Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Структурні характеристики графів




З деякими структурними характеристиками графів ми вже зустрічалися при уведенні основних понять (п. 3.1). Ці характеристики випливають з означень 3.3 –3.5, 3.11 –3.12, 3.16 –3.21 видів графів. Однак, застосування графів при проектуванні і дослідженні об'єктів і систем потребує також уявлень і про більш складні структурні характеристики графів, зокрема про різноманітні види маршрутів. Уявлення про види маршрутів необхідні для розв’язання проблеми досяжності, тобто можливості переходу по ребрах графа з однієї визначеної вершини в іншу. Задачі аналізу досяжності на графах є складовими комплексних задач проектування і дослідження таких складних технологічних систем, як транспортні мережі, мережі електро-, газо-, водопостачання та ін.

Означення 3.32.Маршрутом в графі називається скінченна послідовність вершин і ребер vi, ei, vk, ek, …, vl, el, vm, що починається і закінчується вершинами, причому кожне ребро в цієї послідовності інцидентне вершинам, які примикають до нього зліва і справа.

Мірою маршруту називається його довжина, яка дорівнює числу ребер, що входять у цей маршрут.

Поняття маршруту, згідно до цього означення, відноситься і до орграфів, при цьому орієнтація дуг не має значення, тобто дуга розглядається як неорієнтоване ребро.

Означення 3.33.Маршрут називається замкненим, якщо його початкова і кінцева вершини співпадають.

Означення 3.34.Маршрут називається відкритим, якщо його початкова і кінцева вершини різні.

Означення 3.35.Шляхом (орієнтованим маршрутом)в орграфі називається послідовність дуг, в якій кінцева вершина будь-якої дуги, крім останньої в порядку слідування, є початковою вершиною наступної дуги.

Наприклад, у графі рис. 3.11 маршрут v5, e9, v3, e3, v2, e2, v6 є шляхом. Очевидно, в неорієнтованому графі будь-який маршрут є шляхом. Оскільки шлях є маршрутом, то означення замкненого і відкритого шляхів будуть такими самими, як замкненого і відкритого маршрутів. Наприклад, у графі рис. 3.11 шлях v5, e5, v4, e4, v3, e3, v2, e8, v5 є замкненим, а шлях v5, e5, v4, e4, v3, e3, v2 – відкритим.

Означення 3.36.Довжиною (або потужністю) шляху називається число ребер (дуг), що в нього входять (позначається d(vi,vj).

Означення 3.37.Довжина найкоротшого шляху між парою вершин vi і vj називається від­станню між цими вершинами.

Шлях v5, e5, v4, e4, v3, e3, v2 у графі рис. 3.11 має довжину d(v5,v2)=3, а найкоротшим шляхом між вершинами v5 і v2 є v5, e9, v3, e3, v2 довжиною d(v5,v2)=2, тобто відстань між вершинами дорівнює 2.

Поняття довжини щляху дозволяє увести наступні дві числові характеристики графів.

Означення 3.38.Максимальний за довжиною шлях з вершини vi графа (орграфа) G до всіх інших вершин називається ексцентриситетом цієї вершини (позначення e(vi)).

Означення 3.39.Максимальний ексцентриситет вершин графа (орграфа) називається його діаметром.

Означення 3.40.Мінімальний ексцентриситет вершин графа (орграфа) називається його радіусом.

Продовжимо огляд різновидів маршрутів.

Означення 3.41.Шлях у графі (орграфі) називається ланцюгом (орієнтованим ланцюгом), якщо всі його ребра (дуги) різні.

Означення 3.42.Шлях, в якому кожна вершина (крім, можливо, першої та останньої в порядку слідування) зустрічається не більше одного разу, називається простим шляхом (простим ланцюгом).

Оскільки ланцюги є шляхами, то означення замкненого і відкритого ланцюгу будуть такими самими, як замкненого і відкритого шляху. Наприклад, у графі рис. 3.11 ланцюг v5, e5, v4, e4, v3, e3, v2, e8, v5 є простим замкненим, а шлях v5, e5, v4, e4, v3, e3, v2 – простим відкритим.

Означення 3.43.Простий змкнений ланцюг називається циклом.

Наприклад, у графі рис. 3.11 ланцюг v5, e5, v4, e4, v3, e3, v2, e8, v5 є циклом.

Цикли в орграфах (орцикли) часто називають контурами (аналогія – контури в електричних колах).

Шляхи (ланцюги, цикли) у графі можна зображати також послідовністю вершин або ребер (дуг). Таке їхне подання корисно, коли здійснюється пошук простих шляхів або ланцюгів.

Якщо граф (орграф) є зваженим, то будь-який шлях w, що подається послідовністю ребер (дуг), має вагу , де p(ei,ej) та P(w) – відповідно ваги ребра (дуги) та шляху.

Базуючись на поняттях маршрута і шляху, розглянемо ще одну структурну характеристику графів, що має назву “зв’язність”.

Означення 3.44.Вершини vi і vj в графі (орграфі) G називаються зв'язаними, якщо існує маршрут з вершини vi в вершину vj.

Означення 3.45.Граф (орграф) G називається зв’язним, якщо у ньому будь-які дві вершини є зв’язаними.

З очевидністю справедлива наступна теорема.

Теорема 3.3. Для зв’язності графа (орграфа) необхідно і достатньо, щоб у ньому існував маршрут з якої-небудь фіксованої вершини vi у кожну іншу вершину vj.

Означення 3.46.Якщо для деякої пари вершин графа (орграфа) не існує маршруту, що їх з’єднує, то такий граф (орграф) називається незв’язним.

Означення 3.47. Орграф називається сильно зв’язним,якщо для будь-якої пари різних вершин vi та vj існує принаймі один шлях із vi в vj.

Це означення відноситься і до неорієнтованих графів, оскільки маршрути в цих графах одночасно є шляхами.

Очевидно, сильно зв’язні орграфи (графи) одночасно є зв’язними, а зв’язний орграф не завжди є сильно зв’язним.

Означення 3.48. Вершина vj графа (орграфа) G називається досяжною з вершини vi, якщо існує принаймі один шлях, що з’єднує vi з vj.

Означення 3.47 означає, що будь-які дві вершини сильно зв'язного графа (орграфа) взаємно досяжні, тобто існують шляхи з вершини vi в вершину vj та у зворотному напрямку – з вершини vj в вершину vi.

Поняття маршрутів, шляхів, ланцюгів, циклів, зв’язності, розглянуті стосовно до графів (орграфів), відносяться без змін і до підграфів. Зв’язні підграфи називають компонентами зв’язності графів (орграфів).

Практичні завдання, що розв’язуються за допомогою графів, часто потребують проведення аналізу досяжності одних вершин графа (орграфа) з інших. Це зручно виконувати за допомогою матриць досяжностей.

Матриця досяжностей графа (орграфа) Gn являє собою n´n матрицю R= , елементи якої визначаються таким чином: rij=1, якщо існує принаймі один шлях з вершини vi в вершину vj, і rij=0, якщо шляху з вершини vi в вершину vj не існує. Всі діагональні елементи rii в матриці R дорівнюють 1, оскільки кожна вершина завжди досяжна із себе.

Множина вершин графа G, досяжних з вершины vi, складається з вершин vj, для яких rij=1 в i-му рядку матриці досяжностей R= , побудованої за описаними правилами.

Матриця досяжностей R= може мати деякі модифікації. Зокрема, елементи rij можна визначити як такі, що дорівнюють кількості шляхів заданої довжини d(vi,vj) із vi в vj. Побудовою матриць досяжностей для заданих значень d(vi,vj)=1, 2, … можна знайти найкоротший шлях із вершини vi в вершину vj (відстань між вершинами vi і vj), що може бути необхідним для розв’язання деякої практичної задачі з використанням графової моделі.

В матриці досяжностей зваженого графа (орграфа) елементи rij можна визначити як такі, що дорівнюють сумарної вазі шляху з vi в vj в деякому діапазоні. Таке подання матриць досяжностей зваженого графа корисно при розв’язанні задач оптимізації переходу з однієї вершини в іншу за критерієм мінімізації (або максимізації) ваги переходу (вартості, витрати часу, пропускної здатності та ін.).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 135; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты