Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


В. Бюлетень




Бюлетень пропонує в 2-х, максимум 3-х рядках дуже важливу інформацію.

Його вживають:

-або як безпосереднє продовження блискавки;

-або самостійно, для анонсу не настільки важливих подій, щоб відсилати блискавку, але-такі досить визначних.

Бюлетень — це коротка, дуже стисла інформація, що не містить більше, ніж 35 слів.

Він мусить обов'язково вказувати джерело інформації (як виняток: "заявляють свідки").

Зовнішньо бюлетень оформлюється в наступний спосіб:

1). Інструктивний ряд містить відповідний "ключ";

2). З наступного рядка значиться слово "БЮЛЕТЕНЬ" (великими літерами);

3). Далі відступ;

4). Датлайн (дата, місто) і текст.

Наприклад: Вибух - АЕС … (індикативний ряд) БЮЛЛЕТЕНЬ Муан (США), 10 червня (АFР) - вибух стався в середу на АЕС, що міститься на околиці м. Муан (штат Айова), повідомив американський уряд. або: Аварія – літак ... (індикативний ряд) БЮЛЛЕТЕНЬ Париж, 10 червня (АFР) — американський Боїнг 747 з 200-ма пасажирами на борту розбився в середу поблизу аеропорту Орлі,— повідомляють контрольні служби аеропорту.

 

Одна подія може стати предметом кількох послідовних бюлетенів (в принципі не більше трьох).

 

Наприклад: стався землетрус у Туреччині. Землетрус – Туреччина БЮЛЛЕТЕНЬ Анкара, 10 червня (АFР) - Потужній землетрус стався в середу на Сході Туреччини, загубивши кілька тисяч чоловік,— повідомляє офіційна Анкара. За кілька годин влада повідомляє перші підсумки й конкретні цифри. Вживаємо той самий ключ: Землетрус – Туреччина БЮЛЕТЕНЬ — перші підсумки Анкара, 10 червня (АFР) — Як мінімум 2 тисячі чоловік загинуло і б тисяч поранено під час землетрусу в середу, поблизу Ерзерума, на сході Туреччини, - згідно з першими офіційними підсумками.

 

До речі: в цьому прикладі префікс "бюлетень" продовжено міні - заголовком, аби відрізнити його від попереднього.

Кожен бюлетень має бути продовжений за кілька годин терміновим повідомленням, або лідом. Це наступне повідомлення обов'язково повторює елементи бюлетеню, доповнюючи його кількома важливими подробицями.

Якщо катастрофічне немає часу, і події розвиваються надто швидко, можна віддрукувати після бюлетеню кілька додатків (це також жанр агентства, але не провідний, про який йтиметься пізніше). Додатки не потребують повторювати інформацію з бюлетеня, а тільки доповнюють його кількома стислими новими елементами.

У попередньому прикладі додатком могло б бути лише:

Землетрус - Туреччина

ДОДАТОК

Анкара, 10 червня (АFР) — За першими підсумками, під час землетрусу загинуло як мінімум 2 тисячі чоловік.

Якщо дозволяє час, треба зробити повне повідомлення, обсяг якого буде від 200 до 600 слів. Це може бути лід з кількома параграфами. Принцип, яким має керуватися працівник агентства - це обов'язок: як тільки стало можливо, подати клієнту повну, вичерпну інформацію.

Формула "бюлетень + додаток" виправдана тільки за браком часу, але обов'язково потребує завершення.

 

До речі: завжди можна розвину бюлетень у лід, навіть за відсутності важливої додаткової інформації. Це робиться шляхом залучення документальних матеріалів й опису загальної ситуації.

Якщо бюлетень передано з-за кордону, досить непросто журналісту розвинути його в повноцінний лід. Тому є цілком нормальним, коли чергові редактори самі пишуть повне повідомлення, відштовхуючись від ліда, надісланого власкором.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты