Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


В С Т У П.




В процесуальній та криміналістичній літературі питання, пов"язані з цією слідчою дією, детально стали розглядатись в кінці 30-х років. Тоді відтворення обстановки та обставин події не мало статусу окремої слідчої дії та носило назву "вулична операція", "вихід на місце", " виїзд на місце".

В той час прийоми розслідування, які згодом лягли в основу відтворення обстановки та обставин події, знаходились на другорядних ролях і дуже рідко використовувались на практиці. Однак з кожним роком актуальність цих прийомів росла і в 50-ті роки вони набули більш чітких обрисів, отримавши назву "слідчий експеремент" та "перевірка показань на місці".

В 1960-му році в союзних республіках було затверджено нові кримінально-процесуальні кодекси. В КПК деяких республік ввійшла слідча дія "перевірка показань на місці", в інших - "слідчий експеримент". Окрему групу склали союзні республіки,до КПК яких ввійшла слідча дія під назвою "відтворення обстановки та обставин події". В складі цієї групи була і Українська РСР.

Нова слідча дія поєднала в собі перевірку показань на місці і слідчий експеримент. Слідча дія "відтворення обстановки та обставин події" зайняла чільне місце в системі сучасного кримінально-процесуального законодавства України і користується визнанням серед вчених та практичних працівників.

Чим визвана така увага до цієї слідчої дії? Це пояснюється тим, що при провадженні відтворення обстановки та обставин події у практичних працівників виникає дуже багато суперечливих питань, які необхідно досліджувати, аналізувати і на основі цих досліджень і аналізу усувати їх.

Наведемо декілька прикладів. В статті 194 КПК України сказано, що відтворення обставин та обстановки події проводиться з метою перевірки та уточнення результатів допиту свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого або даних, одержаних при провадженні огляду та інших слідчих дій. Однак на практиці при провадженні цієї слідчої дії дуже часто проводиться пошук, фіксація та вилучення фактично нових доказів. У зв"язку з цим постає питання правомірності проведення відтворення обстановки та обставин події саме з метою отримання нових доказів.

Є ще одне дуже цікаве питання: чи можна проводити відтворення обстановки та обставин події в примусовому порядку? В кримінально-процесуальному законодавстві з приводу цього нічого не сказано і по цій причині слідчі часто попадають у скрутне становище. Адже якщо свідка, потерпілого, підозрюваного чи обвинуваченого примусити всупереч їх бажанню брати участь у цій слідчій дії, то ефективність проведення відтворення обстановки та обставин події буде значно знижена, якщо не втрачена зовсім.

Як же в такому випадку тактично правильно провести цю слідчу дію, щоб без будь-якого примусу отримати згоду свідка, потерпілого, підозрюваного чи обвинуваченого на участь у проведенні відтворення обстановки та обставин події?

Багато питань виникає на стадії організації та планування проведення відтворення обстановки та обставин події. Це дуже складна і багатопланова слідча дія,в її провадженні беруть участь багато осіб. Тому перед слідчим постає питання: як правильно використати участь кожного присутнього при проведенні слідчої дії, щоб відтворення обстановки та обставин події досягло найбільш ефективного результату? Необхідно визначити число учасників слідчої дії, їх склад, відвести кожному з них певну роль у проведенні відтворення обстановки та обставин події.

Що стосується організації та планування проведення цієї слідчої дії, то тут є ще декілька цікавих питань. Наприклад, як правильно вибрати місце та час проведення відтворення обстановки та обставин події, врахувати погодні умови.

У слідчих іноді виникають проблеми з вибором засобів і методів фіксації ходу і результатів відтворення обстановки та обставин події. Це питання також буде досліджене в даній роботі.

І нарешті одна з найголовніших проблем, яка виникає при провадженні відтворення обстановки та обставин події. Вона стосується тактики проведення цієї слідчої дії в залежності від виду злочину. В науковій літературі ця проблема розглядається в основному російськими авторами і стосується вона слідчого експеременту і перевірки показань на місці.

Тому важливо на основі вивчення судової практики скласти рекомендації з приводу конкретних завдань відтворення обстановки та обставин події в залежності від складу злочину, а також з приводу інших питань, які можна вияснити при провадженні цієї слідчої дії.

Виходячи з вищенаписаного, можна зробити слідуючий висновок. Не диввлячись на те, що слідча дія "відтворення обстановки та обставин події" уже більше 30-ти років передбачена кримінально-процесуальним законодавством, при її провадженні виникає багато суперечливих питань, що негативно впливає на ефективність її проведення.

Це зумовлено слабкою теоретичною базою, на якій грунтується відтворення обстановки та обставин події. Іноді практичні працівники змушені самостійно розробляти власні методики по проведенню цієї слідчої дії, не маючи наукових рекомендацій. Це часто призводить до того, що слідчі допускають серйозні помилки при провадженні відтворення обстановки та обставин події, що знижує доказове значення отриманих результатів.

Питання 1. Суть і значення відтворення обстановки і обставин події.

Відтворення обстановки та обставин події віднесено кримінально-процесуальним законодавством до числа слідчих дій і регламентується статтею 194 КПК України.

На основі літературних джерел слідчі дії можна визначити як передбачену кримінально-процесуальним законом і забезпечену державним примусом сукупність операцій і прийомів, які здійснюються при розслідуванні злочинів для виявлення, фіксації і перевірки фактичних даних, які мають значення доказів по кримінальній справі[14, 58-60].

Слідчі дії, які виконуються у зв"язку з розслідуванням кримінальної справи, але з порушенням порядку, встановленого кримінально-процесуальним законом, не можна розглядати в якості засобів отримання або перевірки доказів.

З іншої сторони, слідчі дії, які оформлені з дотриманням всіх правил, але не в зв"язку з кримінальною справою або до її порушення, недопустимі.

Правомірність слідчих дій визначається слідуючими умовами:

1. Будь-яка слідча дія може проводитись за рішенням слідчого тільки після порушення кримінальної справи, за вийнятком огляду місця події.

2. Порядок провадження слідчої дії і її процесуальне оформлення повинні суворо відповідати кримінально-процесуальному законодавству України.

Як уже зазначалось у вступній частині, відтворення обстановки та обставин події поєднує в собі як слідчий експеримент, так і перевірку показань на місці. Саме в цьому і полягає суть цієї слідчої дії.

З однієї сторони, відтворення обстановки та обставин події полягає в тому, що слідчий, використовуючи участь певних осіб, безпосередньо на місці вчинення злочину перевіряє правдивість показань свідка, потерпілого, підозрюваного чи обвинуваченого або досягає інших цілей, які ставляться перед проведенням цієї слідчої дії.

В основному це здійснюється слідуючим чином. Після приїзду на місце вчинення злочину слідчий пропонує свідку, потерпілому, підозрюваному чи обвинуваченому з максимальною точністю повторити ті дії, які він здійснював у той час, коли вчинявся злочин, тобто продублювати їх. В процесі дублювання цих дій особою слідчий складає протокол, в якому відображає хід слідчої дії. З іншої сторони, відтворення обстановки та обставин події полягає в тому, що слідчий, створивши обстановку, яка максималь но наближена до тієї, в якій вчинявся злочин, або безпосередньо на місці вчинення злочину проводить певні досліди, що допомогає вияснити обставини, які сприяють встановленню об"єктивної істини по справі. Хід проведення цих дослідів детально описується в протоколі слідчої дії.

Такий підхід часто використовується, наприклад, при відтворенні обстановки та обставин події під час розслідування дорожно-транспортних пригод, коли, приміром, необхідно вияснити, за який час транспортний засіб подолав певну відстань.

Виходячи із статті 194 КПК України, значення відтворення обстановки та обставин події полягає в наступному:

1.Перевірка і уточнення показань свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого.

2.Перевірка і уточнення даних, одержаних при провадженні огляду та інших слідчих дій.

В науково-практичному коментарі КПК України дається більш розширений перелік питань, які вирішуються відтворенням обстановки та обставин події і в яких полягає значення цієї слідчої дії. Там сказано, що відтворення обстановки і обставин події частіше всього проводиться для того, щоб перевірити:

1.Чи могла конкретна людина в певних умовах сприйняти ту чи іншу подію, об"єкт (наприклад, чи міг свідок в описаних ним умовах і з вказаної відстані побачити, як відбувалась подія).

2.Можливість проведення особою певних дій (наприклад, намалювати грошовий білет), з допомогою певного предмета, за певний час тощо.

3.Об"єктивну можливість подій чи дій (наприклад, чи може відбутися самозаймання певної речовини за відповідних умов, чи можуть утворитися певні сліди).

4.Як саме відбувалась певна подія (наприклад, уточнити шлях прямування обвинуваченого до місця вчинення злочину).

5.Можливість перебування певної особи в певному місці.

6.Можливість помістити в певному сховищі певні предмети (викрадені товари в чемодані, мішку, автомобілі).

7.Можливість вчинити ту чи іншу дію певним чином (відчинити двері, перепиляти дужку зачиненого замка в певному місці з допомогою певного напильника і т.д.).

8.Можливість проникнути через той чи інший отвір і перемістити через нього певні предмети).

В науково-практичному коментарі до КПК України також говориться, що "проведення цієї слідчої дії лише з метою "закріплення" зізнання підозрюваного чи обвинуваченого, показань свідка чи потерпілого не є виправданим. У таких випадках особа лише повторює у присутності понятих раніше дані показання, від яких вона пізніше може відмовитись"[18, 246-247].

Говорячи про значення відтворення обстановки та обставин події, слід відмітити, що ця слідча дія встановлює саме можливість, а не дійсність певної події. Якщо проведення відтворення обстановки та обставин події дало негативний результат, то це значить, що подія, яка перевіряється, не могла відбутися. Позитивний же результат цієї слідчої дії свідчить про те, що дана подія могла мати місце в такій же обстановці та при таких же обставинах, при яких проводилось відтворення обстановки та обставин події. Але щоб встановити, чи дійсно ця подія мала місце, необхідно крім результатів відтворення обстановки та обставин події врахувати і інші докази по справі. Лише в такому випадку розслідування буде всебічним і служитиме встановленню об"єктивної істини по справі.

А зараз торкнемося проблеми, яка висвітлювалась у вступній частині цієї роботи. Вона стосується правомірності проведення відтворення обстановки та обставин події з метою отримання фактично нових доказів по справі.

Як уже згадувалось, КПК України це питання не регламентує. Однак на практиці не поодинокі випадки, коли при проведенні відтворення обстановки та обставин події вдавалось виявляти речові докази, які не були виявлені при провадженні інших слідчих дій.

Таким чином, можна сказати, що значення відтворення обстановки та обставин події головним чином полягає в тому, що проведення цієї слідчої дії є одним з найкращих, а іноді і єдиним способом перевірки показань і виявлення нових доказів.

Процесуальний порядок проведення відтворення обстановки та обставин події.Дане питання потрібно розглядати в двох аспектах:

1. Процесуальний порядок проведення відтворення обстановки та обставин події з участю свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого.

2. Процесуальний порядок проведення відтворення обстановки та обставин події без участі свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого.

В першому випадку слідчий, прийнявши рішення про проведення відтворення обстановки та обставин події, повідомляє про це свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого.

Свідок та потерпілий не можуть відмовитись від участі в цій слідчій дії, але при цьому слідчому забороняється здійснювати будь-які дії, що принижують гідність особи або які пов"язані з небезпекою для її здоров"я.

Після цього слідчий визначає коло осіб, які будуть брати участь у слідчій дії. Ними, згідно статті 194 КПК України, можуть бути свідок, потерпілий, підозрюваний або обвинувачений, а також спеціаліст і поняті[ 18, 246-247].

Однак на практиці при провадженні відтворення обстановки та обставин події бувають присутні також оперативний співробітник та перекладач. Допускається також участь прокурора і адвоката.

Після того, як коло учасників визначено, слідчий органі организовує їх явку в свій робочий кабінет. Тут він кожному роз"яснює права та обов"язки і визначає роль в проведенні слідчої дії. Однак поняті можуть приєднатися до інших учасників пізніше, і в такому випадку слідчий роз"яснює їм їхні права та обов"язки уже безпосередньо на місці проведення слідчої дії. Понятих повинно бути не менше двох.

В цей же час слідчий повинен переконатися в готовності всіх матеріалів та технічних засобів до проведення відтворення обстановки та обставин події. Матеріалами в таких випадках можуть бути макети тих чи інших предметів. Наприклад, знаряддя вчинення злочину (ножі, інші гострі предмети) замінюють на макети, оскільки підозрюваний або обвинувачений може завдати ними шкоди іншим учасникам слідчої дії. Також за той час, який минув з моменту вчинення злочину до початку проведення відтворення обстановки та обставин події деякі предмети на місці вчинення злочину можуть зіпсуватись або зникнути зовсім, тому їх необхідно замінити іншими, але ідентичними предметами, готовність яких до проведення відтворення обстановки та обставин події і повинен перевірити слідчий.

Технічними засобами при провадженні відтворення обстановки та обставин події є ті предмети, за допомогою яких забезпечується фотографування, кіно- та відеозйомка і інші способи фіксації ходу та результатів слідчої дії. Слідчий повинен перевірити наявність та готовність до проведення відтворення обстановки та обставин події фотоапарата, фотоплівки, відеокамери, відеокасети, а також апарата, яким буде проводитись кінозйомка. Технічні засоби обираються на розсуд слідчого, але при цьому вони повинні забезпечити повну і достовірну фіксацію ходу і результатів відтворення обстановки та обставин події. Крім цього, в необхідних випадках можуть використовуватись такі технічні засоби, як металошукач, освітлювальні прилади тощо.

Слідчий самостійно або з участю спеціаліста перевіряє їх готовність до проведення відтворення обстановки та обставин події.

Після цього всі учасники слідчої дії виїжджають на місце події, після чого свідку, потерпілому, підозрюваному або обвинуваченому пропонується відтворити всі свої дії, які він здійснював під час вчинення злочину. Під час дублювання цих дій слідчим складається протокол, в якому відображається хід слідчої дії. Протокол може бути складений і після дублювання своїх дій свідком, потерпілим, підізрюваним або обвинуваченим. Протокол відтворення обстановки та обставин події складається з дотриманням правил статті 85 КПК України. В ньому зазначаються підстави для проведення цієї слідчої дії, описується все, що було виявлено, в тій послідовності, в якій це відбувалось, і саме в тому вигляді, в якому спостерігалось під час проведення дії[18, 136].

При необхідності в процесі відтворення обстановки та обставин події проводяться виміри, фотографування, кіно-, відеозйомка, складаються плани і схеми. Всі ці матеріали додаються до протоколу слідчої дії.

Кіно- або відеозйомка не може служити джерелом доказів. При її проведенні всеодно повинен складатись протокол, в якому робиться відмітка про застосування згаданого засобу фіксації ходу та результатів слідчої дії. Лише в такому випадку відтворення обстановки та обставин події матиме доказову силу. Що стосується процесуального порядку проведення відтворення обстановки та обставин події без участі свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого, то тут слід відмітити, що він практично нічим не відрізняється від процесуального порядку проведення цієї слідчої дії з участю вищезгаданих осіб.

Відмінності є лише на тій стадії відтворення обставин та обстановки події, на якій всі учасники слідчої дії прибувають на місце події. Оскільки свідок, потерпілий, підозрюваний або обвинувачений відсутній, то йому не пропонується продублювати ті дії, які він здійснював під час вчинення злочину.

В цьому випадку слідчий самостійно або з допомогою інших учасників слідчої дії проводить певні досліди, які для більшої переконаності можна повторити декілька разів. Хід проведення цих дослідів чітко описується в протоколі відтворення обстановки та обставин події. Так, як і в першому випадку, при цьому можуть проводитись виміри, фотографування, кіно-, відеозйомка, складатися плани та схеми, які потім прилучаються до протоколу відтворення обстановки та обставин події.

Організація проведення відтворення обстановки та обставин події.Організація провадження відтворення обстановки та обставин події починається з моменту прийняття слідчим рішення про проведення цієї слідчої дії.

Після прийняття такого рішення слідчому необхідно перш за все визначити коло осіб, які будуть приймати участь у цій слідчій дії. Як уже зазначалось вище, згідно статті 194 КПК України ними можуть бути свідок, потерпілий, підозрюваний або обвинувачений, а також спеціаліст. Крім цього допускається участь прокурора, адвоката і перекладача.

Ще до повідомлення цих осіб про необхідність їх участі у слідчій дії, слідчий повинен попередньо визначити роль кожного з них у проведенні відтворення обстановки та обставин події, врахувавши їхні права та обов"язки.

Після цього слідчому необхідно правильно визначити місце, час проведення слідчої дії, а також вибрати погодні умови, при яких повинно проводитись відтворення обстановки та обставин події.

Для цього необхідно ознайомитись з протоколом огляду місця події, а також проаналізувати показання свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого. Для отримання більш повної та достовірної інформації про погодні умови, які мали місце в момент вчинення злочину, слідчому необхідно зробити запит у місцевій метеостанції. Довідку, яка звідти надійде, доцільно прилучити до кримінальної справи.

У відповідності з поставленими завданнями готуються необхідні техніко-криміналістичні засоби, топографічні карти, схеми, креслення, плани місцевості або приміщень. Також визиваються спеціалісти, чиї знання будуть необхідні при провадженні слідчої дії.

Уже безпосередньо перед виїздом на місце проведення відтворення обстановки та обставин події слідчий роз"яснює учасникам слідчої дії їх права і обов"язки, інструктує їх про порядок дій.

Понятим одночасно з їх правами та обов"язками роз"яснюється, що засвідчуючи факт, зміст та результати відтворення обстановки та обставин події, вони повинні звертати увагу на самостійність дій свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого, недопустимість підказок зі сторони учасників слідчої дії, на об"єктивність і точність фіксації в протоколі ходу та результатів відтворення обстановки та обставин події. При участі у проведенні цієї слідчої дії підозрюваного або обвинуваченого, який знаходиться під вартою, необхідно забезпечити його охорону.

Якщо ж при проведенні відтворення обстановки та обставин події необхідно буде входити в будь-які приміщення або на охоронювану територію, то потрібно забезпечити туди доступ та присутність там представника підприємства, установи, організації. При організації та проведенні відтворення обстановки та обставин події не дозволяється здійснювати дії, які принижують гідність особи або представляють небезпеку для її здоров"я.

А зараз торкнемося проблеми, яку ми висвітлювали у вступній частині цієї роботи. Вона стосується того, чи можна проводити відтворення обстановки та обставин події у примусовому порядку.

Кримінально-процесуальним законом передбачено, що свідок та потерпілий не можуть відмовитись від участі в відтворенні обстановки та обставин події. Але якщо допустити, що слідчий примусить цих осіб брати участь у даній слідчій дії всупереч їх бажанню, то цілком можливо, що вони будуть навмисно перешкоджати ефективному проведенню відтворення обставин та обстановки події.

Наприклад, при проведенні відтворення обстановки та обставин події виникла необхідність перевірити, чи міг свідок в певний час доби та при певних погодних умовах бачити, як вчинювався злочин. Однак свідок з тих чи інших спонукань (приміром, боязнь помсти) дає негативну відповідь, перебуваючи в тій же самій обстановці та при тих же обставинах, при яких вчинявся злочин, хоча в дійсності він все прекрасно бачив. Таким чином, мети слідчої дії досягнуто не було. Підозрюваний та обвинувачений мають право відмовитись від участі у відтворенні обстановки та обставин події. Однак слідчі часто йдуть на те, що використовуючи різноманітні сумнівні засоби, вони примушують вказаних осіб брати участь у слідчій дії. Врешті це призводить до тих же наслідків, що й при примушенні свідка або потерпілого. Крім цього, в цій ситуації ставиться під сумнів доказова сила отриманих внаслідок проведення відтворення обстановки та обставин події результатів. Адже якщо під час судового засідання виясниться, що слідчий примушував підозрюваного або обвинуваченого до участі в відтворенні обстановки та обставин події, то це буде розцінено як порушення прав підозрюваного чи обвинуваченого під час попереднього розслідування, і кримінальна справа може бути направлена на дорозслідування.

Таким чином ми дійшли до висновку, що участь свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого у відтворенні обстановки та обставин події всупереч їхньому бажанню приводить до втрати ефективності або й взагалі доказового значення цієї слідчої дії.

Таким чином, можна сказати, що добровільна згода учасників - це необхідна умова проведення відтворення обстановки та обставин події. Цієї точки зору дотримуються і автори книги "Следственная работа органов внутренних дел" під загальною редакцією доктора юридичних наук професора П.П.Михайленка. Там сказано, що відтворення обстановки та обставин події полягає в тому, що "лицо, показания которого проверяются или уточняются, само добровольно показывает известное ему место, где были совершены имеющие значение для расследования дела действия, путь следования к нему или путь отхода от него" [17, 52]. Виходячи з цього, слідчий під час організації відтворення обстановки та обставин події повинен вияснити у свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого, чи бажають вони брати участь у цій слідчій дії. Якщо відповідь буде негативною, то слідчому необхідно побудувати свою поведінку таким чином, щоб все-таки отримати згоду вищеназваних осіб взяти участь у відтворенні обстановки та обставин події. Але про це ми поговоримо в слідуючому параграфі.

Психологічні особливості проведення відтворення обстановки та обставин події.Відтворення обстановки та обставин події з психологічної сторони має ряд особливостей в порівнянні з іншими слідчими діями.

Так, на відміну від допиту, при проведенні відтворення обстановки та обставин події показання даються на фоні реальної обстановки. Слідчий при цьому отримує значно об"ємнішу інформацію, тому що він не тільки слухає, але й бачить і співставляє.

Повторення своїх показань свідком, потерпілим, підозрюваним або обвинуваченим на місці події активізує образну пам"ять, а демонстрація особою своїх дій стимулює її моторно-рухову пам"ять. Все це в сукупності дозволяє розширити спогади, відкоректувати їх із врахуванням обстановки, яка сприймається.

Як відмічає С.А.Шейфер, на відміну від огляду та допиту, для отримання інформації при відтворенні обстановки та обставин події одночасно використовується не один, а а три пізнавальних процеса: розпитування, спостереження, співставлення.

До психологічних особливостей відтворення обстановки та обставин події відносяться:

1. Індивідуальна спроможність особи, чиї показання пере віряються, до сприйняття та запам"ятовування обста новки, в якій відбувається та чи інша подія.

2. Просторове (топографічне) орієнтування при відтворенні обстановки.

3. Психологічний вплив на особу, що дає показання, повторної її присутності на місці події [9, 123-127].

Зокрема, перша з перерахованих особливостей може бути виявлена по ходу допиту, який передує відтворенню обстановки та обставин події, і який направлений на перевірку можливості сприймання і запам"ятовування, а також з допомогою судово-психологічної експертизи.

При цьому потрібно мати на увазі, що опинившись знову на місці події, особа повторно відтворює уявну модель того, що сталось. Причому робить вона це більш успішно, ніж на допиті, тому що не тільки подумки відновлює деталі події, але й безпосередньо їх сприймає.

Слідчому важливо встановити об"єктивні і суб"єктивні фактори, які вплинули на якість сприйняття особою обстановки та обставин події. До обставин об"єктивного характеру відносяться: метеологічні умови, віддаленість об"єктів, які сприймаються, ступінь їх освітлення та інше. До суб"єктивних обставин відносяться: стан органів сприйняття, особиссті переживання (страх, відчай), загальний стан організму людини (хвороба, алкогольне сп"яніння, наркотичне збудження).

Повторне сприйняття обстановки події посилює роботу пам"яті. До того ж відомо, що діяльність знаходиться в тісному взаємозв"язку із сприйняттям, запам"ятовуванням і згадуванням. А оскільки всі події мають емоційну окраску, то переживання суб"єктом певних почуттів також впливає на повноту та міцність запам"ятовування. По цій причині слідчий повинен при проведенні відтворення обстановки та обставин події пропонувати особі виконати ті ж дії, які проводились нею раніше, і вияснити характер емоцій, які при цьому переживала особа.

Відомо також, що краще запам"ятовуються події, які пов"язані з переборенням певних труднощів, перепон. Тому слідчому необхідно звернути увагу на їх наявність. Крім цього, потрібно враховувати характер об"єктів, які сприймаються, ступінь їх оригінальності. Завжди краще запам"ятовуються нестандартні об"єкти, такі, що відрізняються вираженими індивідуальними ознаками. Спроможність особи до просторової орієнтації має суттєве значення для результатів відтворення обстановки та обставин події. вміння людини взнавати ділянки місцевості, предмети, орієнтуватися відносно них залежить від специфіки її професійної діяльності, захоплень, способу життя, спроможності до запам"ятовування і її характеру. Повторне перебування на місці події нерідко приводить до того, що людина знову починає відчувати переживання, пов"язані зі злочином. Емоційна насиченість цих переживань може перешкоджати нормальному проведенню слідчої дії. В такому випадку слідчому необхідно проявити такт, заспокоїти людину.

А зараз торкнемося питання, яке стосується психологічних особливостей організації відтворення обстановки та обставин події.

Після прийняття рішення про проведення цієї слідчої дії, слідчий повинен вияснити, чи є необхідність в тому, щоб у відтворенні обстановки та обставин події брав участь свідок, потерпілий, підозрюваний або обвинувачений. Якщо така необхідність існує, то потрібно досягти добровільність участі цієї особи у відтворенні обстановки та обставин події. В попередньому параграфі ми відмічали, що при відсутності добровільності учасників слідчої дії її ефективність буде значно знижена або втрачена зовсім.

Для того, щоб особа добровільно дала згоду на участь у відтворенні обстановки та обставин події, слідчому необхідно проявити свої організаторські якості і докласти чимало зусиль. Найголовнішим завданням слідчого на цьому етапі є встановлення психологічного контакту зі свідком, потерпілим, підозрюваним або обвинуваченим.

Для досягнення цієї мети слідчий при контакті з особою повинен вести себе стримано і розважливо. Ні в якому разі не можна застосовувати залякування, висловлювати погрози.

Ще з самого початку розслідування слідчий при спілкуванні із свідком, потерпілим, підозрюваним або обвинуваченим повинен звертати увагу на манеру поведінки цієї особи, риси її характеру та інші індивідуальні особливості. В подальшому ці спостереження допоможуть обрати правильні способи досягнення психологічного контакту з особою. Слідчі, як правило, використовують два основні способи: заохочення і демонстрація позитивного досвіду. Ці способи полягають в тому, що свідкові або потерпілому пояснюється, що їх участь у відтворенні обстановки та обставин події допоможе слідству встановити істину по справі і виявити винних. Особа починає відчувати свою значимість і необхідність і як правило дає згоду на участь у слідчій дії. Підозрюваному або обвинуваченому пояснюється, що їх участь у відтворенні обстановки та обставин події буде розцінюватись як сприяння та допомога слідству. Ця обставина послужить хорошим стимулом для того, щоб особа взяла участь у слідчій дії. При цьому доцільно привести приклади, коли сприяння розслідуванню приносило позитивні наслідки для підозрюваного або обвинуваченого. Після того, як особа була допитана і дала згоду на участь у відтворенні обстановки та обставин події, з психологічної сторони слідчому необхідно правильно вибрати час для проведення слідчої дії. В цьому відношенні доцільно готувати особу до проведення відтворення обстановки та обставин події одразу ж після її допиту. Затримка може призвести до того, що особа змінить свою позицію і тоді ефективність відтворення обстановки та обставин події буде втрачена. Однак іноді проведення цієї слідчої дії на певний час доцільно відкласти, пам"ятаючи про відоме в психології явище ремінісценції, тобто відстроченому в часі згадуванні.

Маршрут руху при відтворенні обстановки та обставин події потрібно обирати таким чином, щоб він співпадав з тим, по якому особа, з її слів, рухалась в момент події, яка розслідується. З метою полегшення згадування їй можна порадити не поспішати з висновками, повернутись до вихідної точки, уважніше роздивитись окремі орієнтири.

В процесі відтворення обстановки та обставин події потрібно уважно спостерігати за поведінкою свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого. Підтвердженням цього може служити відтворення обстановки та обставин події по відомій справі Янова, який звинувачувався у вбивстві своєї дружини. Давши в результаті правильно організованого допиту правдиві показання, Янов погодився вказати місце, де він закопав труп. Про те, що труп ще не було знайдено, він не знав. Ось як описує слідчий М.І.Кольнер подальші події: "Я предложил ему (Янову) собственноручно составить план местности, указав путь, которым они с женой шли от станции, место ее убийства и место захоронения трупа. Он все это выполнил. Мы выехали на место и отправились пешком по указанному Яновым пути. Янов уверенно шел по лесу и вывел нас прямо к полузасыпанной траншее. И тут остановился, удивленно взглянув на меня: траншея была завалена льдом и снегом, было очевидно, что никто трупа не отыскивал! Янов понял, что труп его жены не был найден и признался он преждевременно. Надо отдать ему должное, он мгновенно оценил ситуацию и двинулся дальше по траншее. Но его остановка и замешательство не укрылись от нас. Янов прошел вдоль траншеи метров сто и, остановившись, небрежно ткнул рукой перед собой, сказав: "Вот здесь". Стало ясно, что он решил указать ложное место, чтобы после того, как трупа не найдут, отказаться от своих показаний. Но я, стараясь говорить совершенно спокойно и уверенно, заявил ему: "Вы говорите неправду. Покажите, где спрятан труп". Он потупился, вернулся на место, где раньше останавливался, и тихим голосом сказал: "Здесь!". Действительно, край траншеи был обвален, и среди комьев земли, льда и снега удалось обнаружить полуистлевший кусок чулка и несколько мелких косточек (впоследствии оказалось, что это косточки фаланг пальцев рук человека)"[10, 90-95]. Наведений з передової слідчої практики приклад вказує також на те, що надання самостійності свідкові, потерпілому, підозрюваному або обвинуваченому у виборі маршруту руху зовсім не означає, що слідчий не може втручатись в поведінку даної особи. Виявивши непослідовність дій особи, її спроби ввести в оману або пошкодити чи знищити виявлені сліди, слідчий зобов"язаний прийняти відповідні міри. Крім цього, не можна обмежуватись інформацією, яка отримана від свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого. Оцінюючи хід та результати відтворення обстановки та обставин події, необхідно з власної ініціативи здійснювати дії, які направлені на виявлення слідів і речових доказів, навіть якщо про них нічого не повідомляє свідок, потерпілий, підозрюваний або обвинувачений.

При проведенні відтворення обстановки та обставин події можна використовувати дуже ефективний прийом психологічного характеру, який отримав назву "метод реконструкції".Суть його полягає в слідуючому. На місці, де має відбутись відтворення обстановки та обставин події, заздалегіть змінюється положення об"єктів, а деякі з них взагалі вилучаються. Після цього свідку, потерпілому, підозрюваному або обвинуваченому пропонується відновити обстановку. Відновлення особою обстановки, яка відповідає тій, що мала місце під час вчинення злочину, і не суперечить даним, які містяться в протоколах допиту і огляду місця події, об"єктивно і переконливо підтвердить правильність дій, які здійснює свідок, потерпілий, підозрюваний або обвинувачений під час проведення відтворення обстановки та обставин події [11, 32-35]. Досліджуючи психологічні особливості відтворення обстановки та обставин події, особливу увагу необхідно приділити проведенню цієї слідчої дії з участю неповнолітніх. При цьому потрібно брати до уваги спроможність підлітка з врахуванням його віку і розвитку визначати просторове положення конкретних об"єктів, які знаходяться на певній ділянці місцевості, і своє положення відносно них. Проводячи відтворенн обстановки та обставин події, необхідно повністю виключити можливість будь-якої підказки або навіювання. Навіть помітивши деяку невідповідність фактичних даних, які містяться в діях та показаннях підлітка, не потрібно поспішати з вказуванням на цю обставину, оскільки він може змінити свою поведінку, що призведе до негативних наслідків.

Дуже часто виникає необхідність участі неповнолітніх у відтворенні обстановки та обставин події при розслідуванні статевих злочинів, коли підлітку пропонується показати місце вчинення злочину і шлях руху до нього. В такій ситуації для участі у відтворенні обстановки та обставин події доцільно запросити батьків потерпілого або представника дитячої установи, якого неповнолітній добре знає. Ці особи повинні рухатись не позаду дитини, а поруч, тримаючи її час від часу за руку, щоб вселити в неї впевненість, допомогти зосередитись.Крім цього, потрібно мати на увазі, що неповнолітні в силу недостатності свого розвитку не завжди спроможні показати шлях до місця події повністю, оскільки зазвичай запам"ятовують тільки якусь його частину. В таких випадках в протоколі фіксується тільки вказаний дитиною відрізок шляху, тому що цей факт теж може мати значення для встановлення обставин справи [21, 40-43].

При підготовці до проведення відтворення обстановки та обставин події слідчий повинен подумати про наслідки цієї слідчої дії для всіх її учасників, а також оточуючих. В зв"язку з цим рекомендується отримати необхідні відомості про стан здоров"я осіб, які будуть брати участь у відтворенні обстановки та обставин події, в тому числі і про їх психологічний стан. Як відомо, відтворення обстановки та обставин події дуже часто пов"язане з перевіркою можливості виконання певних дій (наприклад, підняти предмет із заданою вагою, перенести його на певну відстань, подолати яку-небуть перешкоду, пробігти за визначений відрізок часу певну відстань і т.д.), що проиводить до значних фізичних і психічних перегрузок, які можуть завдати шкоди особі, яка їх зазнає.

Також слідчому необхідно дуже ретельно підходити до оцінки результатів відтворення обстановки та обставин події. Це пов"язано з тим, що в повсякденному житті людина діє, як правило, невимушено, а в умовах відтворення обстановки та обставин події в неї неминуче з"являється стан психологічної готовності, який мобілізує психічні процеси людини.

При цьому в неї підвищуєься вольова увага, зосередженість, вона застосовує вольові зусилля, щоб краще почути, побачити, запам"ятати. В повсякденному житті людина, яка зайнята своїми думками, переживаннями, може не почути який-небуть звук, розмову, не звернути увагу на деякі події, які відбуваються навколо неї, не помітити зміни обстановки.

З іншої сторони, в незвичній ситуації злочину, переживаючи сильне душевне хвилювання, потрясіння, страх, відчай, людина може діяти так, як не зможе при відтворенні обстановки та обставин події. Наприклад, втікаючи змісця злочину, злочинець може перестрибнути через широкий рів, подолати високий паркан, але не зможе повторити це під час відтворення обстановки та обставин події.

 

Питання 2. Тактичні особливості проведення відтворення обстановки та обставин події.

 

Говорячи про тактичні особливості проведення відтворення обстановки та обставин події, слід виділяти декілька аспектів цього питання. По-перше, необхідно сказати про тактичні особливості проведення цієї слідчої дії в залежності від складу осіб, які беруть в ній участь. По-друге, важливе значення для вибору тактичних прийомів проведення відтворення обстановки та обставин події має вид злочину, по якому проводиться розслідування. і, нарешті, по-третє, при виборі тактичних прийомів проведення відтворення обстановки та обставин події слід враховувати, де буде проводитись ця слідча дія (в приміщенні чи на відкритій місцевості).

Тактичні особливості відтворення обстановки та обставин події також залежать від того, який характер матиме ця слідча дія в конкретному випадку, тобто, буде проводитись перевірка показань свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого, чи суть її полягатиме у здійсненні певних дослідів.

Тактичні особливості проведення відтворення обстановки та обставин події в залежності від складу осіб, які беруть участь у цій слідчій дії.Як уже зазначалось раніше, стаття 194 КПК України передбачає можливість проведення відтворення обстановки та обставин події з участю свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого. Якщо ця слідча дія проводиться з участю когось із вищевказаних осіб, то інформація, отримана в результаті проведення відтворення обстановки та обставин події, характеризуватиметься співвідношенням даних, отриманих з чотирьох джерел:

1. Інформація, що міститься в показаннях, які перевіряються.

2. Інформація, що міститься в поясненнях особи на місці події.

3. Інформація, джерелом якої є реальна обстановка на місці події і її взаємозв"язок з обставинами вчинення злочину.

4. Інформація, отримана в результаті раніше проведеного огляду місця події.

Перші два джерела знаходяться за межами відтворення обстановки та обставин події, однак вони використовуються при оцінці результатів цієї слідчої дії. Співвідношення вказаних джерел інформації може характеризуватись повним співпаданням, і в такому випадку можна з більшою впевненістю вважати, що перевірені показання відповідають дійсності.

По об"єму і змісту інформації можуть не співпасти перші два джерела: бувають випадки, коли допитана особа в своїх поясненнях на місці події значно відходить від змісту своїх раніше даних показань.На думку авторів підручника з криміналістики під редакцією І.Ф.Пантєлєєва і М.А.Селіванова, це може пояснюватись трьома причинами:

1. Допитана особа не знайома з реальною обстановкою на місці події і дала на допиті неправдиві показання, а при відтворенні обстановки та обставин події під впливом цієї невідповідності поміняло їх. В таких випадках допитана особа нерідко не може навіть вказати на те місце, про яке згадувала на допиті. Слідча практика переконує в тому, що обстановка на місці події здійснює особливо сильний психологічний вплив на особу, яка дала неправдиві показання. Таким чином, відтворенню обстановки та обставин події належить важлива роль у викритті самооговору підозрюваного або обвинуваченого та неправдивих показань свідків.

2.Допитана особа дала правдиві, але неконкретні і навіть в деякій мірі суперечливі показання про обстановку на місці події, тому-що забула окремі факти і обставини, але знову опинившись на місці злочину уже як учасник відтворення обстановки та обставин події, відновила в пам"яті деталі обстановки, згадала предмети і їх зв"язок з обставинами злочину, який розслідується, і дещо змінила свої показання, доповнивши їх більш конкретними поясненнями, що не містять в собі суперечностей. В таких випадках сама обстановка і демонстраційні дії особи під час відтворення обстановки та обставин події сприяють активізації її пам"яті, відновленню забутого і усуненню суперечностей і неточностей в її попередніх показаннях.

3. До початку проведення відтворення обстановки та обставин події допитана особа вирішила змінити свої раніше дані правдиві показання і в процесі слідчої дії дала показання, які суперечать і її попереднім показанням, і реальній обстановці на місці події. В такій ситуації (вона дуже рідко зустрічається на практиці) допитаній особі буває важко знайти переконливі аргументи, які б пояснили відповідність обстановки на місці події її попереднім показанням, які вона змінила в ході відтворення обстановки та обставин події [7, 90-92]. Співвідношення вказаних вище джерел інформації може характеризуватись також тим, що пояснення допитаної особи на місці події не суперечать її попереднім показанням, які вона дала на допиті, але і ті і другі не відповідають реальній обстановці місця події. Це може бути наслідком двох причин:

1. Пояснення допитаної особи на місці події, як і її попередні показання, неправдиві і по цій причині не відповідають реальній обстановці на місці події.

2.Показання на допиті і пояснення особи під час проведення відтворення обстановки та обставин події правдиві, але не відповідають реальній обстановці, оскільки вона з часу вчинення злочину суттєво змінилась. В подібних ситуаціях допитана особа на місці події подумки (краще з використанням макетів, малюнків і з участю статистів) реконструює окремі дії і пояснює їх зв"язок з обставинами події. В таких випадках особливо великого значення набуває співставлення пояснень особи під час проведення відтворення обстановки та обставин події з результатами проведеного раніше огляду місця події. Їх повний і детальний збіг переконує в правдивості показань, які перевіряються.

Якщо пояснення допитаної особи під час проведення відтворення обстановки та обставин події не відповідають реальній обстановці і суперечать результатам раніше проведеного огляду місця події, то напрошується висновок про неправдивість показань. Якщо ж всі чотири джерела інформації не відповідають одне одному, то висновок про неправдивість показань, що пере-

віряються, стає ще більш безсумнівним.

А зараз більш конкретно розглянемо тактичні особливостіпроведення відтворення обстановки та обставин події за участю свідка, потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого.

Вказаних осіб при цьому можна розділити на дві групи:

1. Свідок і потерпілий.

2. Підозрюваний і обвинувачений.

Такий поділ можливий завдяки тому, що особи, які входять до тієї чи іншої групи, мають схожий правовий статус і подібні права та обов"язки під час попереднього розслідування.

При проведенні відтворення обстановки та обставин події за участю свідка або потерпілого, як правило, необхідно визначити, чи міг свідок або потерпілий спостерігати за тим, як вчинювався злочин, чи могли вони при цьому здійснювати певні дії. На практиці часто трапляються випадки, коли свідок або потерпілий з тих чи інших причин дають неправдиві показання, і в таких випадках при проведенні відтворення обстановки та обставин події необхідно встановити, чи відповідають ці показання дійсності.

Для вирішення подібних питань слідчому перед початком проведення відтворення обстановки та обставин події необхідно виїхати на місце, в якому передбачається проведення цієї слідчої дії, і ознайомитись з ним. Також потрібно ознайомитись з протоколами огляду місця події і допиту особи, яка буде присутня при проведенні відтворення обстановки та обставин події (в даному випадку свідка або потерпілого). Вже після початку проведення цієї слідчої дії, по прибуттю на місце, свідкові або потерпілому пропонується самостійно відтворити обствновку події і повторити дії, які він здійснював під час вчинення злочину. В необхідних випадках проводяться досліди, які дають певні результати. Всі отримані результати співставляються з іншими матеріалами кримінальної справи і на основі цього співставлення слідчий робить певні висновки про правдивість чи неправдивість показань свідка або потерпілого, про можливість вчинення ними тих чи інших дій в певних умовах і т.д. До цього слід додати, що якщо при відтворенні обстановки та обставин події проводяться певні досліди, то їх необхідно повторити декілька разів. Цим досягається неможливість випадкового результату, що підвищує доказове значення відтворення обстановки та обставин події.

При розгляді тактичних особливостей проведення відтворення обстановки та обставин події за участю підозрюваного або обвинуваченого потрібно враховувати багато питань.

Почнемо з того, що підозрюваний і обвинувачений можуть відмовитись від участі у цій слідчій дії. Тому необхідно докласти чимало зусиль для того, щоб отримати їхню згоду на участь у відтворенні обстановки та обставин події. Крім цього, якщо вказані особи знаходяться під вартою, то необхідно правильно організувати охорону місця проведення слідчої дії, щоб виключити можливість втечі, але при цьому не зашкодити ефективному проведенню відтворення обстановки та обставин події.

В ході вітворення обстановки та обставин події бажано використовувати ті предмети, які використовувались під час вчинення злочину. Однак при участі у цій слідчій дії підозрюваного або обвинуваченого це містить в собі небезпеку, оскільки вказані особи можуть завдати даними предметами шкоду

іншим учасникам слідчої дії. Тому доцільно замінювати, наприклад, справжні знаряддя вчинення злочину (ножі, сокири) на ідентичні предмети, які повторюють їхню форму, але виготовлені з іншого, безпечного матеріалу (наприклад, картону).

Для встановлення достовірності показань підозрюваного або обвинуваченого перед початком проведення відтворення обстановки та обставин події доцільно дещо змінити обстановку на місці проведення цієї слідчої дії (поміняти предмети місцями, деякі з них взагалі вилучити), а потім запропонувати особі самостійно відновити її.

Після цього підозрюваному або обвинуваченому слід запропонувати повторити ті дії, які він здійснював під час вчиненя злочину. При цьому всім іншим учасникам слідчої дїї доцільно перебувати позаду особи, яка це виконує, але фотографування, кіно- або відеозйомку в такому випадку необхідно проводити збоку. Це забезпечить найбільш повну фіксацію ходу відтворення обстановки та обставин події.

Якщо слідчий впевнений, що підозрюваний або обвинувачений навмисно вчиняє дії, які направлені на знищення слідів злочину або для досягнення інших цілей, які перешкоджатимуть ефективному проведенню відтворення обстановки та обставин події, то він повинен вжити заходи по припиненню цих дій. А сам факт такої поведінки підозрюваного або обвинуваченого буде свідчити про те, що ця особа намагається щось приховати, ввести слідчого в оману, направити учасників слідчої діїї по неправильному шляху.

Стаття 73 КПК України вимагає обов"язкову перевірку показань підозрюваного, а стаття 74 КПК України - обов"язкову перевірку показань обвинуваченого[18, 122]. Тому навіть якщо підозрюваний або обвинувачений дає по казання, які вказують на те, що він вчинив злочин, ці показання всеодно повинні бути перевірені. В такому випадку доцільно провести відтворення обстановки та обставин події.

Якщо проведення відтворення обстановки та обставин події за участю підозрюваного або обвинуваченого пов"язане з виконанням певних дослідів, то ці досліди необхідно повторити декілька разів, тому що при одиночному їх проведенні підозрюваний або обвинувачений може навмисно вчинити дії, які приведуть до втрати ефективності цих дослідів. А при багаторазовому їх проведенні можливість вчинення таких дій практично виключається.

Також під час проведення дослідів в деяких випадках доцільно змінювати умови, в яких вони проводяться. Наприклад, якщо перевіряється можливість чути розмову, то при позитивному результаті силу голосу необхідно послаблювати, а при негативному - посилювати. Надійність результатів дослідів, проведених у змінених умовах, буде підтверджена, якщо наслідки дослідів після зміни умов залишаться однаковими.

Відтворення обстановки та обставин події корисно проводити у випадках, коли по одному і тому ж факту, який відноситься до характеристики місця скоєння злочину або шляхів підходу чи відходу від нього, є суперечливі показання двох або декількох осіб. Відтворення описаної кожним із них обстановки безпосередньо на місці скоєння злочину в присутності понятих і послідуюче співставлення результатів відтворення обстановки та обставин події з раніше даними ними показаннями дає можливість правильно оцінити ці показання. Для підтвердження цього наведемо приклад, який описано у книзі "Следственная работа органов внутренних дел"[17, 58]. Там написано, що при розслідуванні справи про крадіжку зерна з колгоспного току "подозреваемые К. и Л. рассказали, что вечером в день совершеныя кражи они были около тока, но ушли еще до наступления темноты, и описали путь, по которому они якобы возвращались домой. В их показаниях были противоречия. Когда в процессе воспроизведения каждый из них в отдельности показал путь, по которому они якобы шли домой, стало ясно, что подозреваемые дали ложные показания. Изобличенные в этом, они правильно указали путь следования и назвали место, где скрыли спрятанное зерно". В таких випадках необхідно, щоб підозрювані були ізольовані один від одного і не могли домовитись про те, які давати пояснення і вчиняти дії під час проведення відтворення обстановки та обставин події.

Недопустимі випадки, коли підозрюваного або обвинуваченого на місце відтворення обстановки та обставин події приводить слідчий, відзначаючи потім в протоколі, що підозрюваний (обвинувачений) показав це місце сам. так, при розслідуванні справи про розбійний напад в місті Луганську на місце вчинення злочину був організований виїзд з підозрюваним Л., де він, як було написано в протоколі відтворення обстановки та обставин події, показав, як і коли здійснив напад на потерпілу Г. "Впоследствии, уже при расследовании другого дела, было установлено, что нападение на Г. совершил не Л., а другое лицо. Подозреваемый Г. оговорил себя из-за неблагоприятно сложившихся для него обстоятельств и в результате применения неправильных методов расследования. В данном случае подозреваемый в присутствии понятых рассказал на месте о "совершенных" им действиях, фактически же он их не совершал и естественно, места, где оно произошло, показать не мог, так как сам не знал его" [17, 98].

Виходячи з цього прикладу, слід сказати,що на початку відтворення обстановки та обставин події з участю підозрюваного або обвинуваченого необхідно запропонувати цій особі самостійно показати місце вчинення злочину, не допускаючи при цьому підказок з боку інших учасників слідчої дії. По прибуттю на місце проведення відтворення обстановки та обставин події підозрюваний або обвинувачений вкзує загальні межі цього місця і ділянки окремих епізодів, обстановку, предмети і обставини, про які він раніше давав показання, пояснює їх взаємозв"язок з подією, яка перевіряється, вказує на зміни, які відбулись в обстановці і взаємному розміщенніпредметів, називає предмети і сліди, яких уже немає на місці вчинення злочину. Підозрюваному або обвинуваченому можна запропонувати продемонструввати окремі його дії, здійснені в момент вчинення злочину, відновити з допомогою заздалегіть підготовлених макетів, трафаретів і манекенів попередню обстановку, наприклад, вказати місцезнаходження трупа, захованих знарядь злочину, викрадених речей, інших предметів і слідів злочину (виявлених і вилучених перед цим під час проведення огляду місця події). Все це повинно бути чітко зафіксовано.

Дії підозрюваного або обвинуваченого по відновленню обстановки місця події і попереднього розміщення предметів повинні охоплювати не тільки зміни, внесені в обстановку при раніше проведеному огляді місця події (зміни, обумовлені виявленням і вилученням предметів і слідів), але й і всі ті зміни, які відбулись з тих чи інших причин після огляду. Бажано, щоб обстановка відновлювалась найбільш детально, оскільки ступінь цієї деталізації є переконливим показником освідомленості підозрюваного або обвинуваченого в конкретних обставинах події, яка розслідується. Якщо допитана особа фактично не була учасником або очевидцем цієї події, а знає про неї лише зі слів інших, точно відновити обстановку на місці події з усіма деталями їй не вдасться.

При відтворенні обстановки та обставин події підозрюваному або обвинуваченому можна задати питання, які можуть стосуватись окремих сторін і деталей обстановки на місці події, змін, які на ньому відбулись, конкретних предметів і їх зв"язку з обставинами скоєного злочину, причин невідповідності пояснень під час проведення відтворення обстановки та обставин події і раніше даних показань, невідповідності його попередніх показань з реальною обстановкою, а також інших обставин, пов"язаних з місцем, де проводиться відтворення обстановки та обставиин події.

Місце відтворення обстановки та обставин події при необхідності може містити декілька територіально розділених між собою пунктів: місце підготовчих дій злочинців, місце вчинення злочину і окремих його епізодів, місце схову предметів і знарядь злочину і т.д.. В таких випадках відтворення обстановки та обставин події слід виконувати в тій послідовності, в якій відбувалась подія, з приводу якої проводиться ця слідча дія, з охопленням всіх пунктів, які згадуються в показаннях підозрюваного або обвинуваченого.

Слідчому не рекомендується поспішати з негативною оцінкою невідповідності пояснень підозрюваного або обвинуваченого і раніше даних ними показань з реальною обстановкою на місці події. Слід пам"ятати, що ця невідповідність може бути результатом не тільки неправдивих показань, а й неповноти сприйняття місцевості, поганої пам"яті підозрюваного або обвинуваченого, інших причин.

В необхідних випадках для участі у відтворенні обстановки та обтавин події можна залучати спеціаліста. З його допомогою слідчий може уточнити місцезнаходження злочинця і потерпілого в момент вчинення злочину. Це відображається в слідуючому прикладі. "Во время охоты выстрелом из ружья был тяжело ранен П. Подозреваемый Г. утверждал, что потерпевший ранен в результате выстрела из ружья без нажатия на спусковой крючок, в то время как он (подозреваемый) лежал на земле. К участию в проверке показаний Г. на месте происшествия следователь привлек судебного баллиста. С его помощью было установлено точное местонахождение подозреваемого во время выстрела и потерпевшего в момент ранения, а также направление выстрела. Исследование места происшествия позволило сделать вывод о том, что Г. произвел выстрел в положении стоя. Он вы нужден был признать это в процессе проверки показаний" [16, 73]. Слід також враховувати, що обвинувачений, який знаходиться під вартою, може використати виїзд на місце проведення відтворення обстановки та обставин події для втечі, або для контакту із зацікавленими в справі особами. Крім цього, не виключена можливість розправи з обвинуваченим із сторони громадян. Тому до числа осіб, які беруть участь в проведенні відтворення обстановки та обставин події доцільно включатиоперативних співробітників міліції, а іноді і інспектора-кінолога з службово-розшуковою собакою. Якщо відтворення обстановки та обставин події проводиться з метою перевірки показань двох чи більше підозрюваних або обвинувачених, то понятих при цьому потрібно міняти. Це ж саме стосується і водіїв транспортних засобів, з допомогою яких всі учасники відтворення обстановки та обставин події доставляються до місця проведення цієї слідчої дії.

У випадках, коли підозрюваний або обвинувачений при проведенні відтворення обстановки та обставин події вказує на шлях, по якому він рухався до місця вчинення злочину, слідчому необхідно по ходу руху робити зупинки і детально оглядати шлях з метою більш повного ознайомлення з ним і виявленням предметів та обставин, які можуть мати значення для справи.

Так, при розслідуванні справи про крадіжку товарів з магазину один з підозрюваних дав детальні показання про обставини вчинення злочину і заявив, що він може показати шлях, по якому він і його співучасники йшли від місця крадіжки з викраденими товарами. При проведенні відтворення обстановки та обставин події в лісі було виявлено місце, де вони відпочивали, запалювали вогнище. Поблизу вогнища була знайдена порожня пляшка з-під вина (таке ж вино було викрадене з магазину) із слідами пальців рук на ній і предмети одягу учасників крадіжки, які зникли з місця вчинення злочину. Результати відтворення обстановки та об ставин події допомогли розкрити злочин і виявити всіх його учасників [23, 8].

Тактичні особливості проведення відтворення обстановки та обставин події в залежності від виду злочину.Кожен окремо взятий злочин має свої відмінності від інших злочинів, передбачених КК України. Ці відмінності є в об"єктивній і суб"єктавній сторонах злочину, в їх суб"єктах і об"єктах. Тому при розслідуванні різних злочинів використовуються різні засоби і методи, застосовуються різні тактичні і психологічні прийоми. Не є виключенням і відтворення обстановки та обставин події. Тактика проведення цієї слідчої дії напряму залежить від того, який саме вчинено злочин, на що він посягає, які засоби його вчинення тощо. Слідчому необхідно враховувати всі ці обставини при прийнятті рішення про проведення відтворення обстановки та обставин події.

Ми розглянемо тактичні особливості проведення відтворення обстановки та обставин події при розслідуванні злочинів, які найчастіше зустрічаються в практичній діяльності слідчих.

При проведенні відтворення обстановки та обставин події по справах про крадіжки можна встановити або перевірити слідуючі обставини:

1. Подія крадіжки.

а) безпосередній об"єкт, предмет крадіжки;

б) наявність або відсутність суспільно-небезпечного діяння;

2. Місце і час вчинення крадіжки.

3. Спосіб вчинення крадіжки.

При встановленні події крадіжки необхідно враховувати можливість маскування під крадіжку іншого злочину. Наприклад, якщо крадіжка вчинена зі складу державного підприємства, то слід перевірити, чи не міг до цього мати місце факт розтрати або викрадення товарів працівниками даного підприємства. В таких випадках цих працівників необхідно залучати до участі у проведенні відтворення обстановки та обставин події для того, щоб вони детально відновили ту обстановку на місці події, яка була там до вчинення крадіжки.

Об"єкт або предмет крадіжки при проведенні відтворення обстановки та обставин події встановлюється під час дублюванням підозрюваним або обвинуваченим тих дій,які він здійснював під час вчинення злочину. Підозрюваний або обвинувачений вказує, що саме він викрав, де воно знаходилось, в якому положенні і стані перебувало.

Наявність або відсутність суспільно-небезпечного діяння встановлюється або перевіряється також при дублюванні підозрюваним або обвинуваченим тих дій, які він здійснював під час вчинення злочину. Слідчий повинен уважно слідкувати за поведінкою особи під час проведення відтворення обстановки та обставин події і об"єктивно оцінювати всі її дії з точки зору їх суспільної небезпеки. Наприклад, якщо підозрюваний або обвинувачений вказує, що він з метою проникнення в приміщеннязірвав замок, висадив шибку, вчинив інші суспіліно-небезпечні дії, то слідчий повинен відмітити це в протоколі слідчої дії і визначити ці дії такими, що містять в собі суспільну небезпеку.

При встановленні місця і часу вчинення крадіжки під час проведення відтворення обстановки та обставин події не слід покладатись тільки на пояснення підозрюваного або обвинуваченого. В такій ситуації повинні враховуватись і інші матеріали справи (показання свідків, протокол огляду місця події тощо). Тут слід враховувати можливість того, що підозрюваний або обвинувачений для того, щоб уникнути відповідальності за вчинення більш тяжкого злочину, дадуть показання, в яких визнають свою вину у вчиненні крадіжки. В таких випадках при проведенні відтворення обстановки та обставин події слід домагатись від підозрюваного або обвинуваченого високого ступеню деталізації своїх пояснень, що при співставленні результатів відтворення обстановки та обставин події з іншими матеріалами справи дозволить встановити правдивість чи неправдивість показань підозрюваного або обвинуваченого. Також при цьому необхідно повністю виключити можливість підказок підозрюваному або обвинуваченому зі сторони інших учасників відтворення обстановки та обставин події.

При проведенні цієї слідчої дії також можна встановити спосіб вчинення крадіжки. Під час дублювання підозрюваним або обвинуваченим тих дій, які він здійснював під час вчинення злочину, можна встановити, наприклад, чи міг він винести викрадені речі через вікно, певний отвір тощо. Також можна встановити, діяв злочинець самостійно, чи в нього були співучасники, виносив він викрадені речі на руках, чи використовував допоміжні засоби (візок, автомобіль тощо).

Проведення відтворення обстановки та обставин події по справах про крадіжки доцільне також в тих випадках, коли у слідчого виникають сумніви в правдивості показань підозрюваного або обвинуваченого, в яких він признається у скоєнні крадіжки. В таких випадках перед проведенням відтворення обстановки та обставин події слідчий повинен детально допитати особу про обстановку та обставини, які мали місце під час вчинення злочину. Після цього, уже під час проведення відтворення обстановки та обставин події, підозрюваний або обвинувачений повинен самостійно вказати шлях, по якому він рухався до місцяя вчинення злочину, а також саме місце вчинення крадіжки. Він також повинен самостійно відновити обстановку, яка мала місце в момент вчинення злочину і вказати на зміни, які відбулися в ній з того часу. Якщо підозрюваний або обвинувачений не зможе правильно вказати на місце скоєння крадіжки або відтворена ним обстановка буде суперечити іншим матеріалам справи, то слідчий із впевненістю може зробити висновок, що підозрюваний або обвинувачений дав неправдиві показання і даної крадіжки він не вчиняв.

Також при проведенні відтворення обстановки та обставин події по справах про крадіжки можна здобути нову інформацію, яка матиме значення для успішного розслідування справи. Наприклад, підозрюваний або обвинувачений під впливом реальної обстановки на місці події може повідомити про місце, де він заховав викрадені речі, залишив знаряддя вчинення злочину тощо. В таких випадках слідчому необхідно запропонувати особі вказати шлях до цього місця і дати при цьому детальні пояснення, які стосуються суті тих дій, які буде виконувати підозрюваний або обвинувачений.

При проведенні відтворення обстановки та обставин події по справах про хуліганство слід враховувати, що цей злочин вчиняється в основному групою осіб. Тому проведення цієї слідчої дії необхідно здійснювати з кожним із співучасником окремо. Слід також враховувати, що об"єктом хуліганських по-

сягань нерідко виступають громадяни, і при провадженні відтворення обстановки та обставин події їм може бути завдана


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 51; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты