Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Погодинна форма поділяється на просту погодинну та погодинно-преміальну системи.




При простій погодинній системі розмір зарплати залежить лише від посадового окладу (для тих категорій працівників, для яких встановлена схема посадового окладу), або розміру годинної тарифної ставки (для категорій працівників для яких встановлена тарифна сітка).

Основною системою оплати праці для різних категорій працівників зв’язку є погодинно-преміальна система, яка передбачає поряд з оплатою праці по тарифній ставці або посадовому окладу також виплату премій за високі показники в роботі.

При відрядній формі оплата праці залежить від кількості виготовленої продукції. Відрядна форма поділяється на системи: просту відрядну, відрядно-преміальну, акордну.

При простій відрядній системі оплата праці є в залежності від кількості виготовленої продукції та розцінок.

Відрядно-преміальна система характеризується тим, що проста відрядна система доповнюється преміюванням працівників за високі показники в роботі.

При акордній системі оплата праці здійснюється за виконаний обсяг роботи в цілому із зазначенням кінцевого терміну робіт. Ця система застосовується при проведенні аварійних, будівельно-монтажних робіт.

В галузі зв’язку відрядна форма застосовується рідко. Нерівномірність навантаження, підвищені вимоги до якості обслуговування, необхідність дотримання контрольних термінів по обробці та передачі повідомлень роблять недоцільним застосування відрядної форми зарплати в галузі зв’язку.

Нині в галузі зв’язку широко застосовується бригадна форма організації праці. Бригада працює на «єдиний наряд» і її робота оплачується за кінцевими результатами. При цьому підвищується відповідальність та з’являється зацікавленість кожного члена бригади у виконанні завдання, тому що частка трудового внеску кожного працівника, як кінцевий результат визначається коефіцієнтом його трудової участі (КТУ).

В багатьох галузях народного господарства, для яких характерним є значний розрив між часом трудового процесу та одержанням кінцевого результату широкого застосування отримала підрядна форма організації та оплати праці. В цьому випадку до остаточного розрахунку за кінцеві результати працівники дістають лише аванс у розмірі тарифних ставок або їхньої частини. В галузі зв’язку підрядна форма організації праці застосовується при будівництві об’єктів та споруд зв’язку.

В галузі зв’язку зарплата працівників розподіляється з врахування деяких ознак: шкідливість, умови та важкість роботи, складність, кваліфікація. І тому розподіл зарплати працівників в залежності від цих ознак здійснюється за допомогою тарифної системи, яка включає такі елементи:

- тарифна сітка;

- тарифна ставка;

- тарифно-кваліфікаційний довідник;

- місячні посадові оклади.

Тарифна сітка дозволяє розподіляти зарплату працівників в залежності від їх кваліфікації і складається з визначеної кількості тарифних розрядів і відповідних їм тарифних коефіцієнтів.

Тарифний розряд характеризує ступінь складності виконаної роботи. Тарифний коефіцієнт показує на скільки ставка даного розряду вища від ставки першого розряду.

Тарифна сітка встановлює співвідношення в оплаті праці при виконанні складної та простої роботи, а також визначає на скільки збільшиться оплата праці при переході від нижчого розряду до вищого.

Тарифна ставка – це розмір оплати праці виражений у грошовому вимірі для різних груп працівників за одиницю часу. В залежності від того, яку одиницю робочого часу прийнято є годинні, денні, місячні тарифні ставки.

Третім елементом системи є тарифно-кваліфікаційний довідник, який систематизує всю роботу по професіях і кваліфікаціях. Кожному виду праці відповідає певний розряд в залежності від складності, відповідальності та необхідних навиків для його виконання. У довіднику також дається характеристика роботи для кожної професії та рівень необхідних знань для виконання роботи.

Оплата праці керівників і службовців здійснюється відповідно до посадових окладів. Розподіл працівників по посадах здійснюється за допомогою Єдиної номенклатури (переліку) посад і Кваліфікаційного довідника посад керівників і службовців. У довіднику відображені кваліфікаційні характеристики по кожній посаді, які складаються з трьох розділів: посадові обов'язки, професійні знання, кваліфікаційні вимоги. Схема посадових окладів являє собою перелік посад на підприємствах відповідних галузей промисловості з вказівкою місячного посадового окладу або коефіцієнта.

Фонд оплати праці (ФОП) - це кошти, які одержує робітник за безпосередньо виконаний обсяг роботи з врахуванням якості та кількості. ФОП включається до експлуатаційних витрат підприємства. До ФОП включається:

- виплати за тарифними ставками;

- премії працівникам за виконання планових показників основної діяльності;

- надбавки за професійну майстерність: шкідливість, важкість роботи, за святкові та недільні дні роботи, за стаж роботи і вислугу років, оплата чергових відпусток, доплата за харчування, компенсаційні витрати матерям по догляду за дитиною до досягнення 3-річного віку, за поєднання професій і розширення зони обслуговування, за керівництво бригадою, премії за економію конкретних видів палива, електроенергії, матеріалів.

ФОП визначається за формулою:

 

ФОП=З * Р* 12,

де З - середня зарплата одного робітника, грн.;

Р -середньоспискова чисельність робітників, роб.;

12 – кількість місяців в році.

До фонду споживання включаються додаткові виплати з прибутку, який залишається в розпорядження об’єкту зв’язку після виплати всіх обов’язкових відрахувань згідно закону про оподаткування прибутку.

З прибутку проводяться такі виплати робітникам: одноразові винагороди за результатами роботи за рік, за виконання особливо важких та спеціальних робіт, матеріальна допомога, оплата додаткових відпусток понад встановлених законодавством або договором, допомога робітникам, які йдуть на пенсію, стипендії, вартість путівок, оплата ліків на лікування, здешевлення вартості харчування і т.д.

Контрольні питання:

1. При відрядній формі оплата праці залежить від…

1) кількості виготовленої продукції;

2) тарифної сітки;

3) штатного розкладу підприємства;

4) штатного розкладу плюс преміальні.

2. Основна заробітна плата – це…

1) винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітки, обслуговування, посадові обов'язки);

2) встановлений державою розмір зарплати нижче якого не може здійснюватись оплата за фактично виконану роботу;

3) будь – який заробіток, що за трудовим договором оплачується працівникові за виконану роботу та надані послуги;

4) винагорода за працю понад установленої норми, за трудові досягнення і винахідництво, за особливі умови праці.

3. Заробітна плата – це…

1) винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітки, обслуговування, посадові обов'язки);

2) встановлений державою розмір зарплати нижче якого не може здійснюватись оплата за фактично виконану роботу;

3) виражена в грошовій формі частина сукупного суспільного продукту, що залежить від кількості та якості праці, призначена для особистих потреб працівників

4) винагорода за працю понад установленої норми, за трудові досягнення і винахідництво, за особливі умови праці.

4. Заробітна плата поділяється на:

1) номінальну та реальну;

2) погодинну та відрядну;

3) основну та додаткову;

4) мінімальну та максимальну.

5. Погодинна форма поділяється на системи:

1) акордну;

2) непряму відрядну;

3) відрядно – преміальну;

4) просту погодинну, погодинно-преміальну.

6.Тарифна система оплати праці працівників включає такі елементи:

1) тарифні ставки, тарифно – кваліфікаційний довідник;

2) тарифні ставки, тарифні сітки, тарифно – кваліфікаційний довідник, посадові оклади;

3) тарифні ставки, посадові оклади;

4) тарифні ставки, тарифні сітки.

7. Додаткова заробітна плата – це…

1) винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітки, обслуговування, посадові обов'язки);

2) встановлений державою розмір зарплати нижче якого не може здійснюватись оплата за фактично виконану роботу;

3) будь – який заробіток, що за трудовим договором оплачується працівникові за виконану роботу та надані послуги;

4) винагорода за працю понад установленої норми, за трудові досягнення і винахідництво, за особливі умови праці.

8. Відрядна форма оплати праці поділяється на системи:

1) проста відрядна, відрядно – преміальна;

2) проста відрядна, відрядно – преміальна, акордна;

3) проста погодинна, відрядно – преміальна, акордна;

4) проста відрядна, погодинно – преміальна, акордна;

9.Основна (тарифна) частина заробітної плати працівників залежить від:

1) результатів праці працівника;

2) рівня кваліфікації працівника;

3) складності робіт, що виконуються працівником;

4) результатів господарської діяльності підприємства, на якому працює працівник.

10. Фонд оплати праці включає…

1) виплати по тарифних ставках;

2) виплати по тарифних ставках, премії за виконання плану по основних показниках виробничої діяльності;

3) місячні посадові оклади та додаткові оплати з прибутку;

4) виплати по тарифних ставках, премії по основних показниках виробничої діяльності та надбавки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 134; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты