Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


НС техногенного характеру




Техногенні НС — це вибухи, пожежі, аварії, обвалення будівель, раптовий вихід з ладу машин, механізмів і агрегатів з серйозними порушеннями виробничого процесу, вибухами, утворенням пожеж, радіоактивним, хімічним або біологічним зараженням великих територій, груповою загибеллю людей.

Аварія — це небезпечна подія техногенного характеру, що створює на об'єкті, території або акваторії загрозу для життя і здоров'я людей і призводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого процесу чи завдає шкоди довкіллю.

За розмірами та заподіяною шкодою розрізняють легкі, середні, важкі та особливо важкі аварії. Особливо важкі аварії призводять до великих руйнувань та супроводжуються великими жертвами.

Аналіз наслідків аварій, характеру їх впливу на навколишнє середовище зумовив розподіл їх за наступними видами:

— аварії з витоком сильнодіючих отруйних речовин (аміаку, хлору, сірчаної та азотної кислот, чадного газу, сірчаного газу та інших речовин);

— аварії з викидом радіоактивних речовин в навколишнє середовище;

— пожежі та вибухи;

— аварії на транспорті тощо.

Катастрофа — це великомасштабна аварія, яка призводить до важких наслідків для людини, тваринного й рослинного світу, змінюючи умови середовища існування. Глобальні катастрофи охоплюють цілі континенти, і їх розвиток ставить під загрозу існування усієї біосфери.

Пожежі — це неконтрольований процес горіння, який викликає загибель людей та нищення матеріальних цінностей.

Вибухи. Вибухи — це пожежі, що виникають на об'єктах, які виробляють вибухонебезпечні та хімічні речовини.

Дані офіційної статистики США щодо причин виникнення пожеж та вибухів:

— несправність електрообладнання — 23%;

— паління в неналежному місці — 18%;

— перегрів внаслідок тертя в несправних вузлах машин — 10%;

— перегрів горючих матеріалів — 8%;

— контакти з горючими поверхнями через несправність котлів, печей, димоходів — 7%;

— контакти з полум'ям, запалення від полум'я — 7%;

— запалення від часток, що горять, або іскри від установок та устаткування для спалювання — 5%;

— самозапалювання горючих матеріалів — 4%;

— запалювання матеріалів при різці та зварюванні металу — 4%.

Більше 63% пожеж у промисловості зумовлено помилками людей або їх некомпетентністю.

Механічні небезпеки створюються падаючими, рухомими та такими, що обертаються, об'єктами природного і штучного походження. В результаті дії механічних небезпек можливі тілесні ушкодження різної важкості. Механічні небезпеки поширені у всіх видах діяльності в туризмі всіх вікових груп: серед дітей, школярів, людей старшого віку в спортивних іграх, рекреаційній і розважальній діяльності.

 

Рекомендації щодо правил поведінки при пожежі. При пожежах треба остерігатися високої температури, задимленості і загазованості, вибухів, падіння дерев і будівель, провалів у прогорілому грунті. Небезпечно входити в зону задимлення, якщо видимість менше 10 м, а перед тим як увійти в палаюче приміщення, треба накритися з головою вологим простирадлом, плащем, шматком тканини тощо. Двері в задимлене приміщення треба відчиняти обережно, щоб запобігти спалаху полум'я від швидкого притоку свіжого повітря; а в дуже задимленому приміщенні треба плазувати. Для захисту від чадного газу треба дихати через вологу тканину.

Якщо на людині загорівся одяг, треба лягти на землю та збити полум'я, бігти не можна, це ще більше роздуває полум'я. Якщо на людині палає одяг, слід накинути на неї пальто, плащ, будь-яке простирадло і щільно притиснути. При гасінні пожежі слід використовувати воду, пісок, землю, простирадла та інші засоби. Виходити із зони пожежі треба проти вітру, тобто у тому напрямку, звідки дує вітер. При гасінні лісових пожеж слід використовувати гілля листяних дерев (берези, ліщини), лопати тощо. Гілками слід захльостувати край пожежі, за допомогою лопат засипати його грунтом.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты