Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Дані, інформація і знання




Інформатика - це наука про інформацію, способи її збору, зберігання, обробки і надання за допомогою комп’ютерної техніки. Об’єктом інформатики виступають як комп’ютери, так і інформаційні системи.

До базових понять, які використовуються в економічній інформатиці, відносяться: дані, інформація і знання.

Дані - це сукупність відомостей, зафіксованих на певному носієві у формі, придатній для постійного зберігання, передачі і обробки. Перетворення і обробка даних дозволяє отримати інформацію.

Інформація - це результат перетворення і аналізу даних. Відмінність інформації від даних полягає в тому, що дані - це фіксовані відомості про події і явища, які зберігаються на певних носіях, а інформація з’являється в результаті обробки даних при рішенні конкретних задач

Знання- це зафіксована і перевірена практикою оброблена інформація, яка використовувалася і може багато разів використовуватися для прийняття рішень. Знання - це вид інформації, яка зберігається в базі знань і відображає знання фахівця в конкретній предметній галузі. Неформальні знання - це знання і досвід фахівців в певній предметній галузі. Прийняття рішень - це вибір якнайкращого в деякому розумінні варіанту рішення з множини допустимих на підставі наявної інформації.

Економічна інформація - це перетворена і оброблена сукупність відомостей, що відображає стан і хід економічних процесів.Економічну інформацію слід розглядати як один з різновидів управлінської інформації.

Економічна інформація може бути:

– що управляє (у формі прямих наказів, планових завдань тощо);

– що інформує (у звітних показниках, виконує в економічній системі функцію зворотного зв’язку). Інформацію можна розглядати як ресурс, аналогічний матеріальним, трудовим і грошовим ресурсам. Інформаційні ресурси - сукупність накопиченої інформації, зафіксованої на матеріальних носіях в будь-якій формі, що забезпечує її передачу в часі і просторі для вирішення наукових, виробничих, управлінських і інших завдань.

Рис.2.2. Взаємозв’язок даних, інформації і знань у процесі прийняття рішень

Відомо, що інформаційна технологія - це сукупність методів, виробничих і програмно-технологічних засобів, об’єднаних в технологічний ланцюжок, що забезпечує збір, зберігання, обробку, висновок і розповсюдження інформації.

З погляду інформаційних технологій для інформації необхідний матеріальний носій як джерело інформації, передавач, канал зв’язку, приймач і одержувач інформації.

Рис.2.3. Структура інформаційних технологій

Інформація є формою зв’язку між керованими об’єктами, що управляють, в будь-якій системі управління Відповідно до загальної теорії управління, процес управління можна представити як взаємодія двох систем - що управляє і керована.

До економічної інформації пред’являються наступні вимоги: точність, достовірність, оперативність.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты