Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Призначення і будова снарядів.




Артилерійським снарядом називається елемент пострілу, призначений для доставки до цілі розривного заряду і для її ураження або забезпечення ураження цілі іншими засобами.

 
 

 

 


Рис. 2. Класифікація снарядів.ї

Для ураження цілі снаряд приводиться в дію за допомогою підривника або використовується кінетична енергія руху снаряда. При цьому створюються вражаючі фактори, тобто місцеві фізичні або інші явища, викликаючи потрібні зміни властивостей цілі. Іноді снаряди потрібні для виконання спеціальних задач: освітлення місцевості вночі, поставлення димових завіс або цілевказівки. Такі снаряди забезпечують ураження цілі за допомогою інших бойових засобів.

Снаряди основного призначення застосовуються для безпосереднього ураження цілі. До них належать: осколкові, осколково-фугасні, фугасні, бетонобійні, бронебійні, кумулятивні снаряди і снаряди з готовими уражаючими елементами. Постріли зі снарядами основного призначення включаються до складу боєкомплектів гармат.

Снаряди спеціального призначення застосовуються для рішення спеціальних задач по осліпленню противника, освітленню місцевості, що зайнята ним: запаленню його захисних споруд і складів, пристрілки і цілевказівок. До снарядів цієї групи належать: димові, освітлювальні, запалювальні, пристрільно-цілевказуючі та агітаційні снаряди.

Снаряди допоміжного призначеннявикористовуються для учбових стрільб та стрільб при полігонних випробуваннях зброї. До них належать: практичні, балістичні, лафетопробні, учбові та інші снаряди.

Осколково-фугасні снаряди є уніфікацією фугасних та осколкових снарядів і призначені для руйнування польових оборонних споруд противника силою удару та газів розривного заряду і знищення живої сили і бойової техніки противника осколками корпусу снаряда. Вони застосовуються в гарматах малих та середніх калібрів.

Снаряди складаються із наступних основних елементів:

- корпусу,

- розривного заряду,

- підривника.

Корпус снаряда має різьбове вічко або пригвинтну головку з різьбовим вічком під підривник. Корпус фугасних снарядів виготовляється з міцної сталі, а осколкових – з крихкої сталі, або сталистого чавуна. Корпус осколково-фугасних снарядів виготовляється з міцної, але в той же час крихкої сталі.

Розривний заряд виготовляється з бризантних вибухових речовин: стальних снарядів, як правило, з тротилу, або флегматизованого гексогену, снарядів сталистого чавуна із сплаву тротилу з динітронафталіном або із амотолу з тротиловою пробкою.

Спорядження здійснюється методом заливки, пересування або шнекування.

Комплектуються ці снаряди головними ударними підривниками або дистанційними підривниками. Стрільба може вестись з установками їх на миттєву, інерційну, уповільнену або дистанційну дію. Дія осколково-фугасних снарядів складається з ударної, осколкової і фугасної. Перевага того або іншого виду дії снаряду зумовлюється його типом і призначенням.

Снаряди з готовими вражаючими елементами призначені для знищення відкрито розміщеної живої сили противника і складаються з: корпусу з пригвинтною головкою; стріловидних вражаючих елементів; розривного, вибивного і пристрільного зарядів; дистанційного механічного підривника.

Стріловидні вражаючі елементи розміщуються у вигляді стільників в корпусі снаряду в кількості 8000 штук. Кожний елемент має довжину біля 25 мм, важить 0,5 г і являє собою загострений металевий стержень з оперенням.

При спрацьовуванні дистанційного підривника в розрахунковій точці траєкторії детонує розривний заряд, який знаходиться в перехідній втулці, і розколює головну частину снаряда. При цьому запалюються вишибний і пристрільний заряди. За рахунок тиску порохових газів вишибного заряду і відцентрових сил вражаючі елементи викидаються із снаряду і розсіюються у вигляді конуса.

Аеродинамічна форма стріл і наявність у них оперення забезпечують їм політ вістрям вперед. Одночасно викидається і пристрілочний заряд, який позначає місце розсіювання вражаючих елементів. В 1967 році американці в Південному В'єтнамі вперше застосували такі снаряди для стрільби із 105-мм гаубиці по живій силі і зробили висновок про ефективність використання цих снарядів для боротьби з живою силою, як на відкритій місцевості, так і в джунглях, особливо в ближньому бою при стрільбі прямим наведенням.

Бетонобійні снаряди призначені для руйнування залізобетонних і бетонних, особливо міцних кам'яних і цегляних споруд, будов і підвалів, а при необхідності і для руйнування броньованих цілей.

Дія бетонобійних снарядів в основному аналогічна дії фугасних снарядів, але з їх допомогою руйнуються більш міцні споруди. Тому в їх конструкції є деякі особливості.

Бетонобійні снаряди складаються із таких основних елементів: корпусу з угвинтним дном, розривного заряду, донного підривника.

Корпус виготовляється із високоміцної легованої сталі, є товстостінним із суцільною головною частиною і має пригвинчене дно з різьбовим вічком під донний підривник. Споряджається тротилом методом заливання. Підривник має установки на інерційну і сповільнену дію.

Кумулятивні снаряди призначені для ураження броньованих рухомих і нерухомих цілей стрільбою прямою наводкою з гармат середнього калібру.

Кумулятивні снаряди, на відміну від бронебійних, пробивають броню не за рахунок кінетичної енергії, а за рахунок ефективного використання енергії вибухової речовини кумулятивного заряду.

Суть кумулятивного ефекту полягає в фокусному зосередженні енергії вибуху в заданому напрямку, тобто в створенні концентрованого ущільненого газового потоку в області кумулятивної виїмки.

Для підвищення щільності газового потоку, а значить і руйнівної дії кумулятивного снаряду, в кумулятивну виїмку установлюють металеве облицювання з червоної міді або з її сплавів.

Дія кумулятивних снарядів полягає в наступному. Під час підриву розривного заряду починається процес перетворення вибухової речовини в хвилю детонації. На фронті цієї хвилі практично миттєво утворюються продукти детонації, які рухаються за хвилею детонації. При досягненні хвилею детонації кумулятивної виїмки продукти детонації почнуть поширюватись у просторі майже перпендикулярно до її поверхні. Якщо ж кумулятивна виїмка покрита металевим облицюванням, то під дією високих тисків, які дорівнюють сотням тисяч атмосфер, матеріал облицювання стає схожим на нестискувану рідину, а її частки переміщуються разом з продуктами детонації, збільшуючи щільність потоку.

Продукти вибуху й частки облицювання з її поверхні прямують до осі, де, вдаряючись один об одного, утворюють кумулятивний струмінь невеликого діаметру, спрямований уздовж осі, і мають щільність близьку до щільності матеріалу облицювання, температуру близько 1000°К й швидкість – 10…15 км/сек. При зустрічі кумулятивного струменя, який рухається з космічною швидкістю, з бронею в результаті гальмування кінетична енергія струменя перетворюється в потенційну енергію тиску дуже великої сили, яка дорівнює 1...2 млн. атмосфер, що і забезпечує пробивання броні.

Запалювальні снаряди призначені для дистанційної або ударної стрільби з метою створення осередків пожежі у місцях зосередження живої сили та бойової техніки противника. Вони застосовуються для стрільби з гармат середнього калібру, як правило, у супроводі стрільбою осколково-фугасними снарядами з метою перешкоди боротьби з пожежами.

Запалювальні снаряди мають досить сильну уражаючу дію і великим психологічним ефектом, особливо під час раптових і масованих ударів.

В наш час найбільш розповсюджені запалювальні снаряди – на основі терміту, який при горінні розриває температуру 3000°С. Час горіння елементу складає 15…20сек.

Запалювальні снаряди складаються із таких основних елементів: дистанційного підривника, корпусу з пригвинтною головкою, запалювальних елементів, діафрагми з сповільнювачем, вибивного заряду.

Димові снаряди призначені для ударної або дистанційної стрільби з метою постанови димових завіс, цілевказівки та пристрілки. Використовуються для стрільби з гармат середнього калібру.

Димові снаряди використовуються для засліплення спостережних та командних пунктів, вогневих позицій батареї та окремих гармат, вогневих точок та живої сили противника з метою зниження дії його вогню, маскування дії своїх військ, обмеження противника в маневруванні резервами. Їх використовують також для цілевказівки та пристрілки, забезпечення танкових атак, визначення напрямку та швидкості повітря в районі цілі.

Димові снаряди складаються з таких основних елементів: підривника, корпуса з пригвинтною головкою, запалювального стакана з розривним зарядом, димоутворююча рідина.

Освітлювальні снаряди призначені для освітлення місцевості вночі з метою забезпечення спостереження за діями противника та за результатами стрільби, а також для сигналізації, постановки світових орієнтирів та створів, які вказують напрямок руху. Використовуються вони для стрільби з гармат середнього калібру. В наш час використовуються освітлювальні снаряди виключно дистанційної дії парашутного типу.

Освітлювальні снаряди складаються з таких елементів: дистанційного підривника, корпуса з пригвинтним або вкладним дном, вибивного заряду, діафрагми, освітлювального смолоскипа з вертлюгом, парашутом в напівциліндрах.

Агітаційні снаряди призначені для викиду в розташування противника агітаційної літератури та листівок. За своєю будовою вони нагадують освітлювальні снаряди, але замість смолоскипу та парашуту вони споряджаються літературою або листівками, навернутими на дерев’яні валики у вигляді рулонів з діаметром, рівним внутрішньому діаметру оболонки снаряду. В снаряд уставляється один або два рулони в залежності від довжини листівок з таким рахунком, щоб напрямок навертання листівок та обертання снаряду співпадали.

Площа розкидання листівок залежить від калібру снарядів, висоти викиду листівок і швидкості вітру в районі цілі. Найбільш сприятливими умовами вважається висота викиду 100..150 м при швидкості вітру до – 7 м/сек. При цьому 122-мм агітаційний снаряд забезпечує розсіювання листівок на площі шириною до 50 м і довжиною – до 600 м. Сильний вітер, дощ і туман знижують ефективність дії агітаційних снарядів.

Спорядження снарядів агітаційною літературою і листівками може проводитись безпосередньо у військах встановленим порядком.

Корпус агітаційних снарядів фарбуються у червоний колір.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 183; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты