Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зміст управління фінансовими ризиками




Управління фінансовими ризиками полягає у розробленні системи заходів для нейтралізації можливих негативних фінансових наслідків ризиків, пов'язаних зі здійсненням різних аспектів фінан­сової діяльності.

Об'єктом управління є ризик, ризикові вкладення капіталу та економічні відносини між суб'єктами господарювання в процесі реалізації ризику (страхівником та страхувальником, позичальником та кредитором, підприємцями).

Суб'єктом управління є спеціальна група людей (фінансовий менеджер, спеціаліст зі страхування тощо), які застосовують різні способи та прийоми управління ризиковими ситуаціями.

Управління фінансовими ризиками передбачає виконання таких завдань:

1. Ідентифікація можливих видів фінансових ризиків.

2. Оцінка ймовірності настання ризикової події для кожного виду фінансового ризику.

3. Визначення розміру можливих фінансових втрат у разі настання ризикової події для окремих видів фінансових ризиків та визначення зони допустимого ризику. Зважаючи на можливі фінансові втрати у разі настання ризикової події, фінансові операції поділяють на декілька груп .

4. Дослідження факторів, які впливають на рівень фінансових
ризиків підприємства. В процесі дослідження визначається чутливість
реагування рівня фінансового ризику на зміну окремих факторів.

 

Виділяють декілька напрямів стратегії управління ризиками (рис.).

 

Рис. Напрями стратегії управління ризиками

 

Вибирають один з напрямів згідно з принципами, наведеними в табл.

 

Таблиця - Способи управління ризиком

 

Збитки Імовірність збитків
Низька Висока
Незначні Прийняття (утримання) ризику Контроль ризику
Значні Передавання ризику іншим Уникнення ризику

 

Розглянуті принципи не виключають один одного. Одночасно можна використовувати два або й більше правил. Наприклад, час­тину ризику можна прийняти на себе, а іншу частину - застрахувати. В деяких випадках ризик можна спробувати проконтролювати, наскільки це можливо, а решту ризику прийняти на себе. Або ж час­тину ризику контролювати, а решту - страхувати.

Вибір варіанту рішення залежить значною мірою від схиль­ності до ризику особи, що приймає рішення, від типу фінансової політики. Так, у разі реалізації поміркованої фінансової політики фінансову операцію відхиляють (уникають ризику), якщо:

• в одному з 10 випадків може бути втрачена розрахункова сума прибутку;

• в одному зі 100 випадків може бути втрачена розрахункова сума валового доходу;

• в одному з 1000 випадків може бути втрачений весь влас­ний капітал внаслідок банкрутства.

Програма управління ризиками передбачає визначення окре­мих видів заходів, обсягів та джерел їх фінансування, конкретних виконавців, термін виконання, оцінювання ефективності розробле­них заходів тощо.

Фахівці стверджують, що потреба в оцінці ризику будь-якої підприємницької компанії або окремого підприємця може бути задоволена такими способами:

• створення власного підрозділу з аналізу та управління ризиками;

• використання послуг спеціалізованих підприємств (аутсо-рингу);

• комбінування перших двох способів.

Створення власної служби є економічно вигідним, якщо вона здійснює не менше ніж 15-25 процедур оцінювання ризику на рік. Водночас споживання послуг спеціалізованих компаній забезпечує достовірний аналіз ризиків за нижчих фінансових витрат та корот­шого терміну виконання.

Доцільність реалізації будь-якого з заходів визначають, порів­нюючи витрати на його реалізацію з сумою можливих втрат у разі реалізації ризикової події.

Якщо рівень фінансового ризику неможливо точно оцінити, процес обґрунтування доцільності управлінських рішень повинно ґрунтуватися на загальних евристичних правилах прийняття рішень в умовах ризику:

• ризикувати можна лише в межах власного капіталу;

• необхідно зважувати можливі негативні наслідки ризику;

• не можна ризикувати великими сумами капіталу, якщо очікуваний результат занадто малий;

• необхідно паралельно розглядати інші альтернативні ва­ріанти рішень, які можуть характеризуватися меншим ризиком.

Одним зі способів зниження інноваційного ризику є диверсифікованість інноваційної підприємницької діяльності, що полягає в розподілі зусиль розробників (дослідників) і капіталовкладень для здійснення різноманітних інноваційних проектів, безпосередньо не пов'язаних один з одним. Якщо в результаті настання непередбачених подій один із проектів буде збитковим, то інші проекти можуть виявитися успішними і будуть приносити прибуток. Передача ризику шляхом укладання контрактів - наступний метод мінімізації ризиків. Якщо проведення яких-небудь робіт з інноваційного проекту занадто ризиковано і величина можливого ризику неприйнятна для інноваційного підприємства, воно може передати ці ризики іншій організації. Це можуть бути будівельні контракти, оренда машин і устаткування (лізинг), контракти на збереження і перевезення вантажів, контракти продажу, обслуговування, постачання, договір факторингу, біржові угоди. Найважливішим методом зниження ризиків є їхнє страхування (система економічних відносин, що включає створення спеціального фонду засобів (страхового фонду) і його використання (розподіл і перерозподіл) для подолання і відшкодування різного роду втрат, збитку, викликаних несприятливими подіями (страховими випадками) шляхом виплати страхового відшкодування і страхових сум). З усіх форм передачі ризику страхування найбільш повно відповідає ідеальним умовам, пропонованим до трансферу ризику, тому що ресурси для покриття втрат інноваційної фірми виходять з страхових організацій швидше, ніж з будь-якого іншого джерела. Однак, даний метод мінімізації ризику має ряд обмежень: високий розмір страхового внеску, відсутність деяких ризиків зі страхування.

Значну роль для зниження інноваційного ризику грає захист комерційної таємниці на підприємстві, тому що в деяких випадках технічна і комерційна інформація про розроблювальний на фірмі інноваційний проект може «підштовхнути» конкурентів до паралельних розробок.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 96; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты