Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Шикування в розгорнутий і похідний стрій на місці.




Тема 4. Строї роти у пішому порядку.

Перед виходом на будь-які заняття командири підрозділів мають перевірити наявність особового складу оглянути підлеглих: чи одягнені вони за формою, чи правильно підігнане спорядження.

Стройове злагодження роти полягає в навчанні особового складу чітким та організованим діям в розгорнутих і похідних строях.

Оцінка стройової злагодженості підрозділу визначається за наступними показниками:

§ дії підрозділу у похідному строю, перешикування під час руху;

§ дії підрозділу у розгорнутому строю, перешикування на місці;

§ проходження урочистим маршем у пішому порядку.

Оцінка за стройову злагодженість підрозділу складається з оцінок за кожний показник стройового злагодження і виводиться:

§ "відмінно" – якщо більше половини відмінних оцінок, в тому числі за проходження урочистим маршем;

§ "добре" - якщо більше половини добрих оцінок, в тому числі за проходження урочистим маршем;

§ "задовільно" – якщо всі показники не нижче задовільно.

Шикування в розгорнутий і похідний стрій на місці.

Злагодження роти (взводу) рекомендується починати з розучування і тренування роти (взводу) з шикування в розгорнутий стрій - двошеренговий, а роти (взводу) з мало чисельним складом - в одношеренговий стрій.

v Розгорнуті строї роти.

Ø Ознайомлення.

Розгорнутий стрій роти може бути двошеренговий або в лінію взводних колон (взводи в колонах по три, спеціальний підрозділ в колону по два).

У разі потреби рота може шикуватись в одно шеренговий стрій.

Шикування роти в розгорнутий стрій здійснюється за командою "Рота, в дві шеренги - СТАВАЙ" або "Рота в лінію взводних колон ставай". Шикування роти проводиться за першим взводом.

Прийнявши стройове положення і подавши команду, командир роти стає обличчям до фронту шикування. Командир першого взводу, подавши команду "Взвод, в дві шеренги (в колону по три) - СТАВАЙ", шикує свій взвод ліворуч від командира роти. Решта взводів за командою своїх командирів шикується ліворуч від першого взводу за порядком своїх номерів.

 

 


З початком шикування першого взводу командир роти виходить із строю і стежить за діями підлеглих.

Спеціальний підрозділ шикується ліворуч від третього взводу, а група управління – праворуч від командира першого взводу в дві шеренги.

Заступники командира роти стають ліворуч від командира роти; сигналіст барабаншик (за розпорядженням командира роти) – ліворуч від заступників; старшина роти – на лівому фланзі роти; старший технік праворуч від групи управління.

Під час шикування роти у двошеренговий стрій взводи, які мають відділення по чотири і по три особи, шикуються, як зображено на малюнках.

 
 

 

 


Ø Розучування і тренування.

Нагадати, що шикування роти (взводу) в розгорнутий стрій здійснюється за командою "Рота (взвод), в одну (дві) шеренги - СТАВАЙ". Призначити навчаємих, які будуть діяти в ролі командирів взводів, групи управління та спеціального підрозділу; приступити до навчання і тренування. Сам викладач виступає в ролі командира роти.

Податикоманду "Розійдись", а потім команду на шикування роти (взводу) в дві шеренги.

3 початку шикування 1-го взводу (відділення) найкоротшим шляхом вийти на середину строю, стати в 5-6 кроках від нього обличчям до строю і стежити за діями студентів. Якщо будуть допускати помилки, то необхідно дати команду "Відставити" і повторити дії знову.

За командою ліворуч від керівника заняття шикується в одну шеренгу 1 відділення першого взводу, ліворуч нього друге і на лівому фланзі - третє. За першим взводом в такому ж порядку шикується другий взвод. При цьому носки ніг у студентів повинні бути на одній лінії, а положення корпусу - як при стройовому положенні.

Під час тренування добиватись щоб студенти швидко, без метушні займали свої місця в строю, витримували правильні інтервали, дистанції та бездоганне рівняння, не робили зайвих рухів, не нахиляли голови для рівняння носків ніг. Швидкість шикування необхідно поступово збільшувати.

Під час навчання роти діям у цьому строю треба мати на увазі наступне:

· за командою "Рота" всі студенти, що стоять поза строєм, повертаються обличчям до командира і приймають положення струнко;

· шикування роти проводиться за першим взводом; за вказівкою командира роти шикування може проводитись і за другим підрозділом;

· інтервали між взводами в строю встановлені два кроки; командир першого взводу шикує свій взвод ліворуч від командира роти;

· командири взводів дублюють команду командира роти (керівника занять), тобто подають відповідну команду на шикування своїх взводів, наприклад «Взвод, у дві шеренги - СТАВАЙ»;

· командири відділень команду на шикування своїх відділень не подають; інтервали між відділеннями такі самі, як між двома військовослужбовцями, що стоять поруч;

· останній ряд у кожному відділенні має бути повний;

· командири взводів знаходяться на своїх місцях і виходять із строю тільки з дозволу командира роти.

З метою закріплення навиків з правильного шикування два - три рази вишикувати роту (взвод) у вздовж поміченої лінії на стройовому майданчику. Це дозволяє прискорити прищеплення навиків особовому складу в рівнянні, правильній поставі корпуса, додержанні статутних інтервалів і дистанцій. Після того як буде досягнута правильність і швидкість шикування роти на обладнаному місці тренування з шикування слід перенести на необладнане.

Після тренування роти із шикування в двошеренговий стрій, перейти до розучування шикування в розгорнутий стрій в лінію взводних колон. Для шикування подається команда «Рота, в лінію взводних колон - СТАВАЙ». Взводи за командою своїх командирів «Взвод, у колону по три - СТАВАЙ» шикуються у встановленому порядку. Шикування роти здійснюється з додержанням вимог, вказаних для двошеренгового строю.

Під час шикування роти в лінію взводних колон особливу увагу слід звертати:

· на вирівнювання в колонах (один за одним);

· вирівнювання носків у шеренгах, які мають бути на одній лінії.

v Похідний стрій роти.

Ø Ознайомлення.

Похідний стрій роти може бути в колону по три (по чотири) або в колону по два.

Шикування роти в похідний стрій на місці здійснюється за командою "Рота, в колону по три (по два, по чотири) - СТАВАЙ".

За цією командою рота шикується, як зображено на малюнках.

 

Ø Розучування і тренування.

З метою засвоєння особовим складом порядку шикування роти в похідний стрій в колону по три рекомендується призначити з числа студентів декілька чоловік, які будуть представляти управління роти та спеціальний підрозділ. Потім спочатку шикувати управління роти в колону по два, а далі шикується перший взвод в колону по три.

За першим взводом – другий, потім третій взвод, і останнім шикується спеціальний підрозділ у колону по два. Потім провести показ шикування роти в похідний стрій в колону по два.

Під час шикування роти в похідний стрій слід враховувати наступне:

· для шикування взводів у колону по три (по два) їх командири подають відповідні команди на шикування;

· у всіх випадках спеціальний підрозділ шикується за третім взводом, а група управління – попереду командира першого взводу; обидва підрозділи шикуються в колону по два; групу управління роти шикує старший технік роти;

· заступники командира роти стають на два кроки за командиром роти;

· за наказом командира роти, на два кроки за заступниками командира роти стає сигналіст-барабанщик;

· старшина роти стає за спеціальним підрозділом.

Приступити до тренування. Подати команду "Розійдись", а потім на шикування роти (взводу) в колону по три (два).

Звернути увагу:

· командири взводів під час шикування в колону по три, а також командири взводів (відділень) під час шикування в колону по два повинні стояти на середині строю;

· командири взводів подають теж відповідні команди на шикування..

За командою взводи у визначеному порядку шикуються в колону по три (два) з інтервалом між студентами на ширину долоні, дистанцією між взводами 2 кроки, а між шеренгами на відстані витягнутої руки, покладеної долонею на плече студента, що стоїть попереду; носки ніг студентів однієї шеренги - на одній лінії.

Провести кілька шикувань, подаючи команди "Розійдись", "Рота, в колону по три (по два) - СТАВАЙ", "Рівняйсь", "Вільно", "Право-РУЧ" та інші одночасно тренувати студентів у виконанні раніше вивчених прийомів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 188; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.02 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты