Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ортогональне проектування.




Ортогональне проектування.

Двогранний кут.

План.

 

1. Ортогональне проектування.

2. Кут між площинами.

3. Двогранний кут.

 

 

Рекомендована література.

 

Математика: Підручник / О.М.Афанасьєва, Я.С.Бродський, О.Л.Павлов, А.К. Сліпенко. – К.: Вища шк., 2001. 447с.

Розділ 3.§ 5.п 5.3.

 

Дайте письмові відповіді на запитання.

Запишіть формулу площі ортогональної проекції.

 

Ортогональне проектування.

 

Окремими випадком паралельного проектування є ортогональне проектування.

 

Паралельне проектування, напрямок якого перпендикулярний до площини проекції, називають ортогональним проектуванням. Паралельну проекцію фігури, що утворюється при ортогональному проектуванні, називають ортогональною проекцією фігури.

 

Важливою є наступна теорема.

 

Теорема про площу ортогональної проекції. Площа ортогональної проекції многокутника на площину дорівнює добутку його площі на косинус кута між площиною многокутника і площиною проекції.

 

Доведення.

 

Розглянемо спочатку трикутник і його проекцію на площину, яка проходить через одну з його сторін (рис.1) Проекцією трикутника АВС є трикутник АВС1

у площині . Проведемо висоту СD трикутника АВС. За теоремою про три перпендикуляри відрізок С1D – висота трикутника АВС1. Кут СDС1 дорівнює куту φ між площиною трикутника АВС і площиною проекції . Маємо:

C1D=CD cos φ , SABC=1|2AB∙CD, SABC=1|2AB∙C1D.

 

Звідси SABC=SABC∙ cos φ.

 

Таким чином , для розглядуваного випадку теорема правильна.

 

Теорема правильна і для випадку , коли замість площини візьмемо будь-яку паралельну їй площину. Справді, при проектуванні фігури на пара –

лельні площини її проекції суміщаються паралельним перенесенням у напрямі проектування. А суміщені паралельним перенесенням фігури рівні.

Розглянемо тепер загальний випадок .

Розіб’ємо даний многокутник на трикутники. Кожний трикутник, який не має сторони , паралельної площині проекції , розіб’ємо на два трикутники із спільною стороною , паралельною площині проекції як це показано для чотирикутника АВСD (рис. 2). Тепер для кожного трикутника ∆ нашого розбиття і його проекції ∆/ запишемо рівність S∆ / = S∆∙cos φ.

 

Всі ці рівності додамо почленно. Тоді дістанемо зліва площу проекції многокутника, а справа – площу самого многокутника, помножену на cos φ.

 

Теорему доведено.

 

Ортогональне проектування широко застосовується в технічному кресленні.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 175; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты