Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Час - 2 години.




Ціль заняття: ознайомити курсантів з методами та засобами захисту оперативно-службової інформації від несанкціонованого зняття технічними приладами та системами, вивчити класифікацію та принцип дії технічних засобів зняття інформації, системи та засоби виявлення, пошуку та нейтралізації технічних приладів зняття інформації, методи захисту оперативно-службової інформації, навчити курсантівзахищати оперативно-службову інформацію від несанкціонованого зняття технічними засобами.

Спосіб проведення: розповідь викладача, обговорення змісту законів, що регулюють сферу захисту інформації.

 

Місце проведення: навчально-методичний кабінет кафедрі спеціальної техніки.

 

1. Організаційний момент - 3 хвилини.

 

Викладач перевіряє готовність курсантів до заняття, робить відповідні записи в журналі, оголошує ціль та порядок проведення заняття.

2. Опитування курсантів - 15 хвилин.

Контрольні запитання.

1. Основні групи технічних засобів ведення розвідки

2. Основні методи прослуховування телефонних ліній

3. Способи підключення до телефонної лінії і запис переговорів

4. Телефонні радіоретранслятори

5. Системи прослуховування повідомлень, переданих по стільникових, пейджингових каналах і по факсу.

6. Використання телефонної лінії для прослуховування приміщень

 

 

3. Викладання нового матеріалу - 60 хвилин.

 

 

Питання теми :

 

1. Класифікація технічних засобів зняття інформації

 

 

Література :

 

3. Хорев А.А. Способы и средства защити информации. Учебное пособие. МО РФ. Москва 1998.

4. Андрианов В.И. и др. Шпионские штучки и устройства для защиты объектов и информации. Справочное пособие. Изд. “Лань”. Санкт-Петербург. 1998.


 

Пристрої перехоплення телефонних повідомлень

Основні методи прослуховування телефонних ліній

Цінність інформації, переданої по телефонних лініях, а також існуюче переконання про масовий характер такого прослуховування викликає найбільше занепокоєння в організацій і приватних осіб за збереження конфіденційності своїх переговорів саме по телефонних каналах. Для захисту своїх секретів необхідно знати методи, за допомогою яких можуть бути здійснені операції по перехопленню. Але при цьому потрібно врахувати, що організація масового прослуховування (в існуванні якої переконані дуже багато людей) неможлива з причин технічного і фінансового характеру. Справді, для аналізу записаних повідомлень потрібно тримати величезну кількість людей і техніки. Як затверджував колишній глава КДБ В. Бакатин, 12 відділ КДБ прослухував у Москві приблизно 300 абонентів. Крім того, для організації прослуховування в даний час потрібна санкція суду. Більш ймовірна організація прослуховування без санкції, у комерційних чи інших цілях. По американським даним імовірність витоку інформації по телефонних каналах складає від 5 до 20%.

В даний час на ринку СНД представлені сотні типів пристроїв перехоплення телефонних повідомлень, як вітчизняних, так і імпортних.

Можна виділити шість основних зон прослуховування:

· телефонний апарат;

· лінія від телефонного апарата, включаючи розподільну коробку;

· кабельна зона;

· зона АТС;

· зона багатоканального кабелю;

· зона радіоканалу.

Найбільш ймовірна організація прослуховування перших трьох зон, тому що саме в цих зонах легше всього підключитися до телефонної лінії. Фахівці, що займаються захистом інформації, затверджують, що найчастіше використовується прослуховування за допомогою рівнобіжного апарата. У більшості випадків для цього навіть не потрібно прокладати додаткові проводи — телефонна мережа настільки заплутана, що завжди є лінії, що не використовуються. Крім того, неважко підключиться в парадній до розподільної коробки. Підключення в третій зоні менш поширено, тому що необхідно проникати в систему телефонних комунікацій, що складає з труб із прокладеними усередині них кабелями, а також розібратися в цій системі і визначити потрібну пару серед сотень інших. Однак не слід вважати, що це нездійсненна задача, оскільки існує вже необхідна для цього апаратура. Як приклад можна привести американську систему "Кріт". За допомогою спеціального індуктивного датчика, що охоплює кабель, знімається передана по ньому інформація. Для установки датчика на кабель використовуються колодязі, через які проходить кабель. Датчик у колодязі закріплюється на кабелі і для утруднення виявлення проштовхується в трубу, що підводить. Сигнал записується на диск спеціального магнітофона. Після заповнення диска видається сигнал, і агент, при сприятливих умовах, заміняє диск. Апарат може записувати інформацію, передану одночасно по 60 каналам. Тривалість безупинного запису складає 115 годин. Такі пристрої знаходили в Москві. Для різних типів підземних кабелів розроблені різні датчики: для симетричних високочастотних — індуктивні для відводу енергії з коаксіальних кабелів, для кабелів з надлишковим тиском — пристрої, що виключають його зниження. Деякі прилади забезпечуються радіопередавачем для передачі записаних повідомлень чи перехоплення їх у реальному масштабі часу.

 

Способи підключення до телефонної лінії і запис переговорів

У технічному плані найпростішим способом є контактне підключення.

Можливо тимчасове підключення до абонентської проводки за допомогою стандартної "монтерської трубки". Однак підключення такого типу легко виявляється за допомогою найпростіших засобів контролю напруги телефонної мережі. Зменшити ефект спадання напруги можна шляхом підключенням слухавки через резистор 0,6-1кОм. Підключення здійснюється за допомогою дуже тонких голочок і тонких, проводів, що прокладаються в якій-небудь існуючій чи виготовленій щілині. Щілина може бути зашпакльована і пофарбована так, що візуально визначити підключення дуже важко.

Відомий спосіб підключення до ліній зв'язку апаратури з компенсацією спадання напруги. Істотними недоліками контактного способу підключення є порушення цілісності проводів і вплив підключеного пристрою на характеристики ліній зв'язку. З метою усунення цього недоліку застосовується індуктивний датчик, виконаний у виді трансформатора. Існують також датчики, принцип роботи яких заснований на ефекті Холу.

Вартість подібних пристроїв коливається від 20 до 250 $. Як записуючі пристрої застосовуються стандартні диктофони, спеціальні мініатюрні типу OLIMPUS L-400, а також стаціонарні багатоканальні диктофони, як, наприклад, АД-25-1. Як правило, схема прослуховування організована так, що магнітофон включається з появою сигналу в лінії.

Як приклад мініатюрного магнітофона можна привести модель N2502, рекламовану як магнітофон, що неможливо знайти за допомогою сучасних детекторів записуючої техніки. У цьому магнітофоні маються гнізда для підключення зовнішнього мікрофона, пульта дистанційного управління і головних телефонів.

Як правило, спеціальні багатоканальні магнітофони для запису телефонних переговорів використовуються в складі спеціальної апаратури для контролю особливо режимних робіт. У цьому випадку використовуються спеціальні прийоми, що дозволяють по ключових словах переривати чи записувати телефонну розмову. Такий акустичний контроль може бути організований за допомогою наявних на ринках США, Німеччині і Японії спеціальних багатоканальних магнітофонів, призначених для стаціонарного запису телефонних переговорів і розрахованих на значне (від 10 до 100) число каналів.

 

Телефонні радіоретранслятори

Телефонні радіоретранслятори надзвичайно популярні і являють собою радіоподовжувач для передачі телефонних розмов по радіоканалі. Більшість телефонних закладок автоматично включаються при піднятті слухавки і передають інформацію на пункт перехоплення і запису. Джерелом живлення для радіопередавача є, як правило, напруга телефонної мережі. Тому що в даному випадку не потрібно ні батарейок, ні убудованого мікрофона, розміри ретранслятора можуть бути дуже невеликими. Недоліком подібних пристроїв є те, що вони можуть бути виявлені по радіовипромінюванню.

Малогабаритний кварцовий передавач AD-31 призначений для контролю телефонної лінії. Дальність дії — до 300 м і більш. Діапазон частот - 350-450 Мгц. Має канали А, В чи С. Включається в розрив телефонної лінії. Габарити — 18х38х10 мм, вага — 15 р.

Компактний ЧМ передавач FD-45-4 для контролю телефонної лінії. закамуфльований у телефонну розетку. Дальність дії — до 150 м. Габаритні розміри — 22х16х12 мм. Вага — 210 р.

Щоб зменшити можливість виявлення радіовипромінювання, застосовують той же спосіб, що й у випадку з радіомікрофоном — зменшують потужність випромінювання передавача, встановленого на телефонній лінії. А в безпечному місці встановлюють більш потужний ретранслятор, що перевипромінює сигнал на іншій частоті й у зашифрованому виді.

Варто врахувати, що не можна виключати можливість застосування радіопередавачів, що використовують псевдошумові сигнали і (чи) працюючих "під шумами". У цьому випадку виявлення радіозакладок ще більш ускладнюється.

Для маскування телефонні радіоретранслятори випускаються у виді конденсаторів, фільтрів, реле й інших стандартних вузлів і елементів, що входять до складу телефонної апаратури.

Існують ретранслятори, виконані у виді мікрофона слухавки (наприклад, модель CRISTAL фірми Sipe). Подібні вироби дуже легко і швидко можна установити в цікавлячий телефонний апарат.

Тут не можна не сказати, що дуже часто не потрібно проробляти навіть і такі прості операції. Дуже поширені телефонні апарати з кнопковим номеронабиранням типу ТА-Т, ТА-12. Завдяки особливостям своєї конструкції вони перевипромінюють інформацію на десятках частот СВ, KB і УКВ діапазону на відстань до 200 м.

Ще більш просто підслухати розмову, якщо використовується телефон з радіоподовжувачем, що представляє собою дві радіостанції: одна змонтована в трубці, інша — у самому телефонному апараті. У цьому випадку потрібно тільки настроїти приймач на необхідну частоту. Для подібних цілей випускаються і спеціальні розвідувальні приймачі. Наприклад, приймач "Мініпорт" фірми "Роді і Шварц" з діапазоном частот 20-1000 Мгц. Цей приймач має невеликі габарити (188х71х212), універсальне живлення й вбудований процесор. Запам'ятовуючий пристрій може зберігати в пам'яті до 30 значень частот і здійснювати сканування в заданому діапазоні з перемінним шагом.

 

Системи прослуховування повідомлень, переданих по стільникових, пейджингових каналах і по факсу

Стільниковою називається система зв'язку, що складає з деякої кількості осередків, що, зв'язуючи між собою, утворять мережу, соту. Кожен осередок може працювати з визначеною кількістю абонентів одночасно. Стільникові мережі мають можливість нарощування, а також можуть стикуватися одна з однією. Радіус дії базової стільникової станції складає 5-15 км, а перехоплення повідомлень у цьому випадку, може проводитися на відстані до 50 км. Як приклад реалізації подібної системи можна привести стільникові системи спостереження Cellmate-10B і Cellscan.

Cellmate-lOB контролює одночасно до 10 телефонних номерів, тобто один осередок стільникового зв'язку. Мається можливість програмувального перебору осередків. Потрібна розмова може визначатися по голосі абонента чи по змісту розмови. Перехоплені один раз номера при бажанні переводяться програмою в особливий режим спостереження. Убудоване запам'ятовуючий пристрій запам'ятовує останні параметри настроювання. Запис починається автоматично, коли об'єкт спостереження починає користатися телефоном. Інформація про номери телефонів, параметрах настроювання, ідентифікації по голосі зчитується з кольорового рідкокристалічного дисплея, так само визначаються коди доступу.

Система Cellscan, аналогічна по функціях Cellmate-lOB і також розміщається в аташе-кейсі. Затверджується, що кількість програмувальних номерів не обмежена. У режимі сканування на дисплей виводиться інформація про 895 каналів. Спостерігається вся телефонна система, і вибираються канали, по яких відбуваються дзвоники. За допомогою комплекту стільникових карт визначається район, у якому відбувається підозріла розмова, ідентифікований сканером по змісту чи голосу. Можна відключити канали, на яких ви не хочете здійснювати перехоплення. Використовується дороблений стільниковий телефон OKI, що може застосовуватися й у якості звичайного стільникового телефону. Вага системи — 9 кг.

Сучасні системи стільникового зв'язку можуть використовувати різні системи кодування і (чи) перебудову частоти по випадковому законі. Існують і спеціальні комплекти радіоперехоплення з можливістю аналізу зашифрованих повідомлень, наприклад, Sigint/Comint Spektra фірми Hollandes Signal, але подібна апаратура дуже дорога. У Росії розроблені і пропонуються програмно-апаратні системи перехоплення пейджингових повідомлень. До складу подібної системи входять дороблений сканер (AR-3000A, IC-7100 і ін.), пристрій перетворення, комп'ютер і спеціальне програмне забезпечення. Система дозволяє здійснювати прийом і декодування текстових і цифрових повідомлень, переданих у системі радіопейджингового зв'язку і зберігати всі прийняті повідомлення (з датою і часом передачі) на твердому диску персонального комп'ютера. При цьому може робитися фільтрація потоку повідомлень, виділення даних, адресованих конкретним абонентам.

Перехоплення факсів-повідомлень принципово не відрізняється від перехоплення телефонних повідомлень.

На закінчення приведемо приклад організації прослуховування Агентством національної безпеки США, що має в 6 разів більше службовців, чим ЦРУ. Чотири тисячі сто двадцять могутніх центрів прослуховування на базах у Німеччині, Туреччині, Японії і т.д., а також на кораблях, підвідних човнах, літаках і супутниках збирають і аналізують майже всю інформацію, передану електронним способом, включаючи випромінювання систем сигналізації автомобілів, квартир і т.д.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты