Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Види і вплив рушійних сил




Рушійна сила Вплив рушійної сили
Зміни в ступені росту галузі в довгостроковому періоді Значне збільшення попиту в довгостроково періоді залучає на ринок нові фірми і заохочує діючі розширювати виробництво. Звуження ринку приводить до того , що деякі фірми ідуть з його, а ті, що залишаються, відкладають інвестування у виробництво до кращих часів.
Зміни категорії покупців продукції і способів її використання Зміни категорії покупців і поява нових способів використання продукції сприяють зміні пропонованих покупцям послуг (кредит, технічна допомога, підтримка і ремонт); відкриттю нових шляхів продажу галузевої продукції через різні комбінації дилерів і торговельних крапок; підштовхують виробників до розширення або звуження номенклатури товарів, підвищенню або зниженню вимог до обсягу капіталовкладень, зміні підходу до збуту і його стимулюванню. Зміни є рушійною силою на ринку обчислювальної техніки, радіоелектроніки.
Виведення на ринок нової продукції Нова продукція допомагає розширювати споживчу базу галузі, відновлювати галузевий ріст і збільшувати диференціацію продукції конкуруючих продавців. Нова продукція, що користується успіхом, може зміцнити ринкові позиції інноваційних компаній. Як правило, це відбувається за рахунок зменшення частки ринку фірм, які або прив'язані до своєї старої продукції, або не встигають створити власні варіанти нового товару. Галузі, ключовою рушійною силою яких є інновація - галузі копіювального устаткування, фотографічного устаткування, обчислювальної техніки, електронних відеоігор, іграшок, лік, заморожених продуктів харчування і програмного забезпечення для персональних комп'ютерів.
Технічні зміни Технічні досягнення можуть серйозно змінити галузь, оскільки вони розширюють її границі, роблячи можливим виробництво більш дешевих нових або поліпшених товарів. Технологічні зміни вимагають капіталовкладень, для їх реалізації необхідний мінімально ефективний розмір заводу, вертикальна інтеграції і криві навчання або досвіду.
Інновації в області маркетингу Успішно використовуючи нові способи маркетингу своєї продукції, фірми можуть розпалити іскру купівельного інтересу, збільшити галузевий попит, підвищити ступінь диференціації продукції і (або) понизити витрати на одиницю продукції. Кожна окремо або всі разом, ці трансформації можуть змінити конкурентну позицію фірм, що змагаються, і примусити їх переглянути свою стратегію.
Вхід на ринок або відхід з ринку провідних фірм Провідні фірми, які входять на ринок, часто міняють умови гри, не тільки вводячи нових ключових гравців, але й нові правила конкуренції. Відхід провідної фірми з ринку змінює структуру галузі, знижуючи кількість лідерів ринку (можливо збільшуючи вплив лідерів, що залишаються) ініціюючи боротьбу за своїх колишніх покупців.
Розповсюдження технічного ноу-хау Конкурентна перевага фірм, що володіють певним ноу-хау, зникає у міру розповсюдження знання про те, як здійснювати дану діяльність або використовувати таку-то виробничу технологію. Ноу-хау розповсюджується через наукові журнали, торгові публікації, шляхом відвідин підприємств, в ході міжособових контактів між постачальниками і покупцями, за допомогою найму знаючих фахівців, ліцензування або об'єднання зусиль з фірмою, зацікавленою в перетворенні ноу-хау в новий бізнес, покупку компанії, що володіє «ноу-хау», міжнародна передача технологій, що відбувається в умовах глобалізації ринків і конкуренції. Отримуючи доступ до ноу-хау, фірми з різних країн модернізують свої виробництва з тим, щоб в довгостроковому періоді на рівних конкурувати з діючими компаніями.

Закінчення табл.3.3

 

Глобалізація промисловості Глобальна конкуренція, як правило, міняє структуру конкурентних переваг ключових гравців. Як рушійна сила, глобалізація, найімовірніше, виступає в таких галузях, як (а) базові галузі (наприклад, постачальники сирої нафти, міді, виляску розподілені по всій земній кулі); (б) галузі з низькими витратами виробництва (що зумовлює абсолютну необхідність розміщення виробництва в країнах, в яких можна добитися найнижчих витрат); (в) одна або декілька орієнтованих на зростання і нові ринки компаній щосили прагнуть зайняти вигідну конкурентну позицію як можна більшій кількості країн.
Зміни у витратах і ефективності Велика частка ринку дає настільки значні переваги в галузях, де з'являється економія від масштабу виробництва або існують сильні ефекти кривої навчання, які дозволяють фірмам, що володіють належним виробничим досвідом, продавати свою продукцію за цінами, нижче цін конкурентів. Тому всі фірми прагнуть використовувати стратегії збільшення обсягу виробництва. Для галузі характерна гонка за зростанням. Різке зростання вартості ключового ресурсу (сировини або праці) може спровокувати боротьбу за (а) надійних постачальників ресурсів щодо прийнятних цін, (б) пошук дешевших ресурсів-заступників. Як тільки у витратах або ефективності відбуваються значні зміни, так відразу перед фірмами, що змагаються, відкриваються можливості радикальної зміни свого положення з урахуванням величини переваг у витратах.
Надання переваги споживачами товарам Надання споживачами переваги товарам, що володіють індивідуальними якостями, на противагу масової продукції (або перевага стандартизованої продукції замість індивідуальних товарів). Іноді все більша кількість покупців починає вважати, що високо стандартизована продукція, яка має прийнятну ціну, в тій самій мірі ефективно задовольняє їх потреби, як і дорогі марки виробів, що володіють набором додаткових характеристик. Така зміна купівельного попиту може привести до змін на користь виробників дешевої стандартної продукції і сформувати настільки сприятливі для конкуренції за ціною умови, що у галузевих виробників не залишиться стратегічного вибору, окрім цінової конкуренції. Може мати місце і прямо протилежна ситуація.
Зміни державної політики і нормативно-правової бази. Зміни можуть привести до значних змін в практичній діяльності галузі й її стратегічних підходах (у авіації, банківській справі, видобуванні та транспортуванні природного газу, телекомунікаціях – дерегуляція; у галузі алкогольних напоїв - посилення покарань за водіння автомобіля в нетверезому стані і підвищення вікового цензу продажу спиртних напоїв). Державна політика, спрямована на відкриття внутрішнього ринку для іноземних компаній або на закриття для них цього ринку, може виявитися головним чинником, який впливає на те, як йде конкуренція між національними і зарубіжними компаніями на міжнародних ринках на рівних або одна із сторін (завдяки державному протекціонізму) користується незаслуженими перевагами.
Соціальні зміни, зміни в образі життя Зміни можуть виявитися могутніми каталізаторами галузевих змін. Прагнення людей понизити споживання солі, цукру, хімічних добавок і холестерину примусило харчову промисловість переглянути методи виробництва, направити НДДКР в нові області і запропонувати на ринку здорову їжу. Заклопотаність безпекою з'явилася рушійною силою змін в автомобілебудуванні, виробництві іграшок і устаткування для застосування зовні удома. Підвищення інтересу до підтримки фізичної форми привело до появи цілої галузі спортивних тренажерів, одягу і взуття для пробіжок і медичних програм дотримання дієт. Наростаюча боротьба з курінням в довгостроковій перспективі представляє серйозну загрозу тютюнової галузі.
Зниження невизначеності і ризику в бізнесі Для галузі, яка знов формується, характерна нестійка структура витрат і невизначеність щодо потенційного розміру ринку, витрат часу і грошей на подолання технічних проблем і визначення каналів збуту продукції і придбання покупців. Високий ризик в таких галузях привертає тільки найбільш заповзятливі компанії. Проте, з часом, коли першопрохідці досягнуть успіху і знизиться невизначеність щодо життєздатності галузі, в останню почнуть входити консервативніші фірми, як правило, великі, фінансово сильні фірм, які в цілях вкладення інвестицій полюють на галузі з привабливим рівнем зростання. У міру накопичення досвіду і зниження очікуваного рівня ризику в цілях реалізації повномасштабній стратегії конкуренції вони починають діяти все швидше і агресивніше.

 


Таблиця 2.4


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты