Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Управління процесами.




4.4.6.1. Політика. Операції і види діяльності, які пов’язані з ідентифікацією ризиків

виникнення аварій, нещасних випадків та професійних захворювань та потребують контрольних заходів, визначені.

Документи щодо обліку шкідливих та небезпечних виробничих фак­торів розроблені. Система контролю та контрольні точки ідентифіковані.

Управлінський і контролюючий персонал навчений, а постійне відстеження стану умов та безпеки праці забезпечено.

Процедури перевірок забезпечують контроль дотримання норм і пра­вил з охорони праці.

4.4.6.2. Сфера діяльності. Поширюється на всі структурні підрозділи підприємства.

4.4.6.3. Повноваження та відповідальність.

Служба охорони праці забезпечує структурні підрозділи норма­тивно-правовими актами з охорони праці, встановлює для них показники припустимого ризику виникнення аварій, нещасних випадків та про­фесійних захворювань, забезпечує проведення своєчасних вимірювань стану виробничого середовища на робочому місці.

Відділ головного технолога забезпечує структурні підрозділи техно­логічною документацією, що відображає вимоги безпеки.

СГМ, СГЕ забезпечують машини, механізми устаткування необхід­ними засобами колективного захисту, формування та виконання графіків планово-запобіжних ремонтів.

Служба матеріально-технічного постачання забезпечує структурні підрозділи сертифікованими засобами індивідуального захисту.

Відділ кадрів (відділ підвищення кваліфікації, навчально-курсовий ком­бінат) забезпечує своєчасне та якісне навчання персоналу з охорони праці.

Керівники структурних підрозділів забезпечують дотримання режи­мів праці та відпочинку, своєчасне проведення профілактичних заходів з охорони праці, можливість проведення планово-запобіжних ремонтів будівель, споруд, машин, механізмів та устаткування, інструктаж праців­ників з охорони праці, контроль за дотриманням вимог охорони праці.

Усі посадові особи, не залежно від займаної ними посади, несуть відповідальність за невиконання своїх обов’язків.

Служба вхідного контролю забезпечує надходження на підприємство продукції відповідно до встановлених вимог безпеки.

4.4.6.4. Опис.

Вимоги в галузі охорони праці, що поширюються на підприємство, визначає СОП та доводить їх до відома керівників структурних підроз­ділів. Необхідність виконання вимог норм, правил й інструкцій з безпеки праці та охорони здоров’я усвідомлена персоналом під час навчання.

Забезпечення діяльності у галузі охорони праці ресурсами здійсню­ється на плановій основі.

З метою удосконалення системи управління охороною праці та підвищення відповідальності працівників на підприємстві здійснюються такі заходи:

– адміністративно-громадський контроль за станом охорони праці на робочих місцях;

– наради з питань охорони праці на рівні керівників структурних підрозділів та вищого керівництва підприємства.

Інформація для планування робіт з охорони праці доводиться до керівників структурних підрозділів СОП.

СГМ, СГЕ забезпечують технічне обслуговування, ремонт машин, механізмів та устаткування, а також контроль за його відповідністю вимогам технічних регламентів відповідності в процесі експлуатації.

Технологічні процеси повинні виконуватися з дотриманням техно­логічних документів, що містять норми, відомості і вимоги з охорони праці, встановлені у нормативних документах, та дотриманням інструк­цій з охорони праці.

Система ідентифікації небезпечних та шкідливих виробничих факторів забезпечує їх моніторинг для можливості зниження ризику виникнення аварій та нещасних випадків.

Усі керівники структурних підрозділів несуть відповідальність за незабезпечення ідентифікації небезпечних та шкідливих речовин, що застосовуються у виробництві.

Існуюча на підприємстві система ідентифікації, контролю забезпечує безумовне виконання положень технологічної та нормативної докумен­тації з охорони праці.

Вантажно-розвантажувальні роботи та складування заготовок і гото­вої продукції, що виконуються за допомогою вантажопідіймальних механізмів, здійснюється тільки навченим персоналом.

4.4.6.5. Документація:

– Настанова з якості (за наявності системи якості). – Настанова з охорони праці. – Технологічні документи. – Інструкції з охорони праці. – Положення про систему управління охороною праці.

4.4.6.6. Додатки. Не використані.

Підготовка до аварійних ситуацій і реагування на них (за наявності технологічних процесів, що вимагають розробки ПЛАС з урахуванням наявності об’єктів та устаткування підвищеної небезпеки).

4.4.7.1. Політика. Виробництва (цехи, відділення, виробничі дільниці) та окремі

об’єкти, для яких розробляються плани локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій, ідентифіковані. Розроблено порядок та здійснюється навчання працівників із відпрацюванням навичок ліквідації аварійних ситуацій і наслідків аварій.

4.4.7.2. Сфера діяльності. Поширюється на всі структурні підрозділи, де ідентифіковані об’єкти

та устаткування підвищеної небезпеки.

4.4.7.3. Повноваження та відповідальність. Відповідальність за готовність структурних підрозділів до ліквідації

аварійних ситуацій та аварій несе вище керівництво.

Обов’язки відповідального керівника покладено:

– при розвитку аварії рівня «А» – на керівника виробництва (цеху, відділення, виробничої дільниці). До його прибуття на місце аварії обов’язки відповідального керівника виконує його заступник;

– при розвитку аварії рівня «Б» – на керівника підприємства. До його прибуття на місце аварії обов’язки відповідального керівника виконує його перший заступник – головний інженер;

– при розвитку аварії рівня «В» – на посадову особу, призначену рішенням органів місцевого самоврядування. До його прибуття на місце аварії обов’язки відповідального керівника виконує керівник підпри­ємства.

4.4.7.4. Опис.

Перелік виробництв (цехів, відділень, виробничих дільниць) і окре­мих дільниць, для яких розроблено плани локалізації та ліквідації аварій­них ситуацій і аварій, затверджений керівником підприємства.

На підприємстві ідентифіковано небезпечні речовини та небезпечні ре­жими роботи устаткування та об’єктів, при застосуванні яких може виник­нути пожежа, вибух, руйнування устаткування, викид шкідливих речовин.

Визначено порядок дій персоналу підприємства та спеціалізованих підрозділів для локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій на початковій стадії їх розвитку.

У ході тренувальних занять забезпечувалася узгодженість дій персоналу та спецпідрозділів.

4.4.7.5. Документація, що регулює вимоги: – Настанова з охорони праці. – Плани локалізації і ліквідації аварійних ситуацій та аварій (ПЛАС).

4.4.7.6. Додатки. Не використані.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты