Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Характеристика техногенних аварій.




1.1. Аварії на гідротехнічних спорудах

Небезпека виникнення затоплення низинних районів відбувається при руйнуванні гребель, дамб і гідровузлів. Безпосередню небезпеку становить стрімкий і потужний потік води, що викликає ураження, затоплення та руйнування будівель та споруд. Жертви серед населення та різні руйнування відбуваються із-за великої швидкості і все змітає на своєму шляху величезної кількості води, що біжить.

Висота і швидкість хвилі прориву залежать від розмірів руйнування гідроспоруди та різниці висот у верхньому і нижньому б'єфах. Для рівнинних районів швидкість руху хвилі прориву коливається від 3 до 25 км / год, у гірських місцевостях доходить до 100 км / год.

Значні ділянки місцевості через 15 - 30 хвилин зазвичай виявляються затопленими шаром води завтовшки від 0,5 до 10 м і більше. Час, протягом якого території можуть перебувати під водою, коливається від декількох годин до декількох діб.

По кожному гідровузла є схеми і карти, де показані межі зони затоплення і дається характеристика хвилі прориву. У цій зоні заборонено будівництво житла і підприємств.

У разі прориву греблі для оповіщення населення використовуються всі засоби: сирени, радіо, телебачення, телефон і засоби гучномовного зв'язку. Отримавши сигнал, треба негайно евакуюватися на найближчі піднесені ділянки. У безпечному місці знаходитися до тих пір, поки не спаде вода або не буде отримано повідомлення про те, що небезпека минула.

При поверненні на колишні місця остерігатися обірваних проводів. Не вживати продукти, які перебували в контакті з водними потоками. Воду з відкритих колодязів не брати. Перш, ніж увійти до будинку, треба уважно оглянути його і переконатися, що немає небезпеки руйнування. Перед входом до будівлі обов'язково провітрити його. Сірниками не користуватися - можлива присутність газу. Вжити всіх заходів для просушування будівлі, підлоги і стін. Прибрати весь вологий сміття.

1.2. Аварії на транспорті

Надзвичайні ситуації на залізниці можуть бути викликані зіткненням поїздів, їх сходом з рейок, пожежами та вибухами.

При загорянні безпосередню небезпеку для пасажирів становлять вогонь і дим, а також удари про конструкцію вагонів, що може призвести до забоїв, переломів чи загибелі людей.

Для зменшення наслідків можливої ​​аварії пасажири повинні суворо дотримуватися правил поведінки в поїздах.

Надзвичайні ситуації на станціях, у тунелях, у вагонах метрополітену виникають в результаті зіткнення і сходу з рейок поїздів, пожеж і вибухів, руйнування несучих конструкцій ескалаторів, виявлення у вагонах і на станціях сторонніх предметів, які можуть бути віднесені до категорії вибухонебезпечних, самозаймається і токсичних речовин, а також у результаті падіння пасажирів з платформи на шляху.

Автомобільний транспорт є джерелом підвищеної небезпеки, а безпека учасників руху багато в чому залежить безпосередньо від них самих.

Одним з правил безпеки є неухильне виконання вимог дорожніх знаків. Якщо ж всупереч прийнятим заходам не вдається уникнути дорожньо-транспортної пригоди, то необхідно управляти машиною до останньої можливості, приймаючи всі заходи для того, щоб піти від удару з зустрічним автомобілем, тобто згорнути в кювет, чагарник або паркан. Якщо ж це нездійсненно - перевести лобовий удар в ковзний бічний. При цьому потрібно впертися ногами в підлогу, голову нахилити вперед між рук, напружуючи всі м'язи, упертися руками в кермове колесо або передню панель.

Пасажир, що знаходиться на задньому сидінні, повинен закрити голову руками і завалитися набік. Якщо поруч дитина, міцно притиснути його, накрити собою і також впасти набік. Найбільш небезпечне місце - переднє сидіння, тому дітям до 12 років забороняється сидіти на ньому.

Як правило, після удару дверей заклинює, і виходити доводиться через вікно. Машина, що впала у воду, може якийсь час триматися на плаву. Вибиратися з неї потрібно через відкрите вікно. Надавши першу допомогу, необхідно викликати «швидку допомогу» і ДАІ.

1.3. Аварії на морському і річковому транспорті

Щорічно у світі відбувається близько 8 тис. корабельних аварій, при яких гине понад 2 тис. чоловік.

При аварії корабля за розпорядженням капітана рятувальна команда здійснює посадку пасажирів у шлюпки і на плоти в такій послідовності: спочатку жінки і діти, поранені і люди похилого віку, а потім - здорові чоловіки. У шлюпки завантажується також питна вода, ліки, продовольство, ковдри та ін

Всі плавучі засоби з врятованими повинні триматися разом і, якщо є можливість, плисти до берега або до траси проходження пасажирських суден. Необхідно організувати чергування по спостереженню за горизонтом, повітрям; їжу і воду витрачати економно; потрібно пам'ятати, що людина без води може прожити від трьох до десяти діб, тоді як без їжі - більше місяця.

1.4. Аварії на авіаційному транспорті

Безпека польоту залежить не тільки від екіпажу, але і від пасажирів.

Пасажири зобов'язані займати місця згідно з номерами, вказаними в авіаквитках. Сідати в крісло слід так, щоб у разі аварії не травмувати ноги. Для цього ноги необхідно уперти в підлогу, висунувши їх якнайдалі, але не під розташоване попереду крісло.

Зайнявши своє місце, пасажир повинен з'ясувати, де знаходяться аварійні виходи, медична аптечка, вогнегасники та інше допоміжне обладнання.

Якщо політ буде проходити над водою, то слід до зльоту дізнатися, де знаходиться рятувальний жилет і як ним користуватися.

При зльоті та посадці пасажир повинен пристебнути ремені безпеки. При аварійній посадці літака евакуація здійснюється через аварійні виходи по надувним трапах. Покинувши літак, слід швидко надати допомогу потерпілим і не залишатися поблизу літака.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты