Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Четвертий стан речовини - плазма




Плазма (від грец. Pl ásma - виліплене, оформлене), частково або повністю іонізованний газ, в якому щільності позитивних і негативних зарядів практично однакові.При досить сильному нагріванні будь-яка речовина випаровується, перетворюючись на газ.Якщо збільшувати температуру і далі, різко посилиться процес термічної іонізації, тобто молекули газу почнуть розпадатися на складові їх атоми, які потім перетворюються в іони.Іонізація газу, крім того, може бути викликана його взаємодією з електромагнітним випромінюванням (фотоіонізація) або бомбардуванням газу зарядженими частинками.

Вільні заряджені частинки - особливо електрони - легко переміщуються під дією електричного поля.Тому в стані рівноваги просторові заряди входять до складу П. негативних електронів і позитивних іонів повинні компенсувати один одного так, щоб повне поле всередині П. було дорівнює нулю.Саме звідси випливає необхідність практично точного рівності густин електронів та іонів у П. - її "квазінейтральності".Порушення квазінейтральності в обсязі, що займається П., веде до негайного появі сильних електричних полів просторових зарядів, тут же відновлюють квазінейтральності.Ступенем іонізації П. a називається відношення числа іонізованих атомів до повного їх числа в одиниці об'єму П. Залежно від величини a говорять про слабо, сильно і повністю іонізованої П.

Термін "Плазма" у фізиці був введений в 1923 американським вченими І. Ленгмюром і Л. Тонксом, які проводили зондові вимірювання (див. нижче) параметрів низькотемпературної газорозрядної П. Кінетика П. розглядалася в роботах Л. Д. Ландау в 1936 і 1946 і А . А. Власова у 1938.У 1942 Х. Альфвен запропонував рівняння магнітної гідродинаміки для пояснення ряду явищ в космічній П. У 1950 І. Є. Тамм і А. Д. Сахаров, а також американський фізик Л. Спіцер запропонували ідею магнітної термоізоляції П. для здійснення УТС.У 50-70-і рр..20 в.вивчення П. стимулювався різними практичними застосуваннями П., розвитком астрофізики і космофізики (спостереження космічної П. та пояснення процесів в ній) і фізики верхньої атмосфери Землі - особливо у зв'язку з польотами космічних літальних апаратів, а також інтенсифікацією досліджень з проблеми УТС.

У різкому відміну властивостей П. від властивостей нейтральних газів визначальну роль відіграють два чинники.По-перше, взаємодія частинок П. між собою характеризується кулоновскими силами тяжіння і відштовхування, що зменшуються з відстанню набагато повільніше (тобто значно більше "дальнодіючих"), ніж сили взаємодії нейтральних частинок.З цієї причини взаємодія частинок в П. є, строго кажучи, не "парним", а "колективним" - одночасно взаємодіє один з одним велика кількість частинок.По-друге, електричні і магнітні поля дуже сильно діють на П. (у той час як вони досить слабо діють на нейтральні гази), викликаючи появу в П. об'ємних зарядів і струмів та обумовлюючи цілий ряд специфічних властивостей П. Ці відмінності дозволяють розглядати П . як особливе, четвертий стан речовини.

П. називається ідеальною, якщо потенційна енергія взаємодії частинок мала в порівнянні з їх тепловою енергією.Ця умова виконується, коли число часток у сфері радіуса D велике: N D = (4 / 3) p D 3 n>> 1.У блискавки Т ~ 2 х 10 4 До, n ~ 2,5 × 10 19 (щільність повітря) і, отже, D ~ 10 -7 см, але N D ~ 1 / 10 Таку П. називають слабонеідеальной.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты