Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні інструменти хеджування.




Перш, ніж говорити про конкретні інструменти, необхідно відзначити, що коли ми використовуємо термін "хеджування", то маємона увазі, перш за все, мету операції, а не вживані засоби. Одні і ті ж інструменти використовуються і хеджером і спекулянтом; різниця тільки в їх призначенні. Хеджер укладає угоду з метою зниження ризику, який пов'язаний з можливим рухом ціни; спекулянт свідомо приймає на себе цей ризик, розраховуючи на сприятливий результат.

Залежно від форми організації торгівлі, всі інструменти хеджування можна розділити на біржові і не біржові.

Не біржові інструменти хеджування - це, в першу чергу, форвардні контракти і товарні свопи. Угоди цих типів укладаються безпосередньо між контрагентами або за посередництва ділера (наприклад, ділера по свопах).

Біржові інструменти хеджування - це товарні ф'ючерси і опціони на них. Торгівля цими інструментами проводиться на спеціалізованих торгових майданчиках (біржах); істотним моментом при цьому є те, що одній із сторін в кожній операції купівлі-продажу є Розрахункова палата біржі, що гарантує виконання як продавцем, так і покупцем, своїх зобов'язань. Основною вимогою до біржових товарів є можливість їх стандартизації. До стандартизованих товарів відносяться, в першу чергу, нафта і нафтопродукти, газ, кольорові і дорогоцінні метали, а також продовольчі товари (зернові, м'ясо, цукор, какао і тому подібне).

Основними перевагами не біржових інструментів хеджування є те, що вони в максимальному ступені враховують вимоги конкретного клієнта на тип товару, розмір партії і умови постачання, а недоліками є:

• низька ліквідність - розірвання раніше укладеної угоди пов'язане, як правило, із значними матеріальними витратами;

• відносно високі накладні витрати;

• істотні обмеження на мінімальний розмір партії;

• складнощі пошуку контрагенту;

У разі укладання прямих операцій між продавцем і покупцем виникає ризик невиконання сторонами своїх зобов'язань.

Перевагами біржових інструментів є

• висока ліквідність ринку (позиція може бути відкрита і ліквідована у будь-який момент)

Висока надійність - контрагентом по кожній операції виступає розрахункова палата біржі

Порівняно низькі накладні витрати на здійснення операції

• доступність - за допомогою засобів телекомунікації торгівля на більшості бірж може вестися з будь-якої точки планети.

Недоліком є вельми жорсткі обмеження на тип товару, розміри партії, умови і термін постачання.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 86; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты