Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Перша долікарняна допомога в разі хімічних опіків




Необхідно знати, яка саме речовина спричинила хімічний опік. Пiд впливом кислот на шкірі виникає сухий темно-коричневий чи чорний чітко окреслений струп. Луги викликають утворення сiро-брудних струпів, що нечітко окреслені.

Спочатку з потерпілого знімають одяг i білизну. Якщо опік викликаний кислотою, місце опіку обливають сильним струменем води на протязі 15-20 хвилин.

У разі опіків лужними розчинами місце опіку слід промивати водою на протязі не менше 15 хв. (категорично забороняється промивати водою опіки від негашеного вапна). Потiм ці місця закривають чистою марлею, бинтом. Потерпiлих необхідно доставити до лікувального закладу.

 

Перша допомога в разі отруєння чадним газом (оксидом вуглецю СО)

На пожежах при горінні різних речовин i матеріалів виділяються гази, дим, до складу яких входять токсичні речовини - продукти повного i неповного згоряння. Концентрація кисню в повітрі при цьому знижується, відтак вміст вуглекислого газу i оксиду вуглецю збільшується, а це призводить до того, що кров людини не збагачується киснем i вона відчуває в ньому гострий дефіцит.

Вдихання повітря , що має 0,5 % оксиду вуглецю, протягом декількох хвилин призводить до отруєння, а через 20-30 хв. настає смерть. Симптоми отруєння оксидом вуглецю - головний біль, слабкість, шум у вухах, нудота, блювання, втрата свідомості.

Потерпілого слід негайно винести на свіже повітря, розстібнути одяг, дати понюхати нашатирний спирт i подихати киснем. У разі слабкого дихання чи його відсутності слід зробити штучне дихання. Пiсля отруєння допомагає також розтирання тіла, зігрівання ніг. Потерпілого необхідно доставити до лікувального закладу.

 

Перша допомога в разі теплового удару

 

У разі теплового удару головний біль, нудота, блювання, спрага виникають швидше, ніж у разі сонячного удару. Часто виникає носова кровотеча i потерпілий може втратити свідомість.

Перша долікарняна допомога має бути надана негайно. Потерпiлого слід перенести в прохолодне місце, звільнити від одягу, що здавлює шию i груди, покласти під голову валик зі згорнутого одягу, а на голову - холодний компрес. У тяжких випадках хворого обливають холодною водою прямо в одязі, крім того дають понюхати нашатирний спирт. Якщо потерпілий не втратив свідомість, його слід напоїти холодним напоєм. Якщо потерпілий втратив свідомість чи перестав дихати, необхідно зробити штучне дихання. У всіх випадках потерпілого слід відправити до лікарні.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты