Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вимоги безпеки перед початком роботи




 

1. Перед початком роботи необхідно перевірити наявність та надійність заземлення електрообладнання.

2. Слід виконувати всі вказівки викладача по безпечному поводженню з приладами та пристроями, що використовуються під час роботи.

3. Перед початком навчання викладач повинен візуально перевірити непошкодженість захисного заземлення в тих кабінетах, у яких це заземлення виконано відкритим проводом.

4. Конструкція робочого стільця (крісла) має забезпечувати підтримання раціональної робочої пози під час виконання основних робочих операцій, створювати умови для зміни пози.

5. У кабінетах інформатики клавіатура повинна бути зручною для виконання роботи двома руками, конструктивно відокремлена від монітору, для забезпечення можливості її оптимального розташування та прийняття раціональної робочої пози. Висота клавіатури на рівні середнього ряду не повинна перевищувати ЗО мм. Клавіатуру слід розташовувати на поверхні столу на відстані 100-300 мм від краю, який повернутий до користувача. Кут нахилу до панелі клавіатури має знаходитись в межах від 5° до 15°.

6. Екран ПК має бути розташований на оптимальній відстані від очей студента, але не ближче 0,4 м, залежно від розміру екрана монітора. Для зручності зорового спостереження площина екрана ПК має бути перпендикулярна лінії зору, при цьому передбачається можливість переміщення монітора у вертикальній площині під кутом ±30° (справа наліво).

7. Конструкція робочого столу повинна забезпечувати можливість оптимального розташування на робочій поверхні обладнання, при цьому треба враховувати його кількість, конструктивні особливості та характер роботи, що виконується.

8. При виникненні будь-яких несправностей, небезпечних ситуацій потрібно негайно повідомити про це викладача.

 

3. Вимоги безпеки під час роботи

 

1. Викладачі стежать за дотриманням студентами вимог безпеки під час роботи у кабінетах з підвищеною небезпекою.

2. Безперервна робота з екраном ПК триває не більше 45 хвилин, після чого необхідне виконання комплексу вправ для профілактики зорової та статичної втоми.

3. Під час роботи не допускається:

- використання обладнання, яке не відповідає вимогам інструкцій з експлуатації;

- експлуатація кабелів та проводів з пошкодженою або такою, що втратила захисні властивості за час експлуатації, ізоляцією;

- розміщення електрообладнання поблизу джерел тепла, у місцях з недостатньою вентиляцією;

також заборонено:

- залишати працюючі технічні пристрої без догляду на тривалий час;

- підключати обладнання та пристрої до електромережі та електричних розеток, що не мають захисного заземлення;

- приймати їжу, користуватися розпилювачами парфумів, лаками для волосся тощо.

4. Для підключення переносної електроапаратури застосовуються гнучкі проводи в ізоляції.

5. Штепсельні з'єднання та електричні розетки для напруги 12 В та 36 В за своєю конструкцією мають відрізнятися від штепсельних з'єднань для напруги 127 В та 220 В і бути пофарбовані в колір, який візуально відрізняється від кольору штепсельних з'єднань, розрахованих на напругу 127 В та 220 В.

6. Слід вимикати кабель живлення електрообладнання з електромережі, якщо воно залишається непрацюючим на тривалий час (добу і більше).

7. Забороняється виконувати дії з обслуговування та ремонту електричних пристроїв.

 

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

 

1. Відключати електричні пристрої від електромережі необхідно у послідовності, передбаченій інструкцією з експлуатації цих пристроїв.

2. Прибирання робочих місць після закінчення роботи проводити відповідно до вимог інструкції з експлуатації приладів.

 

5. Вимоги безпеки в аварійній ситуації

 

1. При появі незвичного звуку, сторонніх запахів, самовільного вимикання приладів потрібно негайно припинити роботу і повідомити викладача.

2. При виникненні в кабінетах під час занять аварійних ситуацій (пожеж; сильних сторонніх запахів) не можна допускати паніки, необхідно підпорядковуватися вказівкам керівника практики, викладача, відповідальної особи.

3. При отриманні травми, а також при поганому самопочутті студенти повинні негайно повідомити про це викладача та викликати швидку медичну допомогу за номером 103.

4. Загоряння в кабінетах необхідно відразу ліквідувати. Для цього необхідно:

- вимкнути електромережу, розпочати гасіння пожежі наявними в кабінеті протипожежними засобами;

- вжити заходів щодо евакуації людей з приміщення згідно із планом евакуації;

- повідомити пожежну охорону (тел. 101).

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 149; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты