Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Санітарно-протиепідемічний режим і прибирання приміщень стоматологічних поліклінік, відділень, кабінетів та зуботехнічних лабораторій




Використане стоматологічне обладнання і інструментарій повинні піддаватись дезінфекції, передстерилізаційному очищенню з метою видалення з них білкових, жирових механічних забруднень, а також лікарських препаратів.

Найбільш доцільно і раціонально передстерилізаційне очищення і стерилізацію стоматологічного інструментарію та виробів проводити в централізованих стерилізаційних відділеннях (ЦСВ), які обладнуються в даному лікувальному закладі для задоволення власних потреб, або для обслуговування декількох лікувальних установ.

Передстерилізаційне очищення і стерилізація стоматологічних інструментів проводиться у відповідності з вимогами "Інструкції щодо очищення (миття) і стерилізації стоматологічних інструментів " № 1609-77 від 11 березня 1977 р., і вимогами ОСТ 42-2-2-77 "Стерилізація і дезінфекція виробів медичного призначення. Методи, засоби і режими".

Передстерилізаційну обробку стоматологічного інструментарію здійснюють ручним або механізованим способом за допомогою спеціального обладнання з застосуванням миючих розчинів.

Передстерилізаційну обробку ручним способом проводять в наступній послідовності:

• кожний інструмент спочатку ополіскують проточною водою в окремій ванні для миття протягом 30 сек.;

• повністю занурюють інструменти на 15 хвилин в бачок з гарячим (з температурою + 50° С) мийним розчином, який складається із комплексу 0,5 % розчину пероксиду водню (Н2О2) з 0,5 % розчином одного із миючих засобів: "Астра", "Лотос", "Новость", "Айна" і т.п. При застосуванні миючого засобу "Біолот" час обробки складає 3 хвилини;

• миють інструменти в цьому ж розчині йоржами або ватно-марлевими тампонами протягом 30 сек;

• споліскують проточною водопровідною водою із розрахунку 200 мл води на кожний виріб, а потім дистильованою водою протягом 30 сек; у випадку використання мийних засобів "Лотос" або "Астра" час полоскання повинен становити 1 хвилину;

• сушать в сухо-повітряному стерилізаторі гарячим повітрям при температурі 80-85 ° С до повного зникання вологи.

Механізоване передстерилізаційне очищення повинно проводитись за допомогою апаратів і обладнання струминним методом, ультразвуком, або йоржуванням з застосуванням мийних засобів. Методика проведення механізованого очищення повинна відповідати інструкції щодо експлуатації, яка додається до обладнання.

Мийний розчин після обробки інструментарію, забрудненого кров'ю, негайно виливається і замінюється свіжим.

Стоматологічний інструментарій, використаний в гнійних операціях і при лікуванні інфекційних хворих, перед передстерилізаційним очищенням підлягає обов'язковому знежиренню в комплексі 3 % пероксиду водню з миючими засобами "Астра", "Лотос", "Айна" або "Новость" при температурі 50 ° С протягом 30 хвилин або "потрійним розчином" протягом 45 хвилин, після чого виконуються вищевказані етапи передстерилізаційної обробки.

Контроль якості передстерилізаційної обробки стоматологічного інструментарію і виробів необхідно проводити методами, рекомендованими " Методичними вказівками по перед стерилізаційному очищенню виробів медичного призначення " № 28-6/13 від 08.06.82 р.

Контролю піддають 1 відсоток (але не менше 3-5 виробів одного найменування) одночасно обробленого інструментарію.

Якість передстерилізаційної обробки інструментів перевіряють шляхом постановки амідопіринової або ортолідинової проб та визначення залишкової кількості лужних компонентів миючого препарату шляхом проведення проби з фенолфталеїном.

Інструменти або вироби, які дали позитивні проби на кров, обробляють вдруге, а ті, що містять залишкову кількість миючих засобів, вдруге промивають проточною водою.

Всі вироби (інструменти, перев'язні матеріали, посуд та ін.), що доторкуються до раневої поверхні, контактують з кров'ю або інфекційними препаратами, а також із слизовою оболонкою і можуть викликати її ушкодження, повинні піддаватись стерилізації.

Контроль стерильності стоматологічних інструментів проводять бактеріологічні лабораторії СЕС 2 рази на рік або бактеріологічні лабораторії лікувальних установ 1 раз в місяць.

Контролю стерильності підлягає не менше 1 % від загальної кількості простерилізованого інструментарію, але не менше 3-5 одиниць одного найменування. Відбір проб здійснюється шляхом:

• безпосереднього занурення дрібних інструментів в стерильне живильне середовище;

• взяття змивів з крупних інструментів стерильними марлевими серветками 5 х 5 см зволожених стерильними фізіологічним розчином, які потім засівають на живильні середовища (бульон Сабуро або тіогліколеве середовище).

Інструменти вважаються стерильними при відсутності росту вегетативних та спороутворюючих мікроорганізмів.

Вироби, що не мають контакту з раневою поверхнею, кров'ю або інфекційними препаратами повинні піддаватись дезінфекції.

При роботі з деззасобами необхідне суворе дотримання вимог техніки безпеки та виробничої санітарії.

При роботі в кабінетах терапевтичної стоматології з амальгамою 1 раз на місяць необхідно проводити додаткове прибирання, яке складається з обробки всього приміщення, меблів та обладнання, особливо на робочих місцях лікарів біля крісла і біля витяжної шафи, підкисленим розчином перманганату калію шляхом пульверизації або протирання ганчіркою, змоченою в цьому розчині. Через годину поверхні протираються насухо, використаний матеріал викидається в сміттєзбирач на території установи. Весь інвентар для цього прибирання повинен бути окремим, не використовуватись в інших приміщеннях і зберігатись в нижньому відділенні витяжної шафи.

Лотки і плювальниці, забруднені амальгамою, після механічного очищення слід обробити підкисленим розчином перманганату калію, через 1,5-2 години насухо протерти, а забруднений матеріал негайно видалити з приміщення в сміттєзбірник.

ПРИМІТКА:

1. Спускання в каналізацію води, яка містить ртуть, без спеціальних сифонів забороняється. Очищення сифонів від ртуті повинно проводитись один раз в 3-4 місяці.

2. Прибирання стоматологічних кабінетів і приміщень зуботехнічних лабораторій проводять вологим способом не рідше 2 рази в день із застосуванням дезінфектантів.

3. Генеральне прибирання кабінетів хірургічної стоматології проводиться один раз на тиждень з застосуванням дезінфектантів (комплекс 6 % пероксиду водню і 0,5 % миючого засобу). Після дезінфекції приміщення опромінюють бактерицидними лампами.

Генеральне прибирання інших стоматологічних кабінетів проводять 1 раз на місяць.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 287; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты