Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РУХ НА СПУСКУ




 

На спусках зменшується зчіпна вага автомобіля, різко знижуються його гальмові можливості, він легко втрачає стійкість. Перед спуском необхідно визначити його крутість, довжину і знизити швидкість руху автомобіля для того, щоб збільшити дистанцію до транспортного засобу, що йде спереду. На пологому спуску досить прикрити дросельну заслінку, щоб автомобіль не розвив занадто високу швидкість. На крутих, недовгих спусках необхідно ще і підторможувати, не виключаючи зчеплення. На затяжних спусках особливого значення набуває гальмування двигуном, тому що тривале користування гальмами викликає підвищене зношування гальмових накладок і нагрівання гальмових колодок і барабанів.

 

Тепло від них передається маточинам коліс, масло нагрівається, втрачає в'язкість і випливає, підшипники виходять із ладу, і може відбутися аварія внаслідок заклинювання колеса.

 

Використовуючи двигун як додаткове гальмо під час руху на спуску, треба включити ту передачу, на якій здійснювався б підйом, відпустити педалі зчеплення і дроселя, щоб двигун працював на малих обертах. Виключати запалювання не треба, тому що в цьому випадку засмоктуване в циліндр паливо буде конденсуватися і, стікаючи по стінках циліндра, змивати з них масло, а потрапляючи в картер, розріджувати масло, збільшуючи зношування деталей двигуна. Перед дуже крутими або довгими спусками, доцільно зупинити автомобіль і перевірити справність дії гальм.

 

Кожному водієві варто ясно представляти, що при порушенні правил руху на крутих спусках, коли двигун виявляється відключеним і гальма несправними, положення стає катастрофічним і необхідно негайно вжити заходів до зупинки автомобіля, тому що при найменшому зволіканні швидкість автомобіля буде зростати, збільшуючи тяжкість наслідків. Зупинити автомобіль можна шляхом з'їзду на м'який ґрунт, заболочену ділянку, наїзду на купу піску або на перешкоду, здатну погасити швидкість руху. У гірській місцевості автомобіль можна зупинити, торкаючись його бортом до прилягаючої частини гори.

 

При русі по горбкуватій місцевості на гірських дорогах, де підйоми звичайно чергуються зі спусками, необхідно враховувати наступне: якщо підйом починається на невеликій відстані від кінця спуска, то радіус увігнутого перелому дороги може бути невеликий. Тут на автомобіль буде діяти відцентрова сила, що прагне притягнути його до полотна дороги і, що з’являється додаткова сила до власної ваги автомобіля. Величина додаткового навантаження від відцентрової сили залежить від швидкості автомобіля і радіуса переходу від спуска до підйому. Таке додаткове навантаження збільшує зчеплення коліс із полотном дороги, підвищуючи стійкість автомобіля від заносу і знижує можливість буксування коліс. Однак збільшене навантаження

 


має і негативну сторону, тому що виникає небезпека поломки деталей підвіски, ушкодження шин і т.д. Уникнути цього можна завчасним зниженням швидкості руху на під'їздах до таких ділянок дороги.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты