Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Віруси і операційні системи




Програми-віруси створюються для ЕОМ певного типу, що працюють з конкретними ОС. Для одних ОС створені тисячі вірусів. Як приклад можна привести ОС MS DOS, що встановлюється на ШМ сумісні персональні комп'ютери.

Для ОС Unix, OS/2, Windows і деяких інших ОС відома незначна кількість вірусів. Привабливість ОС для творців вірусів визначається наступними чинниками:

♦ поширеність ОС;

♦ відсутність вбудованих антивірусних механізмів;

♦ відносна простота;

♦ тривалість експлуатації.

Всі приведені чинники характерні для MS DOS. Наявність антивірусних механізмів, складність систем і відносно малі терміни експлуатації роблять завдання створення вірусів важко вирішуваним. Тому автори вірусів для Windows, OS/2 часто удаються до використання з цих операційних систем добре знайомій MS DOS для впровадження вірусів.

Головним недоліком MS DOS є можливість повного і безконтрольного доступу будь-якої активної програми до всіх системних ресурсів ЕОМ, включаючи і модулі самої ОС.

Операційна система Microsoft Windows 3.1 і її модифікація Microsoft Windows for Workgroups 3.11 не є самостійними ОС, а більше схожі на дуже великі програми MS DOS. У цих ОС введені обмеження на доступ до ОП. Кожна програма дістає доступ тільки до свого віртуального простору ОП. Доступ же до дисків, файлам і портам зовнішніх пристроїв не обмежені. Зберігають працездатність і завантажувальні віруси, розроблені для MS DOS, оскільки вони отримують управління ще до завантаження Microsoft Windows 3.1 верб цей період часу дії їх нічим не обмежені.

Слабкість захисних функцій ОС Microsoft Windows 95/98 також пояснюється сумісністю з MS DOS. Ця ОС має таку ж стійкість до дії вірусів, як і Microsoft Windows 3.1. До того ж в цій ОС набули поширення і макровіруси.

Значно краще захищена від вірусів операційна система ШМ OS/2. Ця система повністю незалежна від MS DOS. Всі програми, що виконуються в OS/2, працюють в окремих адресних просторах, що повністю виключає можливість взаємного впливу програм. Існує можливість заборонити робочим програмам (несистемним) мати доступ до портів периферійних пристроїв. Якщо ЕОМ з Microsoft OS/2 використовується як файл-сервера ШМ LAN Server, то за допомогою драйвера 386 HPFS можна указувати права доступу до каталогів і файлів. Можна також захистити каталоги від запису у файли, що містяться в них. У цій системі існує можливість виконання програм MS DOS. Але в OS/2 для вірусів, створених для MS DOS, значно менше можливостей.

Хороший захист від вірусів мають мережеві операційні системи Microsoft Windows NT і Novell Net Ware, а також операційна система Windows 2000.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты