Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Призначення та класифікація продовольчої тари




Продовольча тара є елементом упакування і являє собою виріб для безпосереднього розміщення продуктів. Вона призначена для забезпечення захисту продовольства від ушкоджень і полегшення процесу його обігу: транспортування, збереження та реалізації.

Відповідно до діючих державних стандартів на тару остання підрозділяється на транспортну й споживчу.

Транспортною тарою називається така тара, що складає самостійну транспортну одиницю чи частину укрупненої транспортної одиниці. У цій тарі продовольство й інші матеріальні засоби подаються, звичайно, від місця їхнього виготовлення до місця збереження чи споживання. До транспортної тари відносяться різні шухляди дерев'яні та картонні, бочки, барабани, каністри, мішки і т.д.

Споживчою тарою називається тара, що надходить до споживача з продукцією і не є самостійною транспортною одиницею. До цієї тари відносяться пляшки, банки, туби, пакети, коробки та пачки.

По способу використання тара підрозділяється на разову, зворотну, багатообігову та інвентарну.

Разова тара - це тара, призначена для однократного використання при постачанні продовольства.

Зворотна - тара, що була у вживанні, використовувана повторно. Багатообігова - тара, призначена для багаторазового використання при постачаннях продовольства.

Інвентарна тара - це багатообігова тара, що належить конкретному підприємству і підлягає поверненню даному підприємству.

Крім того, тара підрозділяється на жорстку й м'яку. Жорсткою називається тара, що не змінює своєї форми й розмірів при наповненні продукцією. До неї відноситься дерев'яна, металева, скляна, картонна тара. М'якою називається тара, форма якої істотно міняється при наповненні. До м'якої тари відносяться тканеві і паперові мішки, поліетиленові мішки, паперові пакети й пачки.

Терміни експлуатації тари з-під продовольства не встановлені. Вона повинна експлуатуватися до повного зносу з урахуванням ремонту, проведеного в період її експлуатації.

У залежності від якісного стану тара підрозділяється на категорії. Зворотні дерев'яні шухляди (дощаті й фанерні) і дерев'яні бочки, що були у вживанні, по якісному стані поділяються на три категорії: із неушкодженими дерев'яними деталями, що вимагають ремонту і відремонтовані. Дерев'яні шухляди, що мають ушкодження, не підлягаючі ремонту, використовуються як тарний матеріал. Зворотні картонні шухляди, що були у вживанні, по якісному стану поділяються на дві категорій. До першої категорії відносяться шухляди, придатні для повторного використання без ремонту, чисті, без наскрізних ушкоджень і деформації стінок, з цілими клапанами; до другого - шухляди, придатні для повторного використання, але потребуючі ремонту, чисті, без сторонніх запахів і деформації стінок, із незначними ушкодженнями. Паперові мішки, що були у вживанні, на категорії не поділяються.

Тканеві мішки в залежності від виду тканини, із якої вони виготовлені, підрозділяються на лляні, напівлляні, лляноджутові, лляноджутокенафні і пенькоджутові. По фізико-механічних властивостях мішкової тканини розрізняють мішки звичайної й підвищеної міцності. Відмітними ознаками мішків підвищеної міцності є кольорові просновки. У залежності від призначення тканеві мішки підрозділяються на мішки для хлібопродуктів і мішки для цукру.

По якісному стану в залежності від кількості наявних латок чи штопань тканеві мішки підрозділяються на п'ять категорій: першої категорії - мішки нові, а також колишні у вживанні без латок, штопань і дір; другий - колишні у вживанні, що мають чи вимагають не більш трьох латок чи штопань; третьої - колишні у вживанні, що мають чи вимагають не більш п'яти латок чи штопань; четвертої - колишні у вживанні, що мають чи вимагають не більш семи латок чи штопань; п'ятої - колишні у вживанні, з ослабленою чи розрідженою тканиною в результаті зносу, що мають чи вимагають не більш 12 латок чи штопань. Мішки всіх п'яти категорій повинні бути чистими, сухими і не прілими. Тканеві мішки для хлібопродуктів клеймуються організаціями й підприємствами системи Міністерства заготівель України шестикліточним штампом фарбою, що не змивається. Ліворуч, у верхній клітці штампа, ставляться відповідні букви, що визначають назву матеріалу, із якого виготовлений мішок, а потім цифри «I», «II», «III», «IV», «V», що позначають категорію мішка. Категорія мішка при відпустці визначається першою непогашеною цифрою на мішку. Гасіння цифр виконується хрестоподібним штампом фарбою, що не змивається, по мірі переходу з вищої категорії у нижчу. Мішки, призначені для цукру, не клеймуються, до них кріпляться бирки з нанесеної на них маркіруванням, де і вказується категорія мішків.

У військові частини разом із продовольством надходить велика кількість різної тари, крім того, військові частини одержують тару на первісне обзаведення і можуть виготовляти деякі її види самі. У зв'язку з цим по ознаці приналежності тара підрозділяється на зворотну й власну. До зворотної відноситься тара, отримана з продовольством від постачальників і призначена для повторного використання. Вона підлягає обов'язковому поверненню постачальникам, складам оперативного командування і тароремонтним підприємствам. До власної тари відноситься тара, що відпускається знову сформованим військовим частинам на первісне обзаведення, придбана військовою частиною чи виготовлена самотужки. Знову сформованим військовим частинам, що ведуть самостійно військове господарство, мішки на первісне обзаведення для потреб продовольчої служби відпускаються складами оперативного командування з розрахунку два мішки на кожні 15 чоловік штатного особового складу й один мішок на кожного штатного коня.

З метою забезпечення внутрішніх потреб військових частин у тарі (для перетарення продовольства в необхідних випадках, забезпечення продовольством польових навчань, розташованих окремо дрібних підрозділів і т.п.) продовольча служба оперативного командування встановлює для них ліміт утримування вільної тари, що є обіговим запасом тари військової частини. Обіговий запас тари створюється за рахунок власної й зворотної тари. При цьому в обіговий запас за рахунок зворотної тари повинна включатися тільки тара, що звільнилася з-під продовольства в розмірі не більш пятидобової її витрати. Звільнена від продукції тара понад установлений ліміт підлягає поверненню. Взаємини військових частин із підприємствами-постачальниками продовольства і тароремонтними підприємствами з питань прийому, здачі, повернення і повторного використання тари регламентуються відповідними інструкціями, оголошеними наказами Міністра оборони України.

Начальник продовольчої служби військової частини зобов'язаний організувати і забезпечити дбайливе поводження з тарою під час перевезення й розпакуванні продовольства і правильне її розкриття, належне її збереження, що виключає псування чи втрату тари, своєчасний ремонт і здачу тари у встановлених кількостях, а також контроль за правильністю ведення її обліку. Облік усієї тари, що надійшла з продовольством ведеться в продовольчій службі військової частини на підставі супровідних документів. Склади оперативного командування при відпустці продовольства дані про кількість відпущеної тари і її якісний стан записують у чекову вимогу.

Про рух тари, що звільняється з-під продовольства військові частини доповідають у вищі органи служби встановленним порядком і в терміни, що встановлені Табелем термінових повідомлень Тилу Збройних Сил України (на мирний час).


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 128; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты