Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Rm - ir dirname




запитується підтвердження:

directory dirname: ?

При позитивній відповіді запитується підтвердження на видалення усіх файлів (для підкаталогів виконуються ті ж дії), що містяться в каталозі, а потім підтвердження на видалення самого каталогу.

 

Команда mv

mv - переміщення (перейменування) файлів або каталогів

 

СИНТАКСИС

mv [- f] файл1 [файл2 ..] цільовий_файл

 

ОПИС

Команда mv переміщає (перейменовує) файл1 в цільовий_файл. Файл1 не повинен співпадати з цільовим_файлом (будьте уважні при використанні метасимволів shell 'а). Якщо цільовий_файл є каталогом, то файл1, файл2, .., переміщаються в нього під своїми іменами. Тільки в цьому випадку можна вказувати декілька початкових файлів.

Якщо цільовий_файл існує і не є каталогом, його старий вміст втрачається. Якщо при цьому виявляється, що в цільовий_файл не дозволений запис, то виводиться режим цього файлу і запитується рядок із стандартного введення. Якщо цей рядок починається з символу y, то необхідні дії все ж виконуються, за умови, що у користувача досить прав для видалення цільового_файлу. Якщо була вказана опція - f або стандартне введення призначене не на термінал, то необхідні дії виконуються без всяких запитів. Разом з вмістом цільовий_файл наслідує режим файла1.

Якщо файл1 є каталогом, то він перейменовується в цільовий_файл, тільки якщо у цих двох каталогів загальний надкаталог; при цьому усі файли, що знаходилися у файлі1, переміщаються під своїми іменами в цільовий_файл. Якщо файл1 є файлом, а цільовий_файл - посиланням, причому не єдиним, на інший файл, то усі інші посилання зберігаються, а цільовий_файл стає новим незалежним файлом.

 

Команда cp

cp - копіювання файлів

 

СИНТАКСИС

cp [options] source destination

cp [options] source_directory new_directory

cp файл1 [файл2 ..] цільовий_файл

ОПИС

Команда cp копіює файл1 в цільовий_файл. Файл1 не повинен співпадати з цільовим_файлом. Якщо цільовий_файл є каталогом, то файл1, файл2, .., копіюються в нього під своїми іменами. Тільки в цьому випадку можна вказувати декілька початкових файлів.

Якщо цільовий_файл існує і не є каталогом, його старий вміст втрачається. Режим, власник і група цільового_файлу при цьому не міняються.

 

Якщо цільовий_файл не існує або є каталогом, нові файли створюються з тими ж режимами, що і початкові (окрім біта нав'язливості, якщо Ви не суперкористувач). Час останньої модифікації цільового_файлу (і останнього доступу, якщо він не існував), а також час останнього доступу до початкових файлів встановлюється рівним часу, коли виконується копіювання. Якщо цільовий_файл був посиланням на інший файл, усі посилання зберігаються, а вміст файлу змінюється.

Також команду cp можна застосовувати в одній з двох форм :

У першому випадку файл або каталог source копіюється, відповідно, у файл або каталог destination, а в другому випадку файли, що містяться в каталозі source_directory копіюються в каталог new_directory. Для копіювання потрібно мати права на читання файлів, які копіюються, і права на запис в каталог, в який проводиться копіювання.

Якщо в якості цільового вказується існуючий файл, то його вміст буде затертий, тому при копіюванні потрібно дотримуватися обережності. Втім, можна використовувати команду cp з опцією - i, тоді перед перезаписом існуючого файлу проситиметься підтвердження.

Основні опції команди cd :

-- p Зберігає час модифікації файлу і максимально можливі повноваження. Без цієї опції для нового файлу задаються повноваження, що відповідають повноваженням користувача, що запустив команду

-- R або - r Якщо source - каталог, то копіюється як він, так і усі підкаталоги, що входять в нього, т. е. зберігається початкова форма дерева каталогів

-- d Якщо задати цю опцію, то символічні посилання залишатимуться посиланнями (а інакше замість посилання копіюється файл, на який дається посилання)

-- f Перезаписувати файли при копіюванні (якщо такі вже є) без додаткових попереджень

 

Команда ln


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты