Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Перша допомога при опіках




 

Якщо опіки викликані окропом, іншими гарячими рідинами або гарячою їжею, слід негайно зняти одяг і відразу ж почати поливати обпалені ділянки холодною водою. Потім дайте їм обсохнути або обережно промокніть чистою тканиною і накладіть стерильну пов'язку або чисту тканину. Ні в якому разі не прорізайте і не прокопують пухирі, так як це призводить до інфікування опікових поверхонь. Не наносите на місця опіків крохмаль, рослинні масла, припалюючу і дубящие речовини (ляпіс, марганцевокислий калій, спирт, йод), так як багато хто з них підсилюють біль і уповільнюють загоєння опіків.

При опіках полум'ям швидше скиньте або зірвіть загоревшуюся одяг, або облийтеся водою з відра, тазу, або підставте обпалену частину тіла під кран, душ, шланг з водою. Не біжіть у палаючій одязі, так як рух роздмухує полум'я. У крайньому випадку впадіть на підлогу і, катаючись по ньому, намагайтеся загасити вогонь. Збити полум'я можна, швидко закутавшись у ковдру, щільну тканину. При цьому залиште відкритою голову, інакше може настати отруєння отруйними продуктами горіння.

Після того як загашено полум'я, треба швидко зняти або розрізати одяг. Уражені ділянки тіла протягом 10-15 хвилин обливайте струменем холодної води, щоб зняти біль.

Якщо отримав опіки чоловік отруєний чадним газом, про що свідчать шум і дзвін у вухах, слабкість, запаморочення, а в деяких випадках і втрата свідомості, винесіть його на свіже повітря. Відразу ж приступите до штучного дихання, якщо потерпілий знаходиться в несвідомому стані. Попередньо очистіть порожнину рота від мокроти і слизу пальцем, загорнутим носовою хусткою. При зупинці серця штучне дихання поєднуйте із закритим масажем серця і продовжуйте їх робити до прибуття швидкої допомоги.

При хімічних опіках негайно зніміть залиту кислотою чи лугом одяг і промивайте уражену поверхню тіла струменем води з крана, душа, шланга протягом 10-15 хвилин. Якщо опік викликаний кислотою, то після обмивання уражене місце змастіть нейтралізуючим розчином питної соди (одна чайна ложка на склянку води), гліцерином. У тому випадку, коли на шкіру потрапила луг, після обмивання ураженої ділянки водою обробіть його розчином борної або лимонної кислоти (половина чайної ложки сухої речовини на склянку води) або столовим оцтом, розведеним навпіл з водою. Потім на опікову поверхню накладіть пов'язку з сухого чистого матеріалу або змоченого цими нейтралізуючими розчинами.

У разі опіку електричним струмом треба негайно вимкнути електричний прилад, відключити рубильник або вивернути запобіжні пробки на розподільному щиті. Коли швидко це зробити неможливо, то перерубати провід підручними засобами-сокирою або лопатою з дерев'яною ручкою; перережьте провід ножицями, кусачками, попередньо обмотавши їх ручки гумою, сухою шерстяною тканиною. Якщо немає під рукою зазначених предметів, то відтягніть провід від потерпілого довгою сухий папкою, дошкою.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 52; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты