Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Напіввиведення радіоактивних речовин




Радіонуклід Орган накопичення Т1/2,діб Т1/2б,діб Т1/2еф,діб
3Н Все тіло 12,35 року
24 Все тіло 0,63 0,60
32 P Кістки 14,3 14,1
131 I Щитовидна залоза 8,06 7,6
137Сs М'язи 1,1*104 До 140
144Се Тіло 284,3
210 Po Селезінка 138,4
239 Pu Кістки 24 065 років 100 років До 100 років

Орган, що здатний до найбільшого ураження РР, має назву критичного. Для різних критичних органів розроблено нормативи,

що визначають допустимий вміст у них кожного радіоактивного елемента. На основі цих даних розробляються документи, що регламентують допустимі концентрації радіоактив­них речовин в атмосферному повітрі, воді для пиття, харчових продуктах, будівельних матеріалах тощо. Захист від внутріш­нього опромінення в цілому полягає в обмеженні доступу радіоактивних речовин в організм людини.

Норми радіаційної безпеки. Радіація — явище потенційно небезпечне, тому опромінення людини підлягає контролю і нормуванню. В нашій державі розроблено і введено в дію з січня 1998 року Державні гігієнічні нормативи "Норми радіацій­ної безпеки України" (НРБУ-97). Вони включають систему прин­ципів, критеріїв, нормативів і правил, виконання яких є обов'язковою нормою в політиці держави щодо забезпечення радіаційного захисту людини та радіаційної безпеки. Ці норми є основним документом, що встановлює систему радіаційно-гігієнічних регламентів, які забезпечують прийнятні рівні опромінення як для окремої людини, так і для суспільства взагалі.

Основні регламенти в НРБУ-97 зведені в чотири групи.

Перша група — регламенти, за допомогою яких контролюють і підтримують на прийнятному рівні опромінення людей (персоналу і населення), а також радіаційно прийнятний стан навко­лишнього середовища і радіаційно-ядерних об'єктів. До цих регламентів входять: ліміти доз, допустимі та контрольні рівні.

Друга група — регламенти, що обмежують опромінення від медичних джерел, тобто встановлюють рекомендовані рівні.

Третя і четверта групи — регламенти щодо дози опромінен­ня населення, відвернутої внаслідок втручання в умовах радіааційної аварії і техногенно підсилених джерел природного поход­ження. До цих регламентів входять рівні втручання і рівні дій.

Числові значення лімітів доз (ЛД) встановлюють на рів­нях, що виключають виникнення детерміністичних ефектів опромінення і водночас гарантують низьку ймовірність виникнення стохастичних ефектів опромінення та є прийнятими як для окремих осіб, так і для суспільства в цілому. Норми радіа­ційної безпеки України встановлюють такі категорії осіб, які зазнають опромінення: категорія А (персонал) — особи, які постійно чи тимчасово працюють безпосередньо з джерелами іонізуючих

 

випромінювань; категорія Б (персонал) — особи, які безпосередньо не зайняті роботою з джерелами іонізуючих випромінювань, але у зв'язку з розташуванням робочих місць у приміщеннях та на промислових майданчиках, де є об'єкти з радіаційно-ядерними технологіями, можуть отримувати додаткові опромінення; категорія В — все населення.

У табл. 4.9 наведено ліміти доз (ЛД) опромінення для осіб розглянутих категорій.

Для жінок репродуктивного віку (до 45 років) та для вагітних жінок встановлені значення допустимих рівнів у 20 разів нижчі, ніж допустимих рівнів для осіб категорії А.

 

Таблиця 4.9. Ліміти доз опромінення, мЗв*рік1,


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 53; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты