Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Банк 2013




Патогенні прокаріоти. (Частина 2.)

 

1. Від хворого з діагнозом "холера" виділена чиста культура рухливих вібріонів. До якої групи джгутикових бактерій відноситься цей збудник?

A *монотрихи

B лофотрихи

C амфитрихи

D перитрихи

E -

 

2. У туриста, який повернувся з Індії, почалася гостра водяниста діарея. Випорожнення мають вигляд рисового відвару. При проведенні бактеріоскопії виявлені грамнегативні рухливі вібріони. Який можна поставити попередній діагноз?

A * Холера

B Дизентерія

C Черевний тиф

D Чуму

E Гепатит

 

3. У хворого після вживання м'ясних консервів домашнього виготовлення з'явилися симптоми: порушення зору, утруднення акту ковтання. Збудник якого захворювання міг послужити причиною цих симптомів?

A * Ботулізму

B Дизентерії

C Сальмонельозу

D Ешерихиозу

E Холери

 

4. У хворого під час огляду карбункула лікар відмітив: в центрі чорний струп, набряк підшкірної клітковини, при дотику - безболісність. При мікроскопії виявлені грампозитивні стрептобацили, що утворюють капсулу. Вкажіть найбільш вірогідне захворювання.

A *Сибірка

B Чума

C Правець

D Холера

E Сифіліс

 

5. У реанімаційне відділення лікарні були доставлені учасники весілля з клінічними симптомами ботулізму. Який препарат потрібно терміново ввести з метою специфічного лікування цієї хвороби?

A *Антитоксичну сироватку

B Людський імуноглобулін

C Адсорбований анатоксин

D Комплекс антибіотиків

E -

 

 

6. При вивченні мазка з виділення з карбункула виявлені великі грампозитивні палички з обрубаними кінцями, розташовані у вигляді ланцюжків, оточені загальною капсулою. Який попередній діагноз?

A *Сибірка

B Чума

C Туляремія

D Кандидоз

E Піодермія

 

7. У хворого з блювотних мас з підозрою на холеру виділені грамнегативні рухливі вібріони. Які діагностичні препарати слід застосувати для визначення серовару виділеної культури?

A *Типові аглютинуючі сироватки Інаба і Огава

B Типові бактеріофаги

C Полівалентний бактеріофаг

D Люмінесцентна сироватка

E Нормальні сироватки

 

8. Робітнику цеху по переробці шкіряної сировини поставлений попередній діагноз "сибірка ". Яку реакцію використовують для встановлення факту зараження шкіряної сировини?

A *Реакцію термопреципітації

B Реакцію аглютинації

C Реакцію зв'язування комплементу

D Реакцію нейтралізації

E Реакцію непрямої гемаглютинації

 

9. В інфекційне відділення лікарні поступила сім'я з попереднім діагнозом "ботулізм". Який препарат необхідно ввести для екстренної профілактики і лікування цього захворювання?

A *Полівалентна антитоксична сироватка

B Поліанатоксин

C Антибіотики

D Сульфаніламіди

E Нітрофурани

 

10. У бактеріологічній лабораторії було виділено мікроорганізм, здатний продукувати пігмент піоцианін. Якому мікроорганізму притаманна ця властивість?

A *Синьогнійна паличка

B Кишкова паличка

C Сінна паличка

D Кандида альбіканс

E Золотистий стафілокок

 

11. Після вживання в їжу консервованого м'яса домашнього приготування пацієнт надійшов до інфекційного відділення з розладами зору, мовлення, ковтання, травлення. Лікар запідозрив ботулізм. За допомогою якого методу можна підтвердити наявність ботулінстичного токсину в харчових продуктах?

A *Реакція нейтралізації

B Реакція преципітації

C Реакція зв'язування комплементу

D Реакція аглютинації

E Реакція гемаглютинації

 

12. У фермера після контакту зі шкірою та м'ясом загиблої корови на шкірі виникли карбункули з почорнінням у центрі, гіперемією, підвищенням температури. Після госпіталізації було поставлено діагноз - сибірка. Що терміново необхідно ввести хворому для лікування?

A *Протисибірковий глобулін

B Вакцина СТІ

C Вакцина БСЖ

D Тулярин

E Антраксин

 

13. При бактеріологічному дослідженні матеріалу з опікової рани було виділено бактерії паличковидної форми, грамнегативні, які на МПА утворювали плоскі, слизькі колонії зеленуватого кольору зі специфічним ароматичним запахом. Для якого з перелічених мікроорганізмів описані дані найбільше відповідають?

A * P.aeruginosa

B E. coli

C P.mirabilis

D K.pneumonia

E V.cholerae

 

14. При мікроскопічному дослідженні препарату, виготовленого із збільшеного пахового лімфовузла хворого, зафарбованого за Лефлером (метиленовим синім), було виявлено бактерії овоїдної форми, інтенсивніше забарвлені на полюсах, розташовані хаотично. Якому із перелічених мікроорганізмів притаманні ці властивості?

A *Y.pestis

B N.gonorrhoae

C T.pallidum

D L.interrogans

E M.tuberculosis

 

15. При бактеріологічному дослідженні випорожнень хворого з діареєю була виділена чиста культура паличковидних, дещо зігнутих мікроорганізмів, які у мікропрепараті нагадували зграйки риб. При культивуванні на лужних середовищах (лужна пептонна вода) через шість годин утворювали плівку з голубим відтінком. Для якого збудника притаманні такі властивості?

A * Холерні вібріони

B Кишкові палички

C Сальмонели

D Спірохети

E Мікобактерії

 

16. Від хворого з підозрою на холеру, як матеріал для дослідження, були взяті випорожнення. На яке рідке середовище рекомендується сіяти матеріал для виділення холерного вібріону?

A 1% лужну пептонну воду

B М'ясо-пептонний бульйон

C 1% глюкозний бульйон

D 10% сироватковий бульйон

E 10% жовчний бульйон

 

17. У бактеріологічну лабораторію поступила для дослідження в'ялена риба домашнього приготування. Яку реакцію слід використовувати для виявлення ботуліністичного токсину в цьому продукті?

A *Біологічної нейтралізації

B Непрямої аглютинації

C Зв'язування комплементу

D Гальмування гемаглютинації

E Кільцепреципітації

 

18. З випорожнень хворого виділена зігнута у вигляді коми паличка, спор і капсул не утворює, рухома. На твердому лужному середовищі дає ріст у вигляді прозорих колоній, на лужній пептонній воді - через 6 годин ріст у вигляді ніжної блакитної плівки. Який збудник можна запідозрити?

A * Холерний вібріон

B Сальмонели

C Шигели

D Ешерихії

E Протей

 

19. Хворого терміново доставлене в інфекційну лікарню з важкими неврологічними порушеннями через 4 години після споживання рибної консерви. Із залишків консерви виготовлено фільтрат, який введений внутрішньочеревно морській свинці. Через 3 години наступила загибель тварини. Яке захворювання можна підозрювати ?

A * Ботулізм.

B Бруцельоз.

C Черевний тиф.

D Ку-лихоманка.

E Сальмонельоз.

 

20. Виберіть серед перерахованих препарат, який використовується для специфічного лікування харчової токсикоінфекції, викликаної збудником ботулізму.

A *Антитоксична протиботуліністична сироватка

B Ботуліновий анатоксин

C Вакцина АКДП

D Вакцина БЦЖ

E Антибіотики

 

21. Збудник ботулізму викликає важку харчову токсикоінфекцію. Вкажіть найхарактернішу морфологічну ознаку збудника ботулізму.

A * Грамопозитивні палички з субтермінальною спорою

B Товста грампозитивна паличка, що не утворює спор

C Грампозитивні палички з термінальною спорою

D Тонка рухлива паличка з центральною спорою

E Товста грампозитивна паличка без спор і джгутиків

 

22. При бактеріологічному контролі якості дезінфекції, проведеної в аптеці, виявлені рухливі грамнегативні палички, що утворюють капсулу і пігмент синьо-зеленого кольору. Вкажіть рід передбачуваного мікроорганізму?

A *Pseudomonas

B Proteus

C Clostridium

D Shigella

E Vibrio

23. У зразку готового лікарського засобу були виявлені мікроорганізми з наступними властивостями: на середовищі для виявлення піоціаніну виросли зеленуваті флуоресціюючі колонії грамнегативних неспорових паличок, які виділяли в середовище синьо-зелений пігмент. Якими мікроорганізмами контаміновано готову лікарську форму?

A * Pseudomonas aeruginosa

B Enterobacteriaceae

C Staphylococcus aureus

D Staphylococcus epidermidis

E Staphylococcus saprophyticus

 

24. В лабораторію особливо небезпечних інфекцій поступили випорожнення хворого з діагнозом “холера”. Який метод мікробіологічної діагностики потрібно використати, щоб підтвердити або відхилити діагноз?

A * Бактеріологічний

B Алергічний

C Бактеріоскопічний

D Біологічний

E Вірусологічний

 

25. При первинному посіві води на 1% пептонну воду, через 6 годин на поверхні виявлений ріст – ніжна плівка. Для збудника якого захворювання характерними є такі культуральні властивості?

A * Збудника холери

B Збудника чуми

C Збудника туберкульозу

D Збудника дизентерії

E Збудника псевдотуберкульозу

 

26. У патогенезі холери значну роль відіграють екзо- і ендотоксини, ферменти агресії. Основним синдромом цієї хвороби є дегідратація. Виберіть, які з перерахованих патогенетичних впливів є основною причиною зневоднення.

A *Активація аденілатциклази

B Відщеплення нейрамінової кислоти

C Деструкція гіалуронової кислоти

D Дефект фосфоліпідів мембран

E Деструкція муцину

 

27. До інфекційного відділення госпіталізовано хворого зі скаргами на багаторазовий пронос та блювоту, біль у м'язах ніг, слабкість, запаморочення. Після огляду лікар виставив попередній діагноз "холера". Як необхідно досліджувати матеріал від хворого для експрес-діагнозу?

A * Пряма і непряма РІФ

B РА

C Бактеріологічним методом

D Серологічним методом

E Біологічним методом

 

28. На 1% лужній пептонній воді після посіву в неї дослідженого матеріалу (випорожнень) та 8-годинній інкубації виявлено ріст у вигляді ніжної блакитної плівки. Для збудника якого захворювання характерні такі культуральні властивості?

A * Холери

B Чуми

C Черевного тифу

D Паратифу А

E Дизентерії

29. Із калу та блювотних мас від хворого з підозрою на холеру були виділені культури вібріонів. Проведення якої реакції дозволить визначити вид мікроба, який викликав це захворювання?

A *Аглютинації з сироватками, що містять О-антитіла.

B Аглютинації з сироватками, що містять Н-антитіла.

C Пасивної гемаглютинації з еритроцитарним антигенним діагностикумом

D Аглютинації Відаля

E Преципітації

 

30. В бактеріологічну лабораторію з вогнища харчового отруєння доставлена в'ялена риба, при дослiдженнi якої на середовищі Кiтта-Тароццi бактеріолог виявив мікроорганізми подiбнi до “тенiсної ракетки”. Збудником якої хвороби вони могли бути?

A *Ботулiзму

B Сальмонельозу

C Дизентерiї

D Стафілококової токсикоінфекції

E Черевного тифу

 

31. Після вживання м`ясних консервів у хворого Н. з`явилось двоїння в очах, сильний головний біль, порушення ковтання, м’язова слабкість. Виставлений діагноз ботулізм. З яким фактором патогенності пов`язані клінічні прояви цього захворювання?

A *Екзотоксин.

B Гемолізин.

C Ендотоксин.

D Плазмокоагулаза.

E Фібринолізин.

 

32. Хворий Н. поступив у лікарню зі скаргами на блювоту, запаморочення, двоїння в очах, важкість при ковтанні. Лікар запідозрив ботулізм. Які методи діагностики доцільно використати для підтвердження діагнозу?

A *Біологічна проба, бактеріологічний

B Алергічна проба, серологічний

C Бактеріологічний, мікологічний

D Протозоологічний, мікроскопічний

E -

 

33. У хворого після вжитку в їжу консервованих грибів з’явилися симптоми бульбарного паралічу: птоз, двоїння в очах, афонія, порушення ковтання. Попередній діагноз: ботулізм. За допомогою якої реакції можна визначити тип токсину?

A * Реакція нейтралізації

B Реакція аглютинації

C Реакція преципітації

D Реакція зв’язування комплементу

E Реакція імунофлюорестенції

 

34. Новонароджений, 20 днів, помер від правцю. Де з найбільшою ймовірністю може бути знайдений збудник?

A * Пупкова ранка

B Спинний мозок

C Кров

D Шлунково-кишковий тракт

E М‘язи

 

 

35. Вкажіть збудника інфекцій, який може вражати слизові, викликати запалення внутрішніх органів, сепсис, утворення синьо-зеленого гною, як правило є стійким до більшості антибіотиків:

A *Pseudomonas aeruginosa

B Proteus vulgaris

C Staphylococcus aureus

D Streptococcus mutants

E Escherichia coli

 

36. При бактеріологічному дослiдженнi сечі хворого пієлонефритом видiленi мікроорганізми, що утворюють на м’ясо-пептонному агарі жовто-зелений пігмент i характерний запах. Як вони називаються?

A *Псевдомонади

B Ешерiхiї

C Протеї

D Клебсiєли

E Азотобактерiї

 

37. При бактеріологічному дослідження гною із післяопераційної рани виділені мікроорганізми, які давали ріст на цукрово-кров’яному агарі через 7-10 днів в анаеробних умовах: колонії S-форми, блискучі, чорного кольору з неприємним запахом. При мікроскопії виявлені поліморфні грамнегативні палички. Які мікроорганізми могли викликати цей гнійний процес?

A *Бактероїди

B Клостридії

C Фузобактерії

D Вейлонели

E Кишкова паличка

 

38. Доярка у розпал епідемії грипу звернулась до лікаря зі скаргами на високу температуру, загальну слабкість, відсутність апетиту, біль в суглобах. Протягом 10 діб вона лікувалась з діагнозом “Грип”. Але інфекціоніст запідозрив в неї бруцельоз. Якою реакцією можна поставити остаточний діагноз бруцельоз?

A * Райта

B Хеддльсона

C Імунофлюорестенції

D Відаля

E Оухтерлоні

 

39. В міську інфекційну лікарню поступив пацієнт із скаргами, які дозволили лікарю поставити попередній діагноз туляремія. Яким із нижче перерахованих методів є найбільш раннім методом діагностики та найбільш застосованим у звичайних клінічних умовах?

A *Алергологічний

B Біологічний

C Серологічний

D РІФ (експрес-метод)

E Бактеріологічний

 

40. Хворий 34 роки звернувся з приводу карбункулу на обличчі. Під час огляду : нещільний, без болісний набряк підшкірної клітковини, у центрі карбункулу чорний струп, по периферії везикулярні висипання навколо карбункулу. Мікробіологічне дослідження з’ясувало наявність нерухомих стрептобацил, які здатні утворювати капсули. Які мікроорганізми є збудниками даної хвороби?

A * Bacillus antracis

B Staptylococcus aureus

C Bacillus anthracoides

D Bacillus subtilis

E Bacillus megaterium

 

41. При мікроскопії харкотиння хворого з попереднім діагнозом "гостра пневмонія" виявлено хаотично розташовані мікроорганізми овоїдної форми довжиною до 2 мкм, інтенсивніше забарвлені на полюсах. Який найбільш імовірний діагноз можна встановити на підставі отриманих даних?

A *Легенева форма чуми

B Пневмококова пневмонія

C Стафілококова пневмонія

D Клебсієльозна пневмонія

E Дифтерія

 

42. У хворого з симптомами – головний біль, висока температура, лихоманка, кашель, із харкотиння виділили палички овоїдної форми з біполярним зафарбовуванням, грамнегативні, в мазках з бульйонної культури розташовані ланцюжками, на агарі утворюють колонії R-форми. Це характерно для збудника:

A * Чуми

B Туберкульозу

C Дифтерії

D Стрептококової ангіни

E Менінгококового назофарингіту

 

43. В селищі К. у декількох господарствах було виявлено масову загибель щурів. Виникла підозра, що причиною може бути чума. Які постмортальні дослідження тварин слід провести з метою екстреного встановлення збудника інфекції?

A * Реакція кільцепреципітації

B Реакція аглютинації

C Реакція пасивної аглютинації

D Реакція зв’язування комплементу

E Реакція нейтралізації

 

44. В бактеріологічну лабораторію з вогнища харчового отруєння доставлена в’ялена риба, при дослiдженнi якої на середовище Кiтта – Тароцi бактеріолог виявив мікроорганізми подібні до «тенісної ракетки». Збудником якої хвороби вони могли бути?

A *Бутулiзму

B Сальмонельозу

C Дизентерii

D Дифтерii

E Черевного тифу

 

45. При постановці біологічної проби і знаходженні в мазках-відбитках з органів тварини стрептобактерій, оточених капсулою, дозволяє беззаперечно поставити діагноз:

A * Сибірки

B Туляремії

C Чуми

D Бруцельозу

E Крупозної пневмонії

 

46. До стоматолога звернувся хворий із скаргами на те, що йому важко відкривати рот (тризм). В анамнезі колота рана нижньої кінцівки. При якій інфекції можливі такі симптоми?

A * Правець

B Бруцельоз

C Кашлюк

D Ранова анаеробна інфекція

E Туляремія

 

47. При бакдослідженні гнійного матеріалу післяопераційної рани на МПА виросли великі безбарвні слизисті колонії, які через 24 години при доступі сонячного світла утворювали зелено-блакитний пігмент з запахом меду або жасмину. Бактеріоскопія дозволила виявити грамнегативні лофотрихи. Ваш висновок – яка культура бактерій знаходиться у гнійних виділеннях?

A *Pseudomonas aeruginosa

B Proteus vulgaris

C Klebsiella osaenae

D Streptomyces griseus

E Brucella abortus

 

48. При огляді хворого з некротичною флегмоною щелепно-лицевої ділянки в лікаря виникла підозра на газову гангрену. При мікроскопії гнійних виділень з рани виявлено грам-позитивні мікроорганізми паличковидної форми. Яке живильне середовище слід використати для виділення чистої культури збудника?

A * Середовище Кітта-Тароцці.

B Середовище Ендо.

C Середовище Лєвіна.

D М’ясо-пептоний агар.

E Молочно-сольовий агар.

 

49. При обстеженні хворого лікар-стоматолог виявив напруження жувальних м’язів та обмежене відкривання роту. Для якого інфекційного захворювання характерні такі симптоми?

A * Правець

B Грип

C Дифтерія

D Лептоспіроз

E Холера

 

50. Обстежуючи хворого, лікар поставив попередній діагноз «Сибірська виразка. Шкірна форма». В випадку якщо передбачуваний діагноз вірний, в мазках з ексудату карбункула, забарвлених по Граму можна виявити:

A * Крупні фіолетового кольору палички з обрубаними кінцями, які розміщуються ланцюжками

B Фіолетові палички, які розміщуються під кутом

C Рожеві палички, розміщені в мазках хаотично

D Рожеві палички забарвлені біполярно

E Рожеві, злегка зігнуті палички

 

51. Хворий К. звернувся до лікаря зі скаргами на нудоту, блювання, слабкість, пронос. Ці симптоми виникли після вживання домашньої ковбаси. Після проведення мікробіологічних тестів встановлено діагноз ботулізм. Дією якого токсину обумовлюються основні симптоми ботулізму?

A *Нейротоксину.

B Ексфоліатину.

C Токсину – функціонального блокатору.

D Ентеротоксину.

E Дермонекротоксину.

 

52. В міську лікарню поступив пацієнт з симптомами, які дозволили лікарю поставити попередній діагноз: туляремія. Який з нище перекислених методів являється найбільш раннім методом діагностики і найбільш застосовуваним в звичайних клінічних умовах?

A *Алергологічний

B Біологічний

C Серологічий

D РІФ (експрес-метод)

E Бактеріологічний

 

53. Хворому після вживання інфікованого продукту необхідно провести екстрену профілактику (ботулізму). Вкажіть, який з перелічених препаратів слід використати?

A *Полівалентна антитоксична сироватка.

B Інтерферон.

C Моновалентна антитоксична сироватка.

D Анатоксин.

E Плацентарний гамаглобулін.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 127; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты