Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розрахунок повітрообміну приміщення виробничого цеху за залишками теплоти.




Відповідно до Статті 153:

«На всіх підприємствах, в установах, організаціях створюються безпечні і нешкідливі умови праці. Забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган. Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці. Власник або уповноважений ним орган повинен впроваджувати сучасні засоби техніки безпеки, які запобігають виробничому травматизму, і забезпечувати санітарно-гігієнічні умови, що запобігають виникненню професійних захворювань працівників.»

Важливою умовою для забезпечення безпечних умов праці працівників ПААЗ є підтримання мікрокліматичних умов у робочих приміщеннях.

Мікроклімат виробничих приміщень - умови внутрішнього середовища цих приміщень, що впливають на тепловий обмін працюючих з оточенням шляхом конвекції, теплового випромінювання та випаровування вологи. Ці умови визначаються поєднанням температури, відносної вологості та швидкості руху повітря, температури поверхонь, що оточують людину, та інтенсивністю теплового (інфрачервоного) опромінення.

Оптимальні мікрокліматичні умови поєднання параметрів мікроклімату, які при тривалому та систематичному впливі на людину забезпечують зберігання нормального теплового стану організму без активізації механізмів терморегуляції. Вони забезпечують відчуття теплового комфорту та створюють передумови для високого рівня працездатності.

Допустимі мікрокліматичні умови - поєднання параметрів мікроклімату, які при тривалому та систематичному впливі на людину можуть викликати зміни теплового стану організму, що швидко минають і нормалізуються та супроводжуються напруженням механізмів терморегуляції в межах фізіологічної адаптації. При цьому не виникає ушкоджень або порушень стану здоров'я, але можуть спостерігатися дискомфортні тепловідчуття, погіршення самопочуття та зниження працездатності.

Мікрокліматичні умови виробничих приміщень характеризуються такими показниками:

- температура повітря;

- відносна вологість повітря;

- швидкість руху повітря;

- інтенсивність теплового (інфрачервоного) опромінення;

- температура поверхні.

Підтримання нормальних умов мікроклімату особливо актуальне для приміщень виробничих цехів. Це обумовлено тим, що працівники цеху контактують з шкідливим та небезпечним обладнанням, хімічними речовинами, мають різний вплив на організм людини.

При відхиленнях від норм хоча б одного з вищеперерахованих параметрів можливе порушення самопочуття працівників, виникнення втомлюваності та порушення основних функцій організму. Це може призвести до гострих та хронічних професійних захворювань персоналу.

Нормальний температурний режим в приміщенні цеху забезпечується низкою організаційних та технічних заходів, основним з яких є повітрообмін.

Проведемо розрахунок повітрообміну за залишками теплоти в робочій кімнаті для проведення досліджень виробничого цеху.

Проведемо розрахунок потрапляння тепла в приміщення:

 

(4.1)

 

де Qобл – виділення теплоти від обладнання;

Qл– виділення теплоти від людей;

Qосв– виділення тепла від приладів освітлення;

Qрад– виділення тепла через зовнішні огородження конструкцій від сонячної радіації.

Знаходимо виділення теплоти при роботі обладнання:

 

(4.2)

 

де n=2 – кількість верстатів;

Р=0,3 кВт – встановлена потужність верстата;

k1=0,8 – коефіцієнт використання встановленої потужності;

k2=0,5 – коефіцієнт одночасності роботи обладнання.

 

 

Знаходимо виділення теплоти від людей:

 

(4.3)

 

де nч=3 – кількість працюючих чоловіків в приміщенні;

qч– кількість теплоти, що виділяється від одного чоловіка;

nж=2 – кількість працюючих жінок в приміщенні;

qж=85%· qч – кількість теплоти, що виділяється від однієї жінки.

По додатку 10 знаходимо кількість теплоти, що виділяється від одного чоловіка при температурі повітря 20ºС при виконанні легкої фізичної роботи:

 

qч=99 Вт.

 

Підставимо отримані значення в формулу 4.3:

 

 

Знаходимо виділення тепла від приладів освітлення:

 

(4.4)

 

Підставимо відповідні значення у формулу 4.1:

 

 

Зробимо розрахунок повітрообміну за залишками теплоти в приміщенні лабораторії за формулою:

 

…………………….(4.5)

 

де Ср=1000Дж/кг·ºС – питома теплоємність повітря;

ρ=1,2 кг/м3 – густина повітря;

Твид – температура повітря, що видаляється;

Тприпл – температура припливного повітря.

Різниця температур припливного повітря та повітря, що видаляється, знаходиться в межах 5-8ºС.

 

 

Для підтримання нормальних параметрів мікроклімату в приміщенні лабораторії достатньо подавати 628 м3/год.

При появі необхідності встановлення додаткової апаратури або збільшення кількості персоналу, рекомендую встановити кондиціонер з антибактеріальним фільтром.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 100; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты