Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зміст теми




                           
   
Порушення функцій нервової системи
 
   
Порушення чутливості
 
Порушення рухливої функції
 
Порушення регуляції вегетативних функцій
 
Порушення трофічної функції
 
Порушення психічних функцій
 
Основні види порушень
 

 

 


Причини порушень
Генетичні дефекти нейронів

гіпоксія гіпоглікемія інтоксикація Водно-електролітні порушення Кислотно-основні порушення старіння втома Емоційний стрес Дефіцит фактору росту нервів ендокринопатії Зміна температури тіла голодування травма Іонізуюче випгромінювання пухлини Вплив електричного струму Аутоімунне пошкодження навіювання Надмірне подразнення рецепторів

 

 

Порушення функцій рецепторів Порушення проведення імпульсів Порушення збудливості нейронів Порушення функцій синапсів Порушення процесів гальмування в ЦНС Зменшення кількості нейронів Порушення функцій гліальних клітин Утворення в ЦНС вогнищ патологічно посиленого збудження Зменшення міжнейронних контактів Порушення синтезу і секреції нейромедіаторів Порушення метаболізму в нейронах

 

 

Основні ланки патогенезу

 

 


6. Матеріали для самоконтролю:

A. Завдання для самоконтролю:

1. Хворий ходить, широко розставляючи ноги, похитуючись та відхиляючись вправо, у позі Ромберга рівновагу не зберігає; відмічено зниження мязового тонусу. Як називається цей руховий розлад?

A. Атаксія

B. Астазія

C. Хорея

D. Абазія

E. Атетоз

2. У хворого відмічені мимовільні червоподібні рухи в пальцях рук і ніг, перерозгинання фаланг. Симптоми посилюються при довільних рухах. Ураженням яких нервових структур викликано це порушення?

A. Стріарної системи

B. Лімбічної системи

C. Кори мозку

D. Пірамідної системи

E. Стовбура мозку

3. У хворого після травми виник параліч м'язів правих кінцівок, втрачена больова і температурна чутливість з лівого боку, тактильна чутливість частково знижена з обох боків. Ураження якого відділу нервової системи відбулось?

A. Бічних стовпів спинного мозку

B. Задніх стовпів спинного мозку

C. Кори

D. Мозочка

E. Передніх стовпів спинного мозку

4. Після перенесеного крововиливу у хворого припинились активні рухи лівих кінцівок. Тонус мязів в них збільшений, спинні рефлекси різко посилені. Який вид розладу нервової системи виник у хворого?

A. Центральний параліч

B. Спинальний шок

C. Рефлекторний параліч

D. Периферичний параліч

E. Вялий параліч

5. Після перетину трійчастого нерва розвинулись екзофтальм, звуження зіниці, опущення і дряблість повік. В подальшому рогівка помутніла, утворилась виразка. Порушення якої функції нервового волокна виникло у цьому випадку?

A. Трофічної

B. Больової

C. Чутливої

D. Рухової

E. Вегетативної

6. Хворому поставлений діагноз «Хвороба Паркінсона». Нестача якого медіатора у хвостатому ядрі головного мозку викликає характерний комплекс порушень?

A. Дофаміну

B. Ацетилхоліну

C. Адреналіну

D. Гістаміну

E. Брадикініну

7. У хворого після хірургічного видалення кінцівки з приводу гангрени виникає сильне відчуття болю в ампутованій кінцівці. Який тип болю непокоїть хворого?

A. Фантомний

B. Каузалгія

C. «Перший» біль

D. Відбитий

E. Рефлекторний


8. У хворого М. віком 80 років виявлені тяжкі виразково-некротичні зміни слизової оболонки ротової порожнини, які не супроводжуються реактивною запальною реакцією тканин. Який механізм утворення виразок є найбільш вірогідним у цьому випадку?

  1. Трофічний
  2. Викликаний порушенням обміну жирів
  3. Викликаний порушенням обміну вітамінів
  4. Травматичний
  5. Токсичний

9. У хворого після гіпертонічного кризу припинилась довільні рухи в лівих кінцівках, тонус мязів у них різко підвищився. Який розлад рухової функції розвинувся у хворого?

  1. Центральний параліч
  2. Периферичний параліч
  3. Периферичний парез
  4. Рефлекторний парез
  5. Центральний парез

10. Після видалення мозочка у тварини рухи втратили плавність, точність, зникла їх розміреність. Яку назву має таке порушення?

  1. Атаксія
  2. Тремор
  3. Гіпокінез
  4. Ригідність
  5. Атетоз

 

B. Задачі для самоконтролю:

Задача 1.

У хворого на ішемічну хворобу серця відмічаються часті напади болю в ділянці лопатки, передпліччя та пальців зліва. Біль не зникає при застосування знеболюючої мазі, але зменшується при застосуванні нітрогліцерину. Назвіть вид болю, що виникає в цього хворого. Поясніть, чому знеболювальна мазь не дає ефекту.

Задача 2.

У хворого віком 68 років, який тривалий час страждає на гіпертонічну хворобу, раптово припинились активні рухи обох лівих кінцівок. Хворого госпіталізовано в неврологічне відділення, де виявлені численні порушення функцій нервово-м'язового апарату. Назвіть порушення рухової функції, яке виникло у хворого. Поясніть механізм його виникнення у даному випадку.

Задача 3.

У хворого після ДТП виник синдром Броун – Секара. Перерахуйте основні прояви цього синдрому та поясніть механізм їх виникнення. Назвіть основний механізм, який зумовив дане порушення.

Задача 4.

У хворого встановлений складний характер порушення рухової функції: постійне хитання тулуба і кінцівок, порушена координація, рухи хиткі, з надмірною амплітудою та силою. Патологія якого відділу нервової системи призвела до описаних змін? Обґрунтуйте.

Задача 5.

Хворий переведений з травматологічного відділення в хірургічне з приводу прогресуючого дефекту шкіри та підлеглих тканин, які не загоюються протягом тривалого часу. З анамнезу відомо, що 1,5 місяця тому пацієнт пошкодив кінцівку під час ДТП. При огляді зони ураження встановлені зміни кольору, тургору тканин, ознак рубцювання рани не виявлено. Порушення якої функції нервової системи викликало дані зміни? Поясніть механізм цього явища.

 


7. Література:

Основна:

  1. Патологічна фізіологія / За ред. М.Н. Зайка, Ю.В. Биця.-К.: Вища шк., 1995. – 615 с.
  2. Патологическая физиология / Под ред. Н.Н. Зайко, Ю.В. Быця.- Москва: Медпресс-информ, 2004. – 635 с.
  3. Лекції з патофізіології.
  4. Посібник до практичних занять з патологічної фізіології / За ред. Ю.В.Биця та Л.Я.Данилової. - К.: Здоров’я, 2001.

Додаткова:

  1. Крыжановский Г.Н. Общая патология нервной системы – М.: Медицина, 1980. – 324 с.
  2. Лиманский Ю.П. Физиология боли. – К.: Здоров'я, 1986. – 94 с.
  3. Патофизиология. Курс лекций: Учеб. пособие Под ред. П.Ф.Литвицкого. – М.: Медицина, 1995.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 53; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты