Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Промислові вакуумні технології




Області використання вакууму різноманітні. Він широко використовується в науці та техніці.

Експериментальні дослідження випаровування та конденсації, поверхневі явище, деяких теплових процесів, низьких температур, ядерних та термоядерних реакцій здійснюються в вакуумних установках. Вакуумні системи використовуються в хімії для вивчення властивостей чистих речовин, вивчення складу та розділення компонентів суміші.

В електровакуумних приладах вакуум являється конструктивним елементом. Низький та середній вакуум використовується в освітлювальних та газорозрядних приладах, прийомно-підсилювальних та генераторних лампах, електронно-променевих трубках, в приладах надвисоких частот. Для роботи над провідникових приладів вакуум непотрібен, але в процесі їх виготовлення без нього не обійтись. Особливо широко вакуумна техніка використовується при виробництві мікросхем, де процеси нанесення тонкоплівкових покриттів, іонного травлення, електронної літографії забезпечують отримання елементів електронних схем субмікронних розмірів.

В металургії плавка та переплавка в вакуумі використовується для отримання надчистих матеріалів з високою міцністю, пластичністю та в’язкістю. Надчисті речовини, напівпровідники, діелектрики отримуються в вакуумних кристалізаційних установках. Сплави з будь-яким співвідношенням компонентів можуть бути отримані вакуумною молекулярною епітаксією. Штучні кристали алмазів, рубінів, сапфірів отримуються в вакуумних установках.

В хімічній промисловості використовуються сушильні вакуумні апарати при випуску синтетичних волокон, поліамідів, поліетилену, органічних розчинників.

Просвітлююча оптика, захисні, поглинаючі, відбиваючі покриття отримуються нанесенням тонкоплівкових шарів в вакуумі.

В харчовій промисловості вакуум використовують для довготривалого зберігання та консервування продуктів.

В медицині вакуум застосовують для збереження гормонів, лікувальних сироводок, вітамінів, при отриманні антибіотиків, анатомічних та бактеріологічних препаратів.

Приведений перелік основних застосувань вакуумної техніки вражає.

Інтенсивний розвиток методу випаровування та конденсації у вакуумі за останні роками зумовлено універсальністю технології, високою продуктивністю процесу нанесення покриттів, малою енергоємністю і поряд з іншими перевагами у порівнянні з традиційними методами одержання покриттів різного функціонального призначення. Одне з основних переваг методу випаровування та конденсації в вакуумі є екологічно чиста технологія.

Постійно зростаючі потреби народного господарства і різноманітність номенклатури зумовили появу широкого класу спеціальних вакуумних установок, призначених для вирішення конкретних виробничих завдань –металізації рулонних і смугових матеріалів, нанесення захисних, зносостійких, декоративних покриттів на металеві і неметалеві матеріали, виготовлення різних плівкових елементів електронної техніки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 55; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты