Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Форми позакласної виховної роботи з іноземної мови




за кількістю індивідуальні повідомлення і доповіді про країну, мова якої вивчається, про знаменні дати і події, видатних людей; розучування віршів, пісень, уривків з літературних творів іноземною мовою; виготовлення наочних посібників, оформлення стін­газет, альбомів, стендів
групові різноманітні гуртки: розмовні, вокальні, драматичні, перекладачів, філателістів, позакласного читання
масові вечори художньої самодіяльності, фестивалі, конкурси, карнавали, тематичні вечори і ранки
за змістом змагальні конкурс, гра, олімпіада, вікторина
засоби масової інформації стінгазета, оголошення, бюлетень, усний журнал, дайджест, виставка-вікторина
культурно-масові вечір-свято, присвячений народним традиціям рідної країни або країни, мова якої вивчається; вечір-портрет, присвячений життю та діяльності відомих письменників, поетів, композиторів, акторів; вечір-зустріч з цікавими людьми; вечір-хроніка у зв'язку зі знаменними подіями; ранок казок
політико-масові форум, фестиваль, прес-конференція, ярмарок солідарності, телеміст
об'єднуючі дитячі та юнацькі клуби за інтересами, шкільні музеї, бібліотеки, кіностудії, кінотеатри та клуби веселих і кмітливих (КВК)
комплексні Тиждень/декада іноземної мови в школі

Зразок плану проведення Тижня іноземної мови у школі

День тижня Зміст роботи Відповідальні
Понеділок Оголошення по шкільному радіо про відкриття Тижня. Відкриття виставки стінгазет, альбомів, кращих зошитів тощо. Оргкомітет
Вівторок Лялькова вистава "В гостях у казки". V-VІ класи
Середа Конкурс на краще виконання пісень, віршів іноземною мовою. VII класи
Четвер Вікторина, присвячена звичаям та традиціям країни, мова якої вивчається. VIII класи
П'ятниця Рольова гра "Телеміст" (між столицями рідної країни та країни, мова якої вивчається). IX класи
Субота Літературно-музичний вечір. Підсумки Тижня. Х-ХІ класи

 

22. Розкрийте методику контролю рівня сформованості іншомовної комунікативної компетентності: функції, об’єкти, види і форми. Сформулюйте вимоги до контролю знань, навичок і вмінь з іноземної мови, критерії оцінювання навчальних досягнень учнів. Розкрийте особливості здійснення контролю в 1 класі. Розробіть завдання контрольної роботи для учнів 3-ого класу.

 

Контроль входить складовою частиною до системи навчання іноземних мов. На відміну від власне навчання іноземної мови, метою якого є формування іншомовних мовленнєвих навичок і вмінь, завданням контролю передусім є визначення та оцінювання рівня їх сформованості. Головна мета контролю у процесі навчання іноземної мови - управління цим процесом.

Як складник системи навчання контроль має свої функції, види, форми, засоби та об'єкти.

Успішна реалізація функцій контролю впливає на ефективність як контролю, так і всього процесу навчання.

Виділяють такіфункціїконтролю у навчанні ІМ:

  • зворотного зв’язку;
  • оціночна;
  • навчальна;
  • розвиваюча;
  • коригуюча;
  • стимулююча;
  • попереджуюча

Для того щоб ці функції успішно реалізувались у практиці навчання, контролю мають бути притаманні такі якості як:

© цілеспрямованість,

© репрезен­тативність,

© об'єктивністьта

© систематичність.

© Види та форми контролю у навчанні ІМ

за охватом учнів за способом реалізації за використанням рідної мови за способом організації за використанням ТЗН за часом проведення
фронтальний усний одномовний контроль учителем з використанням ТЗН поточний
індивідуальний письмовий двомовний взаємоконтроль без використання ТЗН рубіжний
парний     самоконтроль   підсумковий
груповий          

Об’єктами контролю виступають навички і вміння мовлення, рівень володіння якими дозволяє учню здійснити іншомовну мовленнєву діяльність. Отже, об’єктамиконтролю є слухо-вимовні, лексичні, граматичні навички (мовна компетенція) та вміння здійснювати мовленнєву діяльність в говорінні, аудіюванні, читанні, письмі з урахуванням соціокультурних особливостей цих видів мовленнєвої діяльності (комунікативна компетенція).

Якісні та кількісні показники володіння учнями іншомовним спілкуванням в різних видах мовленнєвої діяльності служать критеріями оцінкиїх відповідей, отриманих під час проведення контролю. Так, у продуктивних видах мовленнєвої діяльності (говорінні, письмі) основними якісними показниками є: ступінь узгодженості висловлювань із заданою темою, ситуацією; повнота відображення теми, ситуації; рівень і характеристика імпровізації у формулюванні вислов­лювань; правильність використання мовних засобів для оформлення висловлю­вань; різноманітність використання мовних засобів. Кількісні показники складають: обсяг (кількість слів, речень) і швидкість (наявність пауз, повторень) усного або письмового висловлювання. В рецептивних видах мовленнєвої діяльності (аудіюванні, читанні) основним якісним показником є ступінь розуміння (загальне, повне, детальне). Кількісними показниками є тривалість звучання тексту і темп мовлення - в аудіюванні, обсяг тексту - в читанні.

Навчальна діяльність учнів 1-го класу оцінюється вербально (словесно).

Вербальне оцінювання учнів 1-го класу здійснюється за допомогою таких форм і прийомів:

· розгорнутих оцінних суджень, коли вчитель аналізує хід роботи, її результати, коментує спосіб виконання, наголошує на головному, стимулює учнів до наслідування кращих зразків відповіді, демонструє раціональні способи роботи, розкриває можливості вдосконалення діяльності тощо;

· різноманітних прийомів схвалення, погодження, підбадьорювання, виражених вербально і за допомогою міміки, жестів, модуляції, голосу;

· перспективних оцінок, коли вчитель роз’яснює, за яких умов учень може в майбутньому одержати найвище схвалення.

Наведемо зразки найбільш уживаних вербальних засобів:

Good for you! – Молодець!

That’s the boy (girl)! – Оце так учень (учениця)!

Excellent! – Відмінно!

Great! – Добре!

Well done! – Добре!

(Very) good! – Дуже добре!

No, that’s not right. (Name), you try! – Неправильно. (Ім’я), спробуй ти!

Guess , what’s missing? – Здогадайтесь, чого бракує?

That’s better! – Уже краще!

That’s nearly right, try again! – Майже правильно, спробуй ще раз!

Mind your grammar! – Зверни увагу на граматику.

 

23. Охарактеризуйте тест як засіб контролю у навчанні іноземних мов: рокрийте зміст поняття "тест", структуру тесту, типи, види тестів і методику використаннятестового контролю. Наведіть приклади тестових завдань для контролю розуміння учнями початкових класів прочитаного або прослуханого тексту.

 

Тестовий контроль - ефективний засіб організації контролю у навчанні ІМ. Тестовий контроль може забезпечити успішну реалізацію мети і всіх функцій контролю, а також задовольнити вимоги, що висуваються до якості контролю.

Лінгводидактичний тест - підготовлений відповідно до певних вимог комплекс завдань, які пройшли попереднє випробування з метою визначення якісних показників і які дозволяють виявити в учасників тестування рівень їх мовної і/або комунікативної компетенції та оцінити результати тестування за заздалегідь встановленими критеріями.

Основні показники якості лінгводидактичного тесту:

· валідність,

· надійність,

· диференційна здатність,

· практичність та

· економічність.

Стандартизований тестє таким, який пройшов попереднє випробування на великій кількості тестованих і має кількісні показники якості. Підготовка такого тесту потребує копіткої роботи і тривалого часу. Стандартизовані тести супро­воджуються паспортом, в якому містяться норми, умови та інструкції для багаторазового використання тесту в різних умовах.

Нестандартизованітести розробляються самим учителем для своїх учнів. Такі тести складаються на матеріалі конкретної теми для перевірки рівня сформованості певної навички або вміння.

Залежно від цілеспрямованості тести розподіляються на

· тести навчальних досягнень,

· тести загального володіння іноземною мовою,

· діагностичні тести,

· тести на виявлення здібностей до вивчення іноземної мови.

Кожне тестове завдання складаєтьсяз інструкції, зразка виконання (іноді може бути відсутнім), матеріалу, що подається тестованому та очікуваної відповіді, яка планується розробником тесту як еталон/ключ.

Виділяють два основних типи очікуваної відповіді: вибіркову таконстру­йовану.

Вибіркова відповідь передбачає вибір правильної відповіді з кількох запропонованих варіантів - альтернатив. Вибіркова відповідьбуває множинного вибору (вибір з кількох варіантів), альтернативного вибору (вибір із двох варіантів), перехресного вибору (знаходження відповідних пар "стимул-реакція").

Конструйована відповідьможе формулюватись на рівні окремого слова (напівпродукована відповідь) та окремого речення/висловлювання і тексту (продукована відповідь).

 

24. Розкрийте сутність інтенсивного методу навчання іноземних мов: принципи методу активізації, етапи роботи, характерні навчальні прийоми. Складіть фрагмент уроку для початкової школи на основі принципів інтенсивного навчання іноземних мов.

Поняття "інтенсивне навчання" пов'язане передусім з двома іменами - болгарського вченого, лікаря — психотерапевта за фахом Георгія Лозанова та російського методиста професора Галини Олександрівни Китайгородської.

Застосування сугестопедичної системи Г.Лозанова для оволодіння іноземною мовою дало позитивні результати і привело до створення товариств і центрів навчання, в основу яких покладено сугестопедичну теорію. Подальший розвиток ідеї Лозанова знайшли в наукових дослідженнях і практичних розробках Центру інтенсивного навчання іноземних мов (Москва) під керівництвом Г.О. Китайгородської. Вона збагатила теорію Г.Лозанова новими методичними положеннями, які дали змогу перебудувати не лише систему мотивації, але й сам процес навчання, та даними ряду суміжних з методикою наук, зокрема психології (теорія особистості і колективу) і психолінгвістики (теорія мовленнєвої діяльності). Багаторічні теоретичні та експериментальні дослідження Г.О.Китайгородської та її колег завершилися створенням методу активізації можливостей особистості і колективу (далі - метод активізації).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 125; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты