Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Предмет мистецтва




На питання, що таке зміст мистецтва, дають іноді швидку, але не точну відповідь – життя.

В об’єктивному світі далеко не все в однаковій мірі викликає увагу художника і входить в орбіту головних зацікавлень естетичного освоєння дійсності. Чисто статистичні дані свідчать, що переважна більшість творів мистецтва присвячена прямому зображенню людини, його суспільному і приватному життю.

Але крім цього художник може наділяти суспільним значенням всі предмети, які він зображує: хліб, квіти, склянку – в натюрморті; воду, сонце, небо – у пейзажі; слона, ведмедя і вівцю -- в анімалістичному живописі і скульптурі. Що би не зображував митець, він у кінцевому рахунку характеризує людину, незалежно від того, зображена вона у творі, чи ні. Важливим є одне: весь об’єктивний світ засвоюється мистецтвом у співвідношенні з людиною.

Отже, предметом мистецтва є людина і дійсність, які інтерпретуються через систему художніх образів.

Художній твір створюється і функціонує в умовах певного способу життя суспільства.

Як відомо, усі форми суспільної свідомості мають спільні риси, адже вони розвиваються під впливом конкретних історичних умов, залежать від економічного розвитку, пов’язані з певною політичною ситуацією. Водночас кожна з форм суспільної свідомості має свій предмет, що осмислюється з урахуванням її специфічних особливостей.

Ще одне визначення мистецтва у цьому зв’язку: мистецтво – це одна з форм суспільної свідомості, специфіка якої полягає у пізнанні і відображенні дійсності в конкретно-чуттєвих образах.

Характерною особливістю мистецтва, що відрізняє його від інших форм свідомості, є емоційно-чуттєве начало, яке стимулює митця до створення, аудиторію до сприймання художнього твору.

Великою перевагою мистецтва є його здатність художньо осмислювати дійсність, розкривати і досліджувати внутрішній світ людини.

Література, театр, кінематограф здібні до розгорнутого і повного відображення людського життя в часі, в розвитку. А образотворчі мистецтва, їх ще називають просторовими, передають це життя переважно статично, в його окремих моментах. Це передбачає пошук характерних фактів, їхнє осмислення, естетичну трансформацію.

Таким чином ми підійшли до поняття художнього образу.

2.Художній образ

Мистецтво – особливий вид людської діяльності. Формуючи ціннісну свідомість людей, мистецтво навчає їх бачити світ крізь призму образності. Іншими словами, художній образ є формою засвоювання, пізнання та відображення людиною оточуючої дійсності. Відомий художник-графік Євген Кибрик, майстер ілюстрації, визначаючи значення образного мислення для мистецтва, писав: “Здібність образно мислити рідкісна – це ознака великого таланту і справжнього натхнення. Природа художнього образу в тому, що типове проявляється в характерному, загальне в поодинокому… Художній образ – це ніби краплина, в якій відображується світ.”


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты