Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема: Будова та функцiї системи органiв руху, її вiковi особливостi.




Мета: Ознайомитися з будовою і функціями системи органів руху та її віковими особливостями.

 

Опорно рухова система складає приблизно половину маси тіла людини, причому співвідношення маси скелету до маси м’язів близько 1:4. Скелет – це каркас, що складається з кісток, які захищають життєво важливі органи (мозок, серце та ін.) і служать опорою для них, забезпечуючи їх фіксацію в певному місці. М’язи, змінюючи свою довжину, змінюють взаємне розташування частин скелету і таким чином забезпечують пересування, зміну положення тіла і виконання різних видів діяльності. Дитина народжується, маючи опорно-рухову систему, що досить сильно відрізняється від такої у дорослих. Справа в тому, що сформована кістка вже практично не змінює своїх розмірів і здатна тільки на регенерацію при переломах та ушкодженнях, хоча з віком, у старих людей, ця властивість значно погіршується. У дітей різного віку ріст кісток забезпечується тим, що скелет не пройшов стадію окостеніння (це відбувається в 22-24 роки) і практично всі кістки мають хрящові ділянки, які і є зонами росту. Але якраз ця обставина, разом з тим, що м’язи теж формуються з віком, як і нервові центри, що відповідають за виконання певних рухів, і робить досить вразливою опорно-рухову систему в дитячому віці.

Зараз є загальновизнаним факт, що рух стимулює розвиток організму в цілому, а набуття певних рухових навичок потребує певного тренування – поступово дитина вчиться сидіти, ходити, підтримувати і зберігати поставу, і оволодіння новими способами руху потребує певних зусиль і часу – наприклад, катання на ковзанах, плавання тощо. Завдяки тренуванню будь-яку з рухових навичок можна довести до автоматизму – це максимально ефективний спосіб досягнення мети, бо в такому випадку в роботі приймають участь тільки ті групи м’язів, які для цього потрібні, не відбувається зайвих рухів, не втрачається зайва енергія і час, контроль може бути забезпечений на рівні підкіркових структур. В той же час тренування і фізичні навантаження повинні чітко дозуватись в залежності від віку і можливостей дитини, щоб не завдати шкоди організму. Опорно-рухова система – це пластичний матеріал, який дозволяє цілеспрямовано формувати, в буквальному розумінні будувати людський організм. Рухові навички, що формуються в дитячому віці, залишаються на все життя, як і потреба в русі, відчуття радості руху. В здоровому тілі – здоровий дух. Це твердження має на увазі не тільки відсутність хвороб, а і достатньо високий рівень рухової активності, яка в свою чергу, гармонізує загальний розвиток організму. Зважаючи на те, що якраз під час формування скелету і м’язової системи дитина знаходиться під наглядом вихователя і вчителя майже половину активного часу, важливо контролювати і формувати розвиток опорно-рухової системи беручи до уваги і те, що особливо прихід в школу, навчальний процес в силу своєї специфіки вносить певні обмеження в руховий режим. Вирішувати ці завдання повинен не тільки вчитель фізкультури, це справа кожного – активний відпочинок під час перерв, фізкультпаузи під час уроків, особливо важливі в молодших класах, чергування різних за змістом уроків з уроками фізкультури і праці, робота спортивних секцій, екскурсії, туристичні походи та ін. дозволяють не тільки задовольнити потребу в русі, але і зменшити втому від занять, підвищити ефективність засвоєння знань.

Важливе значення має правильний підбір шкільних меблів, невідповідність яких дуже негативно впливає на формування опорно-рухової системи, стає причиною розвитку сколіозу, сутулості, деформації грудної клітини тощо. До речі, це одна з негативних сторін кабінетної системи, коли в одному і тому ж кабінеті займаються діти, приміром, з шостого по одинадцятий клас – дуже велика різниця у зрості приводить до того, що для більшості меблі не підходять за розміром. Антропометричні параметри учнів необхідно також враховувати при роботі в шкільних майстернях, на пришкільній ділянці, в полі при підборі інструментів і інших знарядь праці.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 107; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты