Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Теоретична частина. з дисципліни «Запобігання забрудненню морського середовища»




МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКА ДЕРЖАВНА МОРСЬКА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА СУДНОВОДІННЯ,ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 1

з дисципліни «Запобігання забрудненню морського середовища»

на тему «Розрахунок рівня екологічної безпеки замкнутої водойми від промислових стічних вод»

Виконав курсант гр. 251м Дерменжи Микита Петрович

Перевірив завідувач кафедри судноводіння,

Охорони праці та навколишнього

Середовища, професор, д.т.н. Лєонов В.Є.

Асистент кафедри судноводіння,

Охорони праці та навколишнього середовища Геращенко І.С.

Херсон 2013


Вступ

Техногенна система споживає природну прісну воду, в результаті обробки якої утворюються стічні води. Особливу шкоду для гідросфери (замкнуті водойми, ріки, моря, океани) представляють розчинні сполуки важких металів. При експлуатації суден та контакті їх металевих поверхонь з морським середовищем протікають електрохімічні процеси, в результаті яких у морське середовище надходять іони важких металів. Останні інгібірують життєдіяльність морепродуктів, приводять до порушення біохімічних процесів морського середовища, і, як наслідок, до зменшення біовиробництва синезелених водоростей і біопланктонів.

У даній практичній роботі розглядаються умови забруднення іонами важких металів гідросфери, визначаються розрахунковим шляхом межи екологічної безпеки, а у випадку їхнього перевищення пропонуються конкретні рекомендації з очищення стічних вод від іонів важких металів, створення замкнених водообігових циклів, використання повітряних холодильників-конденсаторів, замість водних.

 

Мета роботи

· набути практичні навички виконання розрахунків з визначенням рівня екологічної небезпеки замкнутої водойми;

· самостійно провести санітарно-гігієнічні оцінки, розробки технічних, організаційних та економічних заходів по зниженню рівня екологічної небезпеки гідросфери;

· освоїти методику розрахунку рівня екологічної небезпеки замкнутої водойми;

· розрахувати концентрацію сполук важких металів у замкнутій водоймі;

· виконати санітарно-гігієнічну оцінку замкнутої водойми;

· розробити технічні пропозиції по зниженню рівня екологічної небезпеки замкнутої водойми.

 

Теоретична частина

 

У даній роботі як шкідливі речовини, що надходять в озеро, приймаються сполуки важких металів, таких як:

· миш’як;

· ртуть;

· свинець.

Джерелами сполук цих металів являються такі промислові підприємства, як гальвано-хімічні, механообробні, металургійні, коксохімічні, нафтохімічні.

Важкі метали, що надходять зі стічними водами в замкнуту водойму, погіршують якість цієї води, що стає непридатною для розведення риб, питних і рекреаційних цілей.

Важкі метали, що надходять в організм людини по "харчовому ланцюжку", інгібіруют процеси, що відбуваються в корі головного мозку, у спинному мозку й кровоносній системі.

Результатом цього впливу на людину важких металів є такі важкі ускладнення, як лейкемія крові, проявляються тенденції до мутагенних й терратогенних наслідків.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты