Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Обслуговуюча праця




Клас

 

Для всіх класів

Тема уроку: Відомості про раціональне харчування. Режим харчування.

В останні 40-50 років в Україні забуто багато традиційних страв. У харчуванні більшості населення страви вибираються за смаком, а не за їхньою користю для здоров’я. Ми багато споживаємо білого хліба, консервованих продуктів, але ця їжа містить недостатню кількість необхідних для людського організму вітамінів, мікроелементів, що сприяє його ослабленню. Кількість мікроелементів, необхідних людині, обчислюється мікрограмами. Наприклад, людському організмові щодоби потрібно від 90 до 200 мкг йоду (див.
додаток 1).

Клас

Тема уроку: Приготування страв з яєць.

Розгляньте таблицю (див. додаток 2). Порівняйте вміст йоду в продуктах харчування.

При термообробці продуктів харчування (відварюванні, смаженні) йод випаровується, тому потрібно користуватися йодованою сіллю, що містить стійку сполуку – йодот калію (KIO3).

Клас

Тема уроку: Приготування страв з овочів. Відварювання. Смаження.

Розгляньте таблицю (див. додаток 2). Порівняйте вміст йоду в продуктах харчування.

Перед тим, як запропонувати вам рецепти деяких страв, що містять мінеральні речовини (одним з найважливіших серед яких є йод), хочу зауважити, що волоський горіх теж містить досить багато йоду.

Салат “Південний”: 8-9 томатів, 1 склянка горіхів, 4-5 дольок часнику,
1 цибулина, 1-2 столові ложки олії, перець, йодована сіль за смаком.

Салат з яблук і моркви з горіхами: 2 моркви, 3 яблука, 1 склянка горіхів, ½ склянки майонезу.

Салат з моркви з медом: 3 моркви, 2 ложки сметани, 1 столова ложка меду.

Салат зі свіжих овочів та фруктів з медом: 3-4 моркви, 2-3 яблука,
2-3 ложки горіхів, 2-3 ложки олії, ½ лимона, 2-3 столові ложки меду, петрушка, йодована сіль.


Клас

Теми уроків: Приготування страв з круп та макаронних виробів. Варіння основним способом. Приготування страв з молока та молочних продуктів.

Розгляньте таблицю (див. додаток 2). Порівняйте вміст йоду в продуктах харчування.

Оскільки в крупах та борошні вміст йоду досить малий, до того ж при термообробці (відварюванні, смаженні) йод випаровується. Тому потрібно користуватися йодованою сіллю, причому солити нею вже готову страву.

Клас

Тема уроку: Страви з риби та морепродуктів.

Розгляньте таблицю (див. додаток 2). Порівняйте вміст йоду в продуктах харчування. Зверніть увагу на те, що морська риба та морепродукти містять йоду більше, ніж будь-які інші продукти.

Морська капуста – досить доступний продукт, але не всі можуть звикнути до її смаку. До своєрідного смаку можна швидко звикнути, якщо страву правильно приготувати.

Салат “Морський”: 200-300 г морської капусти, 1-2 відварені буряки, часник за смаком, ½ склянки мелених горіхів, заправити олією.

Салат-коктейль з креветок: 30 г креветок, 10 г лимона, 15 г майонезу, 10 г сметани, 10 г зелені, 5 г кетчупу.

Салат з кальмарів “Сюрприз”: 500 г кальмарів, 2-3 картоплини,
1-2 моркви, 2-3 яблука, 4 ст. ложки зеленого горошку, ½ банки майонезу, перець, йодована сіль за смаком.

Йодований соус Г. Шаталової: 1 склянка сушеної морської капусти (розпарити у 2,5 склянках окропу), 3 столових ложки насіння коріандру,
1 столова ложка насіння тмину, 5-6 зерен чорного перцю (запашного горошку), 2-3 бутони гвоздики, 10-12 цибулин середнього розміру, 100-150 г соняшникової чи кукурудзяної олії. Порцію соусу, яку ви збираєтесь з’їсти, можна заправити часником та зеленню.

Хоча продукти моря містять досить багато йоду, проте при термообробці (відварюванні, смаженні) йод випаровується, тому потрібно користуватися йодованою сіллю, причому солити нею вже готову страву.


Основи безпеки життєдіяльності

Клас

Розділ І. Здоровий спосіб життя

Тема 1: Моє здоров’я

1. Фізичне здоров’я.

Можна розширити знання дітей про організм людини (такий розділ вивчався у природознавстві, 4 клас), розповівши про функції щитовидної залози та захворювання організму при їх порушенні.

Тема 2: Продукти

Скориставшись таблицею „Вміст йоду в продуктах харчування”
(додаток 2), можна зробити розрахунки, скільки необхідно вжити кожного продукту окремо для забезпечення добової потреби організму в йоді. Наприклад, для дітей 7-12 років 120 мкг та підлітків після 12 років – 150 мкг. Молоко на 100 г містить 9,3 мкг йоду (див. додаток 2). При вживанні 500 г молока визначення проводиться за формулою:

мкг.

Такі розрахунки проводяться відносно кожного продукту харчування. Якщо добова норма не забезпечується, вона виконується вживанням йодованої солі. Це найдешевший та найдоступніший засіб подолання йододефіциту в організмі.

Розділ ІІІ. Серед людей

Тема 1: Держава на захисті життя й гідності людини

Турбота держави про життя дитини. Конвенція ООН „Про права дитини”.

Згідно із статтями 2 і 24 Конвенції ООН „Про права дитини”, діти мають право на життя, здоров’я, здоровий розвиток. Реалізація програми щодо подолання йододефіциту в дітей є профілактикою ЙДЗ і порушень статевого розвитку (що веде до порушення здоров’я й майбутніх нащадків).

 

Клас

Розділ І. Здоровий спосіб життя

Тема 1: Продукти

Збалансованість харчування: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи. Скористатись таблицею „Вміст йоду в продуктах харчування”
(додаток 2). Крім збалансованості за білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікроелементами, слід особливу увагу приділити забезпеченню йодом. При цьому повторити розрахунки за матеріалами 5-го класу (див.
Тему 2: Продукти).

 


Клас

Розділ ІІІ. Серед людей

Тема 1: Держава на захисті життя й гідності людини

Права дитини на отримання інформації про чинники, що загрожують здоров’ю, обов’язок дитини зберігати та зміцняти своє здоров’я. Звернути увагу на ЙДЗ.

 

Клас

Розділ І. Надзвичайні ситуації, що загрожують добробуту людини та суспільства

Тема 1: Екологічні проблеми навколишнього середовища

В умовах міського водопостачання водопровідна вода хлорується. А оскільки хлор активніший за йод, то витісняє його з розчинів солей (див. хімію, властивості галогенів). Молекулярний йод організмом не засвоюється й завдає йому шкоди.

Звідси витікає, що водопровідна вода має використовуватися людиною лише після відстоювання та кип’ятіння (хлор видаляється з води при відстоюванні протягом 12 годин).

Пряме використання хлорованої води призводить до того, що солі йоду руйнуються не лише у воді, але й в продуктах харчування.

 

Клас

Розділ І. Надзвичайні ситуації, що загрожують добробуту людини та суспільства

Тема 1: Надзвичайні ситуації психогенного походження

Можна скористатись матеріалами про ізотоп йоду-131.

У наш час цих ізотопів у навколишньому середовищі у великій кількості немає, але є люди, що отримали пошкодження щитовидної залози в 1986 році та народили нащадків, на розвиток яких йодна недостатність мала негативний вплив у ембріональний та постембріональний періоди.

 


Культура здоров’я (Основи валеології) *

 

Клас

Розділ 5. Основи медичних знань та оздоровчих технологій

Тема 1: Рослини – сила і здоров’я людини.

Розповісти, що рослини поля, городу, саду є продуктами харчування. Вони дають необхідні організмові речовини. У продуктах харчування міститься необхідний для здоров’я йод. Без нього дорослі й діти хворіють.

В.І. Шахненко

Червиве яблуко (казка)

В одній казковій країні жив хлопчик Петрик. Щоранку він виходив у казковий сад гратися.

На яблунях висіли великі соковиті плоди. Вони були ще зеленими. А Петрикові так хотілося стиглих яблук. Раптом поряд упало велике духмяне яблуко. Петрик надкусив його. У яблуці сидів великий Черв'як. Хлопчик скривився й хотів було викинути яблуко. Та раптом Черв'як заговорив до нього:

- Даремно ти не їси це яблуко. Воно чисте. Якщо я живу в ньому, то шкоди воно не принесе й тобі. А яблука, в яких не живуть Черв'яки, можуть бути отруєними.

- Та як же їсти таке яблуко? - здивувався Петрик і побіг до мами.

Мама пояснила, що яблуко слід їсти з ножем. Ним розрізують яблуко і видаляють Черв'якові ходи. Чисту частину плоду з'їдають невеличкими шматочками. А ще мама сказала, що коли в яблуці не пошкоджене й чисте насіннячко, то його слід з'їсти. Воно дає більше користі, ніж сам плід. Насіннячко оберігає людину від раку. Крім того, воно містить дуже корисний для людини йод. Щоб підкреслити його користь, мудреці говорять: "Яблуко ти можеш викинути, а насіннячко з'їж обов'язково."

А потім мама додала: "З'їдати потрібно лише чотири насінини, — і загнула Петрикові чотири пальчики. - У насіннячку міститься синильна кислота. Якщо з'їсти більше чотирьох насінин, вони стануть отрутою."

Петрик разом із мамою з'їв червиве яблуко. І здалося, що воно додало йому здоров'я й сили. Він наче трішечки підріс.

Тема 2: Як попередити хвороби.

Щоб попередити хвороби, які викликає недостатня кількість йоду в організмі, учням 1-х класів потрібно щоденно вживати 120 мкг йоду. Така кількість його міститься в 100 г морського окуня чи 50 г тріски. Але оскільки ви не щодня вживаєте ці продукти, то їжу потрібно підсолювати йодованою сіллю.

_____________________________________________________________________________________

* Автори: В.І. Шахненко, Є.О. Цуканова. Рішенням Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України програма рекомендована на одержання грифу “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України для регіонального використання” (витяг з протоколу № 5 від 8.11.2001 р. засідання комісії з фізичного виховання і здорового способу життя Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України).

Клас

Розділ 2. Здоров’я людини

Тема 1: Психічне здоров’я.

Тема 2: Вимоги до харчування.

Можна скористатися матеріалами для початкової школи даного посібника.

 

Розділ 4. Природні умови здоров’я

Тема: Здоров’я природи – здоров’я людини.

Забруднення навколишнього середовища призводить до забруднення питної води. Хлорування води призводить до розладу функцій організму (оскільки хлор отруйний), до того ж хлор витісняє йод з води та продуктів харчування, які миються та варяться в хлорованій воді.

Перед вживанням хлоровану воду необхідно відстоювати протягом
12 годин.

Клас

Розділ 2. Здоров’я людини

Тема 1: Фізичне здоров’я.

Окремо виділіть щитовидну залозу та її функції. Підкресліть, що при нестачі йоду в продуктах харчування мають місце захворювання (див. матеріали початкової школи).

Тема 2: Органи травлення. Вимоги та правила харчування.

Практична робота 2. Виставка продуктів, вживання яких попереджає йододефіцитні захворювання (див. додаток 2).

Тема 3: Психічне здоров’я. Нервова система.

Недостатність йоду в організмі призводить до швидкої втомлюваності, дратівливості тощо. Як не допустити цих явищ?

 

Розділ 4. Природні умови здоров’я

Практична робота 10. Рослини городу та саду. Лікарські рослини.

Практичну роботу провести таким чином: великими літерами написати на дошці добову норму йоду для дітей 7-12 років, підготувати підбір основних рослин городу та саду, вивісити або написати на дошці таблицю “Вміст йоду в деяких продуктах харчування” (додаток 2) і запропонувати учням порівняти ці рослини за вмістом йоду в них. Крім цього, можна запропонувати визначити, скільки на добу вони з’їдають тих чи інших продуктів і який вміст йоду в цих продуктах. Примітка: варені, смажені, тушковані продукти втрачають йод.

 

Розділ 5. Основи медичних знань та оздоровчих технологій

Попередження отруєнь йодом та проявів алергії.

Розповісти дітям, що організмові потрібен не той йод, яким обробляють ранки, а той, що міститься в продуктах харчування. Ні в якому разі не можна вживати йод з йодної настоянки. Також шкідливим для здоров’я є вживання їжі, що постійно пересолена йодованою сіллю.

 

Клас

Розділ 2. Здоров’я людини

Тема 1: Опорно-рухова система.

У процесі пояснення слід звернути увагу учнів на добову потребу організму учнів у кальції (1200 мг) та вплив нестачі йоду на ріст дітей.

Тема 2: Основи збалансованого харчування.

Пояснення учням, що збалансоване харчування розглядається як рівновага потреби організму в жирах, білках, вуглеводах, вітамінах та мінеральних речовинах та їх вживанням. Тобто щоденне харчування повинне задовольняти добову потребу організму в необхідних йому речовинах. При цьому наголосити на добовій потребі йоду в продуктах харчування, провести бесіду на предмет виявлення того, чи вживають діти багату йодом їжу, чи солять їжу йодованою сіллю.

Тема 3: Незбалансоване харчування.

У процесі проведення уроку потрібно наголосити на тому, до яких негативних наслідків призводить недостатність йоду в організмі.

Тема 4: Практична робота 6. Ознайомлення з продуктами рослинного та тваринного походження.

У процесі проведення практичної роботи потрібно поділити продукти харчування на дві групи: “Продукти харчування рослинного походження” і “Продукти харчування тваринного походження”. Після проведення цієї частини слід повернутись до таблиці “Вміст йоду в деяких продуктах харчування” (додаток 2) і виділити продукти, що мають найбільший вміст йоду.

 

Розділ 4. Природні умови здоров’я

Тема: Небезпечні та шкідливі рослини та тварини.

Провести бесіду на предмет виявлення знань учнів про вміст йоду в продуктах харчування рослинного та тваринного походження.

 

Клас

Розділ 2. Здоров’я людини

Тема 1: Соматичне здоров’я.

Виділіть хвороби, пов’язані з недостатністю йоду (див. статті з біології).

Тема 2: Фізичне здоров’я.

Зверніть увагу учнів на те, що однією з причин відставання у фізичному рості та розвитку може бути недостатність йоду в продуктах харчування.

Урок. Физическое здоровье.

Цель урока: в игровой форме углубить и расширить знания учащихся о влиянии щитовидной железы и ее гормонов на рост и развитие организма.

Оборудование: схема “гормоны щитовидной железы и их влияние на организм”.

Ход урока:

І. Организация класса.

ІІ. Тестовая проверка знаний учащихся или короткая беседа на выявление знаний, умений и навыков.

ІІІ. Мотивация учебной деятельности.

IV. Изучение темы.

Учитель: Ребята, сегодня мы с вами познакомимся с новым учеником. Его зовут Упрямый Фома.

(заходит Фома и идет к таблице).

Фома: Неправда, ребята. Все это ложь.

Да этот гормон на гормон не похож.

Рассыпься, исчезни, не нужен ты мне,

Какой-то гормон, хе-хе-хе.

Гормоны щитовидной железы (обозначены короной с надписью):

Фома, замолчи и не трогай ты нас,

Обидимся и спрячемся сейчас.

Без нас буде плохо.

Фома: Ха-ха-ха. Бегите подальше, малявки. Пока.

Гормоны (вздохнули): Что ж, спрячемся внутрь. Посмотрим, что будет с тобою.

Кровь: Я красивая и яркая была,

Я гормоны по порядку всем несла.

Самым первым получал гормоны мозг

И старательно свою он службу нес:

Помогал стихи и формулы учить,

Без обид и склоки в этом мире жить.

Мозг: Израсходовал гормоны я сейчас,

А других не будет в этот раз.

Не смогу я организмом управлять.

Плакать хочется мне, дети, и кричать.

Сердце: Устало я биться, как рыба об лед,

Гормонов мне кровь уж давно не несет,

Чуть-чуть лишь в запасе я в клетках храню,

Но скоро, наверно, я, дети, усну.

Клетки: Мы, клетки, мы, клетки, сбежались сюда.

Случилась, ребята, большая беда:

Без йода стареем и морщимся мы,

Дышать мы не можем – мы, клетки, больны.

Входит Фома (у него седая голова та борода):

Ну, что я сказал, без гормонов – ура,

Такая хорошая жизнь у меня.

Вот только забыл, где я, дети, живу,

Как маму зовут и сестричку мою.

А папа так странно глядит на меня,

На «вы» называет, наверно, шутя.

Я тут посижу: что-то быстро устал,

Как будто я в жизни ни разу не спал.

Учитель: Ребята, давайте поможем Фоме,

Ведь он постарел, без гормонов беда.

Седая торчит у него борода,

А он ведь ребенок… Спасемте Фому –

Гормоны вернем мы в подарок ему.

Ученик: Гормоны нужны, чтобы нас охранять,

От йододефицита чтоб нас поддержать.

Гормоны, вернитесь! Упрямый Фома

Не понял, какая случилась беда.

Ученица: Соль с йодом скорее несите сюда,

И хлеба кусочек, морковку, салат,

Капусту морскую, треску, виноград –

Упрямого надо, ребята, спасать.

Фома: Хочу только спать, даже есть не хочу.

Ребята, до дома я сам не дойду.

Ученики (дают Фоме зеркало):

Фома, посмотри, что случилось с тобой:

Стареешь с космической ты быстротой.

Гормоны зови, извинись и скорей

Соль с хлебом ты съешь и соком запей.

Продукты богатые йодом ты ешь:

Капусту морскую, креветки, салат –

Вот с ними ты точно поправишься, брат.

Фома смотрит на себя в зеркало:

Неправда... Я не верю...

Учитель: Но тут же вздохнул

И перед гормонами спину согнул.

Фома: Простите упрямого, простите меня,

Я буду учиться и верить всегда,

Что все в организме серьезно, друзья.

Давайте дружить и вместе расти.

Простите меня, вы гормоны мои.

(Ест богатую йодом пищу – на выбор учителя).

Гормоны: Мы йода набрали, готовы помочь,

Работаем мы день и ночь, день и ночь.

Растите здоровыми вы, детвора,

Поправится скоро упрямый Фома.

Дети: Уж не будем, уж не будем

Мы гормоны обижать,

Мы кормить их йодом будем,

А они нам помогать,

Чтобы мы росли, умнели,

Звонко голоса звенели.

Мы гормоны уважаем

Щитовидной железе желаем

Вместе с нами подрастать,

Йододефицита избегать.

Учитель: Ребята, найдите такого Фому:

Историю эту расскажите ему.

Тема 3: Психічне здоров’я.

Гнів, дратівливість можуть свідчити про порушення гормональної функції (зокрема щитовидної залози), пов’язаного з недостатністю йоду в організмі.

 

Клас

Розділ 1. Філософсько-світоглядна сутність здоров’я. Моніторинг здоров’я

Тема 1: Ознаки здоров’я.

Розділ 2. Здоров’я людини

Тема 1: Фізичне здоров’я.

Тема 2: Опорно-рухова система та її вікові особливості. Постава.

У процесі проведення уроку проведіть з учнями бесіду про вплив йододефіциту на ріст і розвиток опорно-рухової системи.

Тема 3: Серцево-судинна система.

Ознайомте учнів з негативним впливом йододефіциту на роботу серцево-судинної системи.

Тема 4: Система органів травлення та її функції. Хімічний склад їжі.

Включення в добовий раціон продуктів харчування, що містять йод.

Тема уроку: Захворювання через неякісне харчування.

Мета: розглянути значення йоду для організму людини, підготувати учнів до профілактики йододефіциту.

Обладнання: зразки продуктів харчування, малюнки, текст пам’ятки (розробити разом з учнями).

Хід уроку

І. Організація класу.

ІІ. Тестова перевірка знань учнів.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми, мети та завдань уроку.

Розглянути захворювання, викликані недостатністю йоду в організмі, шляхи подолання йододефіциту.

IV. Вивчення теми.

“Подорож у казку”

У якомусь тридесятому царстві жили-були веселі й працьовиті люди. Вони працювали з ранку до вечора. І земля щедро нагороджувала їх за старанність.

Серед осені, коли польові роботи було закінчено, люди вирішили зробити свято врожаю. А яке ж свято в казковій країні обходиться без фей? І кожній феї було надіслано запрошення. Феї з радістю прийняли запрошення, але не було відповіді лише від однієї, старої-престарої. Усі вирішили, що вона заснула міцним сном на наступні сто років. Проте її просто забули запросити.

Ой, яке це було свято! І раптом у самий розпал балу з’явилася стара фея. Вона не хотіла слухати ніяких пояснень організаторів свята й оголосила, що назавжди залишає цю країну й забирає із собою який-небудь хімічний елемент, наприклад, той, які віддадуть самі. Вередлива стара дуже всім набридла, і мешканці казкової країни погодилися з її проханням. Почався вибір. Азот – без нього не буде врожаю. Калій – без нього теж. Кальцій – при його відсутності будуть слабкі кістки. Фосфор – дає здорові зуби, живлення мозку. Натрій – без нього не працюють клітини. Залізо – входить до складу гемоглобіну. І ось дійшли до йоду.

Ніхто з мешканців країни не міг згадати, навіщо він потрібний, і погодилися його віддати старій. Даремно одна з учениць фей вмовляла їх не робити цього, але ніхто не звернув уваги на її вмовляння.

Стара фея сплеснула долонями й зникла, але разом з нею по всій країні з води, повітря, ґрунту, продуктів харчування зник йод. Свята тривали. Але що це?

На шиях людей стали рости гулі, що утруднювали дихання, серце стало скорочуватися вдвічі швидше. Різка втома охопила людей, вони постійно відчували, що мерзнуть. Пальці рук так тремтіли, що з них усе випадало. Люди стали дратівливими й злими. Місцеві лікарі нічого не розуміли й покликали колег з інших країн. Висновок був однозначним – нестача йоду в організмі (лікарі розповідають про ознаки таких хвороб й показують малюнки хворих). І лише після цього всі загадали ученицю фей, яка просила людей не віддавати йод злій феї. Саме відсутність йоду призвела до дивних хвороб. Ліків у ті давні часи не було, усі лікувались дарунками природи. І ось з далеких країн стали привозити продукти харчування, що містять йод (купці пропонують товар). Але ці продукти були дуже дорогими й не для всіх доступними.

Як же допомогти жителям цієї країни? Учениця фей запропонувала пошукати відповідь у книгах. (Діти читають буклети). Рецепт: йодувати сіль.

Ми не знаємо, в якій країні це трапилося. Можливо, і в нашій, адже хворих на базедову хворобу в нас з кожним роком стає все більше. Як нам з вами захистити себе від недостатності йоду?

Відповіді учнів:

- вживати продукти, багаті йодом (які? а ціни?);

- вживати йодовану сіль (чому?).

Правила зберігання йодованої солі (учень):

- купувати невелику кількість;

- зберігати без надходження світла (пакунок із сіллю й сільницю прибирати в шафу).

V. Підбиття підсумків уроку.

1. Що ми дізнались сьогодні на уроці?

2. Звідки ми довідуємось про склад їжі? (заздалегідь підібрана література)

3. Хто видав буклети? (ЮНІСЕФ)

4. Як передати знання батькам? (прочитати текст пам’ятки разом).

 

Розділ 4. Природні умови здоров’я

Тема 1: Техногенне забруднення повітря й води регіону мешкання.

Радіоактивного йоду-131 серед забруднювачів уже немає. Він розпався протягом 3-х місяців після Чорнобильської трагедії. Проте він завдав великої шкоди здоров’ю мешканців регіону й ліквідаторів катастрофи.

Тема 2: Практична робота 6. Вживання в їжу йодованої солі.

 

Клас

Розділ 1. Філософсько-світоглядна сутність здоров’я. Моніторинг здоров’я

Тема: Поняття про здоровий спосіб життя

У процесі розгляду поняття про здоровий спосіб життя і, особливо, збалансоване харчування, слід звернути увагу учнів на те, що складовою частиною збалансованого харчування є профілактика йододефіциту. Без розв’язання цієї проблеми спосіб життя не буде здоровим, тобто таким, що сприяє збереженню й зміцненню здоров’я.

 

Розділ 2. Здоров’я людини

Тема: Терморегуляція організму. Загартовування.

Слід підкреслити, що теплорегуляція організму порушується при недостачі йоду в організмі.

Тема: Особливості фізичного розвитку.

Лише збалансоване харчування: забезпечення організму жирами, білками, вуглеводами, вітамінами, макро- (у тому числі кальцієм) і мікроелементами (у т.ч. йодом), - дає нормальний фізичний розвиток. Добова потреба кальцію для організму підлітка – 1200 мг.

 

Розділ 4. Природні умови здоров’я

Тема: Ґрунти.

Розчини солей йоду з ґрунту переходять у рослини й накопичуються в них. Ці рослини потім використовує людина в їжу.

 

Розділ 5. Основи медичних знань та оздоровчих технологій

Практичні роботи 3 і 4. Очищення продуктів харчування від шкідливих речовин. Методика відбору екологічно чистих продуктів харчування.

Якщо вода не хлорована, йодовмісні речовини з овочів та фруктів не вимиваються.

 

Клас

Розділ 3. Особиста гігієна

Тема: Гігієна нервової системи.

Недостача йоду в організмі призводить до порушень функцій нервової системи, зниження інтелекту.

 

Клас

Розділ 2. Здоров’я людини

Тема: Сутність здорового способу життя, його складові частини. Суб’єктивний досвід та наукові основи здорового способу життя.

У процесі вивчення теми за допомогою тестів та анкет провести масове опитування учнів про використовувані ними засоби профілактики йододефіциту. Якщо мають місце недоліки в цьому, намітити шлях і засоби їх ліквідації.

Тема: Практична робота 4. Науково обґрунтований аналіз складових частин особистого досвіду ведення здорового способу життя.

Провести аналіз проведення профілактики йододефіциту учнями, розглянутої при вивченні попередньої теми.

Ідея профілактики йододефіциту повинна пройти через такі теми:

- Основи харчової поведінки. Закони харчування. Формування індивідуального стилю харчової поведінки.

- Практична робота 5. Розробка загальної та індивідуальної систем харчування.

- Практична робота 6. Складання моделі здорового учня.

Клас

Розділ 2. Здоров’я людини

Тема: Державна політика в здісненні охорони здоров’я народу України.

Включити Державну програму подолання йододефіциту.

Тема: Техногенне забруднення навколишнього середовища в Україні.

Розглянути наслідки катастрофи на ЧАЕС (див. матеріали до уроків біології).

Тема: Міжнародне співробітництво з питань охорони навколишнього середовища.

Висвітлити діяльність ЮНІСЕФ в Україні.

 

Розділ 3. Особиста гігієна

Тема: Поняття про радіофобію.

Радіоактивного йоду-131 зараз у навколишньому середовищі немає: у нього досить короткий період напіврозпаду. Через три місця після катастрофи на ЧАЕС він зник. Проте потрібно знати, що при викидах радіоактивних речовин з метою профілактики ураження радіоактивним йодом потрібно вживати звичайний йод, що міститься у фармакологічних препаратах, в тому числі – у мультівітамінних комплексах.

 

Клас

Розділ 3. Особиста гігієна

Тема: Попередження порушень функцій організму.

Повторити матеріал про вплив недостачі йоду на організм людини.

Тема: Попередження нервово-психічних перевантажень.

Недостача йоду порушує функції нервової системи (див. матеріал до уроків біології).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 115; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты