Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Рекомендовані джерела




ЛЕКЦІЯ

Тема 4.2.1

Visual Basic. Проект VB та його складові.

Мета: вивчити складові проекта, засоби побудови інтерфейсу користувача та конструкції мови програмування для розробки процедур обробки подій, навчитись використовувати засоби Visual Basic для розробки додатків.

 

ПЛАН ЛЕКЦІЇ

1. Вікно редактора Visual Basic та його складові: вікно проекту, панель елементів керування, вікно форми та вікно властивостей.

2. Об’єкти та події. Процедури обробки подій. Вікно коду та його складові.

3. Типи даних та їхні різновиди. Поняття константи та змінної. Ідентифікатори. Типи констант та змінних та їх опис у програмі.

4. Локальні та глобальні змінні.

5. Оператори, вирази та операції.

6. Стандартні функції та їхнє застосування.

7. Приклад розробки додатка.

 

Питання для самостійного вивчення

  1. Алфавіт мови програмування; арифметичні та логічні вирази. Синтаксис мови.
  2. Способи подання чисел.
  3. Прості типи даних та структуровані.
  4. Типи даних користувача.

 

Рекомендовані джерела

1. Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології: Підручник / За ред. О.І.Пушкаря.– К.: Академія, 2002.—703с.

  1. Л.М.Дибкова. Інформатика та комп’ютерна техніка: Посібник.– К.: Академвидав, 2002.– 318с.
  2. В.М.Беспалов та ін. Інформатика для економістів: Навч. посібник.– К.: ЦУЛ, 2003.– 799с.
  3. Microsoft Visual Basic 6.0 для профессионалов. Шаг за шагом. Практ.пособ./Пер.с англ..—М.:Издательство ЭКОМ, 2004.—720с.

1.Visual Basic –це потужна сучасна система програмування, орієнтована на розробку

окремих программ і прикладних систем, які можуть застосовуватись в ОС Windows. Розроблені програми називають додатками ОС Windows. Ця система програмування є об’єктно-орієнтованою системою програмування: вона використовує поняття об’єкта, який має певні властивості і дані, з об’єктами можуть відбуватися певні події, до об’єктів можна застосовувати певні методи. Об’єкти можуть об’єднуватись у класи.

Ця система програмування містить візуальні засоби проектування додатків, які дозволяють легко створювати найбільш складні частини програм. Ці засоби дозволяють, насамперед, розробити зручний інтерфейс користувача, який у операційних системах Windows реалізується шляхом використання вікон, які містять великий набір елементів управління додатком, які передбачають в багатьох випадках використання маніпулятора Миші.

Як і інші сучасні системи програмування (Delphi, C++, Visual C++ ) Visual Basic містить:

- мову програмування високого рівня (зручну для користувача);

- програму- транслятор чи навіть декілька їх різновидів;

- текстовий редактор для створення текстів програмного коду;

- засоби відлагодження програм;

- бібліотеки програмних засобів.

 

Активізація Visual Basic:
Пуск−> Программы−> Visual Basic−> Visual Basic 6.0
.

Це вікно містить три вкладки:

- New (Новий)- містить шаблони і майстра для створення нового проекту;

- Existing (Існуючий) – відкриття існуючого проекту;

- Recent (Недавно створений) – містить список проектів, які відкривались останнім часом.

За замовчуванням відкривається вікно з активною вкладкою New і списком шаблонів і майстрів. Для створення стандартного додатку потрібно обрати шаблон Standard EXE. Зауважимо, що шаблон VB Application Wizard викликає майстра додатків, VB Wizard Manager - майстра створення майстрів користувача, Data Project - проект управління базою даних.

Зауваження. Щоб діалогове вікно New Projectвибору шаблону чи майстране з’являлось при наступних активаціях Visual Basic (тобто активним був шаблон стандартного додатку), потрібно встановити прапорець

þ Don’t show this dialog in the future ( Не показувати цей діалог надалі)

Натисніть кнопку Открыть.

Після цього відкриється вікно з засобами проектування стандартного Windows – додатку.

Вікно провідника проекту (Project1).

 

Кожний проект має такі складові:
- файл форми (.frm);
- файл проекту (.vbp);
- файл збереження параметрів проекту (.ini).

У більш складних проектах може міститись декілька форм і ще один чи декілька модулів, якы ще називають стандартними модулями. Модуль – файл, що має розширення .bas, і зберігає змінні і процедури, які можна використовувати у багатьох формах і процедурах.

Після виконання трансляції (переведення програми з мови програмування високого рівня у машинні коди) проекту існує єдиний код програми, який можна зберегти як незалежний від системи програмування виконуваний файл з розширенням .EXE, додаток.

Після розробки складових проекту потрібно зберігати їх у такій послідовності:

1.Меню File −> Save Form −> у діалоговому вікні вкажіть місце збереження і ім’я форми, після чого натисніть кнопку Сохранить.

2.Меню File −> Save Module1 −> у діалоговому вікні вкажіть місце збереження і ім’я форми, після чого натисніть кнопку Сохранить

3.Меню File −> Save Project1 −> у діалоговому вікні вкажіть місце збереження Мои документы і ім’я проекта, після чого натисніть кнопку Сохранить.

Щоб запустити програму на виконання, потрібно натиснути кнопку Start панелі інструментів, або відкрити меню Run -> Start, або натиснути функціональну клавішу F5.

Після відлагодження і тестування, можна створити виконуваний файл – незалежний від системи програмування додаток. Для цього потрібно у меню File вікна редактора Visual Basic клацнути на команді Make Project1.exe і вказати місце збереження та ім’я файлу. На виконання додаток запускається звичайним для всіх додатків ОС Windows способом – відкриттям.

Панель елементів управління (General).

Система програмування Visual Basic містить візуальні засоби проектування додатків, які дозволяють легко створювати найбільш складні частини програм. Ці засоби дозволяють, насамперед, розробити зручний інтерфейс користувача, який у операційних системах Windows реалізується шляхом використання вікон, які містять великий набір елементів управління додатком, які передбачають в багатьох випадках використання маніпулятора Миші. Елементи управління є об’єктами вікна.

Під час візуального проектування форми вибираються з об’єктів панелі управління

.

1. Pointer(Покажчик) - для позиціювання покажчика Миші;

2. PictureBox(Графічне вікно) - розміщує у формі графічне вікно, призначене для об’єднання елементів у групи, вставки в нього графічних об’єк­тів, тексту, анімації та ін.;

3. Label(Напис) - розміщує у формі текстові об’єкти-написи, редагувати які під час виконання додатку неможливо;

4. TextBox(Текстове поле) - розміщує у формі поле для введення текстової інформації, чисел, дат;

5. Frame(Рамка) - створює у формі рамку із заголовком для логічного групування об’єктів;

6. CommandButton(Командна кнопка) - роз­міщує у формі кнопки управління для ініціюван­ня дій, виконання команд і т.д.;

7. CheckBox(Прапорець) - розміщує у формі індикаторний перемикач, призначений для формування умов виконання чи певних налаштувань, значення яко­го (Value) при встановленій «галочці»- 1, за відсутньої - 0, позначений, але неактивний стан - 2;

 

 

8. OptionButton(Перемикач) - створює у формі альтернативний перемикач для вибору налаштування чи режиму виконання програми;

 


9. ComboBox(Поле зі списком) - створює у формі об’єкт, що містить одночасно поле введення тексту і список зна­чень, введений текст додається до елементів списку;

10. ListBox(Список) - створює у формі список для вибо­ру одного чи декількох значень із запропонованого списку;

11. HScrollBar(Горизонтальна смуга прокручування) -розміщує у формі горизонтальну смугу прокручування;

12. VScrollBar(Вертикальна смуга прокручування) - роз­міщує у формі вертикальну смугу прокручування;

13. Timer(Таймер) - розміщує у формі таймер;

14. DriveListBox(Список пристроїв) - створює у формі список пристроїв;

15. DirListBox(Список папок) — створює у формі дерево­подібний список папок;

16. FileListBox(Список файлів) - створює у формі список файлів;

17. Shape(Фігура) - створює у формі геометричні фігури: прямокутник, квадрат, коло, еліпс, прямокутник і квадрат із заокругленими кутами;

18. Line(Лінія) - створює лінії;

19. Image(Зображення) - створює у формі поля для відобра­ження графічних зображень;

20. Data(Дані) - створює елементи управління даними в базі даних, для переміщення по записах і відображення ре­зультатів навігації;

 

21. OLE- створює у формі поля для розміщення об’єктів за допомогою OLE-технологій.

Вікно конструктора форми (Form1).

Форма - це вікно Windows, в робочій області якого розміщуються об’єкти -елементи управління додатком.
Форма і елементи управління в ній – це зазделегідь розроблені в системі програмування VB частини програми.
Форма і всі об’єкти управління в ній мають імена. Ім’я складається з букв, цифр, символу підкреслення і починається обов’язково з букви.
Довжина – не більше 40 символів.

У вікні конструктора форми візуально конструюються елементи управління додатком. Для точного розміщення об’єктів у формі слугує сітка. При виконанні додатку вона не відображається. За необхідності її можна відключити, скориставшись параметрами діалогового вікна Options,що відкривається командою Options(Параметри) з меню View(Вид).

Розмір форми у вікні можна змінювати, використовуючи маркери виділення форми і Мишу. Для зміни розміру форми необхідно встановити покажчик Миші на маркер розміру і, коли він набуде вигляду двонапрямленої стрілки, пересувати його до отримання потрібного розміру.

Об’єкти управління на формі створюються таким чином:

· Слід вибрати потрібний об’єкт на панелі елементів управ­ління, натиснувши на ньому ЛКМ.

· У межах форми курсор Миші прийме вигляд хрестика.

· За допомогою Миші на формі визначаються межі об’єкта, ЛКМ відпускається.

· Подвійним клацанням на значку об’єкта на панелі елементів управління. Об’єкт з’явиться у формі, у місці та з розмірами, визначеними за замовчуванням.

 

Вікно властивостей (Properties)

Зауваження. Вміння чітко розуміти властивості об’єктів при створенні додатків засобами Visual Basic значно цінніше за вміння їх створювати. Наприклад, кількість властивостей самої форми сягає понад п’ятдесят.

Вікно властивостей Properties призначене для відображення і налаштування влас­тивостей форми, а також розміщених у ній об’єктів.

За допомогою вкладок Alphabetic (За алфавітом) і Categorized (По категоріях) власти­вості об’єкта можна переглянути за абеткою чи по групах (категоріях) відповідно. Зауважимо, що у даному вікні можна проглянути властивості не тільки вибраного об’єкта: вибрати інші об’єкти можна зі списку, розміщеного під заголовком вікна.

Списки властивостей складаються з двох стовпців: у першо­му з них вказано назву властивості, у другому - її значення. Для зміни значень передбачені різні способи залежно від специ­фіки: введення нових значень може відбуватись як у текстовому полі (наприклад, назва форми - у полі Name), вибором зі спис­ку (наприклад, колір підкладки форми - у списку BackColor), а деколи й з діалогового вікна (наприклад, шрифт - Font).

У нижній частині вікна є підказка, що пояснює призна­чення обраного атрибута об’єкта.

Якщо вибрати відразу кілька об’єктів, то у вікні власти­востей відобразяться загальні для цих об’єктів властивості.

Наприклад, усі без винятку об’єкти форми мають властивістьName(Ім’я), яка використовується при написанні програмних кодів. Ім’я об’єкта повинне бути унікальним у формі. Розміри об’єкта визначаються властивостями Height (Висота) і Width(Ширина). Задання положення об’єкта у формі визначають властивості Left(відстань від лівого краю форми) і Тор (відстань від верхнього краю форми).

Розглянемо основні групи властивостей, згруповані за типом на вкладці Categorized вікна Properties.

У групі оформлення Appearanceмістяться властивості об’єкта, які задають атрибути його зовнішнього вигляду. Основні властивості даної групи такі:

Caption- задає текст в рядку заголовка об’єкта;

BorderStyle- задає стиль рамки об’єкта;

Palette- встановлює колірну палітру;

Picture- призначає значок, картинку для об’єкта. Можна задати фонове графічне зображення.

Властивості об’єктів, що характеризують їх поведінку, зібрані в групі Behavior.Основні властивості даної групи такі:

Causes Validation- встановлює ознаку перевірки умови достовірності даних при виході з об’єкта;

Enabled- дозволяє або забороняє доступ до об’єкта;

MaxLength- встановлює максимальну довжину даних в об’єкті;

Visible- встановлює видимість об’єкта.

Група Font має одну властивість - Font,що викликає діалогове вікно для задання шрифту тексту об’єкта, його розміру, стилів накреслювання.

Властивості групи Misc задають загальні атрибути об’єкта. Основні властивості цієї групи такі:

Name- задає ім’я об’єкта;

Text- встановлює текст в полі за замовчуванням;

Index- задає унікальний індекс об’єкта.

Група Positionслужить для позиціонування об’єктів у системі координат форми і встановлення їх розмірів. Основні властивості цієї групи такі:

Left- задає положення об’єкта по горизонтальній осі під лівого краю форми;

Тор - задає положення об’єкта по вертикальній осі під його верхнього краю до верхньої сторони форми;

Width- задає горизонтальний розмір (ширину) об’єкт,

Height- задає вертикальний розмір (висоту) об’єкта;

Властивості групи Scaleвстановлюють максимальні :м;н штаби об’єктів в системі координат форми. Основні властивості цієї групи такі:

ScaleLeft- задає максимальне положення об’єкта по горизонтальній осі;

ScaleTop- задає максимальне положення об’єкта по вертикальній осі;

Scale Width- задає максимальний горизонтальний розмір (максимальна ширина);

ScaleHeight- задає максимальний вертикальний розмір (максимальна висота).

Управління формою

Розташування форми на екрані при виконанні визначається властивостями Leftі Тор,що вказують відстані від лівого і верхнього краю відповідно. Крім цього, для задання розташування форми під час виконання додатку використовується вікно Layout Form, в ньому властивість StartUpPosition,яка може мати такі значення:

Manual- положення форми задають властивості Left і Тор;

CenterOwner- форма розташовується в центрі робочого стола Windows;

CenterScreen- форма розташовується в центрі екрана;

WindowsDefault- положення форми задається системою, виходячи з кількості відкритих вікон і їх розташування.

Форма, як і будь-яке інше вікно Windows, може містити з правого боку заголовка кнопки управління її розмірами. Статус цих кнопок визначають властивості MaxButton і MinButton.Властивість MaxButtonвизначає, чи буде кнопка максимізації активною при запуску форми на виконання, а властивість MinButton, відповідно, визначає активність Кнопки мінімізації форми. Властивість ControlBox форми визначає, чи буде під час виконання форми в рядку заголовка розташовуватися кнопка виклику системного меню, в якому присутні команди переміщення, зміни розміру, закриття форми.

2. Об’єкти та події. Процедури обробки подій. Вікно коду (Code) та його складові

Ця система програмування є об’єктно-орієнтованою системою програмування: вона використовує поняття об’єкта, який має певні властивості і дані, з об’єктами можуть відбуватися певні події, які приводять до виконання певних дій. Ці дії називають методами. Об’єкти можуть об’єднуватись у класи. Кожний клас об’єктів має своє ім’я. Існують зарезервовані імена об’єктів. Наприклад, об’єкти панелі управління належать до класу Controls.

Об’єктами вікна є елементи управління. За допомогою Миші з об’єктами вікна можуть відбуватись такі події: клацання лівою чи правою кнопкою Миші на об’єкті, подвійне клацання кнопкою Миші, перетягування. Події з об’єктами можуть бути пов’язані з клавіатурою і натисканням певних клавіш тощо.

Вікно редактора коду містить два списки:

- список імен розміщених у формі елементів управлінн;

- список імен процедур обробки подій, які можуть бути пов’язані з цим елементом управління.

Кожна подія, яка відбувається з об’єктом, приводить до застосування певного метода, який реалізується спеціальною мовною конструкцією, яка називається процедурою обробки події.

З елементом управління, як правило, пов'язуються певні події. Для того, щоб додаток працював, як нам потрібно, слід запрограмувати процедури обробки певних подій. Це здійснюється у вікні редактора коду.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты