Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розрахунки із Пенсійним фондом України




ТЕМА 4. ОБЛІК РОЗРАХУНКІВ ЗІ СТРАХУВАННЯ

ПЛАН

Розрахунки із Пенсійним фондом України.

Розрахунки з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності України.

Розрахунки із Фондом соціального страхування від випадок безробіття.

 

Література: 433-447

 

Розрахунки із Пенсійним фондом України

 

Згідно із Законом України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне стра­хування" від 09.07.2003 p. № 1058-IVвнески до Пенсійного фонду утримуються з :ум фактичних витрат на оплату праці працівників, у які входять витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, зокрема в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України „Про оплату праці", виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги з тимчасової непрацездатності.

На виконання цього Закону Правління Пенсійного фонду України затвердило Інструкцію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до ГІФУ, затверджену Постановою від 19.12.2003 р. № 21-1.

Платниками внесків є страхувальники та застраховані особи.

Застрахована особа —- фізична особа, яка відповідно до цього Закону підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачуються чи сплачувалися страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Страхувальники — роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Розміри страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне і страхування встановлюються відповідно до Закону України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 p. № 400/97-ВР за ставками, які наведено в таблиці .

Таблиця

Розміри внесків до Пенсійного фонду у 2009 р.

Платники Розміри страхових внесків
Нарахування внесків
Роботодавці, підприємства, організації 33,2 % суми фактичних витрат на оплату праці працівників
Для підприємств всеукраїнських громадсь­ких організацій інвалідів, де кількість інва­лідів становить не менше ніж 50 відсотків загальної чисельності працівників 4 % від суми витрат на оплату праці всіх працівників цих підприємств
Для підприємств і організацій, де працюють інваліди 4 % від об'єкта оподаткування для працюючих інвалідів та за ставкою 33,2 % від об'єкта оподаткування для інших працівників такого підприємства
Для підприємств та організацій, які викори­стовують працю найманих працівників з поміж осіб льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації (пілоти, штурмани, бортінженери, бортмеханіки, бортрадисти, льотчики-наглядачі) і бортоператорів, які виконують спеціальні роботи в польотах 42 % від суми витрат на оплату праці найма­них працівників із числа осіб льотних екіпажів і бортоператорів, які виконують спеціальні роботи в польотах, та за ставкою 32,3 % від об'єкта оподаткування для інших працівників
Платники фіксованого сільськогосподарського податку 26,56 % від суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників платників фіксовано­го сільськогосподарського податку
Утримання внесків
Застраховані особи — працівники під- приємств, організацій 2 % від суми сукупного оподатковуваного дох оду
Підприємства, які здійснюють видати на пату праці найманих працівників із сла осіб льотних екіпажів (пілотів, урманів, бортінженерів, бортмеханіків, ртрадистів, льотчиків-наглядачів) і ртопєраторів, які виконують спеціальні роботи в польотах • % від суми сукупного оподатковуваного дох оду, якщо він не перевищує 150 грн; • % від суми сукупного оподатковуваного дох оду, якщо він становить від 150 до 250 грн; • % від суми сукупного оподатковуваного доходу, якщо він становить від 250 до 350 грн; • % від суми сукупного оподатковуваного дох оду, якщо він становить від 350 до 500 грн; • % від суми сукупного оподатковуваного дох оду, якщо він не перевищує 500 грн.

Мінімальний страховий внесок — сума коштів, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір страхового внеску, встановлених законом на день отримання заробітної плати (доходу) (абз. 9 ст. 1 Закону о загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.03 p. № 1058-IV).

Мінімальний страховий внесок розраховується згідно з п. 4.7 Інструкції про їдок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою ГІФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

Розмір мінімального страхового внеску використовується як мінімальний лір внеску, сплачуваний:

• при добровільному страхуванні (п. 5 ст. 12 Закону);

• під час визначення періодів, з яких складається страховий стаж у солі­дарній системі пенсійного страхування (п. 1 ст. 24);

• фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, у тому числі тими, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), та за членів сімей зазначених фізичних осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності (п. З ст. 11 Закону);

• особами, які забезпечують себе роботою самостійно, — займаються адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з отриманням доходу безпосередньо від цієї діяльності (п. 4 ст. 11 Закону);

• за осіб, які проходять строкову військову службу у Збройних силах Укра­їни (п. 8. ст. 11);

• за осіб, які відповідно до законів отримують допомогу для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (п. 13 ст. 11);

• за одного з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікуна, піклувальника, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом. (п. 14.ст. 11).

Відповідно до п. 3. ч. 8 прикінцевих положень Закону „Про загальнообов'яз­кове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 p. № 1058-IV розмір внеску за осіб, зазначених у пунктах 8, 13, 14 ст. 11 цього Закону, дорівнює 10 % (у 2005 році) мінімального страхового внеску з подальшим збільшенням щороку на 10 % (50 % у 2009 році) до 100-відсоткового розміру мінімального страхового внеску.

Обчислення страхових внесків здійснюється щомісячно за ставками, визначеними на підставі бухгалтерських та інших документів, відпові­ло яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на підставі розміру страхового внеску, що діє на день нарахування виплат (доходу).

Страхові внески нараховуються незалежно від джерел їхнього фінансування, форми. порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їхнього нарахування до сплати. Нараховані за відповідний базовий звітний період страхові внески сплачують платники перераховуючи безготівкові суми з їхніх банківських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів від дня закінчення цього періоду незалежно виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховують страхові внески. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Нараховані суми внесків до Пенсійного фонду (у частині як нарахувань, і утримань) на суми нарахованої після зазначеної дати суми заробітної плати, вчасно не виплачено, має бути сплачено не пізніше ніж 20 числа наступного за останнім днем звітного місяця.

У разі здійснення упродовж базового звітного періоду виплат (виплати доходу, на які нараховуються страхові внески, страхувальники одночасно з виданням і зазначених сум зобов'язані сплачувати авансові платежі у вигляді сум страхових внесків, що підлягають нарахуванню на зазначені виплати (дохід) у (мірах, установлених для страхувальників (33,2 відсотка, 4 відсотки цих сум).

У разі недостатності у страхувальника коштів для здійснення в повному обсязі виплати заробітної плати (доходу) та одночасної сплати відповідних авансових платежів виплата зазначених сум та сплата страхових внесків здійснюється у пропорційних розмірах.

У разі виплати авансу відповідно до Закону № 1058 обов'язково має бути спла­то страхові внески до Пенсійного фонду. У разі несплати внесків Законом № 1058 передбачено накладення на підприємство фінансових санкцій.

Перерахування страхових внесків здійснюється платниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплати доходу), зокрема у безготівковій чи натуральній формах або з виручки від реалізації товарів (послуг).

Фактичним одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплати ходу) вважається отримання відповідних сум готівкою, зарахування на банківський рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які потреби, одержання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей рахунок зазначених виплат (доходу), фактичне здійснення з цих виплат (доходу) відрахувань, передбачених законодавством, або за виконавчими документами і будь-яких інших відрахувань.

Сплата страхових внесків у разі одержання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей у рахунок зазначених виплат (доходу) здійснюється в останній робочий день базового звітного періоду.

Остаточний розрахунок за базовий звітний період здійснюється платником страхових внесків не пізніше ніж через 20 календарних днів від дня закінчення всього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких зараховуються страхові внески.

Підприємства є платниками збору на обов'язкове державне Пенсійне стра­хування під час здійснення операцій, наведених у таблиці 18.8. Збори з окремих видів господарських операцій встановлено Законом України „Про збір на обов'яз­кове державне пенсійне страхування" від 26.06.97 p. № 400/97-ВР, Законом „Про Державний бюджет України 2009 рік" від 26.12.2008 p. № 835-VI і сплачуються вони у порядку, затвердженому Постановою Кабміну від 03.11.98 р. № 1740.

Підприємства при придбанні нерухомого майна за рахунок бюджетних коштів з від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування звільняються.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты