Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Стояночна тормозна система.




Автомобіль обладнаний двома незалежними гальмовими системами - робочою і стояночной. Гальмо стояночной системи барабанного типу, із двома внутрішніми колодками, на нерухомій опорі і фіксованому розтискному кулаці, установленому на роздавальній коробці.

Використовувати стояночную гальмову систему для гальмування автомобіля в русі можна тільки в аварійних випадках, тому що при цьому сильно навантажується трансмісія, а при тривалому притормаживании автомобіля гальмо нагрівається до високої температури і може вийти з ладу.

При гальмуванні стояночной гальмовою системою сигнал гальмування не загоряється.

Привід робочої гальмової системи - пневматичний і діє через педаль і систему пневматичних механізмів на гальма барабанного типу, установлені на всіх шести колесах автомобіля.

Пневматичний привід забезпечує можливість автоматичного приведення в дію робочих гальм причепа, якщо останній обладнаний гальмами з пневматичним однопровідним приводом. Він використовується для регулювання тиску повітря в шинах, приведення в дію склоочисника, керування роздавальною коробкою і включення переднього моста.

Привід гальмових механізмів здійснюється стисненим повітрям, що нагнітається в три повітряних балони компресором, що приводиться в дію від двигуна автомобіля клиноподібним ременем.

Подача стиснутого повітря з повітряних балонів до гальмових камер колісних гальм здійснюється гальмовим краном.

Для керування гальмовим краном мається педаль, з'єднана тягою з важелем крана. При натисканні на педаль стиснене повітря з балона надходить через гальмовий кран у гальмові камери. Під тиском повітря штоки гальмових камер переміщаються, повертаючи при цьому розтискні куркулі, що притискають колодки до гальмових барабанів. При відпусканні педалі гальмовий кран перекриває доступ повітря з балонів і випускає повітря з гальмових камер в атмосферу.

Рис. 1. Схема пневматичного приводу гальм, система регулювання тиску повітря в шинах і інші елементи пневмосистемьі: 1 - педаль гальма; 2 - гальмова камера: 3 - компресор; 4- регулятор тиску; 5 -'комбінований кран керування тиском у шинах; 6 -запобіжний клапан; 7-вимикач склоочисника; 8 - склоочисник; 9 - шланг до манометра тиску в гальмових камерах; 10 - шланг до манометра роздавлена в пневматичній системі; 11 -кран добору повітря; 12- .манометр контролю тиску в гальмових камерах; 13 -манометр тиску повітря в шинах; 14 - електропневматичний клапан включення приводу переднього моста; 15 - зливальний кран; 16 -шланг керування включенням переднього моста; 17 - повітряний балон; 18 - роздавальна коробка; 19 - стояночньїй гальмо; 20 -трубопроводи гальмової системи; 21- трубопроводи системи регулювання тиску повітря в шинах; 22 - разобщительний кран; 23 -сполучна голівка; 24- голівка підведення повітря до шини; 25 - какал підведення повітря; 26 - шинний кран: 27 - кнопка пневматичного звукового сигналу; 28 - звуковий сигнал; 29 - комбінований гальмовий кран; 30 - вимикач сигналу гальмування

Схема пневматичного приводу гальм і система регулювання тиску повітря в шинах показані на рис. 1.

Стояночне гальмо барабанного типу (рис. 2).

Рис. 2. Стояночньїй гальмо і його привід: 1 - роздавальна коробка; 2 - гальмова колодка з фрикційною накладкою: 3 - щиток; 4 - вісь колодок; 5 -чека; 6 -мала відтяжна пружина; 7 — кронштейн; 8 - болт; 9 - обмежувальна шайба; 10 - фланець вторинного вала; 11 -гайка; 12 - велика відтяжна пружина; 13 - розтискний куркуль; 14 -сухар колодки; 15 - сальник: 16 - палець штанги; 17 - регулювальний важіль; 18 - штанга; 19 - гальмовий барабан: 20 - кутовий важіль: 21 - кронштейн кутового важеля; 22 - тяга приводу; 23 - качана тяги: 24 - палець: 25 - вушко тяги; 26 - зубцюватий сектор важеля приводу; 27 - стопорна засувка; 28 -тяга приводу гальмового крана; 29 - тяга засувки; 30 - важіль приводу; 31 - рукоятка тяги засувки

Симетричні колодки 2 із прикріпленими до них фрикційними накладками і сухарями 14 шарнірно спираються на одну опорну вісь 4, закріплену в кронштейні 7 гальма.

У середній частині колодки спираються бобьішками на виступи кронштейна й утримуються від бічних зсувів шайбами, установленими на втулках, і затиснутими болтами.

Відтяжні пружини 6 і 12 повертають колодки в розгальмоване положення, притискаючи їх до розтискного куркуля й осі 4. На розтискному куркулі встановлений регулювальний важіль 17, до якого приєднується тяга приводу гальма.

Барабан 19 гальма з фланцем насаджений на шлицевой кінець вторинного вала роздавальної коробки і закріплений гайкою 11.

Для запобігання гальма від влучення в нього олії в кронштейні встановлений сальник 15. На фланці 10 установлений маслоотражатель, що скидає просочившеєся олія по спеціальному отворі в кронштейні назовні.

Щиток 3 гальма, прикріплений до кронштейна, захищає гальмо від влучення в нього бруду.

Регулювання гальма. Гальмо регулюють для зменшення зазорів між колодками і барабаном, що збільшилися внаслідок зносу накладок. Наявність великих зазорів виявляють по збільшенню ходу важеля приводу. Гальмо регулюють тягою 22 і регулювальним важелем 17.

Регулювання варто проводити на холодному гальмі в наступному порядку:

1. Отсоединить різьбову вилку 23 тяги 22 приводу від важеля ЗО.

2. Відвести важіль ЗО у переднє крайнє положення до упора.

3. Змінюючи довжину тяги 22 різьбовою вилкою 23, домогтися такого положення, щоб після приєднання тяги до важеля ЗО повне загальмування відбувалося при переміщенні стопорної засувки на два - шість зубів сектора 26, а при поверненні важеля ЗО у переднє положення барабан вільно обертався, не зачіпаючи за колодки гальма. Якщо укорочена до межі тяга не забезпечує загальмування при переміщенні стопорної засувки на шістьох зубів сектора, то треба перенести палець 16, до якого приєднаний нижній кінець штанги 18, у наступне отвір регулювального важеля 17 гальма, надійно затягти гайку і зашплінтувати.

Після цього необхідно провести регулювання стояночного гальма так само, як зазначено в пп. 2, 3.

Технічне обслуговування стояночного гальма і приводу полягає в огляді, очищенні від бруду і перевірці кріплень.

Якщо від поверхні гальмових накладок до голівок заклепок залишається менш 0,5 мм, то накладки треба перемінити.

Необхідно охороняти накладки колодок від улучення на них масла, тому що можуть змінитися фрикційні властивості накладок.

Тертьові поверхні шарнірних з'єднань гальма і приводу треба змазувати відповідно до вказівок карти змащення.

При розбиранні стояночного гальма неправильне зняття відтяжних пружин 6 і 12 колодок може привести до поломки гачків на них. Найбільше зручно знімати пружини спеціальними щипцями, які можна виготовити в майстерні.

У випадку відсутності щипців рекомендується знімати колодки в наступному порядку. Вивернути болт 8 і зняти обмежувальну шайбу 9. Розігнути чеку 5 і зняти її разом із шайбою. Потім одночасно зняти колодки з осі розтискного кулака, після чого пружини легко звільняться.

Установлювати колодки випливає в зворотному порядку, тобто зацепити пружини за гачки на обох колодках, розсунути колодки і надягти їх на вісь і кулака, а потім закріпити.

2. Колісні гальма.

Колісні гальма (рис. 3) мають по двох гальмові колодки 1 із прикріпленими до них фрищионньїми накладками.

Колодки встановлені на осях з ексцентричними шейками, що дозволяють зцентрувати колодки з гальмовими барабанами.

При гальмуванні колодки розсовуються кулаком 4 і притискаються до внутрішньої поверхні барабана 11.

Регулювання колісних гальм може бути повна чи часткова.

Як перед повної, так і перед частковим регулюванням необхідно перевірити правильність затягування підшипників маточин коліс.

При регулюванні гальма повинні бути холодними.

Повне регулювання проводити тільки після розбирання і ремонту гальм

 

 

Рис. 3. Гальмо колеса: 1 - гальмова колодка; 2 -відтяжна пружина колодок: 3 - шплинтовая дріт болтів кріплення опори розтискного кулака; 4 - розтискний кулак вісь черв'яка регулювального важеля; 6 - регулювальний важіль; 7 -кронштейн гальмової камери; & - гальмова камера; 9 - чека осі колодки: 10 - вісь колодки; 11 - гальмовий барабан

 

порушення концентричності робочих поверхонь гальмових
колодок і барабанів у результаті ослаблення кріплення осей колодок у наступному порядку:

1. Послабити гайкикріплення осей колодок ізблизити ексцентрики, повернувши осі мітками одну до іншої. Мітки поставлені на зовнішніх, виступаючих над гайками торцях осей. Відпустити гайки болтів
кріплення кронштейна розтискного куркуля.

2.Подати в гальмову камеру стиснене повітря під тиском 1-1,5кгс/см2
(натискаючи на педаль гальма при наявності повітря в системі, чи скористатися стисненим повітрям з гаражної установки).

При відсутності стиснутого повітря вийняти палець штока гальмової
камери і, натискаючи нарегулювальний важіль убік ходу штока гальмової камери при загальмуванні, пригорнути колодки до гальмового барабана. Повертаючи ексцентрики в одну й іншу сторону, зцентрувати колодки, забезпечивши щільне прилегание їх до гальмового барабана. Прилегание колодок до барабана перевіряти щупом через вікно в гальмовому барабані на відстані 20-30 мм від зовнішніх кінців накладок. Щуп 0,1 -мм не повинний проходити на всю ширину накладки.

3. Не припиняючи подачі стиснутого повітря в гальмову камеру, а при відсутності стиснутого повітря не відпускаючи регулювальний важіль і утримуючи осі колодок від провертання, надійно затягти гайки осей і гайки болтів кріплення кронштейна розтискного кулака до опорного диска гальма.

4. Припинити подачу стиснутого повітря, а при відсутності стиснутого повітря відпустити регулювальний важіль і приєднати шток гальмової камери.

5. Повернути вісь черв'яка регулювального важеля так, щоб хід штока гальмової камери був у межах 15-25 мм.

Переконатися, що при включенні і вимиканні подачі повітря штоки гальмових камер переміщаються швидко, без заїдань.

6. Перевірити, як обертаються в розгальмованому стані барабани. Вони повинні обертатися рівномірно і вільно, не стосуючись колодок. При зазначеному регулюванні між гальмовим барабаном і колодками можуть бути приблизно наступні зазори: у розтискного кулака приблизно 0,4 мм, в осей колодок приблизно 0,2 мм (ці зазори дані
для довідок).

Часткове регулювання проводять для зменшення зазору між колодками і барабаном, що збільшується внаслідок зносу накладок.

Наявність великих зазорів, при яких потрібно проведення часткового регулювання, виявляють по збільшенню ходу штоків гальмових камер, що не повинний перевищувати 40 мм.

Часткове регулювання виконують тільки обертанням осей черв'яків регулювальних важелів, так само як і при повному .

При частковому регулюванні не слід послабляти гайки осей колодок і змінювати установку осей, тому що це може привести до порушення щільного прилегания колодок до барабана при гальмуванні.

У випадку зміни установки осей необхідно проводити повне регулювання.

При проведенні як повної, так і часткового регулювання треба встановлювати найменший хід штоків гальмових камер (близько 15 мм).

Для одержання однакової ефективності гальмування правих і лівих коліс варто прагнути до того, щоб ходи штоків правих і лівих камер на кожнім мосту мало відрізнялися.

Технічне обслуговування колісних гальм полягає в регулюванні зазорів між колодками і барабанами, а також в огляді, очищенні гальм і перевірці кріплень.

При огляді необхідно перевіряти наступне:

1. Надійність кріплення гальмових дисків до цапф мостів.

2. Затягування гайок колодок і гайок болтів кріплення кронштейнів розтискних кулачків.

3. Стан фрикційних накладок: якщо відстань від поверхонь накладок до голівок заклепок складає менш 0,5 мм, те треба перемінити гальмові накладки; необхідно охороняти накладки від улучення на них масла, тому що фрикційні властивості промаслених накладок не можна цілком відновити чищенням і промиванням; якщо одну з накладок ліві чи праві гальма необхідно замінити, те варто замінити всі накладки в обох гальм (і лівого, і правого).

4. Стан осей колодок. Якщо колодки не обертаються вільно на осях, то треба, не порушуючи установки осей, зняти колодки, очистити робочі поверхні від іржі і змазати їх тонким шаром змащення. Після установки колодок зайве змащення видалити.

5. Вали розтискних кулаків. Вали повинні обертатися в кронштейні вільно, без заїдань. Змазують вали відповідно до карти змащення. Варто мати на увазі, що кількість змащення повинна бути помірним, тому що зайве змащення може потрапити в гальмо.

6. Дія педалі. Педаль після натискання повинна легко повертатися у вихідне
положення; якщо цього не відбувається, те треба перевірити дія відтяжної пружини і
переміщення деталей приводу гальмового крана, що повинне бути вільним.

ІІІ. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

 

На груповому занятті були розглянуті основні базові питання з тими "Будова агрегатів шасі". Для подальшого вивчення тими студентам рекомендується вивчити матеріали (питання) заняття, що допоможе їм ефективно експлуатувати автомобільну техніку в повсякденній діяльності.

 

 

Завдання на самостійну роботу:

1. «Устройсво и эксплуатация автотранспортных средств», под ред. В.Л. Роговцева, А.Г. Пузанкова, В.Д. Олдфильда.

2. «Автомобиль ЗИЛ - 131 и его модификации, техническое описание и инструкция по эксплуатации (ТО)», Москва, воениздат 1983г.

Розробив: викладач кафедри № 46

_________________ М.А. Валєрко

« »___________________ 201 р.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | Тақырып 8. Халықаралық қаржы-несие институттары
lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты