Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РОЗДІЛ 3. Заходи щодо покращення екологічного стану атмосфери в Україні




Довготривале забруднення сірчаним газом, карбон оксидами, азот оксидами та іншими небезпечними речовинами шкідливо впливає на здоров'я людини. При цьому збільшується загальний рівень захворюваності, що обумовлене ураженням окремих органів та систем організму: дихальної, серцево-судинної, шлунково-кишкової та інших.

Саме тому в Україні проводиться постійний контроль токсичності та димності. Розширено кількість контрольно-регулювальних постів на підприємствах, організуються такі пости на станціях техобслуговування, в автомобільних кооперативах (рис. 3.1. ).

Останнім часом посилено контроль за викидами автотранспорту як під час перевірок автопідприємств, так і проведення комплексних перевірок – операцій “Чистота повітря”. Уже накопичено багато фактів про можливий несприятливий вплив атмосферних забруднень на здоров’я населення. Саме вони стали причиною посилення уваги до санітарної охорони атмосферного повітря. Так, наприклад, в Дніпропетровській області функціонує мережа державного моніторингу за станом забруднення навколишнього природного середовища, суб’єктами якої є територіальні органи Мін-природи, МНС, Мін-здоров’я, Мінагропрому, Держводгоспу, Держкомзему, Держлісгоспу та Мін-буду України [2].

Протягом року проводились систематичні спостереження за рівнем забруднення атмосферного повітря, поверхневих, підземних вод та ґрунтів.

У 2011 році дослідження щодо забруднення атмосферного повітря здійснювалися 16 санепідемстанціями. Лабораторний контроль проводився на 7 стаціонарних. Основними інгредієнтами, що визначалися були: пил недиференційований, карбон оксидами, нітроген двооксидами, діоксин сірки, формальдегід, фенол, сульфід водню, аміак, свинець, ароматичні вуглеводні. Всього по області впродовж 2011 року було проведено 42086 досліджень атмосферного повітря.

Рис. 3.1. Заходи з охорони атмосферного повітря

Підприємствами гірничо-металургійного комплексу впроваджуються заходи зі скорочення викидів пилу та інших забруднюючих речовин в агломераційному та доменному виробництвах з будівництвом устаткування для вловлювання пилу електрофільтрами та тканинними фільтрами, локалізації та очищення неорганізованих викидів у сталеплавильному виробництві, будівництва газоочисних споруд для вловлювання пилу від ливарних дворів та підбункерних естакад.

З метою покращення екологічного стану атмосферного повітря в Івано-Франківській області, проводяться роботи по реконструкції електрофільтрів енергоблоків Бурштинської ТЕС, що дозволить більш ніж вдвоє зменшити викиди золи. Актуальним є питання зменшення впливу автотранспорту на стан атмосферного повітря міст та населених пунктів області. Зменшення цього впливу можливе шляхом удосконалення схем руху, облаштування майданчиків для паркування автомобілів, покращення якості палива, а також доріг.

Враховуючи перспективу розвитку в області туризму, одним з важливих факторів є заміна застарілих твердопаливних котлів на сучасні котли-утилізатори для спалювання відходів лісопереробки та дров, продовження газифікації котелень санаторіїв та баз відпочинку.

Основними напрямами діяльності, спрямованої на покращення стану атмосферного повітря в Київській області, є:

· зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферу від стаціонарних та пересувних джерел викидів за рахунок впровадження заходів по охороні атмосферного повітря;

· більш широке впровадження, в якості моторного палива, стисненого

· природного газу шляхом створення розвиненої мережі газонаповнюючих станцій.

З метою зменшення кількості викидів забруднюючих речовин до атмосфери в Закарпатській області, державним управлінням екоресурсів проведено в усіх районах області заходи «Чисте повітря», під час яких перевірено пересувні транспортні засоби на додержання нормативів викидів токсичних речовин, організована перевірка якості автомобільного пального, що ввозиться до області, а також введені заходи для поліпшення умов його зберігання.

Згідно статті 10 Закону України „ Про охорону атмосферного повітря” підприємства Одеської області повинні здійснювати організаційно-господарські, технічні та інші заходи щодо забезпечення виконання вимог, передбачених дозволами на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, та вживати заходи щодо зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин [3].

Інспекційними підрозділами Держуправління екології та природних ресурсів в Одеський області та Державної екологічної інспекцією з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря здійснюються регулярні перевірки по виконання підприємствами повітряно-охоронних заходів щодо зниження обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Так наприклад: удосконалюються технологічні процеси ВАТ «Одеський припортовий завод», здійснюється реконструкція на ВАТ «Лукойл - Одеський нафтопереробний завод», підвищується ефективність існуючих очисних установок на ТОВ «Цемент», проведено капітальний ремонт електрофільтру обертальної печі №2. Планується закінчення будівництва та вводу в експлуатацію нового електрофільтру обертальної печі №1, здійснюється перехід на інші види палива на паливовикористовуючому обладнанні [4].

У Волинській області виконуються заходи, спрямовані на покращення якості атмосферного повітря відповідно до Регіональної екологічної програми «Екологія – 2010». Це заходи по:

- реконструкції та модернізації Ковельського заводу кормових додатків “Ветсанзавод” (встановлення та наладка технологічної лінії для знешкодження викидів в атмосферне повітря);

- проведенню режимно-налагоджувальних робіт на котлоагрегатах “Луцьктепло”;

- модернізації парового котла;

- переобладнанню паливної апаратури транспортних засобів на використання зрідженого газу;

- придбанню та встановленню промислових пиловловлювачів для обладнання джерел утворення пилу ;

- ліквідації існуючої котельні та влаштуванню автономного опалення цехів підприємств. Подібні заходи щодо збереження атмосферного повітря проводяться по всій Україні, в кожному обласному центрі [1, таб. 3.1].

Таблиця 3.1

Впровадження природоохоронних заходів у сфері охорони атмосферного повітря у 2010 році

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 237; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты