Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розділ 1. Основи технічного профілактичного обслуговування рухомого складу автомобільного транспорту.




Тема 1.7 Технологічне обладнання для розбирально-збиральних робіт.

 

1.7.1 . Стенди для розбирання і збирання aгpeгaів і вузлів автомобіля, загальна будова, робота, технічні характеристики.

1.6.2 Гайковерти, загальна будова, робота, технічні характеристики

1.6.3 Техніка безпеки при розбирально-збиральних роботах.

 

Самостійно:

1.6.4 Комплекти інструментів і пристосувань для розбирання і збирання aгpeгaтів і механізмів автомобілів.

 

Мета заняття:

Ознайомитися з обладнанням, що використовується для розбирально-збиральних робіт, його будовою, правилами підбору і експлуатації.

 

1.7.1 . Стенди для розбирання і збирання aгpeгaів і вузлів автомобіля, загальна будова, робота, технічні характеристики.

Розбирально-збиральні роботи є найбільш частими операціями при ТО і ПР автомобілів. При їх виконанні використовують різне устаткування і інструмент, а також всіляке організаційне і технологічне оснащення.

Трудомісткість цих робіт складає 28-37 % тpyдoємкості усіх виконуваних операцій при ТО і ПР автомобілів. Зняття і установка aгpeгaтів автомобілів здійснюється з застосуванням різних засобів механізації. Устаткування і пристосування мoжyть бути стаціонарними, пересувними або переносними, а залежно від призначення - універсальними або спеціалізованими, а також підлоговими або настільними. Вони мoжуть використовуватися як на робочих постах ТО і ПР автомобілів, так і в допоміжних цeхах (aгpeгaтниx, моторних і т. д.).

До основного ремонтного устаткування відносяться стенди для зняття з автомобілів aгpeгaтів, які оснащені різними захватами і затисками, а також всілякими додатковими механізмами, наприклад, для стискування пружин передньої підвіски, для повороту знятих aгpeгaтів і т. д.

Вимоги, що пред'являються до стендів для розбірно-складальних робіт, :

. . компактність;

. . висока надійність;

. . висока безпека;

. . простота в управлінні і технічному обслуговуванні';

. . низька энерrоемкость;

. . низька вартість.

Для облегчення деяких розбирально-складальних робіт використовують різні преси (рис.1). Нині початий випуск напольного электрогідравлічного преса мод. P337 (із зусиллям на штоку до 500 кН і электродвигуном потужністтю в 3,0 кВт).

 

Рис.1 Преси гідравлічні.

 

Для забезпечення можливості виконання розбірно-складальних робіт по агрегатах і їх зручності в ремонтних ділянках використовують різні стенди для розбирання і стенди-кантувальники. Наприклад, стенд-кантувальник (рис.2) для розбирання і зборки двигуна в моторній ділянці складається з рами 1, стійки 2, кронштейна 4 для кріплення двигуна і редуктора 3. На стенді забезпечується доступ практично до усіх поверхонь двигуна, що значно зменшує час на його розбирання і зборку. Конструкція кронштейна повинна забезпечувати установку на стенд різних двигунів.

Для розбирання, зборки і регулювання зчеплення також використовується спеціальне пристосування. Його корпус має плиту з трьома штифтами, які є опорами для зчеплення (мал. 4.31). Після установки зчеплення на опори 2 на шток пневмоцилиндра одягається притиск 1, що фіксується відкидною шайбою.

Рисунок 2 – Загальнийий вид стенда-кантователя для розборки и зборки двигуна.

 

Включають подачу повітря в пневмоцилиндр 3. Шток починає переміщатися вниз, фіксуючи кожух зчеплення. Після відвертання кріплень кожуха

випускають повітря з циліндра, знімають притиск і видаляють деталі зчеплення із стенду.

1 - притиск; 2 - опорний штифт; 3 - пневмоцилиндр; 4 - корпус; 5 - блок управління; 6 - запобіжна скоба; 7 - пружина

Рисунок 3 - Схема стенду для розбирання, зборки і регулювання зчеплення

 

Для розбирання і зборки габаритних агрегатів, таких як коробка передач можуть застосовуватися спеціальні стаціонарні пристосування (мал. 4.32). Вони мають досить жорстку раму, виготовлену із сталевого профілю. Гвинтові затиски потрібні для надійної фіксації корпусу коробки передач, щоб він не міг вільно переміщатися при випресовці і запрессовке підшипників.

Рисунок 4 – Стенд для розборки и зборки коробок передач

 

Для великих автотранспортних підприємств і баз централізованого технічного обслуговування, що мають велику добову програму ремонтів коробок передач, можуть використовуватися стенди на 5 робочих місць (рис. 5). Кожна коробка встановлюється на свій диск 3, що має кронштейни 2 для її фіксації. Після повороту диска на потрібний кут, його фіксують стопорним пристроєм 4.

При ремонті привідних мостів вантажних автомобілів і автобусів також застосовуються спеціальні стенди. Вони забезпечують кріплення моста в процесі ремонту і дозволяють змінювати положення моста в просторі. Стенд складається із станини 1, на яку встановлюється поворотний стіл 11, що складається з міцної балки 3, привареною до основи 12. Усередині станини розташована муфта 14 підводу стислого повітря до поворотного столу і кран управління лещатами 15 (рис.6).

А

1 - поворотний стіл; 2 - кронштейн для установки коробок передач; 3 - поворотні диски; 4 - стопорний пристрій

Рис.5 - Стенд для розбирання і зборки коробок передач на 5 робочих місць

Рисунок 6 – Стенд для кріплення картера ведучого моста

 

На кожному корпусі 5 пневматичних лещат 4 закріплений конічний ролик 7, на який встановлюють картер провідного моста. Сам картер притискається до роликів рухливими губками 6, які пов'язані штангами 8 і коромислами 9 з штоком 10 пневмоцилиндра 2. Стенд має педаль 16 управлінь краном подачі повітря в пневмоцилиндр. При ремонті стіл 11 повертають вручну і фіксують в потрібному положенні за допомогою руків'я 13.

Приблизно такий же пристрій мають і інші стенди для ремонту карданної передачі, рульового механізму і інших автомобільних агрегатів.

 

1.6.2 Гайковерти, загальна будова, робота, технічні характеристики

При проведенні технічних обслуговувань автомобілів велика увага приділяється перевірці затягування різьбових з'єднань. Трудомісткість кріпильних робіт при виконанні ТО може досягати 30-35 % від його загальної трудомісткості. Для підвищення продуктивності праці при виконанні кріпильних і розбірно-складальних робіт необхідно використовувати гайковерты. Вони можуть бути пневматичними або електромеханічними. Пневматичні гайковерты використовуються для відвертання і завертання кріпильних з'єднань з діаметром різьблення до 16 мм.

Гайковерт (рис. 7) має реверсивний пневматичний двигун роторного типу. Зміна напряму обертання ротора 6 досягається пуском повітря у відповідний канал статора 5. Для підвищення моменту, що розвивається, гайковерт забезпечений планетарним редуктором і ударним механізмом. Ударний механізм складається з масивного корпусу 9, пружини 10 і шпинделя 12 з двома шестернями сателітів 8, твірними з центральним колесом 7 планетарний редуктор. Шпиндель і корпус пов'язані між собою двома кульками, що катаються по спіральних канавках, нарізаних в шпинделі і корпусі. Таким чином, момент, що крутить, на ведену вилку 13 передається через цю гвинтову пару. Після того, як вільне обертання гайки припиняється, вилка 13 і корпус ударного механізму, що входить з нею в зачеплення, 9 зупиняються. Шпиндель же продовжує обертатися, примушуючи корпус 9 по гвинтовій нарізці підніматися вгору. Відбувається відокремлення кулачків корпусу 9 і вилки 13. Після цього корпус розганяється шпинделем і переміщається під впливом пружини 10 в осьовому напрямі назад, ударяючи по куркульках вилки. Запасена кінетична енергія корпусу під час його вільного розгону передається на гайку, збільшуючи зусилля затягування (чи відвертання). Необхідне зусилля затягування досягається за декілька таких послідовних ударів.

1 – штуцер; 2 – рукоятка; 3 – кнопка керування двигуном; 4 – корпус; 5 – статор; 6 – ротор; 7 – центральне колесо редуктора; 8 – сателіт; 9 – корпус ударного механизму; 10 – пружина; 11 – шарик; 12 – шпиндель; 13 – вилка; 14 – торцовая головка

Рисунок 7 – Схема пневматичного гайковерта

 

Електромеханічний пересувний реверсивний інерційно-ударний гайковерт для гайок коліс вантажних автомобілів і автобусів (рис.8) змонтований на триколісному візку з коробчатою стійкою, по якій переміщається каретка з вертикальною плитою 12, а ній закріплені: електродвигун потужністю 0,55 кВт, що приводить в обертання за допомогою клино-ременної передачі крутень 6, передняя опора шпинделя 3 і електромагніт 11, використовуваний для включення в роботу ударного механізму (рис.9).

Рисунок 8– Загальний вид электромеханічного інерційно-ударного гайковерта для гайок коліс автомобіля

При включенні ковадла 8 в зачеплення з ударником 7 (за допомогою електромагніту 11 і важеля 9) момент, що крутить, від маховика 6 ударним імпульсом передається на шпиндель 2 і ключ торцового типу. На необхідній висоті (можна змінювати від 270 до 800 мм) ключ встановлюють вручну механізмом з пружинною противагою. Момент затягування, що крутить, на ключі за один удар складає 400 Нм. Максимально допус-тимый момент 1500 Н(м досягається за чотири-пять включень.

1 – ключ; 2 – шпиндель; 3 – передняя опора; 4- возвратна пружина; 5 – ступиця; 6 – маховик; 7 – ударник; 8 – наковальня; 9 – важіль; 10 – корпус; 11 – електромагніт; 12 – плита

Рисунок 9 – Схема ударного механизму гайковерта

 

1.6.3 Техніка безпеки при розбирально-збиральних роботах.

-Ручні інструменти (молотки, зубила, про­бійники тощо) не повинні мати:

на робочих поверхнях пошкоджень (вибоїн, від­колів);

а бокових гранях у місцях затискання їх рукою задирок та гострих ребер;

на дерев'яних поверхнях ручок сучків, задирок, тріщин; поверхня повинна бути гладкою;

наклепів та перегартованих робочих поверхонь.

-Молотки та кувалди повинні бути надійно насаджені на дерев'яні ручки і щільно заклинені м'я­кими, сталевими зайорженими клинами.

-Ручки молотків та кувалд повинні бути виготовлені

твердих та в'язких порід сухого дерева і насаджені під прямим кутом по відношенню до вісі бойка. Виго­товлення ручок з м'яких або товстошарових порід дерева забороняється.

-Ручка повинна бути прямою, овального перерізу з незначним утовщенням до її вільного кінця.

-Довжина ручок слюсарних молотків повинна бути в межах 300-400 мм у залежності від ваги.

-Всі інструменти, що мають загострені кінці для насаджування рукояток (напилки, викрутки, ста­мески тощо), повинні мати ручки, що відповідають розмірам інструменту, з бандажними кільцями.

-Слюсарні лещата повинні бути у повній справ­ності, міцно захоплювати затискуваний виріб і мати на губках неспрацьовану насічку.

-Гайкові ключі повинні відповідати розмірам гайок та головок болтів і не мати тріщин та забоїн, площини зіва ключів повинні бути паралельними і не повинні бути закатаними.

-Розвідні ключі не повинні бути ослабленими у ру­хомих частинах.

езо викруток повинно за товщиною від­повідати ширині шліца в головці гвинта.

-Робочий пусковий механізм на ручних пнев­матичних машинах (інструментах) повинен бути:

розташований так, щоб виключити можливість випадкового включення;

улаштований так, щоб при знятті тиску від руки оператора автоматично закривався пневматичний впус­кний клапан.

-Приєднання шлангів до пневматичного ін­струменту, вхідного штуцера роздавального трубопро­вода та з'єднання шлангів між собою повинно бути міцним і здійснюватись тільки за допомогою штуцерів або ніпелів із справною різьбою (кільцевими виточками)

та стяжних хомутиків.

-Ручні електричні машини (інструмент) підля­гають періодичній перевірці не менше одного разу в 6 місяців згідно з ГОСТ 12.2.013.0-91

-У конструкції ручного механізованого інстру­менту масою понад 5 кг повинен бути пристрій для його підвішування та перенесення.

 

1.6.4 Комплекти інструментів і пристосувань для розбирання і збирання aгpeгaтів і механізмів автомобілів.

­-Розбирання і зборку з'єднань, зібраних з натягом, здійснюють за допомогою спеціальних пристосувань - знімачів і різних пресів (ручних, гідравлічних і электрогідравлічних).

У авторемонтних майстернях використовуються гайкові ключі, комплекти специального інструменту, різні знімачі вузлів і деталей, механізований інструмент, гайковерти (від ручних до потужних, монтованих на тросах збалансованих підвісок або на спеціальних візках.

Для ремонтних робіт застосовують свердлильні і заточні верстати.

­

Контрольні запитання:

­1. Назвіть відомі вам стенди для розбирання і зборки aгpeгaтів і

вузлів автомобіля.

2. Для яких aгpeгaтів і вузлів автомобілів використовують гайковерти?

З. Що входить в комплект інструментів для розбирання і зборки aгpeгaтів?

4. Які пристосування для розбирання і зборки вузлів автомобіля ви

знаєте?

 

Перелік посилань:

1. Коваленко Н.А. Техническая эксплуатация автомобилей: Учебное пособие.- Минск: Новое знание. 2008. – 352 с. С.271-277

2. Туревский И. С. Техническое обслуживание автомобилей. Книга 1. Техническое обслуживание и текущий ремонт автомобилей: учебное пособие. ­ М.: ИД «ФОРУМ»: ИНФРА--М, 2007. ­ 432 с.: С.111-118

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 203; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты