фл. або по 1 кг, по 5 кг у фл.; по 1000 мл у бутлях, по 3 мл у фл.-олівцях

Торгова назва:

I. ЙОД, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна
ЙОД, ВАТ "Хімфармзавод "Червона зірка", м. Харків, Україна
ЙОД, Державне підприємство "Експериментальний завод медичних препаратів ІБОНХ НАН України", м. Київ, Україна
ЙОД, Дочірнє підприємство "Агрофірма "Ян" приватного підприємства "Ян", с. Немиринці, Ружинський р-н, Житомирська обл., Україна
ЙОД, ДП "Дубов'язівський спиртовий завод", смт Дубов’язівка, Конотопський р-н, Сумська обл, Україна
ЙОД, ЗАТ "Ліки Кіровоградщини", м. Кіровоград, Україна
ЙОД, ЗАТ "Фармнатур", м. Одеса, Україна
ЙОД, Комунальне підприємство "Луганська обласна "Фармація", Фармацевтична фабрика, м. Луганськ, Україна
ЙОД, Комунальне підприємство Київської обласної ради "Фармацевтична фабрика", м. Київ, Україна
ЙОД, Приватне підприємство "Кілафф", Україна
ЙОД, ТОВ "ДКП "Фармацевтична фабрика", м. Житомир, Україна
ЙОД, ТОВ "Фармацевтична фабрика", м. Івано-Франківськ, Україна
ЙОД, ТОВ "Чернiгiвська фармацевтична фабрика", м. Чернігів/Комунальне підприємство Київської обласної ради "Фармацевтична фабрика", м. Київ, Україна/Україна
ЙОД FLOMED®, Харківське підприємство по виробництву імунобіологічних та лікарських препаратів ЗАТ "Біолік", м. Харків, Україна
ЙОДДИЦЕРИН®, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
ЙОДУ РОЗЧИН 5%, Приватне підприємство "Фрі-Вест", м. Хмельницький, Україна
ЙОДУ РОЗЧИН СПИРТОВИЙ, ВАТ "Фітофарм", м. Артемівськ, Донецька обл., Україна
ЙОДУ РОЗЧИН СПИРТОВИЙ 5 %, ЗАТ Фармацевтична фабрика "Віола", м. Запоріжжя, Україна
ЙОДУ РОЗЧИН СПИРТОВИЙ 5%, ВАТ "Тернопільська фармацевтична фабрика", м. Тернопіль, Україна
ЙОДУ РОЗЧИН СПИРТОВИЙ 5%, ТОВ "Славія 2000", м. Кіровоград, Україна
  • Мірамістин (Myramistin) *, ** (див. п. 15.1.1.3. розділу "ОФТАЛЬМОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")

Основна фармакотерапевтична дія:має виражену антимікробну дію відносно грам(+) і грам(-), аеробних і анаеробних, спорооутворюючих і аспорогенних бактерій у вигляді монокультур і мікробних асоціацій, включаючи госпітальні штами з полірезистентністю до а/б; діє згубно на збудників захворювань, що передаються статевим шляхом: гонококки, бліді трепонеми, трихомонади, хламідії, а також на віруси герпесу, імунодефіциту людини й ін.; виявляє протигрибкову дію на аскоміцети роду Aspergillus і роду Penicillium, дріжджові (Rhodotorula rubra, Torulopsis gabrata і т.д.) і дріжджеподібні (Candida albicans, Candida tropicalis, Candida krusei і т.д.) гриби, на дерматофіти (Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton verrucosum, Trichophyton schoenleini, Trichophyton violaceum, Epidermophyton Kaufman-Wolf, Epidermophyton floccosum, Microsporum gypseum, Microsporum canis і т.д.), а також на інші патогенні гриби (наприклад Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur) у вигляді монокультур і мікробних асоціацій, включаючи грибкову мікрофлору з резистентністю до хіміотерапевтичних препаратів; препарат знижує стійкість м/о до а/б; має протизапальну і імуноад‘ювантну дію, підсилює місцеві захисні реакції, регенераторні процеси, активізує механізми неспецифічного захисту внаслідок модуляції клітинної і місцевої гуморальної імунної відповіді.

Показання для застосування ЛЗ:хірургічна антисептика; профілактика інфікування та лікування мікротравм шкіри: порізи, подряпини, садна; інфіковані рани різної локалізації і генезу, профілактика рецидивуючих гранулюючих ран; опіки ІІ-ІІІА ступенів; стрепто- і тафілодермія, кандидомікоз шкіри і слизових оболонок, оніхомікоз, кератомікоз, висівкоподібний лишай.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:хірургічна антисептика – після миття і просушування руки обробляють препаратом протягом 3 хв, після чого витирають стерильною серветкою та надягають стерильні рукавички; з профілактичною та лікувальною метою поверхню шкіри в ділянці мікротравми оброблюють препаратом або фіксують марлеві тампони, змочені ним; лікувальну процедуру повторюють 2-3 р/добу, протягом 3-5 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:при застосуванні препарату на великій рановій поверхні у великій кількості не виключається його поява у системному кровотоці, дія якого буде виявлятися, як дія катіонного детергенту і може продовжувати час кровотеч; в окремих випадках - відчуття печіння.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:мазь, 5 мг/г по 15 г, 30 г у тубах, по 1000 г у банках; р-н 0,01% по 50 мл, 150 мл у фл.; р-н для зовнішнього застосування 0,1% по 100 мл у фл.

Торгова назва:

I. ДЕЗМІСТИН® 0,1 %, МІРАМІДЕЗ®, Комунальне підприємство Київської обласної ради "Фармацевтична фабрика", м. Київ, Україна
МІРАМІСТИН®, МІРАМІСТИН®-ДАРНИЦЯ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
  • Нітрофурал (Nitrofural) *, ** [тільки р-н для зовнішнього застосування, спиртовий]

Фармакотерапевтична група:D08AF01 - антисептичні та дезінфекційні засоби. Похідні нітрофурану.

Основна фармакотерапевтична дія:діє на Грам(+) та Грам(-) м/о - стафілококи, стрептококи, дизентерійну і кишкову палички, сальмонелу, збудника паратифу, збудників газової гангрени, холерний вібріон, трихомонади; пригнічує грибкову флору; сильний антисептик, активний відноcно стафілококів, стрептококів, дизентерійної і кишкової паличок, сальмонели, збудників газової гангрени; виявляє подразнювальну дію на тканини, сприяє процесам грануляції і загоєння ран; механізм дії пов’язаний з його здатністю відновлювати нітрогрупу в аміногрупу, порушувати функцію ДНК, гальмувати клітинне дихання м/о; порушує утворення ацетил-КоА з піровиноградної кислоти, тобто обмін енергії і синтетичні процеси в мікробній клітині.

Показання для застосування ЛЗ:гнійні рани, пролежні, виразкові ураження, опіки II та III ступеня, епіема плеври; з метою підготовки гранулюючої поверхні до пересадження шкіри і до вторинного шва.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:підготовка гранулюючої поверхні до пересадження шкіри і до вторинного шва - зрошують рану водним р-ном і накладають вологі пов’язки; застосовують зовнішньо, у вигляді водного 0,02 % (1:5000) р-ну (для приготування водного р-ну 1 табл. р-няють у 100 мл ізотонічного р-ну натрію хлориду або води дистильованої (для швидкого р-нення використовувати гарячу воду), після цього р-н охолоджують до кімнатної t° і зберігають тривалий час (стерилізація протягом 30 хв при 100°С).

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:дерматит, свербіж, запаморочення.

Протипоказання до застосування ЛЗ:ідіосинкразія.

Форми випуску ЛЗ:р-н для зовнішнього застосування, спиртовий 0,066 % по 20 мл у фл.-крапельницях; р-н для зовнішнього застосування, спиртовий, 1:1500 по 20 мл у фл.; табл. для приготування р-ну для зовнішнього застосування по 20 мг

Торгова назва:

I. ФУРАЦИЛІН, ЗАТ Фармацевтична фабрика "Віола", м. Запоріжжя, Україна
ФУРАЦИЛІН®, АТ "Галичфарм", м. Львів/ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна/Україна
ФУРАЦИЛІНУ РОЗЧИН, ВАТ "Тернопільська фармацевтична фабрика", м. Тернопіль/ТОВ "Тернофарм", м. Тернопіль, Україна/Україна
  • Калію перманганат (Potassium permanganate) *, ** (див. п. 5.2.7. розділу "ПСИХІАТРІЯ, НАРКОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")

Фармакотерапевтична група:D08AX06 - антисептичний, антимікробний засіб.

Основна фармакотерапевтична дія:антисептична.

Показання для застосування ЛЗ:інфіковані рани БНФ, ВООЗ, опіки, виразки, дерматомікози, вагініт, уретрит, цистит, баланопостит, при потраплянні аніліну на шкіру, для припікання місць укусу отруйних змій.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:застосовують у вигляді водних р-нів зовнішньо, для полоскання, спринцювання; для промивання шлунку, полоскання, спринцювання в хірургічній, гінекологічній, урологічній, оториноларингологічній, стоматологічній практиці застосовують 0,01%-0,02%-0,1% р-ни, для промивання ран застосовують 0,1% БНФ, ВООЗ-0,5% р-ни, для змазування (зрошення) виразкових і опікових поверхонь застосовують 2-5% р-ни.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:подразнення тканин, при гіперчутливості тканини – опік; при потраплянні внутрішньо у людей зі зниженою кислотністю шлункового соку спричиняє гемотоксичну дію (метгемоглобінемія).

 

  • Повідон йод (Povidone-Iodine) *, **

Фармакотерапевтична група:D08A G02 - антисептичні та дезінфікуючі засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:при місцевому застосуванні чинить бактерицидну дію на Грам(+), Грам(-), аеробні, анаеробні, спороутворюючі та аспорогенні бактерії; має помірну гіперосмолярну дію.

Показання для застосування ЛЗ:профілактика інфекцій при дрібних порізах та саднах, БНФ, ВООЗ невеликих опіках і незначних хірургічних процедурах, лікування грибкових та бактерицидних інфекцій шкіри, а також інфекцій пролежнів і трофічних виразок, дезінфекція рук і антисептична обробка ВООЗ слизових оболонок, наприклад, перед хірургічними операціями, гінекологічними та акушерськими процедурами, катетеризацією сечового міхура, біопсією, ін’єкціями, пункціями, взяттям крові, а також як перша допомога при випадковому забрудненні шкіри інфікованим матеріалом, антисептична обробка ран та опіків, гігієнічна та хірургічна дезінфекція рук.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:препарат для місцевого застосування; для лікування інфекції - наносити 1 – 2 р/добу, тривалість лікування - не більше 14 діб; для профілактики інфекції - наносити 1 – 2 р/тиждень, доки це необхідно; нанести мазь на уражену поверхню шкіри; на оброблену шкіру можна накласти пов’язку; р-ни можна застосовувати 2 – 3 р/добу3; гігієнічна дезинфекція рук - 2 рази по 3 мл нерозведеного р-ну – кожна доза по 3 мл залишається на шкірі протягом 30 сек; хірургічна дезінфекція рук - 2 рази по 5 мл нерозведеного р-ну – кожна доза по 5 мл залишається на шкірі протягом 5 хв; для дезінфекції шкіри нерозведений р-н після його застосування залишається до висихання; р-н можна застосовувати після розведення водопровідною водою; при операціях, а також при антисептичній обробці ран та опіків для розведення треба застосовувати фізіологічний р-н чи р-н Рінгера; рекомендуються такі розведення:для приготування вологого компрессу - 1:5 – 1:10, для занурення та сидячих ванн - 1:25, для передопераційної ванни – 1:100, для гігієнічної ванни - 1:1000, для спринцювання піхви, введение ВМС, зрошення промежини, зрошення в урології- 1:25, зрошення хр. і післяопераційних ран - 1:2 - 1:20; зрошення в ортопедії і травматології, зрошення при операціях у порожнині роту - 1:10.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР (контактний дерматит з утворенням псоріазоподібних червоних дрібних бульозних елементів, свербіж, почервоніння, висип на шкірі, зміни рівня електролітів сироватки крові (гіпернатріємія) і осмолярності, метаболічний ацидоз, порушення функції нирок та г. ниркова недостатність, розвиток елементів гіпертиреозу, викликаний йодом, генералізовані г. реакції зі зниженням АТ і/або утрудненим диханням (анафілактичні реакції).

Протипоказання до застосування ЛЗ:індивідуальна несприйнятливість йоду; аденома щитовидної залози, гіпертиреоз, герпетиформний дерматит Дюринга, лікування та сцинтиграфія з радіоактивним йодом, ниркова недостатність, вагітність, годування груддю, діти віком до 1 року.

Форми випуску ЛЗ:крем для зовнішнього застосування 6 % по 25 г; лінімент 10% по 30 г; мазь 10 % по 15 г, по 20 г, по 40 г; р-н для зовнішнього застосування 10% по 30 мл, 120 мл, 1000 мл у фл.; р-н для місцевого застосування, 10 мг/мл по 50 мл, по 100 мл фл.; р-н для місцевого застосування, 100 мг/мл по 100 мл, по 500 мл фл.; р-н для полоскання горла та ротової порожнини 1 % по 125 мл, по 250 мл у фл; р-н нашкірний, 10 г/100 мл по 100 мл, по 1000 мл у фл.

Торгова назва:

I. ПОВІДОН-ЙОД, ЗАТ НВЦ "Борщагівський ХФЗ", м. Київ, Україна
РАНОСТОП, ВАТ "Фітофарм", м. Артемівськ, Донецька обл., Україна
II. БЕТАДИН®, ВАТ Фармацевтичний завод ЕГІС за ліцензією компанії МУНДІФАРМА А.Т., Угорщина/Швейцарiя
БЕТАДИНЕ®, Алкалоїд АД - Скоп'є, Республіка Македонія
ВОКАДИН, Вокхардт Лімітед, Індія
ЙОДОБАК®, Боде Хемі ГмбХ і Ко., Німеччина
ПОВІСЕП, Джейсон Фармасьютикалс Лтд, Бангладеш
  • Натрію хлорид (Sodium chloride) *, ** (див. п. 10.5.7. розділу "АНЕСТЕЗІОЛОГІЯ ТА РЕАНІМАТОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")

Фармакотерапевтична група:R01AX10 - р-н для місцевого застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:зволожуюча дія; нормалізує водно-сольовий баланс і ліквідує дефіцит рідини в організмі людини, який розвивається при дегідратації або через акумуляцію позаклітинної рідини у вогнищах великих опіків і травм.

Показання для застосування ЛЗ:застосовується місцево для промивання ран, очей, слизової оболонки носа, а також катетерів і систем для трансфузії; гігієни очей, носа та вух; промивання ран.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:промити рану, використовуючи вміст всього фл., витерти залишок р-ну тільки в непошкодженому місці.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:відсутня.

Протипоказання до застосування ЛЗ:відсутні (для місцевого застосування).

Форми випуску ЛЗ:р-н для місцевого застосування 0,9% по 5 мл у одноразових фл.-крапельницях

Торгова назва:

II. ФІЗІОДОЗА, Лабораторії ЖІЛЬБЕР, Франція

 

  • Діамантовий зелений (Viride nitens) *, **

Фармакотерапевтична група:D08АХ09 - інші антисептичні та дезинфікуючі засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:чинить антимікробну дію, не має подразнювального ефекту; активний відноcно Грам(+) м/о; даних про всмоктування в кров та включення в метаболічні процеси організму не виявлено.

Показання для застосування ЛЗ:застосовують зовнішньо при легких гнiйно-запальних процесах шкiри (піодермія, фурункульоз, карбункульоз, блефарит), а також для обрoбки операцiйного поля, шкiрних покривiв пiсля операцiй та травм.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:наносять на поверхню шкіри, охоплюючи при порушенні її цілісності навколишні здорові тканини.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР (свербіж, кропив’янка).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість.

Форми випуску ЛЗ:р-н для зовнішнього застосування, спиртовий 1 % по 5 мл, по 9 мл, по 10 мл, по 15 мл, по 20 мл, по 25 мл у фл. або фл.-крапельницях; по 3 мл у фл.-олівцях.; р-н для зовнішнього застосування, спиртовий 2 % по 9 мл, по 10 мл у фл..

Торгова назва:

I. БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, АТ "Галичфарм", м. Львів, Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, ВАТ "Лубнифарм", м. Лубни, Полтавська обл., Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, ВАТ "Тернопільська фармацевтична фабрика", м. Тернопіль/ТОВ "Тернофарм", м. Тернопіль, Україна/Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, ВАТ "Фітофарм", м. Артемівськ, Донецька обл., Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, Державне підприємство "Експериментальний завод медичних препаратів ІБОНХ НАН України", м. Київ, Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, Дочірнє підприємство "Агрофірма "Ян" приватного підприємства "Ян", с. Немиринці, Ружинський р-н, Житомирська обл., Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, ЗАТ "Ліки Кіровоградщини", м. Кіровоград, Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, ЗАТ "Фармнатур", м. Одеса, Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, ЗАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", м. Київ, Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, ЗАТ Фармацевтична фабрика "Віола", м. Запоріжжя, Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, Комунальне підприємство "Луганська обласна "Фармація", Фармацевтична фабрика, м. Луганськ, Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, Комунальне підприємство Київської обласної ради "Фармацевтична фабрика", м. Київ, Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, Комунальне підприємство Київської обласної ради "Фармацевтична фабрика", м. Київ/ТОВ "Чернiгiвська фармацевтична фабрика", м. Чернігів, Україна/Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, ТОВ "ДКП "Фармацевтична фабрика", м. Житомир, Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ, ТОВ "Фармацевтична фабрика", м. Івано-Франківськ, Україна
БРИЛЬЯНТОВИЙ ЗЕЛЕНИЙ FLOMED®, Харківське підприємство по виробництву імунобіологічних та лікарських препаратів ЗАТ "Біолік", м. Харків, Україна
БРИЛЬЯНТОВОГО ЗЕЛЕНОГО РОЗЧИН, Приватне підприємство "Фрі-Вест", м. Хмельницький, Україна
  • Ектерицид (Ectericid) *, **

Фармакотерапевтична група:D08АХ10** - антисептичні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:активний щодо піогенної мікрофлори: синьогнійної та кишкової паличок, протею, стафілококів; малотоксичний.

Показання для застосування ЛЗ:лікування післяопераційних та травматичних ран, ускладнених гнійною інфекцією, ран, що повільно гранулюють та довго не загоюються, фурункулів, карбункулів, норицевих форм остеомієліту, опіків, трофічних виразок з нагноєнням.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:застосовують місцево в нерозведеному вигляді як засіб монотерапії чи в комплексі з іншими препаратами; промивання інфікованих ран слід проводити 2 р/добу до зникнення гнійного виділення, після чого промивання та перев’язки роблять 1 раз в 3 – 4 дні до повного загоювання ран; при лікуванні інфікованих опіків відкритим способом препарат застосовують з новокаїном: до 50 мл препарату додають 10 мл 0,5 % р-ну новокаїну; ранову поверхню зрошують кожні 6 – 8 год; при закритому способі 2 р/добу з інтервалом 6 – 8 год на опікову поверхню накладають пов’язки, сильно змочені препаратом; зрошують нижній шар пов’язки, не знімаючи її; зазначені маніпуляції проводять до повного зникнення гною; лікування карбункулів та фурункулів після їх розтину та евакуації гнійних мас проводять шляхом накладання на рану рясно змочених препаратом марлевих серветок; перші 2 – 3 дні перев’язки роблять щодня, а далі 1 раз в 2 – 3 дні.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:не встановлена.

Протипоказання до застосування ЛЗ:відсутні.

Форми випуску ЛЗ:р-н для зовнішнього застосування по 50 мл, по 250 мл

Торгова назва:

I. ЕКТЕРИЦИД®, Харківське підприємство по виробництву імунобіологічних та лікарських препаратів ЗАТ "Біолік", м. Харків, Україна

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 114; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты