Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Анотація курсу




Сьогодні в нашому суспільстві відбуваються корінні перетворення в усіх сферах життя. Це стосується передусім трансформації економічної системи України в напрямку формування ринкової економіки. У цих умовах значно зростає роль і значення економічної теорії, покликаної пояснити з наукових позицій процеси становлення майбутньої моделі економіки, оцінити соціально-економічні зміни, які відбуваються в суспільстві, розробити основи економічних дій держави на шляху переходу до ринкових відносин.

Трансформаційні процеси, що відбуваються в економіці України, викликають об’єктивну необхідність підготовки фахівців-професіоналів нового типу, які здатні органічно поєднувати глибокі теоретичні знання з практичними навичками господарчої діяльності, ініціативно і творчо діяти за ринкових умов. Здійсненню цього важливого завдання сприяє вивчення курсу «Сучасні економічні теорії».

Як свідчить історичний досвід, економічні погляди і концепції не тільки пасивно відображають економічну практику, але певним чином впливають на неї. Вивчення курсу передбачає розуміння студентами загальної спрямованості еволюції економічної науки, її взаємозв’язок з економічною політикою, прийняттям стратегічних і оперативних рішень, а, головне - сформувати загальноекономічний світогляд майбутнього спеціаліста.

Мета курсу: засвоєння знань з основних напрямів розвитку сучасної економічної думки, систематизація знань про уявлення представників основних шкіл і течій економічної науки щодо сутності й механізмів функціонування економічної системи. Ознайомлення з підходами до вирішення кризових проблем у різних країнах, а також з напрямом розробки моделей економічного зростання та вдосконалення соціально-економічного розвитку.

Завдання даного курсу ¾ вивчення категорійно-понятійного апарату, що запропонований різними школами, економічних ідей та пропозицій з огляду на їх належність до тих чи інших напрямків сучасної економічної думки; набуття вмінь аналізу економічних ситуацій з позицій різних сучасних економічних концепцій та взаємозв’язків економічної політики із сучасними теоретичними поглядами.

Методологічне – дослідження економічної історії та економічної думки як процесу пізнання еволюції економічних систем; осмислення генезису економічних поглядів, шкіл та течій.

Учбово-методичне – поглиблення знань у галузі економічної історії; систематизація і періодизація економічних вчень, шкіл та напрямків економічної думки.

Виховне – гуманізація економічної освіти, поширення наукового світогляду майбутніх фахівців; вивчення вітчизняної економічної спадщини, наукових пріоритетів і внеску українських вчених-економістів в світові економічну теорію та практику.

Практичне – підготовка висококваліфікованих спеціалістів, обізнаних з сучасними теоріями та поглядами на економічний розвиток суспільства.

Необхідним елементом успішного засвоєння навчального матеріалу дисципліни є самостійна робота студентів зі спеціальною економічною та додатковою літературою, нормативно-правовою базою тощо.

Предметом курсу є сучасні теоретичні концепції функціонування і розвитку економічних систем та їх складових.

Структура робочої програми навчальної дисципліни «Сучасні економічні теорії» наведена в табл. 1.


Таблиця 1


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 49; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты