Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


В С Т У П




ВІЙСЬКОВИЙ ІНСТИТУТ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Імені ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

Кафедра загальновійськової підготовки

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри загальновійськової підготовки

ктн О.С.Дем’янюк

 

“___”____________20__р.

Л Е К Ц І Я

для проведення занять зі студентами

 

Дисципліна: "Тактико-спеціальна підготовка."

 

Тема № 5.Основні положення організації зв’язку радіостанціями ротної та батальонної мережі.

Заняття 1. Правила ведення переговорів і порядок передання команд.

 

 

Розроблена у відповідності до навчальної програми 2011 року. Розглянута на засіданні кафедри і рекомендована для використання у навчальному процесі.

Протокол №“___”________20__р.

 

Рекомендована для використання в навчальному процесі.

Протокол № __“___”_______20__р.

 

Рекомендована для використання в навчальному процесі.

Протокол№___“___”________20__р.

 

Розробив:

Викладач кафедри загальновійськової підготовки

Теплоухов Б.П.

.Навчальна та виховні цілі: 1.Ознайомити із засобами зв’язку та загальним устроєм радіостанцій підрозділів, а також правилами ведення переговорів по радіо.

 

Час: 2 години.

.

Місце: аудиторія.

 

Навчальні питання і розподілення часу

 

І. Організація заняття та вступна частина 5 хв.

ІІ. Основна частина 70 хв.

 

1. Зв’язок - основний засіб керування військами в бою. Вимог, висунуті до зв’язку. -- 20хв.

 

2. ТТХ і загальний устрій радіостанцій Р-105м, Р-148, Р-123. --30хв.

 

3. Радіодисціплина. Порядок входу в зв’язок, проведення переговорів на скорочених відстанях. – 20хв.

 

ІІІ. Заключна частина 5 хв.

 

Навчальна література: Бойовий Устав Сухопутних військ (частина ІІ,

додаток 7);

Інструкції по користуванню радіостанціями.

 

Організаційно-методичні вказівки

 

Під час підготовки до заняття викладачу необхідно перевірити готовність радіостанцій до роботи. В ході заняття необхідно підкреслювати, що радіо є особистим та основним засобом керування військами і тому всі офіцери повинні знати можливості засобів радіозв’язку та вміти особисто працювати на них. Практична робота на радіостанціях буде реалізована на наступному практичному занятті по темі.

 


В С Т У П

На даний час процес керування військами не уявляється без використання засобів зв’язку та автоматизації, які забезпечують обмін інформацією різних видів у системах керування військами (у тому числі підрозділами та частинами РХБ захисту). У рухомих видах бою, таких як наступ, радіо є єдиним засобом обміну інформацією між командними пунктами і органами управління систем керування в різноманітних ланках. Наприклад, при одержанні на КП частини докладів (повідомлень) про дії підрозділів (відділків розвідки взводу РХБ захисту полку). Радіостанції командних пунктів і пунктів управління є особистим засобом керування офіцерів, і тому кожний офіцер повинен знати характеристики і бойові можливості наявних у їх розпорядженні радіозасобів, уміло і правильно їх використовувати у повсякденній діяльності військ ще у мирний час. Солдати та сержанти допускаються до роботи на радіозасобах тільки за списками, затвердженими начальником штабу частини. Таким чином, необхідність умілого використання радіозасобів кожним офіцером не викликає сумніву.

У лекції будуть розглянуті загальні вимоги, що пред’являються до зв’язку, ТТХ та бойові можливості деяких радіозасобів тактичної ланки управління, а також правила і порядок підготовки їх до роботи та ведення переговорів по технічним засобам зв’язку.

Практичне заняття по підготовці радіостанцій до роботи і ведення переговорів буде здійснюватись на 2 занятті по темі 5. Можливе відпрацювання питань цього заняття у рамках задачі по темі 9, заняття 2 (управління підрозділами військ РХБ захисту).

 

1. Зв’язок – основний засіб керування військами в бою.

Вимоги до зв’язку.

Успіх сучасного бою залежить від твердого, безперервного, стійкого, оперативного і потайного керування підрозділами. З цією метою створюється система управління, в якій функціонально пов’язані органи управління, пункти управління і система зв’язку. Система зв’язку забезпечує обмін інформацією (командної та донесень) між пунктами та органами управління в усіх видах бойової діяльності військ.

Зв’язок є основним засобом, що забезпечує безперервність керування частинами і підрозділами в усіх видах бойової діяльності, його втрата веде до втрати керування. Тому організація і підтримка безперервного зв’язку з підлеглими та взаємодіючими підрозділами є важливим обов’язком командира і штабу.

Для успішного вирішення задач по керуванню частинами і підрозділами зв’язок повинен забезпечити виконання ряду вимог, найважливішими з яких є своєчасність, достовірність і потайність.

Своєчасність – характеризує здатність зв’язку забезпечувати відтворення повідомлень, що передаються, в пунктах прийому в заданий час.

Потайність зв’язку характеризує здатність її протистояти розкриттю противником змісту інформації, що передається, факту, місця її передачі і належність об’єкта передачі.

Для організації і забезпечення зв’язку в частинах і підрозділах застосовуються крім радіо провідні та інші засоби.

У сучасному бою радіо є найважливішим, а у багатьох випадках - єдиним засобом, здатним забезпечити безперервне управління підрозділами за найважчих умов, у тому числі під час руху.

Радіозв’язок може бути встановлений з командирами і штабами, місця знаходження яких невідомі, через територію, яку зайняв противник, через непрохідні ділянки місцевості. Він дозволяє здійснювати передачу бойових наказів, розпоряджень, донесень і сигналів одночасно великій кількості кореспондентів.

Радіозв’язок, в залежності від обставин, наявності сил і засобів, може бути організований за радіонапрямком (радіозв’язок між двома пунктами управління). Такий зв’язок має високу стійкість, велику пропускну здатність і потайність. Але має недоліки: необхідність виділення великої кількості радіостанцій і робочих частот, неможливість здійснення циркулярної передачі (всім кореспондентам одночасно).

Радіомережа - засіб організації радіозв’язку між декількома (трьома і більше) командирами, при якому кожному з них надається радіостанція, яка працює на радіоданих (частотах і позивних), встановлених для цієї радіомережі. При цьому забезпечується циркулярність передачі. Для організації радіомережі необхідна менша кількість частот, ніж для радіонапрямків. Однак радіомережа має меншу стійкість і пропускаючу здатність, маючи загальні частоти прийому та передачі.

В кожній радіомережі та радіонапрямку радіостанція старшого командира є головною.

Радіорелейний зв’язок забезпечує багатоканальний телефонно-телеграфний зв’язок без проводів з можливістю ретрансляції на дальню відстань. Він застосовується в усіх видах бойової діяльності військ, як правило, самостійно, а також у поєднанні з радіо - та провідним зв’язком.

При радіорелейному зв’язку сигнал високої частоти передається від одного вузла до другого через ряд ретрансляційних приймально-передавальних пунктів. Передача і прийом здійснюється на різних частотах, завдяки чому передавач однієї станції не заважає роботі її приймача.

До складу кінцевих станцій входить апаратура ущільнення, до якої через комутатор підводяться ланцюги абонентських телефонів.

Провідні засоби зв’язкув підрозділах звичайно застосовуються при розміщенні на місці (в обороні). Ці засоби забезпечують зручність проведення і відносну потайність. Однак, більша вразливість від різноманітних засобів поразки противника, матеріальної частини, мала швидкість їх прокладки, призводить до обмеження користування ними для забезпечення зв’язку.

За допомогою рухомих засобів організовується і забезпечується фельд`єгерсько-поштовий зв`язок з метою доставки у вищестоячий штаб і штаби підлеглих підрозділів і частин, бойових наказів, донесень, розпоряджень та інших потайних документів. Для доставки бойових документів, передачі усних розпоряджень і донесень в підрозділах широко використовуються зв’язкові.

Сигнальний зв`язок – широко застосовується усіма родами військ для передачі команд і донесень, сигналів визову, переносу і припинення вогню, для вказання цілі, для забезпечення взаємодії підрозділів, а також повідомлення і впізнання.

Як сигнальний засіб використовують різні зорові, звукові та інші засоби. Всі позначені сигнали зводяться в таблиці сигналів. Сигнали подаються виділеними спостерігачами за наказом командира. Їх зміст повинен знати весь особовий склад.

 

2. Тактико-технічні характеристики і загальне обладнання радіостанцій Р-148, Р-105м, Р-123м.

 

РАДІОСТАНЦІЯ Р-148 малогабаритна, переносна, УКВ з частотною модуляцією і призначена для безпідстройоного радіотелефонного зв`язку з однотипними радіостанціями. Радіостанція працездатна від –50Сº до +50Сº.

Радіостанція забезпечує роботу на каналах зв`язку в діапазоні 37 – 51,95 МГц через кожні 25 кГц , крім частот 39 і 42 МГц , на яких зв`язок відсутній.

При роботі на штирьову антену і при розміщенні радіостанції за спиною оператора, радіостанція забезпечує надійний зв’язок з однотипною радіостанцією в будь-який час року і доби на відстані до 6 км, в умовах середньо пересіченої місцевості при напрузі джерела струму не нижче 12,6 вольт.

Радіостанція забезпечує посилку тонального виклику на частоті 1000 – 50 кГц .

Маса діючого комплекту не перебільшує 3 кг.

Номінальна вихідна потужність в еквіваленті антени на будь-якій частоті діапазону не менша ніж 1 Вт.

Джерелом струму служить акумулятор батарея типу ІОНКГЦІД. Одна АКБ забезпечує не менше ніж 10 годин неперервної роботи радіостанції при співвідношенні часу прийому до часу передачі 5:1.

Мінімальна робоча потужність 10,8 Вт.

РАДІОСТАНЦІЯ Р-105 – є ранцевою, УКВ, телефонною з частотною модуляцією, прийомопередаюча з можливістю дистанційного керування радіостанцією та проведення безпошукового та безперестроюваного зв`язку.

Працює в радіодіапазоні від 36,0 до 46,1 МГц (6,5-8,3м) і має 405 робочих частот. Рознесення частот – через 25 кГц. Робочі частоти позначаються рисками і цифрами безпосередньо на шкалі. Встановлені частоти є загальними для передавача і приймача.

Радіостанція зберігає повну працездатність в будь-яких кліматичних умовах при температурі від –40оС до +50 оС і відносній вологості до 90%.

Радіостанція з закритими кришками непроникна для дощу і витримує короткочасні (до 10 хв.) занурення в воду на глибину до 0,5 м.

Радіостанція забезпечує хорошу двосторонню радіопередачу, добрий радіозв`язок з однотипною радіостанцією при напрузі акумуляторів 4,4-5,2 В на відстанях:

- при роботі на землі зі штировою антеною висотою 1,5 м – до 6 км;

- при роботі на відстані з комбінованою антеною висотою 2,7 м, противажелем – до 8 км;

- при роботі на зупинці з променевою антеною напрямленої дії (АБВ) на висоті 1 м – до 15 км;

- при роботі на променеву антену підняту на висоту 5-6 м – до 25 км.

Радіостанції забезпечують роботу на ходу машини з бортовою антеною. Дальність зв`язку на бортову антену – 6 км.

Час розгортання радіостанції для роботи а штирову антену – 5 хв., а на променеву антену – 15 хв.

Комплект живлення, який складається з чотирьох послідовно з`єднаних акумуляторів КН-14 або двох 2КНП-20, забезпечує роботу радіостанції на протязі 12 годин.

Вага робочого комплекту радіостанції становить 14 кг. Вага промислового комплекту не більше ніж 40 кг.

Робочий комплект складається з: прийомопередавача, 4АКБ; гнучкої штирової антени; заплічних ременів; амортизатора – подушки; трипроменевого противажеля; мікротелефонної гарнітури; сумки радиста; променевої антени, шести секцій для комбінування антени, викрутки, переносної лампи, ключа для АКБ ізоляційної стрічки і ЗИП.

Промисловий комплект складається з: робочого комплекту радіостанції; укладного ящику; транспортної упаковки; антени біжучої хвилі; АКБ; мікроелектронної гарнітури; кабелю РК-49-10; антенного кронштейна з амортизатором; формуляра на радіостанцію.

Прийомопередавач знаходиться в пластмасовому ранці. Дві протилежні його стінки являють собою кришки, кожна з яких закривається чотирма замками. Кришки ранця споряджені гумовими щільними прокладками, які запобігають попаданню пилу і вологи в середину ранця.

На верхній стінці ранця розміщені: вимикач живлення, антенний ізолятор з гніздом, зажими для підключення лінії і “корпус”, а також колодка для мікротелефонної гарнітури, що закривається металевим ковпаком. При підключеній гарнітурі ковпак одягається на спеціальний прилив, розміщений поряд з колодкою.

На лівій боковій стінці ранця кріпиться амортизаційна подушка. Плечові ремені для перенесення радіостанції за спиною кріпляться до петель за допомогою карабінів і закріплюються між собою нагрудним ремінцем. Для перенесення радіостанції в руці замість плечових ременів прикріплюється ручий ремінь. На внутрішній стінці кришки розміщена табличка з короткою інструкцією по роботі на радіостанції. Внутрішня частина ранця розділена глухою перегородкою на два стояки – передній та задній. В передньому розміщуються прийомопередавач і перетворювач напруги, а в задньому розміщені акумулятори.

Прийомопередавач конструкційно-об`єднаний з передньою панеллю радіостанції, на якій розміщені:

1. “Установка частоти” - ручка установки робочої частоти.

2. “Стопор” - ручка механічної фіксації шкали.

3. “Настройка антени” - здвоєна ручка для грубої і плавної настройки.

4. Контрольний пристрій.

5. “Визов” - кнопка для посилання виклику на лінію.

6. Окуляр шкали.

7. “Калібратор, світло” - кнопка для включення підсвітлення шкали калібратора.

8. “ОГР” - гніздо для підключення приладу при перевірці градуювання шкали і корекції частоти.

9. Перемикач роду роботи.

10. Фішка мікротелефонної гарнітури.

11. “АПЧ ТОК АНТ” - перемикач, який служить одночасно “АПЧ ОТКЛ. НАКАЛ” для включення автоматичної підстройки частоти і вмикання контрольного прибору.

12. Заглушки отворів “КОРЕКЦІЯ”.

Крім того, на передній панелі є номер і найменування радіостанції.

Мікроелектронна гарнітура радиста складається із головних телефонів ТА-56М. При роботі на ходу радист застосовує лише гнучку штирову антену. Антена біжучої хвилі складається з ізольованого проводу завдовжки 40 м, оснащений фарфоровими ізоляторами і мотузками для кріплення до місцевих предметів. Противажель складається з трьох ізольованих багатожильних провідників, з`єднаних одним кінцем з наконечником для підключення до зажиму “Корпус” на верхній стінці ранця.

Для розгортання радіостанції необхідно:

· вимикач живлення поставити в пол. “ВКЛ”;

· перемикач роду роботи поставити в пол. “РАДІО”;

· відкрити задню кришку, поставити акумулятор і підключити повода живлення відповідно з позначенням, закрити задню кришку;

· зібрати штирову антену, вставити в гніздо і закріпити;

· з`єднати мікроелектронну гарнітуру.

При підготовці до роботи і перевірці працездатності необхідно:

· включити живлення;

· перевірити напругу акумулятора і справність блока живлення, поставивши тумблер 10 в положення “АПЧ ОТКЛ. НАКАЛ” – стрілка повинна знаходитись на закріпленому секторі шкали;

· при роботі радіостанції в головних телефонах з`являються характерні шуми, які зникають при переході на передачу;

· перевірити точність градуїровки шкали по корекційній точці радіостанції;

· в режимі “ПРИЙОМ” при виключеній АПЧ і вимкненим кварцовим калібратором радіостанції проводиться настройка приймача на одну з гармонік кварцового калібратора (по корекційній точці-рисці на шкалі) по нульовому биттю, яке прослуховується в телефонах гарнітури.

Вмикається АПЧ і підстроковим конденсатором (попередньо відкрутити заглушку “КОРРЕКЦІЯ”) добиваються нульових биттів, які прослуховуються в телефонах гарнітури. Добитись мінімальної зміни частоти биття при включеній та виключеній АПЧ.

Для встановлення частоти і настройки радіостанції необхідно:

· натиснути кнопку “КАЛІБРАТОР СВІТЛО”;

· встановити задану частоту ручкою “УСТАНОВКА ЧАСТОТИ” і зафіксувати ручкою “СТОП”;

· тумблер ТО поставити в положення “АПЧ ТОК АНТ”;

· натиснути перемикач на мікротелефонній гарнітурі і добитися найбільшого відхилу стрілки прибору ручкою “НАСТРОЙКА АНТЕНИ”.

Дистанційне управління радіостанціями ведеться по двопровідній лінії до 500 м, за допомогою якої радіостанція з`єднується з телефонним апаратом типу ТА-57. Робота через телефонний апарат ведеться в положенні перемикача “ДИСТ. УПР”, а переговори радиста з абонентом телефонного апарату – в положенні “СЛУЖ”.

Ретрансляція застосовується для збільшення дальності дії радіотрансляцій, для збільшення перешкодозахищеності радіозв`язку, а також для забезпечення зв`язку однотипними радіостанціями. Відстань між радіостанціями на пункті ретрансляції має бути не менша 25 – 30 м, радіостанції з`єднуються між собою двопровідною лінією.

При веденні зв`язку закінчення роботи кореспондентів один з одним через пункт ретрансляції той, хто знаходиться на пункті радиста, повинен слідкувати за переговорами і перемикачем ретрансляції “ПРИЙОМ ПЕРЕДАЧА” на одній з радіостанцій, відразу змінювати напрямок передачі на пункті ретрансляції.

РАДІОСТАНЦІЯ Р-123м.Возима, призначена для забезпечення телефонного зв`язку між рухомими об`єктами в тактичних ланках управління. Входить до складу всіх бронеоб`єктів СВ.

Діапазон – від 20 до 51,5 МГц, поділено на два піддіапазони: перший – 20 – 35,75 МГц, другий – 35,75 – 51,5 МГц. Всього станція має 1261 робочу частоту (через 25 кГц). Можлива установка чотирьох ЗПЧ.

Електричні характеристики: потужність передавача в антені – 20 Вт. Чутливість приймача не гірша 2,5 мкВ.

Антени: 4 м штирова – забезпечує роботу станції на відстань до 20 км; аварійна антена (провід в ізоляції довжиною 3 м) зменшує дальність зв`язку до 5 – 6 км. Час безперервної роботи на передачу не більший 10 хв. Час роботи в режимі чергового прийому не обмежений.

Підготовка радіостанції до роботи

1. Провести огляд (“сімплекс”, підключити шлемофон, шуми – на max, положення гвинтів 1 – 4, настройка антени, шуми – наліво до кінця).

2. Настройка:

1) встановити робота – І;

2) включити радіостанцію та підсвітка шкали;

3) гучність – вправо до кінця;

4) фіксовані частоти – в положення – 1;

5) розфіксувати фіксатор – 1;

6) встановити діапазон;

7) встановити робочу частоту та зафіксувати фіксатор – 1;

8) нажати “ПРД” гарнітури;

9) настроїти антену та перевірити модуляцію.

Перейти до настройки наступної фіксованої частоти (2) п. 4 і далі. В режимі “сімплекс” є можливість послання тонального визову.

 

3- Радіодисципліна. Вхід в зв`язок і порядок ведення радіопереговорів на скорочених відстанях.

Радіодисципліна – це точне виконання встановленого режиму роботи радіозасобів і дій по організації системи радіозв’язку.

Дисципліна зв`язку пропонує:

· виконання вимог ПУВ;

· чітке виконання правил встановлення зв`язку і ведення переговорів по радіозасобах;

· виконання встановленого режиму роботи і вимог по радіомаскуванню.

Порушення радіодисципліни може призвести до розголошення військової і державної таємниці. Для підтримання радіодисципліни потрібно постійно контролювати використання засобів зв`язку. Необхідно пам`ятати, що розвідні пункти зв`язку США спіймати радіосигнали радіостанцій навіть малих потужностей.

Зв`язок вважається встановленим, якщо радіостанція отримала відповідь на виклик і підтвердила, що чує цей виклик.

Приклад:

Виклик: “Кама, я Волга, прийом”.

Відповідь: “Я Кама, прийом”.

При встановленні зв`язку в радіомережі головна радіостанція виконує виклик шляхом подачі циркулярного позову в ефір.

Виклик: “Кама, я Волга, прийом”.

Підкорені радіостанції в порядку черги відповідають на виклик.

Відповіді: “Я Кама-1, прийом”. “Я Кама-2, прийом”. . .”Я Кама-10, прийом”.

Якщо через 5 – 10 секунд не буде відповіді якої-небудь радіостанції мережі, то відповідає наступна радіостанція. Радіостанція, що не вийшла на зв`язок, викликається знову головною радіостанцією.

Введення в радіозв`язок попереджує передачу-прийом радіограм, сигналів і команд.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 59; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты