Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Апарати для розчинення сировини




 

Процеси розчинення в багатьох випадках є супутніми при проведенні інших масообмінних і теплових процесів. Він має місце при сорбції, ректифікації, варінні, екстракції.

Розчинення твердих тіл ставиться до процесів з фіксованою поверхнею фаз, тому що завжди є виражена границя роздягнула між рідиною й твердою речовиною.

Процес розчинення твердих речовин у рідинах складається із трьох стадій: перенос молекул розчинника з обсягу рідкої фази до поверхні твердого тіла; перехід молекул твердого тіла в рідину; перенос молекул від поверхні твердого тіла в обсяг рідини.

Лімітуючею, як правило, є остання стадія.

Для інтенсифікації процесу розчинення необхідно подрібнювати тверду речовину, для збільшення поверхні його контакту з рідиною. Підвищення температури в багатьох випадках прискорює процес розчинення твердої речовини.

Чим вище відносний рух часток у рідині, тим вище швидкість розчинення.

Кількість розчиненої речовини буде збільшуватися зі збільшенням тривалості процесу, однак, у меншому ступені, чим підвищення відносного руху часток і рідини. Збільшення різності концентрацій також сприяє масопереносу.

У харчовій промисловості для розчинення сировини використається устаткування різне по своїй конструкції.

Широке поширення одержали апарати періодичної дії, що представляють собою посудину, як правило, з лопатевою мішалкою й подвійною стінкою (сорочкою) для нагрівання маси.. Прикладом такого розчинника може бути цурожиророзчинник Х-15 (мал. .),який застосовується у хлібопекарському виробництві.

Установку для зберігання й готування очищеного сольового розчину застосовують у хлібопекарській промисловості для прийому солі з автосамосвалів і зберігання її в мокрому виді.

Установка являє собою бетонний бункер прямокутної форми розташований у поглибленні (мал.7). Прийомна воронка бункера перебуває на рівні підлоги, виступає за зовнішню стінку заводу на 60 см і має ширину на 300 мм більше ширини кузова автосамосвалу.

Для запобігання влучення сторонніх предметів прийомна воронка постачена ґратами й кришкою. У нижній частині бункера розміщений перфорований трубопровід з нержавіючої сталі (барботер) для подачі води на висоті 200 мм від днища. Бункер обладнаний фільтром і ємністю для очищеного насиченого сольового розчину.

Принцип дії установки полягає в наступному. У залізобетонний бункер 3 з автосамосвалу через прийомну воронку 1 завантажується сіль.

Рис.7.23. Установка для зберігання солі й готування очищеного сольового розчину. 1 - прийомна воронка; 2 - ґрати; 3 - залізобетонна ємність; 4 - барботер; 5 - щити; 6 - плаваючий прийомний пристрій; 7 - шланг; 8 - ємність для очищеного сольового розчину; 9 - фільтр; 10 - витратні резервуари; 11 - трубопроводи; 12 - компресор; 13 - зливальний клапан.  

Вода в бункер подається через барботер 4 доти, доки не заповнить ємність вище рівня солі. Проходячи через шар солі, вода насичується. Насичений розчин плаваючим пристроєм 6 відбирається й через зливальний клапан 13 надходить під фільтр 9, де відстоюється й, проходячи через фільтр, попадає в ємність для очищеного сольового розчину 8. Потім сольовий розчин монжусом подається у видаткові резервуари 10 на виробництво.

Апарат для розчинення (відновлення) сухих молочних продуктів складається із двох послідовно з'єднаних циліндрів різного діаметра, у яких співвісно розміщений вал мішалки 1 з лопатками.

Рис.7.24. Апарат для відновлення сухих молочних продуктів 1 - вал мішалки; 2 - завантажувальний бункер; 3 - перший циліндр; 4 - патрубок для подачі води; 5 - другий циліндр; 6 - патрубок для виходу відновленого молока.  

Апарат обладнаний завантажувальним бункером 2, патрубками для подачі води 4 і виходи відновленого молока 6.

Сухе молоко й вода надходять у завантажувальний бункер 2, з якого вони попадають у перший циліндр 3. У результаті інтенсивного перемішування відбувається рівномірний розподіл часток сухого молока у воді, їхнє набрякання й розчинення.

Далі продукт переходить у другий циліндр 5, куди подається додаткова кількість води, для відновлення молока з необхідним змістом сухих речовин. Процес розчинення завершується, готовий продукт виходить із апарата й направляється на подальшу переробку.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты