Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


У ЛІТАКУ




Існує декілька основних типів аварійних ситуацій. У повітрі, щоб правильно діяти в них, треба не тільки знати, як поводитись, але і уявно заздалегідь продумали шлях до порятунку.

Декомпресія. Швидка декомпресія звичайно починається з оглушливого ревіння: входить повітря. Салон наповнюється пилом і туманом. Різко знижується видимість. З легенів людини швидко виходить повітря, і його не можна затримати. Одночасно ймовірний дзенькіт у вухах і біль у кишечнику (розширюються гази). Не чекаючи команди, а тим більше допомоги екіпажа, негайно надягайте кисневу маску. Про те, де вона знаходиться і як нею користуватися, вам розповість стюардеса на початку польоту. Маску треба саме одягти, а не просто притиснути до носа і рота - навіть при кисні, який надійшов, ви ще можете знепритомніти і випустити маску.

Тільки після того, як ви одягли свою маску, закріпили її як слід - надайте допомогу іншим людям, які сидять поруч із вами. Не намагайтеся надати комусь допомогу до того, як самі одягли маску, навіть якщо це ваша дитина, якщо ви не встигнете допомогти собі, без кисню загинете обидва. Нижче 3-х тис. метрів кількість кисню вже є нормальною. Тому при ознаках декомпресії відразу ж після надягання маски пристебніть ремені і підготуйтеся до різкого зниження або "твердої" посадки.

Аварії під час зльоту тапосадки.Про аварію такого роду вас навряд чи зможуть попередити заздалегідь. Тому найдоцільніша тактика - попередні заходи особистої безпеки перед кожним зльотом і посадкою. Наприклад, слід бути у верхньому одязі: пальто або куртка (не синтетика!) можуть захистити вас від опіків, якщо прийдеться вибиратися з пожежі. Залишайтеся у взутті, навіть якщо воно на високих підборах, на випадок, якщо вам прийдеться йти осколками, які горять, пластику тощо. Туфельки на "шпильках" жінкам варто зняти лише перед надувним трапом, не загороджуючи при цьому шлях до евакуації іншим пасажирам, і не випускати взуття з рук, щоб на землі негайно взутися.

Безумовно, треба зняти краватку, шарф, окуляри, шпильки - в екстремальній ситуації небезпечна навіть авторучка в бічній кишені піджака. Перед кожним зльотом і посадкою старанно підганяйте ремінь безпеки. Він повинен бути щільно закріплений якнайнижче на ваших стегнах. Перевірте, чи немає у вас над головою важких валіз.

Безпосередньо перед аварією, звичайно, є можливість прийняти безпечну фіксовану позу. Рекомендується зігнутися і щільно зчепити руки під колінами (або схопитися за щиколотки). Голову треба покласти на коліна, а якщо це не виходить, нахилити її якнайнижче. Ноги варто виставити поздовж, висунувши їх якнайдалі (але не під переднє крісло, яке при аварії може заклинити).

У деяких країнах рекомендується використовувати крісло перед вами для прийняття іншої фіксованої пози. На спинку крісла треба покласти руки в схрещеному положенні і голову притиснути до рук. Також витягнути ноги й упертися. І, зрозуміло, обидві пози можна приймати лише при пристебнутому ремені

У момент удару варто максимально напружитися і підготуватися до значного перевантаження. Його напрямок при більшості аварій - вперед і, можливо, вниз. Про стан усіх виходів із салону розповідає стисло стюардеса. Залишивши всі передпосадочні хвилювання, вислухайте її уважно. Обов'язково подумки уявіть свій шлях до найближчого виходу. А якщо ви сидите поруч з аварійним люком, то на вас покладається додаткова відповідальність: від того, чи зумієте ви його відчинити, залежить життя багатьох людей. Проте не завжди можна відчинити найближчий вихід (полум'я зовні, деформація фюзеляжу), тому пам'ятати треба про всі шляхи порятунку.

Для аварій на зльоті або посадці характерна раптовість, і попередження екіпажа ви можете не дочекатися, тому будьте в курсі подій за бортом (дим, різке зниження, припинення роботи двигунів), щоб прийняти фіксовану позу. Проте ні за яких обставина не покидайте свого місця до повної зупинки літака, не здіймайте паніку. Тільки професіонал може з упевненістю судити про небезпеку, яка відбувається.

Пожежа в літаку. Більшість пасажирів вважає, що під час пожежі за бортом у них буде близько п'яти хвилин після приземлення, щоб покинути літак. Проте досвід показує, що краще розраховувати на одну-дві хвилини. За статистичними даними, пожежами супроводжуються приблизно 20% аварій літаків; понад 70% людей, які потрапили в авіакатастрофу з пожежами, залишаються живими.

Ми вже говорили, як важливо запам'ятати розташування виходів. При пожежі це необхідно ще й тому, що дим заважає не тільки дихати, але і бачити покажчики приладів. А найголовніше при пожежі - негайно після зупинки літака прямувати до найближчого виходу. При цьому:

- захистіть свою шкіру - на вас повинні бути пальто, шапка, ковдра;

- не дихайте димом, захищайтеся одягом, пригніться або навіть пробирайтеся до виходу рачкуючи - внизу диму менше; пам'ятаєте - дим, а не вогонь перша небезпека;

- не стійте в натовпі при виході, якщо черга не рухається, пам'ятаєте, що є інші виходи; якщо прохід завалений, пробирайтеся через крісла, опускаючи їх спинки; не беріть із собою ручну поклажу, це може коштувати вам життя; не відчиняйте запасні люки в тому місці, де зовні вогонь і дим, будьте рішучі і дисципліновані, боріться з панікою на борту будь-якими засобами, надайте максимальну допомогу стюардесі;

- не ставайте самі причиною пожежі: на борту літака треба поводитися з вогнем так, ніби ви їдете в бензовозі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты