Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Програмні засоби для відтворення аудіофайлів




Раніше вже згадувалося, що перші версії браузерів не містили вбудованих засобів для відтворення звуку. Netscape Navigator перший став поставлятися разом з допоміжним додатком NAPIayer, який працював з аудіоформатами AU, SND і AIF. Починаючи з версії 3.0, його замінив модуль LiveAudio, який, крім названих, підтримує стандарт звукових файлів Windows WAV і формат електронних музичних інструментів MIDI.

Якщо на Web-сторінці знаходиться звуковий файл одного з цих форматів, модуль LiveAudio виводить у робочому вікні браузера свою консоль управління. Кнопки управління («Стоп», «Відтворення» і «Пауза») і лінійка - регулятор гучності подібні до органів управління звичайного аудіоплеєра. Контекстне меню дозволяє дублювати органи управління звуком.

У браузері MS Internet Explorer для прослуховування звукових файлів використовується вбудоване допоміжне додаток MS ActiveMovie, що працює як його складова частина. Ця програма надає ще більше можливостей з управління прослуховуванням звукових файлів. Зокрема, можна задати число прослуховувань фонограми. Ще цікавіша можливість полягає в накладенні виконання кількох звукових файлів один на одного, створивши за допомогою консолі управління щось подібне мікшерского пульту. У LiveAudio можливість накладення передбачена тільки для одного з файлів з оцифрованих звуком і файлу типу MIDI.

Існують спеціальні модулі для відтворення музики у форматі MIDI. Зокрема, широко відомий модуль Crescendo фірми LiveUpdate, який може бути скопійований зі сторінки www.liveupdate.com / midi.html. Модуль запускається автоматично і працює без контрольної панелі. Більш досконала версія Crescendo Plus створює у вікні браузера панель управління і забезпечує роботу в реальному масштабі часу, тобто починає відтворення не чекаючи закінчення завантаження аудіофайла.

Звукові повідомлення можуть бути стиснуті значно сильніше, ніж передбачено стандартними форматами AU, WAV і MIDI, при збереженні хорошої чіткості мови. Для відтворення мовних повідомлень розроблено кілька спеціальних модулів, зокрема, EchoSpeech і TrueSpeech. Для першого з них передбачена швидкість передачі даних в 9,6 кбіт / с. Кодування мовлення здійснюється спеціальною програмою Speech Coder, яка може бути завантажена з сайту www.echospeech.com.

Модуль TrueSpeech зберігає мова у власному внутрішньому форматі і вимагає пропускну здатність каналу близько 8 кбіт / с. До складу Windows входить кодер / декодер для цього формату, що дозволяє конвертувати в нього звук за допомогою стандартного додатка Фонограф (Sound Recorder)..

В останні роки все більш актуальною стає завдання проведення в рамках мережі Інтернет аудіоконференцій і організації мовлення радіостанцій в реальному масштабі часу. Браузер MS Internet Explorer 5.0 підтримує таку функцію. Технологія RealAudio фірми RealNetworks першою надала можливість передачі будь-яких звукових файлів в реальному масштабі часу (www.real.com). Процедура стискування (кодування) пов'язана з частковою втратою інформації, що сприймається слухачем як додатковий шум. Крім того, для передачі звукових даних використовується протокол UDP (а не TCP), який не передбачає контроль помилок і повторну передачу кадрів, в яких виявлено помилки. Повтор привів би до затримки передачі потоку даних, у той час як на окремі помилкові біти вухо слухача практично не реагує.

Для відтворення звукових файлів у рамках цієї технології використовується програма-плеєр, названа RealPlayer G2, яка може бути завантажена зі згаданого вище сайту. Програма поставляється у вигляді саморозпаковуваного файла, що включає як власне плеєр, так і модулі, які підключаються до браузерів.

Високу якість цифрового кодування звуку забезпечує відомий формат МРЗ. Для відтворення файлів цього формату існує велика кількість аудіоплейєрів. Безумовним лідером серед програм цієї групи є Winamp (Windows Audio Mpeg Player). Як випливає із самої назви, програма Winamp встановлюється в середовищі Windows і служить для відтворення звукових файлів у найрізноманітніших форматах (МРЗ, WAV, MIDI і багатьох інших). Таким чином, Winamp цілком можна назвати універсальним аудіоплеєром. Для якісного відтворення формату МРЗ рекомендується апаратне забезпечення не нижче Pentium'a. Відомості про нові розробки в частини цього формату можна отримати на офіційному сайті www.winamp.com і з'явився порівняно недавно сайті www.winamp.ru. Кількість версій програми Winamp дуже велика. Був період, коли нові версії з'являлися щодва тижні.

Вікно управління програмою поділяється на три очевидні частини: власне управління програванням, вікно еквалайзера і вікно списку відтворених звукових файлів. Ці вікна можуть бути об'єднані в одне ціле в довільному порядку і разом переміщатися в межах екрану або ж, кожне окремо, розміщуватися на різних ділянках екрану. Розглянемо кожну з перерахованих частин робочого вікна програми.

Власне вікно програвача містить вгорі зліва вікно хронометражу і спектральних характеристик відтвореного файла. Правіше розміщено рядок з інформацією про відтворюваний файл. Ще нижче вказується бітрейт (необхідна швидкість передачі) відтвореного файлау і робоча частота оцифрування. Ще нижче справа розміщується повзунок відтвореного місця в аудіо файлі, потім – настройка стереобалансу і кнопки вмикання / вимикання вікон еквалайзера і списку відтворюваних. До речі, щоб включити додатковий файл в список, досить перетягнути його покажчиком миші у вікно програвача Winamp. Ще нижче знаходиться регулювання гучності відтворення.

Найнижчий рядок вікна програвача містить набір кнопок управління, розташованих у такому порядку (зліва направо): перехід до попереднього звуковому файлу (Previos Track), відтворення, пауза, зупинка, перехід до наступного файлу за списком (Next Track), вибір нового файлу або групи файлів (Eject). У цьому ж ряду розташовані дві кнопки-перемикача Shuffle і Repeat і кнопка About. При включенні кнопка Shuffle забезпечує відтворення файлів з списку у випадковому порядку, в іншому випадку вони програються поспіль, у списковому порядку. Натискання кнопки Repeat забезпечить нескінченний цикл відтворення. Кнопка About виводить повідомлення про саму програму.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 79; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты