Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Mkdir - створення каталогу




 

СИНТАКСИС

mkdir [- m режим_доступу] [- p] каталог ..

 

ОПИС

По команді mkdir створюється один або декілька каталогів з режимом доступу 0777. Стандартні файли (. - для самого каталогу і . - для вищерозміщеного) створюються автоматично; їх не можна створити по імені. Для створення каталогу необхідно мати в розпорядженні право запису у вищерозміщений каталог.

Ідентифікатори власника і групи нових каталогів встановлюються відповідно рівними реальним ідентифікаторам власника і групи процесу.

Командою mkdir обробляються дві опції:

-- m режим_доступу

Явне завдання режиму_доступу для створюваних каталогів;

-- p При вказівці цієї опції перед створенням нового каталогу заздалегідь створюються усі неіснуючі вищерозміщені каталоги.

 

ПРИКЛАДИ

Щоб створити поддерево каталогів tmpdir/temp/dir, потрібно виконати команду

mkdir - p tmpdir/temp/dir

 

Команда rmdir

rmdir - видалення каталогів

СИНТАКСИС

rmdir [- p] [- s] каталог ..

 

ОПИС

Команда rmdir видаляє вказані каталоги, які мають бути порожніми. Для видалення каталогу разом з вмістом слід скористатися командою rm з опцією - r. Поточний каталог не повинен належати піддереву ієрархії файлів з коренем - каталогом, що видаляється.

Для видалення каталогів треба мати ті ж права доступу, що і у разі видалення звичайних файлів.

Командою rmdir обробляються наступні опції:

-- p Дозволяє видалити каталог і вищерозміщені каталоги, що виявилися порожніми. На стандартний вивід видається повідомлення про видалення усіх вказаних в маршруті каталогів або про збереження частини з них з яких-небудь причин.

-- s Пригнічення повідомлення, що видається при дії опції, - p.

 

 

Команда touch

 

СИНТАКСИС

touch ім'я_файлу - створити порожній файл

 

НАЗВА

cat - злиття і виведення файлів

 

СИНТАКСИС

cat [- u] [- s] [- v] [- t] [- e] файл ..

ОПИС

Команда cat по черзі читає вказані файли і видає їх вміст на стандартний вивід. Так, наприклад:

cat f - роздруковує вміст файлу f;

cat f1 f2 > f3 - cливає перші два файли і поміщає результат в третій.

Щоб додати файл f1 до файлу f2, потрібно виконати команду

cat f1 >> f2

Команда cat часто використовується для створення файлів (хоча можна скористатися і командою touch). По команді cat на стандартний вивід (тобто на екран) виводиться вміст вказаного файлу (чи декількох файлів, якщо їх імена послідовно задати в якості аргументів команди).

Якщо виведення команди cat перенаправити у файл, то можна отримати копію якогось файлу :

cat file1 > file2

Саме можливості перенаправлення введення і виведення цієї команди і використовуються для створення нових файлів. Для цього на вхід команди cat направляють дані із стандартного введення (тобто з клавіатури), а виведення команди - в новий файл:

cat > newfile

Після того, як ви надрукуєте усе, що хочете, натисніть комбінацію клавіш <Ctrl>+<D> чи <Ctrl>+<C>, і усе, що ви ввели, буде записано в newfile.

Якщо не вказаний жоден файл або серед аргументів зустрічається -, команда cat читає дані із стандартного введення. Опції команди cat мають наступний зміст:

-- u Вивід не буферизується (за умовчанням буферизується).

-- s Не повідомляється про неіснуючі файли.

-- v Візуалізація нецензурних символів (окрім табуляцій, перекладів рядків і переходів до нової сторінки). Символи, що управляють, зображаються у вигляді ^X (CTRL+X); символ DEL (вісімкове 0177) - у виді ^?. Символи, що не входять в набір ASCII (тобто із зведеним восьмим бітом) видаються у вигляді M, - x, де x - визначуваний молодшими сімома бітами символ.

З опцією - v можна використовувати наступні опції:

-- t Візуалізація символів табуляції у вигляді ^I.

-- e Візуалізація символів перекладу рядка у виді $ (рядок при цьому все ж переводиться).

Якщо опція - v не вказана, то опції - t і - e ігноруються.

 

Команда rm

rm - видалення файлів

 

СИНТАКСИС

rm [- f] [- i] файл ..

rm - r [- f] [- i] каталог .. [файл ..]

 

ОПИС

Команда rm служить для видалення вказаних імен файлів з каталогу. Якщо задане ім'я було останнім посиланням на файл, то файл знищується. Для видалення користувач повинен мати право запису в каталог; мати право на читання або запис файлу не обов'язково.

Якщо немає права на запис у файл і стандартне введення призначений на термінал, то видається (у вісімковому виді) режим доступу до файлу і запитується підтвердження; якщо воно починається з букви y, то файл віддаляється, інакше - ні. Якщо стандартне введення призначене не на термінал, команда rm поводиться так само, як за наявності опції - f.

Допускаються наступні три опції:

-- f Команда не видає повідомлень, коли файл, що видаляється, не існує, не просить підтвердження при видаленні файлів, на запис в які немає прав. Якщо немає права і на запис в каталог, файли не видаляються. Повідомлення про помилку видається лише при спробі видалити каталог, на запис в який немає прав (див. опцію - r).

-- r Відбувається рекурсивне видалення усіх каталогів і підкаталогів, перерахованих в списку аргументів. Спочатку каталоги спустошуються, потім видаляються. Підтвердження при видаленні файлів, на запис в які немає прав, незапитується,а також якщо задана опція - f або стандартне введення не призначене на термінал і не задана опція - i. При видаленні непорожніх каталогів команда rm - r прийнятніше за команду rmdir, оскільки остання здатна видалити тільки порожній каталог. Але команда rm - r може доставити немало клопоту при помилковій вказівці каталогу!

-- i Перед видаленням кожного файлу запитується підтвердження. Опція - i усуває дію опції - f; вона діє навіть тоді, коли стандартне введення не призначене на термінал.

 

ПРИКЛАДИ

Опція - i часто використовується спільно з - r. По команді:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты