Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Структура бухгалтерського балансу




У бухгалтерському балансі господарські ресурси групуються по двом ознакам, тому баланс будується у вигляді таблиці, що складає із двох сторін. Ліва сторона балансу називається актив, права – пасив.

Економічно однорідні види активів, капіталу й зобов'язань групуються й відображаються:

а) по розділах;

б) по статтях - рядкам балансу.

В активі балансу ресурси підприємства згруповані в 3 розділи:

Ø I розділ – Необоротні активи

Ø II розділ – Оборотні активи

Ø III розділ – Витрати майбутніх періодів

 

Пасив балансу складається з 5 розділів:

Ø I розділ – Власний капітал

Ø II розділ - Забезпечення наступних витрат і платежів

Ø III розділ – Довгострокові зобов'язання

Ø IV розділ – Поточні зобов'язання

Ø V розділ – Доходи майбутніх періодів

Окрема стаття балансу означає конкретний вид активу, капіталу або зобов'язань. Стаття – основний елемент балансу. Деякі статті балансу поєднують значення декількох видів ресурсів і відповідають значенню одного або декількох бухгалтерських рахунків.

Наприклад, стаття балансу «Виробничі запаси» поєднує суму сировини, палива, малоцінних і швидкозношуваних предметів. Номер статті (рядка) балансу проставляється в окремій графі.

По статті «Товари» узагальнюється наявність товарів і тари.

Стаття «Грошові кошти» узагальнює наявність грошей по видам валют, незалежно від того, де вони перебувають (у касі, у дорозі, на рахунках у банку).

Окремі рядки балансу регулюють оцінку активів і власного капіталу, як правило, зменшуючи їх. Значення таких статей відображається у дужках.

в активі балансу
Значення у дужках мають:

- знос основних засобів;

- знос нематеріальних активів;

- резерв сумнівних боргів;

 

  у пасиві балансу
- вилучений капітал;

- неоплачений капітал;

- непокриті збитки.

3. Типи змін у балансі під впливом господарських операцій

У балансі буває чотири типи змін:

1) Зміни тільки в активі, тобто в структурі ресурсів.Один вид ресурсів збільшується, а другий зменшується на ту саму суму, при цьому валюта балансу не змінюється, а, отже, і рівність між активом і пасивом балансу зберігається.

2) Зміни тільки в пасиві, тобто в структурі капіталу або зобов'язань. Один вид капіталу або зобов'язань збільшується, а другий вид зменшується на ту саму суму, при цьому валюта балансу не змінюється, а, отже, і рівність між активом і пасивом балансу зберігається.

3) Зміни в активі й пасиві балансу у бік збільшення на однакову суму. Збільшується вид ресурсів і одночасно збільшується вид капіталу або зобов'язань на цю ж суму, при цьому валюта балансу збільшується, однак рівність між активом і пасивом балансу однаково зберігається.

4) Зміни в активі й пасиві балансу у бік зменшення на однакову суму. Зменшується вид ресурсів і одночасно зменшується вид капіталу або зобов'язань на цю ж суму, при цьому валюта балансу зменшується, однак рівність між активом і пасивом балансу однаково зберігається.

Схематично зміни в балансі під впливом господарських операцій можна представити в такий спосіб:

1) А + а - а = П;

2) А = П + п - п;

3) А + а = П + п;

4) А - а = П - п,

де: А - це актив балансу; а - це зміни в активі балансу, що відбуваються під впливом господарських операцій; П - це пасив балансу; п - це зміни в пасиві балансу під впливом господарських операцій.

Таким чином, під впливом господарських операцій видозмінюється баланс, але рівність активу і пасиву ніколи не порушується. Це пов'язане з тим, що кожна господарська операція викликає двоїсте, взаємозалежне, на ту саму суму, зміну у двох статтях балансу. На цьому заснований такий елемент методу бухгалтерського обліку як подвійний запис.

Тема 4. Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

Рахунки бухгалтерського обліку – спосіб поточного відображення, групування господарських операцій по економічно однорідним ознакам з метою систематичного контролю за наявністю і змінами активів, капіталу й зобов'язань у процесі господарської діяльності підприємства.

Особливості бухгалтерських рахунків як елемента методу бухгалтерського обліку:

1) бухгалтерські рахунки – спосіб вторинного відображення господарських операцій і тих змін, які вони викликають у структурі активів, капіталу й зобов'язань (первинне відбиття операції одержують у документах);

2) бухгалтерські рахунки – спосіб систематизації і групування економічно однорідних об'єктів.

3) бухгалтерські рахунки – спосіб накопичення й узагальнення інформації про наявність і рух коштів підприємства. Рахунки є основою для складання балансу і фінансової звітності. Система рахунків дає можливість визначати найважливіші показники господарсько-фінансової діяльності: фінансові результати, собівартість, обсяг реалізації, стан розрахунків, наявність кожного виду коштів і т.п.

Особливістю бухгалтерських рахунків є те, що в них відображається і стан коштів, і їхній рух. У цьому відмінність рахунків від балансу, де відображається тільки стан коштів, та від документів, у яких фіксується тільки рух коштів.

Кожний рахунок має назву і номер (код, шифр), має двосторонню побудову, тобто дві протилежні сторони:

Ø ліва сторона – дебет;

Ø права сторона – кредит.

Ця умовна позначка дає можливість записувати зміни активів, капіталу, зобов'язань у вигляді зменшення й збільшення на протилежних сторонах бухгалтерського рахунку.

Кожний рахунок містить такі показники:

1) сальдо початкове – залишок, наявність на початок звітного періоду;

2) оборот – підсумок операцій, підсумок змін за певний період часу (як правило за місяць);

3) сальдо кінцеве – новий стан на кінець звітного періоду.

 

2 . Рахунки активні і пасивні, їх побудова

Стосовно балансу бухгалтерські рахунки діляться на:

Ø активні – на них ведеться облік наявності і руху активів підприємства;

Ø пасивні– на них ведеться облік наявності і руху капіталу й зобов'язань підприємства.

Значення дебету і кредиту в активних і пасивних рахунків неоднаково.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты