Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Маркетингові стратегії конкуренції.




У залежності від ролі, яку фірма обирає на обраному цільовому ринку, вона обирає одну з чотирьох типів маркетингових конкурентних стратегій:

- Лідера ринку

- Претендента на лідерство(челенджера)

- Послідовника

- Нішера

Стратегія лідера.

Ринковий лідер це фірма або бренд, що займає найбільшу ринкову частку на певному ринку збуту. Серед них – Кока Кола, Procter & Camble , McDonald’s. Захопити або утримати свою позицію можна за рахунок:

- Розширення місткості ринку , що може бути досягнуте за рахунок збільшення обсягів споживання товару, залучення нових споживачів.

- Захист своєї частки( стратегія оборони) представляє використання різних форм інновацій, технологічного лідерства, які мають на меті позиційний захист (захист ринкової частки за всією товарною номенклатурою), стратегія демаркетингу – зниження попиту в деяких сегментах через підвищення ціни, зменшенню реклами, стимулювання збуту.

- Підвищення ринкової частки за наявної місткості ринку, по суті, це наступна стратегія і може бути реалізована через підвищення якості товару, виведення на ринок нових товарів, розширення асортименту, активізацію рекламної діяльності, стимулювання збуту та зниження витрат.

- Стратегія претендента на лідерство (челенджера)

Челенджери - це фірми або бренди, мета яких збільшити свою частку рину і зайняти місце лідера. Наприклад, «Юниливер» змагається з «P&G» за лідерство, а «Пепсі» з «Кока-Кола».

 

Варіанти досягнення поставленої мети:

- Фронтальний наступ передбачає використання проти конкурента тих самих, які використовує лідер, при цьому сили челенджера мають втричі перевищувати сили конкурента.

- Фланговий наступ реалізується через атаку на слабкі позиції конкурента(наприклад, відсутність у нього сервісу або фірмової торгівлі в регіонах)

- Обхідний наступ (різновидом якої є «партизанський маркетинг») має на меті зламати позиції конкурента.

Стратегії послідовника

Послідовники – це фірми, які успішно діють на ринку і мають на меті зберегти свою позицію, а не зайняти позицію лідера. Варіанти реалізації цієї стратегії :

- Компіляція – використання стратегії лідера в повному обсязі.

- Імітація – використання окремих елементів стратегії лідера.

- Адаптація – використання стратегії лідера як основи для адаптації до умов певного ринку.

Стратегія німера

Німери – це фірми, які орієнтують свою діяльність на обслуговування одного або кількох сегментів ринку.

Питання для самоконтролю:

1. Назвіть види маркетингових стратегій?

2. Які вам відомі стратегії вибору ринку?

3. Що таке диверсифікація? Які існують її види?

4. Що таке конкурентоспроможність підприємства? Назвіть основні її чинники.

5. Назвіть п’ять сил конкуренції за М.Портером.

6. Які стратегії досягнення конкурентних переваг застосовують вітчизняні і закордонні підприємства?

7. Що таке стратегія зростання? Які існують види стратегії зростання?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты